محمدصلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم مظهر مهرورزى و عدالت

 در بيان سيره و شخصيّت رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم دو نكته بسيار مهم وجود دارد؛  1. تاريخ نگارى 2. سيره نويسى. تاريخ نگارى يعنى تحقيق و تفحّص در چگونگى و كيفيّت سلوك آن حضرت اعم از: سلوك شخصى، خانوادگى، اجتماعى، جايگاه رسالت و نبوّت، ابلاغ و تبليغ و بالاخره حكومت ميان مردم؛ بنابر اين، تاريخ نگارى و نقل در وقايع تاريخى، سير در همه اين مسائل است؛ ولى سيره نويسى دريافت چرايى و ريشه‏يابى همه اينها است؛ مثلاً درباره ويژگى‏هاى شخصى رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم چگونگى  سلوك ايشان با مردم يا خانوادشان نقل شده است؛ امّا چرا ايشان صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم چنين رفتارى داشتند و دليل سلوك‏شان چه بود، اين همان سيره است نه سير در تاريخ‏نگارى. از اين رو اگر روش و سلوك حضرت صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم ريشه‏يابى شود معلوم مى‏گردد كه تمام منش‏ها و اعمال و رفتار رسول اكرم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم، ريشه در فضائل ذاتى انسانى ايشان دارد؛ يعنى اگر مى‏گوييم ايشان رحمة للعالمين است يعنى نسبت به ديگران رحم، مهر و محبّت دارد؛ امّا اين مهر ورزى و رحمت مصنوعى و ساختگى نيست. در ادامه به تبيين اين مطلب خواهيم پرداخت.

 طلب صبورى كردن

  در ملكات اخلاقى دو گونه علل رفتارى داريم. در روايات بسيار تأكيد شده است كه حليم باشيد، صبور باشيد، خشونت به خرج ندهيد، تندى نكنيد و… حضرت اميرالمؤمنين عليه ‏السلام مى‏فرمايند: « إنّ لم تكن حليما فتحلَّم »[1]. اگر بردبار نيستى، پس از خود بردبارى نشان ده.  بعضى انسان‏ها ذاتا آرام و صبور هستند؛ امّا يك وقت نه خدا اين فطرت را به او داده است و نه خودش موفّق شده كه تمرين كند آدم صبورى باشد؛ يعنى آدم تند و عصبى مزاجى است؛ امّا دستور داريم كه آدم‏هاى تند مزاج در برخورد با ديگران تحلّم كنند يعنى حلم ورزى داشته باشند و خودشان را كنترل كنند. اكنون مى‏خواهيم بررسى كنيم كه پيغمبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم از كدام مقوله است. آيا انسان تند خو و عصبى مزاجى‏ست كه با كمترين حادثه بر آشفته مى‏شود ولى از خود صبورى و بردبارى نشان مى‏دهد؛ يا نه اصلاً، خلقتا و فطرتا بشرى آرام و صبور است و خدا آن فطرت ذاتى را مى‏ستايد؟

رحمت الهى

همان‏طور كه مى‏دانيد رسول گرامى اسلام صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم در سرزمينى به رسالت برانگيخته شدند كه مردمش در جهل و نادانى كامل به سر مى‏بردند. بايد بررسى كرد كه رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم چگونه توانستند در قلب سخت و سنگ آنان رسوخ كنند و چگونه توانستند منش و رفتار جاهلانه آنان را تغيير دهند. براساس تصريح قرآن مجيد رحمت الهى شامل حال پيامبر اكرم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و  سلم گرديد و رحم، مهر و عطوفت نسبت به مخلوقات در وجود ايشان صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم نهاده شد و به همين دليل رحمة للعالمين ناميده شدند.

     خداوند مى‏فرمايد: «فَبِمَا رَحْمَةٍ مِّنَ اللّهِ لِنتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنتَ فَظّاً غَلِيظَ الْقَلْبِ لاَنفَضُّواْ مِنْ حَوْلِكَ فَاعْفُ عَنْهُمْ»[2]. به بركت رحمت الهى در برابر آنان نرم و مهربان شدى و اگر خشن و سنگدل بودى از اطراف تو پراكنده مى‏شدند، پس آنها را ببخش.

     نكته دوم اين است كه رسول بزرگوار اسلام صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم بر مواضع انسانى و ملكات اخلاقى ثبات و استوارى دارند و تحت هيچ شرايطى مسير فطرى و انسانى ايشان عوض نمى‏شود. جريان صحيح زندگى ايشان همواره بر پايه‏هاى اصولى تغييرناپذير استوار است؛ به طورى كه در بهترين يا سخت‏ترين شرايط از آن اصول اساسى انسانى دست بر نمى‏دارند و آنچه عقل سليم بشرى آن را قبيح مى‏شمرد، در هيچ يك از شئون زندگى رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم ديده نمى‏شود حتّى براى يك هدف صحيح و مقدّس.

 در راستاى هدف

     با كمى تحقيق و پژوهش در مى‏يابيم هدف رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم از رسالت‏شان اين بود كه انسان را از فرش به عرش برساند؛ امّا نكته قابل توجّه اين است كه آيا رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم در اين مسير از هر وسيله‏اى استفاده مى‏كنند تا به آنچه خداوند متعال از ايشان خواسته دست يابند؟! گفتنى است كه اين مقوله در بعضى افراد به گونه‏اى فراموش شده است؛ يعنى گاهى براى رسيدن به هدفشان به هر وسيله و نظر دست مى‏يازند و حتّى آن را قانونى و شرعى فرض مى‏كنند. اينان مى‏گويند كه اگر هدف مقدّس شد، مى‏توان هر وسيله‏اى را براى رسيدن به اين هدف به كار گرفت. اصطلاحا هم مى‏گويند: « الغايات تُبرّر المبادي ». اهداف، همه وسايل را توجيه مى‏كند.

     امّا در سيره رفتارى و عملى رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم هرگز چنين چيزى ديده نشده است، ايشان حتّى براى غلبه بر دشمن يا پياده كردن دين در جامعه و… حاضر نمى‏شوند از امور غير مشروعى مانند دروغ، فريب و… بهره ببرند. بعد از يكى از جنگ‏ها يك عرب بيابان گرد با لحنى جسورانه به رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم گفت:

« إعدل يا محمّد! ». اى محمد صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم! عدالت پيشه كن و در تقسيم غنائم عدالت را رعايت كن. 

     رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم در پاسخ اين مرد عربى كه هنوز تربيتش كامل نبود، با تبسّم فرمودند:

« ومن يعدل إذ لم أعدل؟ »[3]. اگر من با عدالت رفتار نكنم، چه كسى عادل خواهد بود؟! نرمشى اين چنين در برابر رفتارى خشن از جانب شخص اول جامعه اسلامى، نمودى از پايبندى پيامبر اكرم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم به موازين و اصول اخلاقى انسانى‏ست.

 ريشه‏هاى رفتار رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم

     با توجّه به روايتى كه گفته شد، بايد با توجّه به آيات قرآن مجيد و دقّت در چنين نقل‏هايى به نكاتى رسيد كه ريشه اعمال و رفتار رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم را به ما نشان دهد.

     1. پيامبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم مى‏فرمايند عدل و دادگسترى جزء شريعت و روش من است. اميرالمؤمنين عليه ‏السلام در خطبه اول نهج البلاغه بعد از بيان خلقت عالم، توحيد، ملائكه و انبياء عليهم ‏السلام درباره رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم مى‏فرمايند: « بعث اللّه‏ سبحانه محمّدا رسول اللّه‏، لإنجاز عدتِه وإتمام نبوّتِه »[4].خداى سبحان، براى وفا به وعده خود و كامل گردانيدن دوران نبوّت الهى، حضرت محمّد صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم را مبعوث كرد.

     اميرمؤمنان عليه ‏السلام سخن از وعده خداوند به ميان مى‏آورند. خداوند سبحان درباره وعده خود مى‏فرمايد: 

«لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ»[5].ما رسولان خود را با دلايل روشن فرستاديم و با آنها كتاب و ميزان نازل كرديم تا مردم قيام به عدالت كنند.

     خداوند مى‏فرمايد: ما پيامبران را براى تحقّق يك امر فرستاديم، همه انبياى الهى را با بيّنه و برهان (قرآن و كتاب آسمانى) فرستاديم تا در عالم آفرينش، عدل و دادگسترى حاكم شود.

     بنابر اين اگر كسى از شما سؤال كرد: خداوند به چه علّت اين همه پيغمبر فرستاد؟ پاسخ يك كلمه است: براى عدل. پس عدالت، غرض نهايى از بعثت است.

     2. نكته ديگرى كه از اين سلوك رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم برداشت مى‏شود اين است كه همه مردم حق دارند عدالت را از رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم مطالبه كنند. پيامبر اكرم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم نيز به عنوان رهبر جامعه اسلامى با روى گشوده برخورد نموده، پاسخ اين مطالبه مردمى را مى‏دهند. در نتيجه رسول گرامى اسلام صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم به عنوان سفير الهى، به وضوح هدف خداوند متعال از فرستادن انبياء عليهم ‏السلام را پياده نموده و خود را در مقابل مطالبه مردمى براى عدالت، پاسخ‏گو مى‏دانند.

 ارسال پيام خداوند بدون اعمال ظلم

     رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم وظيفه داشتند آنچه را از خداوند متعال به ايشان رسيده بود، بدون هيچ تغييرى به مردم برسانند؛ امّا براى انجام اين عمل، هرگز به ظلم و ستم يا بهره‏گيرى از قدرت رو نياوردند؛ چرا كه خداوند از ايشان چنين نخواسته بود. ايشان براى رساندن پيام الهى هيچ تبعيضى قائل نشدند و دستور يافتند كه خود را همچون آنان بدانند.

     خداوند سبحان در سوره مبارك ق مى‏فرمايد: «فَاصْبِرْ عَلَى مَا يَقُولُونَ وَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْسِ وَقَبْلَ الْغُرُوبِ * وَمِنَ اللَّيْلِ فَسَبِّحْهُ وَأَدْبَارَ السُّجُودِ * وَاسْتَمِعْ يَوْمَ يُنَادِ الْمُنَادِ مِن مَّكَانٍ قَرِيبٍ * يَوْمَ يَسْمَعُونَ الصَّيْحَةَ بِالْحَقِّ ذَلِكَ يَوْمُ الْخُرُوجِ * إِنَّا نَحْنُ نُحْيِي وَنُمِيتُ وَإِلَيْنَا الْمَصِيرُ * يَوْمَ تَشَقَّقُ الْأَرْضُ عَنْهُمْ سِرَاعاً ذَلِكَ حَشْرٌ عَلَيْنَا يَسِيرٌ * نَحْنُ أَعْلَمُ بِمَا يَقُولُونَ وَمَا أَنتَ عَلَيْهِم بِجَبَّارٍ فَذَكِّرْ بِالْقُرْآنِ  مَن يَخَافُ وَعِيدِ»[6]. در برابر چه آن آنها مى‏گويند شكيبا باش و پيش از طلوع آفتاب و پيش از غروب، تسبيح و حمد پروردگارت را به جا آور * در بخشى از شب او را تسبيح كن و بعد از سجده‏ها * و گوش فرا ده و منتظر روزى باش كه منادى از مكانى نزديك ندا مى‏دهد * روزى كه همگان صيحه رستاخيز را به حق مى‏شنوند، آن روز، روز خروج از قبرها است * ماييم كه زنده مى‏كنيم و مى‏ميرانيم و بازگشت تنها به سوى ما است * روزى كه زمين به سرعت از روى آنها شكافته مى‏شود و از قبرها خارج مى‏گردند و اين جمع كردن براى ما آسان است * ما به آنچه آنها مى‏گويند آگاه‏تريم و تو مأمور به اجبار آنها به ايمان نيستى، پس به وسيله قرآن، كسانى را كه از عذاب مى‏ترسند متذكّر ساز. محل شاهد آيه آخر است: «وَمَا أَنتَ عَلَيْهِم بِجَبَّارٍ»؛ اى پيامبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم! تو بدان كه حق ندارى به مردم ظلم و ستم كنى، حق ندارى هرگونه كه خواستى با مردم معامله كنى، خدا براى تو مسير خاصّى را مقرّر كرده است. « إنّما أنت داعٍ »[7]. تو فقط وظيفه دعوت دارى.

     اين روش را عرب باديه نشين هم فهميده بود؛ لذا آن عرب هايى كه وقتى قدرتى را مى‏ديدند وحشت و هراس همه وجودشان را فرا مى‏گرفت، در برابر رسول اكرم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم اين‏گونه سخن  مى‏گويند. پيغمبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم براى اينكه اين راه هدايت مردم را هموار سازند تلاش مى‏كنند تمامى نشانه‏هاى تفاوت و تمايز ميان خود و مردم را بردارند تا مردم هيچ تفاوتى بين خودشان و پيامبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلماحساس نكنند. تمام كوشش پيامبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم اين است كه احساس  تياز و برترى ميان خود و مردم را بر طرف كنند و آثار كبريايى و جبّاريت را از مباحث عظمت معنوى و مقام نبوّتش دور نمايد.

خداوند سبحان از زبان رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم مى‏فرمايد: «قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِّثْلُكُمْ يُوحَى إِلَيَّ»[8]. بگو من هم بشرى مانند شما هستم، تنها به من وحى مى‏شود.  تا كنون با استفاده از ايات شريف قرآن و نقل‏هاى تاريخى، روشن كرديم كه پيامبر اكرم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم راه درست اجراى عدالت را در همگونى و برابرى خود با مردم مى‏ديدند. در ادامه سخن نمونه ديگرى را نقل مى‏كنيم تا سعى و تلاش نبى اكرم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلمدر شكستن فرهنگ حكومت و هم طراز سازى مردم و حاكم آشكارتر شود.

     شيخ طبرسى قدس‏سره در مكارم الاخلاق نقل مى‏كند:

« أتى النّبي صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم رجلٌ يكلّمه فأرعَدَ، فقال: هوّن عليك فلستُ بملكٍ، إنّما أنا ابن امرأةٍ كانت تأكل القد [القديد بمكّة] »[9].مردى نزد رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم آمد در حالى كه بدن او مى‏لرزيد، رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم فرمودند: بر خود سخت مگير كه من پادشاه نيستم، من فرزند خانمى هستم كه در مكه گوشت خشكيده مى‏خورد.  براساس اين فراز تاريخى پيامبر اكرم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم مى‏كوشند تا به مخاطب خود اين نكته را تفهيم نمايند كه ما با شما هيچ فرقى نمى‏كنيم. در برخى از روايات چنين آمده است: من فرزند خانمى هستم كه با دست خودش بز مى‏دوشيد.

     همه اصحاب رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم اجراى عدالت صحيح را با چشمان خودشان مشاهده مى‏كنند. پيامبرى كه خدا برگزيده و مقام خاتميّت را از ميان همه انبيا عليهم ‏السلام به ايشان صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم بخشيده، همه آثار و علائم برترى جويى خويش را كنار مى‏گذارد و به حكم قرآن مى‏فرمايد: من مثل شما هستم، مادرم مثل مادران شما و پدرم نيز مانند پدران شما بوده و هيچ امتيازى بر شما ندارم. در  بخشى از خطبه غرّايى كه حضرت صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم در منا خواندند، فرمودند كه من از قريشم،  من  پيامبرم… تا اينكه فرمودند: و هيچ فخرى بر شما ندارم. ايشان با اين سيره مى‏خواهند اولين گام در درس عملى خود را بردارند و تفوّق و تمايز را كه زشت‏ترين و زننده‏ترين نشانه ظلم به ديگران است، از بين ببرند.

 الگوهاى رفتارى

     با اندكى تأمّل و تدبّر در زندگى رسول گرامى اسلام صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم به رفتارهاى زيبا و خدا پسندانه‏اى از ايشان دست خواهيم يافت كه همه و همه نشان از روح بلند و آسمانى ايشان دارد و شايسته است شيعيان و پيروان واقعى حضرت بدين الگوها رو آورند و آنها را در رأس رفتار و اعمال خود قرار دهند.

     رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم فرمودند: « خمسٌ لا أدعهنّ حتّى الممات، الأكل على الحضيض مع العبيد وركوبي الحمارَ مؤكفا وحلبى العنزَ بيدي ولبس الصوفِ والتسليمَ على الصبيانِ لتكون سنّةً من بعدي »[10].پنج چيز است كه تا هنگام مرگ از آن دست بر نمى‏دارم: 1. روى زمين مى‏نشينم و با بردگان غذا مى‏خورم. 2. بر الاغ بدون يراق و زين سوار مى‏شوم. 3. با دست خودم بز را مى‏دوشم. 4. لباس پشم مى‏پوشم. 5. به بچه‏ها سلام مى‏كنم تا بعد از من هم ديگران ياد بگيرند همين گونه عمل كنند. كسى كه شيوه رفتارى او با ديگران اين چنين است، او مى‏تواند شعار عدالت خواهى دهد و پرچم مبارزه با ظلم را به اهتزار در آورد.

 پيامبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم و زن بيابان نشين

     در كتب معتبر روايتى از ابن مسكان ـ كه از رجال بزرگوار و از اصحاب اجماع است ـ با واسطه از حضرت امام صادق عليه ‏السلام نقل شده است:

« مرَّت امرأةٌ بذية برسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم وهو يأكل وهو جالس على الحضيض، فقالت يا محمّد صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم! واللّه‏ إنّك لتأكل أكل العبد وتجلس جلوسه، فقال لها رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم: ويحك أيّ عبد أعبد منّي؟ قالت: فناولني لقمةً من طعامك فناولها، فقالت: لا واللّه‏ الّتي في فمك، فأخرج رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم اللقمة من فمه فناولها فأكلتها. قال أبوعبداللّه‏ عليه ‏السلام: فما أصابها داءٌ حتّى فارقت الدّنيا روحها »[11].

روزى زن بد زبانى از كنار پيغمبر گذر كرد در حالى كه پيامبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم روى زمين نشسته و مشغول غذا خوردن بودند. پس گفت: يا محمّد صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم! به خدا سوگند همانند برده‏ها  نشسته‏اى و غذا مى‏خورى و مثل آنها مى‏نشينى و بلند مى‏شوى. پيامبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم فرمودند: كدام بنده‏اى را سراغ دارى كه بندگى‏اش از من بيشتر باشد؟ آن زن عرض كرد: يك لقمه از آن نانى كه مى‏خوريد به من بدهيد. حضرت يك لقمه گرفتند و به دست آن زن دادند، عرض كرد: نه يا رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم! همان لقمه‏اى كه در دهانتان هست مى‏خواهم. حضرت لقمه را از دهان مبارك بيرون آوردند و زن آن لقمه را خورد. حضرت امام صادق عليه ‏السلام مى‏فرمايند: وى تا زنده
بود هيچ بيمارى سراغش نيامد.

     انسان وقتى چيزى را دوست دارد براى رسيدن به آن تلاش مى‏كند. رفتارتان را براساس همان چيزى كه در فطرت شما وجود دارد تنظيم كنيد. عدالت خواهى پيامبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم و مسيرى كه ايشان انتخاب كرده‏اند با مهر ورزى و رحمت ذاتى‏شان هيچ منافاتى ندارد. درباره بعضى از خلفا و حكام گفته‏اند كه آنها براى اِعمال عدالت به تندى و افراط‏گرى روى آورده بودند. وقتى اميرالمؤمنين عليه ‏السلام در مورد آن خليفه سخن مى‏گويند، مى‏فرمايند: « حتّى مضى الأوّل لسبيله فأدلى بها إلى فلانٍ بعده… فصيّرها في حوزة خشناء يغلظ كلمها ويخشن مسّها ويكثر العثار فيها والاعتذار منها »[12].تا اينكه خليفه اول به راه خود رفت و خلافت را به پسر خطاب سپرد… كه مجموعه‏اى از خشونت، سخت‏گيرى، اشتباه و پوزش طلبى بود.  او دلش مى‏خواست در اين مسير عدالت را به نمايش گذارد؛ امّا لغزش مى‏كرد. پيغمبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم در مسير عدالت خواهى خويش هيچ لغزشى نداشتند؛ چون مطابق با فطرتشان عمل مى‏كردند. تصوير رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم از عدالت يك فضيلت بشرى نيست؛ بلكه تخلّق به اخلاق الهى است؛ چون خدا عادل است، عدالت را دوست دارد.

 استوارى نظام خلقت

     انسان، با هر نگاهى به خلقت متوجّه خواهد شد كه اين نظام (خلقت) براساسى عدل و داد بنا نهاده شده و اگر غير از اين بود، هرگز سنگى بر سنگى قرار نمى‏گرفت.

     خداوند متعال مى‏فرمايد:

«عَلَّمَ الْقُرْآنَ * خَلَقَ الاْءِنسَانَ * عَلَّمَهُ الْبَيَانَ * الشَّمْسُ وَالْقَمَرُ بِحُسْبَانٍ»[13].

قرآن را تعلّم فرمود * انسان را آفريد * به او بيان را آموخت * خورشيد و ماه با حساب منظمى مى‏گردند.

     نظام خلقت براساس عدل و داد استوار است. رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم مى‏فرمايند:

« بالعدلِ قامت السماواتُ والأرضُ »[14].آسمان و زمين براساس عدل و داد استوار است.  يعنى خدا قادر مطلق به ما كان وما يكون است و ظلم را بر خود حرام كرده؛ لذا عدل فريضه تكوين وتشريع است، عدل وظيفه وفريضه اخلاق‏انسانى والهى‏است.

     حضرت رسول صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم همه اسباب تبشير و تنذير را به كار مى‏گيرند و در جايى كه مى‏خواهند به مردم بگويند ظلم نكنيد و عادل باشيد، مى‏فرمايند:

« اتّقوا الظّلمَ فإنّ الظّلمَ ظلماتٌ يومَ القيامةِ »[15]. از ظلم كردن بپرهيزيد؛ زيرا ظلم، تاريكى قيامت است.

     حضرت صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم براى كسانى كه خيلى دوست دارند در زندگى دنيا و آخرت‏شان راحت باشند، جملاتى مى‏فرمايند و ظالم را از عكس العمل خداوند و عاقبت سياه ظلم بر حذر مى‏دارند. به چند مورد از اين كلمات پيامبر اكرم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم توجّه فرماييد.

« اتّقِ دعوةَ المظلومِ فإنّه ليس بينَها وبينَ اللّه‏ِ حجابٌ »[16]. از دعاى مظلوم پرهيز كن، به درستى كه ميان او و خدا هيچ حجابى وجود ندارد.

« اتّقوا المظلومَ، ويفتح له أبوابُ السّماءِ، ويرفع فوق الغمام ويقول الربُّ: وعزّتي وجلالي لأنصرنَّك ولو بعد حينٍ »[17].از نفرين مظلوم بترسيد! كه اگر نفرين كند، درهاى آسمان گشوده مى‏شود و از ابرها عبور مى‏كند، پس خداوند مى‏فرمايد: به عزّت و جلالم قسم كه تو را يارى مى‏كنم؛ هر چند بعد از گذشت زمان.

« اتّقوا دعوةَ المظلوم فإنّها تصعد إلى السماءِ كأنّها شرارةٌ »[18]. از نفرين ستم ديده بترسيد! زيرا مانند شعله آتش به سوى بالا مى‏رود.

     خداوند به كسانى كه واقعا عافيت طلب هستند، مى‏فرمايد: مراقب باشيد! اگر سلامت دنيوى و اخروى مى‏خواهيد مبادا ظلمى كنيد؛ زيرا ناله مظلوم شراره و اخگرى است كه همه خوبى‏هاى دنيا و آخرت را  مى‏سوزاند. اين يك بيان براى كسانى است كه به قيامت كاسب كارانه مى‏نگرند؛ يعنى اهل معامله هستند، نماز مى‏خوانند، بهشت مى‏خواهند، روزه مى‏گيرند، براى رسيدن به بهشت است و…. رسول اكرم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم در بيانى ديگر مى‏فرمايند:

« اتّقوا المظالمَ ما استطعتم، فإنّ العبد يجيء بالحسناتِ يومَ القيامةِ، يرى أنّها ستنجيه، فما زال عبدٌ يقول: يا ربّ! ظلمني عبدك مظلمةٌ، فيقول: إمحوا من حسناتِه وما يزال كذلك حتّى ما تبقى له حسنةٌ »[19].تا جايى كه مى‏توانيد از ظلم كردن بپرهيزيد كه روز قيامت بنده‏اى پرونده‏اى از كارهاى خوب با خودش مى‏آورد و فكر مى‏كند اعمال صالحش او را نجات مى‏دهد؛ امّا ناگهان بنده‏اى مى‏آيد و مى‏گويد: خدايا! اين بنده تو به من ظلم كرده، آن وقت خداوند در مقام قضاوت مى‏فرمايد: از خوبى‏هاى او برداريد و به مظلوم
بدهيد، همين طور بر مى‏دارند و در پرونده مظلوم قرار مى‏دهند؛ امّا مظلوم راضى نمى‏شود تا اينكه چيزى از حسنات ظالم باقى نمى‏ماند.

 فرصت را غنيمت شمريد

     پيامبر اكرم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم براى كسانى كه از كيفر الهى در دنيا و آخرت وحشت دارند، مى‏فرمايند:  « إنّ اللّه‏َ ليُملى للظالمِ حتّى إذا أخذه لم يفلته »[20]. خدا به ظالم مهلت مى‏دهد؛ امّا اگر جانش را گرفت ديگر گريزى نيست.

     در اين باره خداوند متعال در قرآن كريم مى‏فرمايد: «وَلاَ يَحْسَبَنَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ أَنَّمَا نُمْلِي لَهُمْ خَيْرٌ لِأَنفُسِهِمْ إِنَّمَا نُمْلِي لَهُمْ لِيَزْدَادُواْ إِثْماً وَلَهْمُ عَذَابٌ مُّهِينٌ»[21]. آنها كه كافر شدند و راه طغيان پيش گرفتند تصوّر نكنند اگر به آنها مهلت مى‏دهيم، به سودشان است ما به  آنها مهلت مى‏دهيم فقط براى اينكه بر گناهان خود بيفزايند و براى آنها عذاب خوار كننده‏اى آماده شده است.

 آموزش عملى رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم نسبت به عدالت

     خداوند متعال رسولش را از ميان آدميان برگزيد و رفتارها و كردارهايى را كه خود مى‏پسنديد در او به تجلّى درآورد تا الگويى راستين براى پيروان‏شان باشند. پس مطالعه و دقّت در سيره عملى رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم و ادامه دادن همان راه، شايسته‏ترين كار است.

     يك روز حضرت رسول اكرم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم بر منبر فرمودند:

« فمن كنتُ جلدت له ظهرا، فهذا ظهري فليستقد منه… من أخذتُ له مالاً، فهذا مالي فليأخذ منه »[22]. 

آن كس را كه من [بيجا و اشتباه] تازيانه زده‏ام، هم اكنون اين بدن من براى قصاص در اختيار اوست و از هر فردى كه مالى را [بى مناسبت] گرفته‏ام اين مال و ثروتم در اختيار او است، بازستاند.

     همه مى‏دانند كه رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم نه مالى از كسى تصرّف كرده، نه به كسى احجاف كرده و نه به كسى ضربه‏اى زده‏اند، فقط براى اينكه شدّت علاقه‏شان را به عدل و دادگسترى نشان بدهند مى‏فرمايند:

« من كانت عنده مظلمةُ من أخيه من عرضِه أو ماله، فليتحلّله اليومَ قبلَ أن يؤخذَ حين لا يكون دينارٌ ولا درهمٌ إن كان له عملٌ صالحٌ اُخذ منه بقدرِ مظلمتِه وإن لم يكن له اُخذ من سيّئاتِ صاحبهِ فجُعلت عليه »[23].

هر كس نسبت به آبرو يا مال برادر خود ستم كرده، پيش از آنكه نه درهم و نه دينارى باشد، از او حلاليّت بخواهد زيرا در روز قيامت به مقدار ستمش از اعمال صالح او مى‏كاهند، و اگر عمل نيكى نداشته باشد از اعمال بد ستمديده مى‏كاهند و به اعمال ستمكار مى‏افزايند.

 علاقه پيامبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم نسبت به حاكميّت عدل

     يكى از رفتارهاى آسمانى رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم و نيز ائمّه اطهار عليهم ‏السلام اين بود  كه هميشه و در همه حال به انسان‏ها مدد مى‏رساندند و به اشكال مختلف آنان را يارى مى‏كردند.

     رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم مى‏فرمايند: « اُنصر أخاك ظالما أو مظلوما. قيل: كيف أنصرُه ظالما؟ قال صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم: تحجزه عن الظلمِ، فإنّ ذلك نصرُه »[24].برادرت را يارى كن چه ظالم باشد و چه مظلوم. گفته شد: يا رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم! ظالم را چگونه مى‏توان يارى كرد؟ حضرت فرمودند: يارى او اين است كه او را از ظلم كردن بازدارى.

     همچنين مى‏فرمايند: « إنّ النّاسَ إذا رأوا الظالمَ فلم يأخذوا على يديه، يوشك أن يعمّهم اللّه‏ُ بعقابِه »[25]. اگر مردم ظالمى را مى‏ببينند كه ظلم مى‏كند و جلوى او را نگيريدند، نزديك است كه خداوند همه آن مردم را عذاب نمايد. و در روايتى ديگر مى‏فرمايند: « إذا عجزتْ اُمّتي عن أن تقولَ للظالمِ يا ظالم! فقد تودّع منها »[26]. اگر امّت من نتوانند به ستمگر بگويند: ظالم، بايد آن امّت را فراموش كرد.  اگر در جامعه‏اى مردم جرئت نكنند به ستمگر بگويند تو ستم مى‏كنى، اين امّت بايد با حياتش خدا حافظى كند؛ زيرا در سراشيبى سقوط قرار گرفته است.

     رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم مى‏فرمايند:  « أفضلُ الجهادِ كلمةُ عدلٍ عند إمامٍ جائرٍ »[27]. بالاترين جهاد بيان سخن عدل در برابر پيشواى ستمگر است.

     جهاد اين نيست كه شمشير يا اسلحه به دست بگيريد. بالاترين و با فضيلت‏ترين مجاهده اين است كه يك ظالم قدرتمند را از ظلمش آگاه كنى. گاهى يك ظلم از انسانى كه در مسند قدرت است صادر مى‏شود، عظمت و بزرگى آن ظلم به اندازه دامنه قدرت او است، گاهى هم از افراد عادى و فرو دست اجتماع صادر مى‏شود.

     حضرت صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم مى‏فرمايند: « ستكون بعدي اُمراء يكذّبون ويظلمون فمن دخل عليهم فصدّقهم بكذبِهم وأعانهم على ظلمِهم، فليس منّي ولا أنا منه »[28].پس از من حاكمانى خواهد آمد كه دروغ مى‏گويند و ستم مى‏كنند، هر كس بر آنان وارد شود و دروغ آنان را تصديق كند و آنان را بر ستم يارى كند، از من نمى‏باشد و من هم از او نمى‏باشم.

     رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم مى‏فرمايند: اگر دستگاهى و صاحب قدرتى ظلم كرد و دروغ گفت و ديگران هم او را تصديق كردند، من از آنها بيزارم و آنها از من نيستند و من هم از آنها نيستم، حتّى اگر اسم مسلمان بر خودشان بگذارند. جامعه‏اى كه معاويه بر آن حكومت مى‏كند، جايگاه ستم بر مردم است و داعيه مسلمانى هم دارد، آيا واقعا اينها رهروان راه رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلمهستند؟ گاهى آدمى در  خانه به زن و فرزندش ستم مى‏كند، گاهى يك معلم در كلاس درسش ستم مى‏كند، بنابر اين دايره ظلم‏ها متفاوت است؛ مثل سنگى كه داخل آب مى‏افتد و امواج مختلفى ايجاد مى‏كند؛ يعنى ظلم اشكال مختلفى دارد، گاهى در رفتار و فعل است، گاهى در گفتار و قول است، گاهى در احساس و نفسانيّات است و… رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم با تمامى مظاهر ظلم به مبارزه برخاستند چه ظلمى كه با حركت ناپسند يا سخن زشت اتّفاق بيفتد وچه ظلمى كه ضمير پاك انسان منزّهى را آلوده كند. 

 ظلم عملى

     گاهى ظلم در شكل عملى ظاهر مى‏شود. اين اعمال ظالمانه براساس اهميّت و بزرگى نزد خداوند متعال در روز قيامت مورد محاسبه الهى قرار مى‏گيرد. رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم مى‏فرمايد: « أوّلُ ما يقضى يومَ القيامةِ الدّماءُ »[29]. خون، اوّلين چيزى است كه در محكمه الهى در روز قيامت مورد محاسبه و قضاوت قرار مى‏گيرد.

« زوالُ الدّنيا أهونُ على اللّه‏ِ من دمٍ سفك بغيرِ حقٍ »[30]. زوال و نابودى دنيا نزد خدا آسان‏تر از خونى است كه به نا حق ريخته شود.

« لو أجتمع أهلُ السّماءِ وأهلُ الأرضِ على قتلِ امرءٍ، يعذّبهم اللّه‏ُ »[31].  اگر تمام مخلوقات آسمانى و همه موجودات زمينى در خون يك انسان شريك باشند خدا همه آنان را عذاب مى‏كند.

     اين پرچم عدالت خواهى رسول خاتم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم است. از همه اينها بالاتر فرموده‏اند:

« لا يقفنَّ أحدُكم موقفا يقتل فيه رجل ظلما، فإنّ اللعنةَ تنزلُ على من حضره حينَ لم يدفعوا عنه، ولا يقفنّ أحدُكم موقفا يضرب فيه رجلٌ ظلما فإنّ اللعنة تنزل على من حضره حين لم يدفعوا عنه »[32].

در جايگاهى كه فردى را مظلومانه مى‏كشند، قرار نگيريد، زيرا لعنت الهى بر هر كس كه در آن جايگاه باشد و از مقتول دفاع نكند، نازل مى‏شود و در جايگاهى كه فردى را مظلومانه مى‏زنند قرار نگيريد، زيرا لعنت الهى بر هر كس كه در آن جايگاه باشد و از مظلوم دفاع نكرده باشد، نازل مى‏شود.

« من أشار إلى أخيه بحديدةٍ فإنّ الملائكةَ تلعنه حتّى يدعَه »[33]. اگر كسى با يك آلت ترسناك مانند آهن به طرف برادرش اشاره كند تا زمانى كه آن را بيندازد مورد لعنت ملائكه قرار مى‏گيرد.  لذا وقتى پيامبر اكرم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم شنيدند كه در مسير هجرت خانواده ايشان از مكه، شخصى آنان را تعقيب كرد و زينب ـ دختر خوانده پيامبر ـ در آنجا حامله بود و بر اثر ترس جنين‏اش را سقط كرد، حضرت وقتى وارد مكه شدند خون اين فرد را مباح دانستند[34].

    البتّه اين روضه با ايّام فاطميّه عليهاالسلام مناسبت دارد،ولى سؤال از رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم اين است، يا رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم! اگر شما بوديد آنهايى كه به در خانه دختر واقعى شما، حضرت فاطمه عليها السلام حمله كردند و فاطمه عليها السلام را پشت در قرار دادند و به صورتش سيلى زدند و با غلاف شمشير پهلوى ايشان را مجروح كردند، با آنها چه مى‏كرديد؟ آيا خون آنها را مباح نمى‏كرديد؟ آيا آنها مهدور الدم نبودند؟

 ظلم و تعدّى به آبروى ديگران

     مرد عربى محضر پيغمبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم آمد و عرض كرد: يا رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله   و سلم!« إنّي رجلٌ لا أصبر على النساء، رخّصني في الزنا ». من مردى هستم كه در مقابل زنان بى تابم، به من اجازه بدهيد زنا كنم. رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم فرمودند:« هل تحبّ الزنا لاُمّك ». آيا دوست دارى كسى به مادرت تجاوز كند؟ گفت: نه يا رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم! فرمودند: « هل تحبّ الزنا لاُختك ». آيا دوست دارى كسى به خواهرت تجاوز كند؟ گفت: نه يا رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم!

     فرمودند: « هل تحبّ الزنا لابنتك ». آيا دوست دارى كسى به دخترت تجاوز كند؟ عرض كرد: نه يا رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم! بعد فرمودند: مردم همه در اين حالى كه تو دارى مساوى‏اند، پس چطور مى‏خواهى به تو چنين اجازه‏اى بدهم؟! اين مرد چنان تحت تأثير قرار گرفت كه گفت: يا رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم!  مرا دعا كن. حضرت دست‏شان را روى قلب او گذاشتند و دعا فرمودند. آن مرد بعد گفت: بعد از اينكه پيغمبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم دعا كردند، هيچ عملى نزد من قبيح‏تر و نفرت‏انگيزتر از زنا نبود.

 ظلم در اموال

     چشم دوختن به اموال ديگران يا استفاده نابجا از آن، آثار بدى را براى انسان به جا مى‏گذارد كه گاه آخرت او را ويران مى‏سازد. رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم فرمودند: « من ظلم قيد شبرٍ من الأرض، طوّقه سبع أرضين »[35]. اگر فردى به اندازه يك وجب به زمين مردم تعدّى كند، هفت طبقه زمين طوق گردنش مى‏شود.  خيلى‏ها اهل مسجد و دعا هستند؛ امّا دعايشان مستجاب نمى‏شود. پيغمبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم  فرمودند: 

«مطعمُه حرامٌ ومشربُه حرامٌ وملبسُه حرام فانّى يستجاب لذلك »[36].خوراك او حرام، نوشيدنى او حرام و لباسش حرام است، با اين حال چه دعايى از او مستجاب شود؟!  پيغمبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم غلامى به نام مدعم داشتند. در يكى از جنگ‏ها در حالى كه داشت بار پيغمبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم را روى زمين مى‏گذاشت، هدف تير قرار گرفت و كشته شد. اصحاب براى تسليت نزد پيغمبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم رفتند، حضرت فرمودند:

« كلاًّ… إنّ الشّملة لتلتهب عليه نارا أخذها من الغنائم يوم خيبر »[37]. آن بالا پوشى كه او از غنيمت‏هاى روز خيبر دزديد، الآن موجب آتش گرفتن همه وجودش شد.

 برخورد پيامبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم با مأمور جمع آورى زكات

يكى از مأموران رسول اكرم صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم پس از جمع آورى زكات نزد حضرت رفت و آنچه آورده بود نزد ايشان گذاشت. علاوه بر آن چيزهايى را هم كنارى گذاشت و گفت: يا رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم! اينها را مردم به خودِمن هديه دادند. پيغمبر صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم بر منبر رفتند و خطبه‏اى خواندند: « أمّا بعد فإنّي استعمل الرّجل منكم على العمل ممّا ولاّني اللّه‏، فيقول: هذا لكم وهذا هديّة اُهديت لي، أفلا جلس في بيتِ أبيه واُمِّه حتّى تأتيه هديّتُه، واللّه‏ِ لا يأخذ أحدٌ منكم شيئا بغير حقّه إلاّ لقى اللّه‏َ يحمله يوم القيامة »[38].  من گاهى كسى از شما را بنابر مأموريّت الهى براى كارى مأمور مى‏كنم. پس آن را كه من فرستادم مى‏گويد: اين مال شما است و اين هديه‏اى است كه مردم به خود من دادند، اگر راست مى‏گويد چرا در خانه پدر و مادرش ننشست تا هداياى او بيايد. به خدا سوگند! اگر چيزى را بدون اينكه حق داشته باشيد از مردم بگيريد بار سنگينى است كه برگردن شما خواهد بود تا روز قيامت.

 

ظلم گفتارى

     در رابطه با ظلم و ستمى كه از زبان صادر مى‏شود، سخن بسيار وجود دارد، امّا به عنوان نمونه به روايتى از رسول اللّه‏ صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلماشاره مى‏نماييم.  رسول خدا صلى ‏الله‏ عليه‏ و ‏آله‏ و سلم مى‏فرمايند: « المسلم من سلم المسلمون من لسانه ويده »[39]. مسلمان كسى است كه ديگر مسلمانان از زبان و دستش در امان باشند.و در روايتى ديگر مى‏فرمايند: « فالرجلُ يتكلّم بالكلمةِ الجفاءِ والباطلِ ليَضحكُ أو يُضحكَ، يهوي بها في جهنّم سبعين خريفا »[40].

مردى سخن زشت و باطل مى‏گويد تا بخندد يا بخنداند امّا با اين سخن به اندازه هفتاد پاييز در جهنّم سقوط مى‏كند.   به عدالت سخن بگوييد كه مرد يك كلمه مى‏گويد مبالات در القاى اين كلمه ندارد (عدالت را رعايت نمى‏كند) و با همين يك كلمه هفتاد پاييز به جهنم مى‏رود. در قرآن مجيد مى‏خوانيم:

«مَا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلاَّ لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ»[41].

انسان هيچ سخنى را بر زبان نمى‏آورد مگر اينكه همان دم فرشته‏اى مراقب و آماده براى انجام مأموريّت [و ضبط آن] است.

« سباب المؤمن كالمشرفِ على الهلكةِ »[42].

بدگويى كردن به مؤمن مساوى با نابود كردن خود است.

« إنَّ أبغضَ خلقِ اللّه‏ عبدُ اتّقى النّاسُ لسانهَ »[43].

نزد خداوند بدترين مردم كسانى اند كه ديگران از زبان او پرهيز داشته باشد.

پی نوشت ها:

[1] . بحارالأنوار ، جلد 68 صفحه 404 .

 [2] . سوره آل عمران ، آيه 159 .

 [3] . بحارالأنوار ، جلد 33 صفحه 339 و از منابع اهل سنّت: مسند احمد ، جلد 3 صفحه 355 .

 [4] . نهج البلاغه ، خطبه شماره 1 .

 [5] . سوره حديد ، آيه 25 .

 [6] . سوره ق ، آيه 39 ـ 45 .

 [7] . تفسير الجامع ، جلد 3 صفحه 423 .

 [8] . سوره كهف ، آيه 110 .

 [9] . مكارم الأخلاق ، صفحه 16 .

 [10] . أمالى صدوق قدس‏سره ، صفحه 72 .

 [11] . بحارالأنوار ، جلد 63 صفحه 430 .

 [12] . نهج البلاغه ، خطبه 3 .

 [13] . سوره الرحمن ، آيه 1 ـ 5 .

 [14] . عوالى اللئالى ، جلد 4 صفحه 103 .

 [15] . نهج الفصاحة ، صفحه 164 .

 [16] . تذكرة الفقهاء ، جلد 2 صفحه 117 و از منابع اهل سنّت: صحيح بخارى ، جلد 3 صفحه 73 .

 [17] . بحارالأنوار ، جلد 90 صفحه 349 و از منابع اهل سنّت: مسند أحمد ، جلد 2 صفحه 455 .

 [18] . ميزان الحكمة ، جلد 2 صفحه 1781 و از منابع اهل سنّت: كنز العمّال ، جلد 3 صفحه 500 .

 [19] . مجمع الزوائد ، جلد 10 صفحه 189 .

 [20] . ميزان الحكمة، جلد 11 صفحه 36 واز منابع اهل‏سنّت: صحيح بخارى، جلد 5 صفحه 214 .

 [21] . سوره آل عمران ، آيه 178 .

 [22] . مجمع الزوائد ، جلد 9 صفحه 46 .

 [23] . جامع السعادات، جلد 2 صفحه 242 واز منابع اهل سنّت: مسند أحمد ، جلد 2 صفحه 506 .

 [24] . جامع السعادات ، جلد 2 صفحه 174 و از منابع اهل سنّت: كنز العمّال ، جلد 3 صفحه 414 .

 [25] . التمهيد ، جلد 24 صفحه 315 .

 [26] . الشيعه في الميزان ، صفحه 385 و از منابع اهل سنّت: مستدرك الحاكم ، جلد 4 صفحه 96 .

 [27] . كافى ، جلد 5 صفحه 60 و از منابع اهل سنّت: سنن ابن ماجه ، جلد 2 صفحه 1329 .

 [28] . الغدير ، جلد 11 صفحه 57 و از منابع اهل سنّت: مستند أحمد ، جلد 4 صفحه 243 .

 [29] . بحارالأنوار، جلد 101 صفحه 382 واز منابع اهل سنّت: صحيح مسلم ، جلد 5 صفحه 107 .

 [30] . ميزان الحكمة ، جلد 3 صفحه 2497 و از منابع اهل سنّت: كنز العمّال ، جلد 15 صفحه 32 .

 [31] . الغدير ، جلد 11 صفحه 59 و از منابع اهل سنّت: سنن الكبرى ، جلد 8 صفحه 22 .

 [32] . مجمع الزوائد ، جلد 6 صفحه 284 .

 [33] . مستدرك الوسائل، جلد 9 صفحه 148 واز منابع اهل‏سنّت: صحيح مسلم، جلد 8 صفحه 34.

 [34] . شرح نهج البلاغه ابن أبى الحديد ، جلد 18 صفحه 14 .

 [35] . مسند أحمد ، جلد 6 صفحه 79 .

 [36] . مسند ابن الجعد ، صفحه 296 .

 [37] . صحيح مسلم ، جلد 1 صفحه 76 .

 [38] . جامع السعادات، جلد2 صفحه 133 واز منابع اهل‏سنّت: صحيح بخاري، جلد 8 صفحه 66.

 [39] . كافى ، جلد 2 صفحه 234 .

 [40] . جامع الصغير ، جلد 2 صفحه 127 .

 [41] . سوره ق ، آيه 18 .

 [42] . كافى ، جلد 2 صفحه 359 و از منابع اهل سنّت: مجمع الزوائد ، جلد 8 صفحه 73 .

 [43] . كافى ، جلد 2 صفحه 333 .

 [44] . بحارالأنوار ، جلد 45 صفحه 146 .

 [45] . بحارالأنوار ، جلد 45 صفحه 146 .
 


جستجو