شیطان یا ابلیس:

ارباب انديشه بر اين عقيده‏اند كه «جسم وى انبوه و متراكم نبوده جسمى است هوايى و مجرد. هيات ظاهرى و شيوه رفت و آمدش نيز با ديگر موجودات تفاوت دارد. داراى شعور و خرد است. به صورتهاى گوناگون تغيير شكل مى‏يابد و از عهده انجام كارهاى سنگين و خارق‏العاده برمى‏آيد، نه جايى را فرا مى‏گيرد و نه در جايى نيز فرود مى‏آيد». در فرهنگ اسلامى وى مبدا غوا، شر و وسوسه معرفى شده و آدمى را در مسير خلاف انسانيت و كمال مى‏كشاند. نيرويى است كه حق را باطل و باطل را حق و شر را خير و خير را شر مى‏نمايد. هوى و شهوت از وسوسه‏هاى اوست. «و صورت انسانى در حكم عقبه و گردنه‏اى است ميان قرارگاه فرشتگان و جايگاه شياطين. هر كس كه راه گمراهى را پيمود پيرو شياطين است و آن كه راه هدايت را برگزيد از اهل الله است‏». با يادآورى گوشه‏اى از خصوصيات ابليس و حضور فعال او در ميان آدميزاد مى‏توان نتيجه گرفت كه: «ابليس اگر چه فرشته يا اجنه‏اى است كه به عالم ملكوت تعلق دارد و از موجودات طبيعت نيست; ولى آثار وجودى او مى‏تواند در دنيا ظاهر شود»

 

 

علاوه بر اين نسبت ابليس با آدم، از فريب و اغواى وى در بهشت آغاز و به دنيا كشيده مى‏شود و بدين‏گونه بين ملك و ملكوت پيوستگى به وجود مى‏آيد. منشهاى پست ابليسى و انگيزه‏هاى هوى و هوس كه اسباب تاريكى و تشويش محيط درونى آدميان را فراهم مى‏سازند همه به دنيا و عالم ملك مربوط است و «نقش ابليس، در نسبتى كه با آدم دارد، ترسيم شده است. چون ابليس رويى به آدم و رويى به خداوند – نظر به اين كه مخلوق خداست – دارد، به «ابليس دوروى‏» معروف است‏» پس وقتى سخن از ابليس به ميان مى‏آيد وى را مصداق معانى نفرت‏انگيزى مى‏يابيم كه به دشمنى با فرزندان آدم برخاسته است و «نقش او در نسبتى كه با آدم دارد مورد توجه قرار مى‏گيرد، ولى عرفا بجز دو عالم ملك و ملكوت به عالم ديگرى نيز اعتقاد دارند و آن جبروت است. در اين عالم دشمنى بكلى منتفى است چنان كه عزيزالدين نسفى مى‏گويد: «شهد و حنظل يك طعم دارند، نور و ظلمت، روز و شب يك رنگ دارند… ابليس را با آدم دشمنى نيست…» اما ابليس در نسبتى كه با آدم دارد، بنابر تصريح قرآن سوگند ياد مى‏كند كه آدميان را، بجز مخلصين، گمراه مى‏كنم. وى سايه وسوسه و اوهام را در مسير آنان كه از ايمان تهى هستند مى‏نمايد و آنها را سايه به سايه و گام به گام به دنبال خود مى‏كشاند تا از مقصد بازمى‏مانند; ولى در مورد آنان كه راههاى نفوذ و وسوسه‏هاى شورانگيز را مى‏بندند تلاش وى به جايى نمى‏رسد. نمونه‏هاى زير بيانگر دسيسه‏هاى اوست:

ابراهيم خليل‏عليه‏السلام در عالم خواب به ذبح اسماعيل مامور مى‏شود. ابليس اين بار نيز مانند قصه آدم‏عليه‏السلام به پيروزى خود بر ابراهيم اميدوار است و همان شيوه را به كار مى‏برد. خود را به مادر اسماعيل مى‏رساند و خبر كشتن فرزند را به وى مى‏دهد. وقتى مادر متوجه مى‏شود كه ذبح اسماعيل فرمانى است كه از جانب حضرت خداوندى صادر شده چنين مى‏گويد: «اگر خداى فرموده باشد… ما رضا داديم و تسليم كرديم.» ابليس برخلاف انتظار از فريب مادر مايوس مى‏شود رو به اسماعيل مى‏آورد، وى نيز بمحض اطلاع از فرمان الله چنين پاسخ مى‏دهد: «فرمان خداى راست «رضينا بحكم الله و سلمنا لامره‏» ابليس چون نتيجه‏اى نمى‏گيرد خود را به ابراهيم نزديك مى‏سازد و فرمانى را كه وى در خواب يافته است، به القاءات شيطان نسبت مى‏دهد و وى را از كشتن فرزند برحذر مى‏دارد; اما ابراهيم خوب مى‏داند كه القاكننده اين اباطيل كسى جز ابليس نيست لذا او را به خوارى از خود مى‏راند» و بدين‏گونه نيرنگهاى وى خنثى مى‏گردد و در اراده ابراهيم‏عليه‏السلام خللى وارد نمى‏آيد. ابليس مترصد است كه شكست ‏خود را جبران كند به تصور وى لحظه به آتش افكندن ابراهيم فرصت مناسبى است. به اميد كاميابى «تدارك پرتاب وى را فراهم مى‏آورد و با منجنيق حضرت را درون توده عظيم آتش مى‏افكنند» ; اما اين بار هم بنابر صريح آيه يا نار كونى بردا و سلاما» (انبيا /۶۹) اى آتش بر ابراهيم خنك و سالم باش به لطف پروردگار ابراهيم محفوظ مى‏ماند و ابليس به آرزويش نمى‏رسد.

ابليس پيوسته در كار فريب و برهم زدن آرامش آدميزاد است از هر فرصتى سود مى‏جويد تا روزنه‏اى براى وسوسه‏انگيزى بيابد. مردم عادى و ناآگاه بسادگى به دام ابليس گرفتار مى‏شوند; اما فريب بندگان خاصى مانند عيسى‏عليه‏السلام كه جز رضاى حق به چيز ديگرى دلبستگى ندارد، ممكن نيست. ابليس براى به دام انداختن وى بدين گونه زمينه‏سازى مى‏كند: «به هنگام استراحت‏خود را به وى نزديك كرده در مورد سنگى كه زير سر نهاده است، چنين مى‏گويد: (سنگ فرا زير سر نهادى، تنعم كردى، نه ترك دنيا بگفته بودى؟) شايد هدف وى اين بوده است كه حضرت را به برخوردارى بيشترى از دنيا برانگيزد. اما وى كه از نيت ابليس آگاه است از آن جزء ناچيز دنيا نيز چشم مى‏پوشد و چنين مى‏گويد: «اين و همه دنيا را به تو واگذاشتم.»

امورى كه به وسيله ابليس پى‏ريزى شد:

ابليس در آن هنگام كه به همراه فرشتگان مامور مى‏شود تا به نشانه تعظيم، در برابر آدم به خاك بيفتد و سجده كند. به مقايسه نار و خاك مى‏پردازد. سرانجام خود را شريفتر از آدم مى‏پندارد و از امر پروردگار سرمى‏پيچد. و براى نخستين بار اساس قياس را پى مى‏ريزد «اول من قاس ابليس‏» خود را بزرگ مى‏بيند. و با تكبر و تجبر ايمانش را بر باد مى‏دهد. و كفربالله نيز اولين كفر است كه در نتيجه نافرمانى وى تحقق مى‏يابد كه «ان اول كفر كفر بالله حيث‏خلق الله آدم كفر ابليس حيث رد على الله امره‏» ابليس اولين كسى است كه به هنگام نزديك شدن آدم به شجره ممنوعه، به شادى ست‏يافتن بر وى آواز مى‏خواند و هنگام هبوط وى به عالم طبيعت، به سرود خوانى مى‏پردازد: «فلما استتر على الارض ناح‏» وقتى عزت و منزلت‏خود را از دست مى‏دهد و از رحمت پروردگار نااميد مى‏شود… و به استقرار در روى زمين مقيد مى‏گردد نوحه‏سرايى مى‏كند:» وى پايه‏گذار آموزش انواع موسيقى و خوانندگى در زمان فرزندان قابيل است و مردانى به نام «يوبل‏» و «توبلقين‏» آن را از ابليس مى‏آموزند». لواط يكى ديگر از امور نفرت‏انگيزى است كه ابليس اساس آن را در ميان قوم لوط ريخت. در قصه اين قوم آمده است كه ابليس با برخى از زنان آنها آميزش كرد و عمل خلاف اخلاق زنا را در بين آنان اشاعه داد. همو بود كه ايشان را به نكبت‏بارترين عمل (لواط) ترغيب كرد و اعراض از زنان فرجام اين عادت مذموم بود». ابليس پس از اغواى مردان بنابر روايت از امام باقرعليه‏السلام خود را به صورت زنان درآورد، به سراغشان آمد و براى برانگيختن حس حسادت زنانه، نقطه حساسى را نشانه گرفته و چنين گفت: مردان شما با هم درمى‏آميزند؟ گفتند: آرى. ما اين كار را ديديم. و آن چنان با مهارت زمينه را فراهم مى‏آورد كه با القاى طرح پيشنهادى، بى‏درنگ موافقت كردند و به «مساحقه‏» روى آوردند» ابليس در فاصله بين رسالت ادريس و نوح نيز بيكار ننشست زنان زيباى شوهردار دشت را به راه منفور زنا و فاحشگى كشانيد و آميزش آنان را با مردانن زيباى كوهستان سبب گرديد و سطح وسيعى را آلوده ساخت‏». حسد و تعصب نابجا نيز از جمله امورى معرفى شده كه ابليس آنها را پى‏ريزى كرده است. وى نسبت‏به آدم حسد ورزيد و خلقت‏خود را برتر و شريفتر از وى انگاشت، از امر خدا سرباز زد كه به هبود و سقوط وى منجر گرديد». و بالاخره وى از اهل آتش اولين كسى است كه جامه‏اى از آتش مى‏پوشد و پيشاپيش پيروان خود حركت مى‏كند و مى‏گويد: و اثبوراه و يجيبونه و اثبورهم فيقول الملائكة‏» «لاتدعوا اليوم ثبورا واحدا و ادعوا ثبورا كثيرا» (فرقان /۱۴).

بنابر آنچه گذشت ابليس دشمنى ناپيداست و كارش فريب و نيرنگ است و مى‏تواند در همه شؤون آدميزاد تصرف كند همواره در انديشه سرازير كردن وى از قله رفيع انسانيت است. چيزهايى را به او القا مى‏كند كه اصلى و حقيقتى در آنها نيست. چون هوى و هوس منشا تسلط و استيلاى اوست لذا وى را به پيروى از آن دعوت مى‏كند. پس بايد راه نفوذ چنين دشمن خطرناكى را بست. براى جلوگيرى از سلطه وى راههايى ارائه شده است. صدرالدين شيرازى «راه چيرگى بر ابليس را در نياشاميدن شراب كشنده دنيا و نپرداختن به خواهشها و شهوات مهلك آن مى‏داند. وى هوى و هوس را در حكم غذاى ابليس تلقى مى‏كند وى معتقد است كه دل را بايد به وسيله مخالفت‏با خواهشهاى نفس، از تصرف ابليس بيرون آورد و با ذكر الهى آن را – كه جلوه‏گاه انوار حق و به عبارتى عرش رحمان است – آبادان كرد. پس جنگ ميان ذكر خدا و وسوسه شيطان همانند كشمكش ميان نور و تاريكى و يا شب و روز است و به همين جهت پيغمبر اكرم‏صلى الله عليه وآله فرموده است: «شيطان در فرزند آدم همچون خون در رگها روان است‏» پس گذرگاه او را كه شهوت است‏بايد به گرسنگى تنگ گردانيد، زيرا گرسنگى است كه شهوت را مهار مى‏كند».

ديگر از راههاى بستن گذرگاه ابليس تسميه (بسمله) و ذكر بسم‏الله الرحمن الرحيم است. «سلاح ذكر، ذاكر را از شر وسوسه‏هاى فريبنده حفظ مى‏كند. ذاكر در واقع با گفتن تسميه خود را از زير سلطه ابليس رها ساخته و تحت‏حمايت و سلطنت رحمن قرار مى‏دهد و به صفات او متصف مى‏گردد و از اتصاف به صفات الهى است كه دل صفا مى‏يابد و بر اثر مواظبت‏بر ذكر و توجه به روح و باطن ذكر است كه رهايى ممكن مى‏شود. اين آيه نه تنها باعث آرامش ذاكر مى‏گردد، بلكه نزول آيه قبل از هر چيز، آرامش بادها، تموج درياها… و هبوط شياطين را از آسمانها… سبب گرديد». وقتى آتش هولناك دوزخ از قدرت ذكر بسم‏الله گريزان گردد در فرار ابليس كه خود طعمه چنان آتشى است ديگر ترديدى برجاى نمى‏ماند. چنان كه در تاثير آن آمده است «بنده مؤمن چون در حال نزع بسم‏الله بگويد سكرات مرگ بر او آسان شود و خاك لحد بر او روضه رضوان گردد… و آتش دوزخ از او گريزان بود». و شرط برخوردارى از اين ارزشها صدق نيت است. در آثار حيرت‏آور تسميه گفتار على‏عليه‏السلام كه علاوه بر معانى بالا، ديگر خواسته‏ها را در برمى‏گيرد، چنين است: «بسم‏الله. .. آرام‏بخش دلها، داروى دردها، دور كننده پليديها، آسان كننده دشواريها و برطرف كننده غمهاست‏». ذكر مزبور در صورتى كه از روى اخلاص و نيت‏باطنى قرائت‏شود بجز هزيمت لشكر تلبيس ابليس، آثار بيشمارى بر آن مترتب است كه برخى از آنها در قالب الفاظ بدين‏گونه آمده است: «اى نامى كه به هر جايى قدم زنى و به هر كويى قدم نهى رنگ كس نگيرى و همه را به رنگ خود برآورى… به ديوان ديوان رسيدى لشكر تلبيس ابليس را هزيمت كردى. به ميدان سلطان درآمدى، سر سروران و گردنكشان را به چنبر طاعت آوردى…». هر طاعت و عبادت بدنى مانند تهليل (لااله الا الله) گفتن و تسبيح و نماز و ورد، داراى روح و جسمى است. جسم آن عبارت است از حركات و سكنات محسوس كه بجز خالق، گوشه‏اى از آن دامن مخلوق را نيز مى‏گيرد. (اشتراك بين خالق و مخلوق) كه آن را ريا و تظاهر مى‏نامند. اما روح آن عبارت است از اخلاص كامل و نيت‏باطنى… پس وقتى قرآن، تشرف به پيشگاه حق را مبتنى بر عمل شايسته ذكر مى‏كند و عمل شايسته را در عبادت بى‏شائبه و خالص مى‏داند (۱۱۰ / كهف و۳ / زمر)، ناظر به عبادتى با آن روح است و عبادت بدنى در واقع پلى است‏براى رسيدن به عبادت روحانى و عبور از اين مرحله انسان را به اخلاص باطنى مى‏رساند». و ثمره عبادت بدنى به تزكيه و تحليه برمى‏گردد كه اين دو بخش در آيه «قد افلح من تزكى‏» (اعلى /۱۴) حقا كه فلاح و رستگارى يافت آن كه تزكيه كرد و آيه «وذكر اسم ربه فصلى‏» (اعلى /۱۵) و به ذكر نام خداى خويش پرداخت و نماز كرد، طرح شده است و آيه «و ثيابك فطهر» و لباس خويش پاكيزه دار (مدثر /۴) به تمام عبادات بدنى اشاره دارد; اما تزكيه، پاكى از پليديهاى قواست كه ريشه همه آنها دلبستگى به زرق و برق دنيا و زينتهاى آن است، لذا پيامبر اكرم‏صلى الله عليه وآله مى‏فرمايد: دوستى دنيا سرآغاز و منشا هر خطا و نادرستى است (حب الدنيا راس كل خطيئة) كه در سه اصل حرص، كبر و حسد خلاصه شده است; اما تحليه، عبارت از كسب فضيلتها و معرفتها و خو گرفتن به اخلاق الهى است تا آن كه صفا و شفافيت پيدا كرده صور وجود به تمام و كمال بر شكل واقعى خود مشاهده گردد. و ابوعلى سينا نيز، ترقى آدمى را در صفاى نفس دانسته و مى‏گويد: «آن را به وسيله دانشها پاك گردان تا كمال يافته و تمامى موجودات را مشاهده نمايى‏». اكنون كه زمينه آشنايى با جسم و روح و مقصود عبادات فراهم شد، با توجه به فرمايش پيامبر اكرم‏صلى الله عليه وآله كه: «لا اله الا الله برترين شعبه ايمان است‏» و قرآن «ولذكر الله اكبر» (عنكبوت /۴۵) دليل برترى كلمه توحيد بر ديگر اذكار و اعمال شايسته اين است كه در برابر هر عمل خيرى (بجز لااله الا الله) ضدى است كه در كفه مقابل آن قرار دارد; اما ضد توحيد شركت است كه هيچ گاه در يك ترازو گرد نمى‏آيند همچنان كه وجود و عدم براى يك شخص، در ذات او جمع نمى‏گردد. پس معتقد به لااله الا الله مشرك نمى‏تواند باشد و جمع بين آن دو ممكن نيست. صاحب مفاتيح‏الغيب چنين نتيجه‏گيرى مى‏كند: چون براى اين ذكر معادلى وجود ندارد كه بتوان در كفه ديگر ترازو گذارد، لذا چيزى بر او برترى ندارد. پس اگر قرآن، آن را صفت اكبر توصيف مى‏كند بى‏دليل نيست و ذكر با اين خصوصيت‏بى‏ترديد ذكر قلب است نه گردش زبان و قلب چون برترين اعضاست پس ذكر قلب نيز از ديگر اعضا بزرگتر و برتر است‏». وقتى رسول خداصلى الله عليه وآله ذكر مذكور را برترين گفتار خود و پيامبران پيشين تلقى مى‏كند و امت را به مداومت‏بر آن مى‏خواند در برترى آن نمى‏توان ترديد كرد». و تا زمانى كه اعضا بخصوص قلب، زير نفوذ ابليس و جنود او قرار دارد چون اعمال به القا و وسوسه وى شكل مى‏گيرد، ابليسى است و ما براى اين كه از شر اين دشمن نيرومند رهايى يابيم و بر شركهاى بزرگ هواپرستى غالب آييم، بايد سر به خاك مذلت نهيم و به ذات مقدس پروردگار پناه بريم‏». و در زير پرچم حكومت «رحمن‏» قرار گيريم. البته تشخيص اين معنى كه آيا تحت نفوذ ابليس هستيم يا به لطف و توفيق حضرت بارى سر بر آستانش نهاده‏ايم كار آسانى نيست; اما آثار وسوسه‏هاى ابليس را در لحظه غلبه خشم يا زمانى كه درين انديشه هستى كه از خدمت و محبت‏به آنان كه در آزار و اذيت تو كوشيده‏اند خوددارى كنى، بخوبى مى‏توان حس كرد كه بنابر آيه: «و اما ينزغنك من الشيطان نزغ فاستعذ بالله‏» (اعراف /۲۰۰) بايد از شر او به خدا پناه برى تا از مكر و نيرنگهايش در امان بمانى‏» و آيه ديگر نشانه تصرف وى را چنين طرح مى‏كند «در صورتى كه ابليس بخواهد تو را به خاطر خوى و صلت‏شايسته به بيراهه كشاند «فاستعذ بالله‏» (فصلت /۳۶) از شر وسوسه‏هاى او به خدا پناه ببر» و در تفسير آيه مذكور به گفتگوى پيامبر اكرم‏صلى الله عليه وآله و ابليس چنين اشاره شده كه آن بزرگوار وى را در نهايت درماندگى و آشتفگى مى‏بيند، چون دليل آن را جويا مى‏شود، ابليس سبب آزردگى خود را در چهار چيز ذكر مى‏كند: يكى، آواز اسب رزمندگان در صحنه پيكار با كافران. دوم، آواز مؤذنان بر ماذنه، سوم، كسب و كارى كه بر طبق دستور شرع و ايمان انجام گيرد. چهارم، اعوذ بالله من الشيطان الرجيم گفتن بنده مؤمن است. سپس آن بزرگوار مخاطب قرار گرفته ضرورت تجهيزاتى نظير زره، برگستوان، خود، مغفر، خيل و لشكر براى نبرد با دشمن ظاهرى توصيه شده است و در نبرد امت‏با دشمن نامرئى نيز تدارك ادواتى متناسب با وى ياد شده است كه بنابر قرآن «اذا قرات القرآن فاستغذ بالله‏» (نحل /۹۸) زره آنان است و «قل اعوذ برب الناس‏» (الناس /۱) برگستوان آنهاست. در چنين وضعيتى است كه امت در نبرد با دشمن پيروز و از وساوس او ايمن مى‏شوند». بجز موارد بالا قرائت‏برخى از سوره‏هاى قرآن نيز در فرار ابليس تاثير عميق دارند. «ابن عباس مى‏گويد: در قرآن سوره‏اى به اندازه سوره «قل يا ايها الكافرون‏» (كافرون /۱) خشم ابليس را برنمى‏انگيزد، زيرا از سويى اعتراف به توحيد است و از سوى ديگر اظهار انزجار و بيزارى از شرك‏». در تاييد ارزش تعويذ، مفهوم خبر رسيده از رسول گرامى‏صلى الله عليه وآله چنين است: «هر معصيتى كه از بنده سرمى‏زند به تهييج ابليس و ايادى اوست. با ذكر استعاذه ابليس از وى مى‏رمد و درهاى معاصى بر وى بسته مى‏شود و رستگارى بنده را از آتش سوزان به دنبال مى‏آورد كه: اغلقوا ابواب المعاصى بالاستعاذة‏» چون راههاى ورود قاطع طريق الى‏الله را بستى و موانع را از سر راه برگرفتى و فتح ابواب كردى، به حريم كبريا داخل شو. يعنى به مقام مقدس اسم اعظم رب انسان كامل پناه ببر و ابليس را از سر صدق رجيم بخوان – روح تكبيرات نماز پناه بردن به ذات احديت و گريزاندن ابليس است كه اگر ابليس را با بلند كردن دست در تكبيرات به دور افكندى و خود او و مظاهر او را رجم كردى آن را از رجم در رمى جمرات در حج كاملتر دان چه اينجا رمى به پشت‏سر است و آنجا به پيش رو…» بنابر آنچه ياد شد ابليس دشمن و رقيب ديرينه آدم است. دشمنى وى از بهشت آغاز و به دنيا كشيده شد. وى مدام در انديشه فتنه‏انگيزى است و بيشتر، صاحبان روحهاى ضعيف و عقلهاى بيمار و مستعد در معرض وسوسه‏هاى فريبنده او هستند. وى نظر به اين كه ناپيداست و از موقعيت و امكانات خارق‏العاده‏اى برخوردار است و زمان و موضع تسلط او بر آدميزاد نيز پوشيده است، لذا مى‏تواند بآسانى آدميان را در خدمت هواها و مقاصد پليد خود درآورد و اخلاق جامعه را به سقوط و انحراف بكشاند. پس نبرد با دشمنى با اين خصوصيات بمراتب دشوارتر از جنگ با دشمنان ظاهرى است از اينجاست كه پيامبر اكرم‏صلى الله عليه وآله پيروان را به مقابله با جنگى بزرگتر مى‏خواند «اعدا عدوك نفسك اللتى بين جنبيك‏» و قرآن شيوه صيانت‏بندگان را از چنگ ابليس در اعتصام بحبل‏الله ذكر مى‏كند و مى‏گويد: «آنان كه در حمايت عصمت من باشند، تو را بر ايشان راهى و دستى و تسلطى نيست‏» و به قول مولوى:

ساحل نفس رها كن به تك دريا رو كان درين بحر ترا خوف نهنگى نبود

تفاوت شيطان و ابليس

ابليس نام خاص همان موجودى است كه در داستان خلقت آدم بر او سجد نكرد و با وسوسه هاى خود او را از بهشت بيرون نمود. ولى شيطان يك واژه عمومى است كه به معناى موجود شرور و موذى و وسوسه گر است كه فرد بارز آن همان ابليس است ولى افراد ديگرى هم دارد و ، ابليس داراى ذريه و اعوان و انصار است كه به همه آنها شيطان يا شياطين گفته مى شود و همچنين از افراد انسان نيز به كسانى كه شرور و موذى باشند شيطان گفته مى شود.

گناه شيطان چه بوده است ؟

گناه شيطان سر پيچي از فرمان الهي بود.وخداوند او را وسيله آزمايش انسانها قرا داده نه گمراه كردن آنها .شيطان فقط وسوسه مي كند اين انسان است كه با اختيار خودش به وسوسه هاي او پاسخ مي دهد .

شيطان ، جن يا فرشته ؟

شواهد مختلفى در قرآن كريم وجود دارد كه شيطان از طايفه‏ى جن است، نه از ملائكه. به چهار مورد زير توجه كنيد:

1 – تصريح خداوند به جن بودن شيطان؛ «إلاّ إبليس كان من الجنّ».

2 – تصريح قرآن كريم به معصوم بودن ملائكه؛ «لا يعصون اللّه ما أمرهم و يفعلون ما يؤمرون يعنى ملائكه معصيت نمى‏كنند، آنچه خدا به آنان فرمان دهد، انجام مى‏دهند. بنا بر اين ابليس كه نافرمانى كرد، ملك نبود.

3 – ابليس داراى ذريه و نسل است. قرآن كريم مى‏فرمايد: «أفتتّخذونه و ذرّيّته أولياء من دونى و هو لكم عدوّ»، در حالى كه ملائكه روحانى هستند و توالد و تناسل و خوردن و آشاميدن ندارند.

4 – ملائكه رسولان الهى هستند؛ «جاعل الملئكة رسلاً»، بديهى است كه كفر و فسق از ساحت فرستاده‏ى خدا دور است و اگر بر آن‏ها فسق روا باشد، دروغ نيز رواست، در اين صورت نمى‏توانند فرستاده‏ى الهى باشند. گفتنى است كه روايات متواترى نيز دلالت دارد كه شيطان از طايفه‏ى جن است.

شيطان و لعن الهى

«و إنّ عليك اللّعنة إلى يوم الدّين»

خداوند در اين آيه لعنت مطلق را بر ابليس قرار داده و فرمود: «انّ عليك اللّعنة». زيرا لعنت فرع معصيت است و هيچ معصيتى از هيچ كس سر نمى‏زند، مگر آن كه اغواى وسوسه‏ى شيطان در آن نقش دارد. پس، در حقيقت شيطان ريشه‏ى فسادى است كه برگشت هر معصيتى به اوست و در نتيجه همه‏ى لعنت‏ها و وبال‏ها، حتى همان مقدارى كه به خود گنهكاران متوجه مى‏شود، متوجه او نيز مى‏گردد.

از سويى دورى از رحمت الهى محصول گناه و سرپيچى از دستورهاى خداوند است و از سوى ديگر، گناه نيز در سايه‏ى وسوسه‏هاى شيطانى پديدى مى‏آيد، بدين جهت قرآن كريم ابليس را ملعون مطلق معرفى مى‏كند؛ «و إنّ عليك اللّعنة إلى يوم الدّين».

فلسفه‏ى وجود شيطان

«ليميز اللّه الخبيث من الطّيّب»

يكى از مسايلى كه در جهان وجود دارد، آزمايش الهى است و اصولاً نظام سعادت و شقاوت و ثواب و عقاب بشر مبتنى بر اساس امتحان است، و چون خداوند انسان را به سوى خير دعوت مى‏كند و در اين ميان اگر كسى نباشد كه او را به شر دعوت و تشويق كند، امتحانى وجود نخواهد داشت.

از اين رو مى‏بينيم كه خداوند در امثال آيه‏ى «الشّيطان يعدكم الفقر و يأمركم بالفحشاء و اللّه يعدكم مغفرة منه و فضلاً» به اين دو سنخ دعوت، تصريح مى‏كند. آرى! اگر خداوند شيطان را آفريده كه بشر را به سوى شر تشويق كند، در مقابل ملائكه را نيز آفريده كه بشر را به سوى خير فرا خواند.

وظايف انسان در برابر شيطان

از نظر قرآن كريم شيطان دشمن آشكار انسان است؛ «إنّ الشّيطان كان للإنسان عدوّاً مبيناً». خداوند در برابر چنين دشمن گمراه كننده‏اى وظايفى را براى انسان مشخّص كرده است:

الف – عدم پيروى از گام‏هاى او؛ «و لا تتّبعوا خطوات الشّيطان».

ب – دشمنى و عداوت با او؛ «إنّ الشّيطان لكم عدوّ فاتّخذوه عدوّاً».

ج – عدم پرستش او؛ «أن لا تعبدوا الشّيطان إنّه لكم عدوّ مبين».

د – پناه بردن به خدا؛ «و إمّا ينزغنّك من الشّيطان نزغ فاستعذ باللّه».

تأثير نفوذ شيطان در انسان

از نظر قرآن كريم شيطان بر همه‏ى انسان‏ها مسلّط نيست، بلكه نحوه‏ى اغوا و وسوسه و تسلّط او نسبت به افراد مختلف تفاوت دارد:

الف – اغوا و وسوسه نسبت به عموم مردم؛ «الّذى يوسوس فى صدور النّاس» و «فبعزّتك لأغوينّهم أجمعين».

ب – امر به فحشا نسبت به كسى كه به وسوسه‏ى او ترتيب اثر دهد؛ «و من يتبع خطوات الشّيطان فانّه يأمر بالفحشاء و المنكر».

ج – عدم تسلط شيطان نسبت به بندگان صالح؛ «انّ عبادى ليس لك عليهم سلطان» و «فبعزّتك لأغوينّهم أجمعين الاّ عبادك منهم المخلَصين».

د – ولايت شيطان نسبت به پيروانش؛ «انا جعلنا الشياطين أولياء للّذين لا يؤمنون» و «انما سلطانه على الّذين يتولّونه» و «الاّ من اتّبعك من الغاوين».

برنامه‏هاى شيطان

از نظر قرآن كريم شيطان براى اغوا و گمراه كردن بشر برنامه‏هاى مختلفى دارد كه به برخى از آن اشاره مى‏شود:

الف – زينت دادن كارهاى زشت (تسويل)؛ «و زيّن لهم الشّيطان أعمالهم» و «الشيطان سوّل لهم».

ب – ايجاد ترس و وحشت؛ «انما الشيطان يخوّف أوليائه».

ج – ايجاد كينه و دشمنى؛ «انما ذلكم الشّيطان أن يوقع بينكم العداوة و البغضاء فى الخمر و الميسر» .

حجت الاسلام و المسلمين احمد قدسي درباره ويژگي شيطان مي گويد: بر اساس روايات مورد تاييد شيعه و سني شيطان جسم لطيفي است که در بعضي از حالات ديده مي شود و در بعضي از حالات ديده نمي شود.

سرعت عمل بالا و قدرت انجام اعمال قويه و خارق العاده از ديگر ويژگي هاي شيطان است و نسبت نزديکي او با انسان همانند جريان خون در رگ هاي آدمي است و خداوند متعال بر اساس برخي مصالح قدرتي را به شيطان عطيه کرده است که مي تواند به اشکال مختلف در آيد. به عبارت ديگر انسان از خاک آفريده شده و شيطان از آتش به همين علت برخي از ويژگي هاي شيطان از اين مسئله ناشي مي شود. اما بايد توجه کرد که شيطان جسم است اما جسم لطيف.

از منظر ديگر همچنان که از روايات متعدد برمي آيد در بسياري از مواقع شيطان و جن را به هم عطف کرده اند، بنابر اين اين احتمال مطرح مي شود که ابليس همان فرشته اي است که بر انسان سجده نکرد و از عرش طرد شد و شياطين، ابليس زادگاني هستند که از ميان جن و انس به خدمت شيطان در آمده اند. از اين رو کلمه شيطان هم به ابليس گفته مي شود و هم به جنيان و انسان هاي گفته مي شود که در خدمت شيطان در آمده باشند.

و حجت الاسلام والمسلمين قدسي در پاسخ به اين سئوال که شيطان وشياطين انيس و مونس چه کساني هستند معتقد است:

از مجموعه آيات و روايات بر مي آيد که شيطان يک سيطره و سلطه تکويني بر انسان ها ندارد و تا انسان خود بستري را براي شيطان فراهم نکند شيطان نمي تواند بر او سلطه پيدا کند و تا خود انسان با اراده خود رهبري شيطان را نپذيرد، شيطان بر او سلطه ايي نخواهد يافت. بنابر اين شيطان بر انسان هايي که به خدا ايمان دارند و بر او توکل مي کنند نمي تواند سلطه داشته باشد. اما شيطان بر چه کساني مي تواند سلطه داشته باشد؟ نمونه هائي از آن عبارتست از: يک بر افرادي که دروغگو هستند. دوم بر کافرين و منکرين خدا، سوم بر منافقاني که با دشمنان هم ساز هستند. چهارم بر کساني که شرک مي ورزند پنجم بر کساني که با نامحرم خلوت مي کنند، ششم بر کساني که بر خشم و غضب خود تسلط ندارند،

دکتر امير حسين بانکي در پاسخ به اين سئوال که شيطان چگونه بر انسان تسلط مي يابد و مراحل تسلط شيطان بر انسان چگونه است مي گويد: اجازه بدهيد ابتدا توصيفي از شيطان بدهم، به فرموده استاد شاه آبادي شيطان سگ درگاه خداست و اين سگ با ميهمانان صاحبخانه کاري ندارد و تنها به کساني تعدي مي کند که مي خواهد دزدکي وارد خانه شوند و يا نسبتي با صاحبخانه ندارند. و ارتباطش را با صاحبخانه قطع کرده اند. بنابر اين شيطان کساني را تصرف مي کند که به نحوي ارتباطشان با خدا قطع شده باشد. اما يکي از راههاي نفوذ شيطان تسويل است. که در سريال اغماء نيز جنبه تسويل نفوذ شيطان مورد بررسي قرار گرفته است. تسويل بيشتر براي خواص است و شيطان وقتي از طريق نفس اماره وارد شد اما نتيجه نگرفت از روش تسويل وارد مي شود. در تسويل اتفاقي که مي افتد اين است که انسان ديگر مستقيماً به بدي دعوت نمي شود. بلکه شيطان در اين روش از راه دعوت به خوبي ها وارد مي شود. و وقتي انسان را در انجام کارهاي خوب ياري مي کند دقيقاً همان چيزي که در سريال اغماء ديديم. بنابر اين شيطان در اين روش زشتي و بدي را با نقاب خوبي ها و با چهره اي حق نما به انسان معرفي مي کند. درک اين روش و اين حيله شيطان کار بسيار سختي است و عموماً در روش تسويل شيطان از افعال وارد نمي شود بلکه از افکار وارد مي شود. اين روش يکي از روش هاي شيطان است براي منحرف کردن خوبان و کساني که تا حدودي بر نفس اماره خود مسلط هستند. در اين روش شيطان ابتدا افکار انسان را منحرف مي سازد و بعد به سراغ افعال وخُلقيات او مي رود. حجت الاسلام عابدي درباره تفاوت هاي الهامات رباني و خطورات شيطاني تصريح مي کند: اين پرسش امروزه زياد مطرح مي شود که اگر چيزي به ذهن ما رسيد از کجا بدانيم اين الهام رباني است يا وسوسه شيطان؟ بايد بدانيد که شيطان وسوسه هاي خود را تزئين مي کند تا انسان متوجه آن نشود و شيطان در بسياري موارد از طريق انسان هاي ديگر و يا عوامل مختلف انسان را وسوسه مي کند. گاهي اوقات پول شيطان است ميز و رياست، شيطان است مقام، شيطان است و يا انسان هايي که اوليا و خدمتکار شيطان مي شوند، شيطان هستند. اما شيطان صرفاً منحصر به اين عوامل نيست. اما در شناخت الهامات رباني و خاطرات شيطاني بايد بگويم. انسان داراي سه قوه ناطقه، غضبيه و شهويه است. حال اگر قوه ناطقه انسان تعديل بشوند آنچه که اين قوه درک کنند الهامات رباني است. و اين همان چيزهايي است که به عنوان ياد خدا، ايمان به خدا، ياد آخرت و… شناخته شده اند.

اما وقتي قوه شهويه و يا غضبيه انسان تعديل شود. آنچه شهوت و غضب را تحريک کند وسوسه هاي شيطاني است. دکتر امير حسين بانکي در پاسخ به اين پرسش که شيطان چه اندازه قدرت دارد مي گويد: شيطان قدرت بسيار زيادي دارد. شيطان همان کسي است که آدم مسجود فرشتگان و آن پيامبر الهي را فريب داد. بنابر اين نبايد شيطان را دست کم گرفت و نبايد تصوّر کرد شيطان قادر نيست ما را فريب دهد. بايد گفت شيطان تا آخرين لحظات عمر و در هر مقام و هر جايگاهي انسان را وسوسه مي کند و ما نبايد فکر کنيم در بخشي از زندگي خود به دليل پشتوانه هاي علمي يا معرفتي خود از شر وسوسه هاي شيطان درامانيم. دکتر امير حسين بانکي در پاسخ به اين سئوال که آيا شيطان مي تواند در قالب انسان تجسم يابد يا نه مي گويد: شيطان نيز مثل انسان شهوت دارد از اين رو اين مسئله باعث مي شود او براي نزديک شدن به برخي افراد و ارضاء شهوات خود در قالب افراد مختلف مجسم شود و با او مراوده برقرار کند البته بعضي وقت ها نيز ممکن است فرد تصور کند با کسي مراوده دارد اما او حضور ندارد و تنها در ذهن فرد اين مسئله رخ مي دهد. بنابر اين همانطور که از روايات برمي آيد شيطان مي تواند در قالب انسان هاي ديگر تجسم يابد.

حجت الاسلام و المسلمين احمد قدسي درباره راههاي دفع شيطان و مقابله با او مي گويد: راه هاي مقابله با شيطان چند چيز است: اول : توسل به اوليا خدا، دوم: پناه بردن به نماز است. در ادامه حجت الاسلام و المسلمين احمد عابدي نيز در اين باره معتقد است. يکي از راههاي مقابله با شيطان تذکر و ياد خداست. راه ديگر استعاذه است. يعني گفتن همين جمله اعوذ بالله من الشيطان الرحيم. راه ديگر انجام ندادن کار حرام و نخوردن لقمه حرام. و بالاخره مسئله چهارم مهار شهوت است و يکي از راههاي مهار شهوت روزه است. از اين روست که مي گويند در ماه مبارک رمضان شياطين در غل و زنجير هستند. دکتر امير حسين بانکي نيز درباره راههاي مقابله با وسوسه هاي شيطان مي گويد: انسان براي رهايي از اين وسوسه ها چند وسيله در اختيار دارد. يکي از اين وسيله ها شريعت است واينکه بدانيم آنچه ما را به کار وامي دارد در دايره شريعت هست يا نيست. از اين رو يکي از انحرافاتي که امروزه در جامعه وجود دارد و بعضي افراد معتقدند شريعت براي عوام است و شما مي توانيد از شريعت عبور کنيد دقيقاً انحراف شيطان است چرا که شيطان تلاش دارد تا اين سلاح را از ما بگيرد. مسئله ديگر دوري و خروج از حُجت است. و اينکه ما تصور نکنيم هر چه ما مي گوييم درست است. و بايد هميشه اين باور را داشته باشيم که ممکن است منحرف شويم. سوم نبايد فريب اعمال عجيب و غريب شيطان را بخوريم. مثلاً ممکن است فردي خوش سخن باشد اما ما نبايد فريب خوش سخن بودن او را بخوريم چرا که ضرورتاً هر خوش سخني با حرف درست همراه نيست. و بالاخره چارچوب فکري داشتن و رشد عقلانيت پيدا کردن از راههاي مقابله با شيطان است.

نتيجه گيري : با اين تفاسير مي توانيم بحث را اين گونه نتيجه گيري كنيم كه شيطان در زندگي ما اميال زشت ما را مطلوب جلوه مي دهد و در قلب انسان تاثير مي گذارد شيطان در قلب انسان شيئي را كه زشت است زيبا جلوه مي دهد و شيئي را كه زيبا است زشت . شيطان نفس اماره را امر به بدي مي كند. نماينده شيطان در درون انسان همان نفس اماره است . شيطان موجود خبيسي است كه انسان را به بدي راهنمايي مي كند . اگر انسان به نفس اماره كمك نكند شيطان هم كاري از پيش نمي برد.

انسان دو خود دارد . خود طبيعي و خود حقيقي

ميل به زندگي طبيعي و يك بعد عامل اصلي انحراف انسان كه خودمان هستيم و شيطان كه عامل خارجي است مثل اينكه انسان از جاده اصلي از طريق شيطان منحرف مي شود . شيطان از عواطف انسان استفاده مي كند و او را فريب مي دهد و ميل انسان را با ابزار و وسائل دنيوي منحرف مي كند و انسان را اغوا مي كند .

هيچ كس از حيله شيطان در امان نيست و شيطان مي تواند با پيدا كردن كوچك ترين روزنه اي در وجود انسان نفوذ كند و او را در محاصره خود بگيرد و انسان تنها با توكل بر خدا و اراده قوي خود مي تواند جلوي شيطان را بگيرد . شيطان همواره در پي گمراه كردن انسان است و انسان را لحظه به لحظه و سايه به سايه دنبال مي كند تا اينكه به هدفش برسد .

((يا ايها الذين امنوا اد خلوا في السلم كافه و لا تتبعوا خطرات الشيطان انه تكلم عدومبين ))

اي كساني كه ايمان آورده ايد همگان به اطاعت در آييد و پاي به جاي پاي شيطان مگذاريد كه او دشمن آشكار شماست

 


جستجو