استفتائات امام خامنه اي روحي فداه – روزه (3)

7. مفطرات

· به کارهایی که روزه را باطل می­کند «مفطرات روزه» می­گویند.

1. خوردن و آشامیدن

1. اگر روزه دار عمداً و آگاهانه چیزی بخورد یا بیاشامد روزه­ی او باطل می­شود، خواه آن چیز از خوراکی­ها و آشامیدنی­های معمول باشد و خواه از چیزهای غیرخوراکی مانند کاغذ یا پارچه و امثال آن و خواه زیاد باشد یا کم، مانند قطره­های بسیار کوچک آب یا خرده­ی کوچکی از نان. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م17)

 

2. اگر روزه­دار چیزی را که لای دندان مانده است عمداً فرو ببرد، روزه­اش باطل می­شود، اما اگر علم به وجود باقیمانده­ی غذا در لای دندانها و یا علم به رسیدن آن به حلق نداشته و یا فرو رفتن آن عمدی و با التفات نبوده روزه باطل نمی­شود. (اجوبة الاستفتاءات، س 764 و استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م 18)

3. خوردن و آشامیدن از روی سهو و فراموشی روزه را باطل نمی­کند و تفاوتی هم بین اقسام روزه از واجب و مستحب نیست. (اجوبة الاستفتاءات، س 764و 797 استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م23)

4. فرو بردن آب دهان روزه را باطل نمی­کند. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م19)

5. احتیاط واجب آن است که روزه­دار از استعمال آمپول­های مقوّی یا مغذّی، یا آمپول­هایی که به رنگ تزریق می­شود و نیز انواع سِرُم­ها خودداری کند، ولی تزریق آمپول در عضله یا برای بی حس کردن و نیز دارو گذاشتن در زخم­ها و جراحت­ها اشکال ندارد. (اجوبة الاستفتاءات، س 767 و استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م 20)

6. احتیاط واجب آن است که روزه­دار از مواد مخدری که از راه بینی یا زیر زبان جذب می­شود خودداری کند. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م21)

7. اگر موقعی که مشغول خوردن غذا است بفهمد صبح شده، باید لقمه را از دهان بیرون بیاورد، و اگر عمداً آن را فرو ببرد روزه­اش باطل است. (وظیفه­ی کسی که عمداً روزه را باطل کرده است بعداً گفته خواهد شد). (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م22)

· 8. فرو بردن اخلاط سر و سینه تا به فضای دهان نرسیده روزه را باطل نمی­کند, اما اگر داخل فضای دهان شود احتیاط واجب آن است که آن را فرو نبرد. (اجوبة الاستفتاءات، س 799)

9. هرگاه خوردن قرص در حال روزه برای درمان فشار خون ضروری باشد اشکال نددارد, ولی با خوردن آن، روزه باطل می­شود (بر استفاده ازقرص جهت درمان، عنوان خوردن صدق می­کند). (اجوبة الاستفتاءات، س 768و 769)

10. خونی که از لثه بیرون می­آید تا آن را فرو نبرده است روزه باطل نمی­شود و چنانچه در آب دهان مستهلک شود (و از بین برود) محکوم به طهارت است و بلعیدن آن اشکال ندارد و مبطل روزه نخواهد بود، و همچنین در صورت شک در همراه بودن آب دهان با خون، فرو بردن آن اشکال ندارد و به صحت روزه ضرر نخواهد زد. (اجوبة الاستفتاءات، س 763و 765)

توجه

· به صرف بیرون آمدن خون از دهان، روزه باطل نمی­شود، ولی واجب است از رسیدن به آن حلق جلوگیری کند. (اجوبة الاستفتاءات، س 759)

2. جماع (آمیزش جنسی)

1. آمیزش جنسی روزه را باطل می­کند، هرچند منی بیرون نیاید. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م25)

2. اگر فراموش کند که روزه است و آمیزش جنسی کند، روزه­ی او باطل نمی­شود، ولی هر لحظه که یادش آمد باید فوراً از حال آمیزش خارج شود وگرنه روزه­اش باطل است. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م26)

3. استمنا (خود ارضایی جنسی)

1. اگر روزه­دار عمداً کاری کند که منی از او بیرون بیاید روزه­اش باطل می­شود. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م27)

2. محتلم شدن در روز (خروج منی در حال خواب) روزه را باطل نمی­کند, و هرگاه روزه­دار بداند که اگر در روز بخوابد محتلم می­شود، لازم نیست از خواب خود جلوگیری کند. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م28)

3. اگر روزه­دار در حال بیرون آمدن منی از خواب بیدار شود واجب نیست از آ« جلوگیری کند. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م29)

4. دروغ بستن به خدا و پیامبران و معصومین (علیهم السلام)

1. دروغ بستن به خدا و پیامبر ان و معصومین (علیهم السلام) بنابر احتیاط (واجب) موجب باطل شدن روزه می­شود، هرچند بعداً توبه کند و بگوید که دروغ بسته است. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م30)

2. نقل روایاتی که در کتب آمده است و انسان نمی­داند که دروغ باشد، اشکال ندارد، هر چند احتیاط (مستحب) آن است که آنها را با نسبت به آن کتاب نقل کند (مثلاً بگوید: در فلان کتاب چنان نوشته شده است که پیامبر (صل الله علیه واله و سلم) فرمود…). (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م31)

5. رساندن غبار غلیظ به حلق

1. روزه دار بنابرا حتیاط واجب باید غبار غلیظ را، مانند غباری که از جارو کردن زمین خاکی بر می­خیزد فرو ندهد، ولی صرف داخل شدن غبار در دهان و بینی بدون این که به حلق برسد روزه را باطل نمی­کند، همچنین دود سیگار و دیگر دخانیات بنابر احتیاط واجب روزه را باطل می­کند. (اجوبة الاستفتاءات، س 800 و استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م 32)

2. هرگاه روزه­دار مبتلا به تنگی نفس شدید، ماده­یی را به کار ببرد که از هوای فشرده همراه با دارویی هرچند به صورت گاز یا پودر تشکیل شده و وارد حلق می­شود، صحتروزه­اش محل اشکال است و در صورتی که روزه گرفتن بدون استعمال آن ممکن نیست یا مشقت دارد جایز است از آن استفاده کند، ولی احتیاط (واجب) آن است که مبطل دیگری انجام ندهد و در صورت تمکن (بدون استفاده از آن) روزه­ها را قضا نماید. (اجوبة الاستفتاءات، س 762)


جستجو