استفتائات امام خامنه اي روحي فداه – نمازهای یومیه (10)

 

چیزهایی که سجده بر آنها صحیح است:

– زمین

-آنچه از زمین می­روید :به سه شرط

-1. خوردنی نباشد.

– 2. پوشیدنی نباشد.

– 3. معدنی نباشد

1. سجده­ی نماز باید بر زمین یا گیاهان غیر خوراکی که از زمین می­روید گزارده شود، مانند سنگ و خاک و چوب و برگ درختان و امثال آن، و سجده بر چیزهای خوراکی و پوشاکی، هر چند از زمین بروید، مانند پنبه و گندم، و چیزهای معدنی که از جنس زمین محسوب نمی­شود، مانند فلزات و شیشه و امثال آن صحیح نیست.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 311)

 

2. سجده بر سنگ مرمر و دیگر سنگ­هایی که در ساخت یا زینت بنا به کار می­رود صحیح است، و همچنین سجده بر عقیق و فیروزه و دُرّ و امثال آن، هر چند احتیاط (مستحب) آن است که بر این دسته­ی آخری سجده نکنند.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 312)

3. سجده بر چیزهایی که از زمین می­روید و فقط خوراک حیوان است، مانند علف و کاه، صحیح است. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 313)

4. سجده کردن بر برگ سبز چای بنابر احتیاط واجب صحیح نیست، ولی سجده بر برگ درخت قهوه که خود برگ، استفاده خوراکی ندارد صحیح است.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 314)

5. سجده بر گل­هایی که خوراکی نیستند و نیز داروهای گیاهی که از زمین می­روید و فقط برای معالجه­ی بیماری­ها به کار می­­آید، مانند گل ختمی و گل بنفشه صحیح است، ولی بر گیاهانی که در موارد غیر معالجه نیز برای خواص طبّی که در آن است به مصرف خوراکی می­رسد، مانند خاکشیر و امثال آن، درست نیست.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 315)

6. گیاهانی که در بعضی از مناطق یا میان بعضی از مردم، خوردنی شمرده می‌شود، ولی دیگران از آن استفاده­ی خوردنی نمی­کنند، جزو خوراکی­هاست و سجده بر آن صحیح نیست. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 316)

7. سجده بر آجر و سفا و گچ و آهک و سیمان صحیح است.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 317)

8. سجده بر کاغذی که از چوب و گیاهان – غیر از کتان و پنبه – ساخته می­شود، درست است. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 318)

9. اگر چیزی که سجده بر آن صحیح است ندارد، با به وساطه­ی سرما یا گرما و مانند آنها نمی­تواند بر آن سجده کند، چنانچه لباس او از جنس پنبه یا کتان است یا چیزی از جنس پنبه و کتان دارد باید بر آن سجده کند، و احتیاط (واجب) آن است که تا سجده بر لباسی که از پنبه و کتان باشد ممکن است بر غیر آن یعنی غیر لباسی که از این جنس باشد سجده نکنند و اگر ندارد بنابر احتیاط واجب بر پشت دست خود سجده کند. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 320)

10. اگر در بین نماز چیزی که بر آن سجده می­کند گم شود و چیزی که سجده ب آن صحیح است در دسترس نداشته باشد، چنانچه وقت وسعت داشته باشد باید نماز را بشکند و اگر وقت تنگ است به ترتیبی که در مساله­ی قبل گفته شده، عمل کند.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 322)

11. جایی که انسان باید تقیه کند می­تواند بر فرش و مانند آن سجده نماید، و لازم نیست برای نماز به جای دیگر برود، ولی اگر در همان محل بتواند طوری که به زحمت نیفتد بر حصیر یا سنگ و امثال آن سجده کند، بنابر احتیاط واجب باید بر این اشیا سجده نماید. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 307)

12. اگر در سجده­ی اول، مُهر به پیشانی بچسبد باید برای سجده­ی دوم مهر را از پیشانی بر دارد، و اگر مهر را از پیشانی جدا نکند و به همان حال به سجده­ی دوم برود اشکال دارد. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 321)

توجه

· نیکوترین سجده، سجده بر خاک و روی زمین است که نشانه­ی خضوع و خشوع در برابر حضرت باری تعالی است، و هیچ خاکی برای سجده در فضیلت به تربت مقدس سید الشهداء(علیه­السلام) نمی­رسد. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 319)

4. برخی از مستحبات سجده :

– 1. پیش از سجده و پس از آن در حالی که بدن آرام گرفته است، تکبیر بگوید.

– 2. میان دو سجده در حالی که بدنش آرام است، بگوید: «اَستَغفِرُ اللهَ رَبَّی وَ اَتُوبُ اِلَیهِ».

– 3. سجده را طولانی کند و در آن ذکر و دعا برای حاجت­های دنیا و آخرت بخواند و صلوات بفرستد.

– 4. بعد از سجده بر ران چپ بنشیند و روی پای راست را بر کف پای چپ بگذارد.

(اجوبة الاستفتاءات، س 498 و499)

توجه

· قرآن خواندن در حال سجده مکروه است (یعنی ثواب کمتری دارد).

دو نکته در ارتباط با سجده

§ سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام است، و بعضی از مردم که در آستانه­ی در حرم امامان (ع) پیشانی بر زمین می­گذارند، اگر به قصد سجده­ی شکر خدای متعال باشد، اشکال ندارد وگرنه حرام است.

§ در هریک از چهار سوره­ی الم تنزیل (سوره­ی سجده)، حم سجده (سوره­ی فصلت)، النجم، اقرء (سوره­ی علق)، یک آیه­ی سجده هست که اگر انسان بخواند یا به آن گوش دهد، باید پس از پایان آیه فوراً سجده کند، و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده نماید.

آیات سجده:

– 1. آیه­ی 15 از سوره­ی 32 (سجده)

– 2. آیه­ی 37 از سوره­ی 41 (فصلت)

– 3. آیه­ی 62 از سوره­ی 53 (النجم)

– 4. آیه­ی 19 از سوره­ی 96 (علق)

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 89)

· اگر به آیه­ی سجده­یی که از رادیو یا تلویزیون یا ضبط صوت و امثال آن پخش می­شود، گوش دهد سجده واجب است.

· در سجده­ی واجب قرآن باید بر چیزهایی سجده کند که در نماز می­تواند بر آنها سجده کند، ولی دیگر شرایط سجده­ی نماز، مانند رو به قبله بودن، با وضو بودن و امثال آن در این سجده لازم نیست.

· در سجده­ی واجب قرآن، گذاشتن پیشانی بر زمین کافی است و لازم نیست در آن ذکر گفته شود، ولی گفتن ذکر در آن مستحب است، و بهتر است این ذکر را بگوید: «لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ حَقّاً حَقّاً، لاً اِلَهَ اِلاَّ اللهُ اِیمَآناً وَ تَصدِیقاً، لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ عُبُودیَّةً وَ رِقّاً، سَجَأتُ لَکَ یَا رَبَّ تَعَبُّداً وَ رِقّاً، لاً مُستَنکِفاً وَ لاَ مُستَکبِراً، بَل اَنَا عَبدُ ذَلِیل ضَعِیفٌ خَائِفٌ مُستَجِیرٌ». (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 328)


جستجو