نمازهای یومیه (6) – استفتائات امام خامنه اي روحي فداه

 

اجزای قراءت :

قراءت در نمازهای واجب یومیه:

در رکعت اول و دوم: حمد و بنابر احتیاط واجب یک سوره­ی کامل.

– در رکعت سوم و چهارم: حمد تنها یا یک مرتبه تسبیحات اربعه و بنابر احتیاط مستحب سه مرتبه.

1. در رکعت اول و دوم نمازهای واجب یومیه، باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره­ی حمد و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره­ی کامل از قرآن مجید را قراءت کند، و خواندن یک یا چند آیه کافی نیست. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 242)

 

2. در رکعت سوم و چهارم نمازها، مخیّر است که حمد تنها (بدون سوره) بخواند یا تسبیحات اربعه یعنی «سُبحانَ اللهِ وَ الحَمدُ للهِ وَ لا اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَ اللهُ اَکبَرُ» بگوید.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 262)

2. احکام قرائت در رکعت اول و دوم :

1. سوره­ی «فیل» و «ایلاف» در حکم یک سوره­اند، و خواندن یکی از آن دو بعد از حمد کافی نیست. همچنین سوره­ی «والضحی» و «الم نشرح». (اجوبة الاستفتاءات، س 469)

توجه

· اگر کسی بر اثر جهل به مسأله، در نمازهای خود سوره­ی فیل یا انشراح را به تنهایی خوانده است، در صورتی که در یادگیری مسأله کوتاهی نکرده باشد نمازهای گذشته­ی او محکوم به صحت است. (اجوبة الاستفتاءات، س 469)

2. در نمازهای واجب یومیه بعد از قرائت حمد و یک سوره­ی کامل، قراءت بعضی از آبات به صد قرآن اشکال ندارد. (اجوبة الاستفتاءات، س 475)

3. اگر وقت نماز تنگ باشد یا بترسد که اگر سوره را بخواند دزد یا درنده یا چیز دیگر به او صدمه می­زند نباید سوره بخواند. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 243)

4. اگر اشتباهاً سوره را پیش از حمد بخواند و قبل از رفتن به رکوع متوجه اشتباه خود شود، باید بعد از حمد دوباره سوره را بخواند، و اگر در اثنای خواندن سوره متوجه شود باید سوره را رها کند وبعد از خواندن حمد، سوره را از اول بخواند.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 244)

5. اگر حمد و سوره یا یکی از آنها را فراموش کند و بعد از رسیدن به رکوع بفهمد، نمازش صحیح است. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 245)

6. اگر پیش از رفتن به رکوع بفهمد که حمد و سوره یا فقط سوره را نخوانده باید آن را بخواند و به رکوع رود، و اگر بفهمد فقط حمد را نخوانده باید آنرا و پس از آن دوباره سوره را بخواند، و نیز اگر خم شده و پیش از رسیدن به حد رکوع بفهمد که حمد یا سوره یا هر دو را نخوانده باید بایستد و به همین دستور عمل کند.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 246)

7. در نماز واجب، خواندن سوره­های سجده جایز نیست و اگر عمداً یا سهواً یکی از آن سوره­ها را بخواند تا به آیه­ی سجده برسد باید بنابر احتیاط واجب سجده­ی تلاوت را به جا آورد و برخیزد و اگر سوره، تمام نشده آن را تمام کند و نماز را به آخر برساند و سپس نماز را اعاده کند، و اگر قبل از رسیدن به آیه­ی سجده ملتفت شد احتیاط واجب آن است که سوره را رها کند و سوره دیگری بخواند و نماز را تمام کند و سپس نماز را اعاده نماید. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 247)

8. اگر در اثنای نماز، آیه­ی سجده را بشنود، نمازش صحیح است و باید پس از شنیدن آیه­ی سجده، به جای سجده کردن، اشاره به سجده کند.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 248)

9. اگر بعد از حمد شروع به خواندن سوره­ی «قل هو الله احد» یا سوره­ی «قل یا ایها الکافرون» کند، نمی­تواند آن را رها کند و سوره­ی دیگری بخواند، ولی در نماز جمعه اگر از روی فراموشی به جای سوره­ی جمعه و منافقین یکی از آن دو سوره را بخواند می­تواند آن را رها کند و سوره­ی جمعه و منافقین را بخواند.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 250)

10. اگر در نماز غیر از سوره­ی «قل هو الله احد» و «قل یا ایها الکافرون» سوره­ی دیگر را بخواند تا وقتی بیش از نصف سوره را نخوانده است می­تواند آن را رها کند و سوره­ی دیگر بخواند. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 251)

11. اگر مقداری از سوره­یی را که مشغول خواندن آن است فراموش کند یا به خاطر تنگی وقت یا جهت دیگری به ناچار نتواند آن را تمام کند باید آن سوره را رها کند و سوره­ی دیگری بخواند، و در این صورت فرق نیست میان آن که از نصف گذشته یا نگذشته باشد، ویا سوره­یی که به خواندن آن مشغول است «قل هو الله» و «قل یا ایها الکافرون» یا غیر از آنها باشد. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 252)

12. در نمازهای مستحبی، خواندن سوره لازم نیست، اگرچه آن نماز به واسطه­ی نذر کردن واجب شده باشد، ولی در بعضی نمازهای مستحبی که سوره­ی مخصوص در آن وارد شده، مثل نماز برای والدین، اگر بخواهد به دستور آن نماز رفتار کرده باشد باید همان سوره را بخواند. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 249)

3. احکام قرائت در رکعت سوم و چهارم :

1. یک بار گفتن تسبیحات اربعه در رکعت سوم و چهارم نماز کافی است، هرچند احتیاط (مستحب) این است که سه مرتبه گفته شود. (اجوبة الاستفتاءات، س 483)

2. کسی که نمی­داند تسبیحات اربعه را سه مرتبه گفته یا بیشتر و یا کمتر، چیزی بر او واجب نیست، ولی تا به رکوع نرفته می­تواند بنا را بر اقل گذاشته و تسبیحات را تکرار نماید تا یقین کند آن را سه مرتبه گفته است. (اجوبة الاستفتاءات، س 485)

3. کسی که عادت دارد در رکعت سوم و چهارم تسبیحات بخواند، اگر تصمیم گرفت حمد بخواند، ولی به خاطر غافل شدن از این تصمیم، بر طبق عادت خود به خواندن تسبیحات مشغول شود نمازش صحیح است، و همینطور اگر عادت به خواندن حمد دارد و تصمیم می­گیرد تسبیحات بخواند. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 264)

4. اگر شخصی هنگام نماز بر اثر غفلت در رکعت سوم یا چهارم حمد و سوره بخواند و بعد از نماز متوجه شود نمازش صحیح است و نیاز به اعاده ندارد.

(اجوبة الاستفتاءات، س 470)

5. اگر نمازگزار در حالی که ایستاده است شک کند که حمد یا تسبیحات را خوانده، باید حمدیا تسبیحات را بخواند، ولی اگر در هنگام گفتن استغفار مستحب، شک کند آیا تسبیحات خوانده یا نه لازم نیست آن را بخواند. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 266)

6. اگر در رکوع رکعت سوم و چهارم شک کند که حمد یا تسبیحات خوانده یا نه، باید به شک خود اعتنا نکند، ولی اگر در هنگام رفتن به رکوع در حالی که هنوز به حد رکوع نرسیده است شک کند، بنابر احتیاط واجب باید برگردد و حمد یا تسبیحات بخواند. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 267)


جستجو