نمازهای یومیه (5) – استفتائات امام خامنه اي روحي فداه

1. معنای تکبیرة الاحرام و حکم آن: تکبیرة الاحرام در نماز واجب است و منظور از آن گفتن «اَللهُ اَکبَرُ» در آغاز نماز است. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 218 و 223)

توجه

· نگفتن تکبیرة الاحرام در اول نماز چه عمداً و چه سهواً موجب باطل بودن نماز است. همچنین اگر پس از آن که آن را در اول نماز به طور صحیح ادا کرد بار دیگر با فاصله یا بدون فاصله با همان نیت «اَللهُ اَکبرُ» بگوید نماز باطل است، و فرقی نیست میان این که زیاد گویی عمدی باشد یا سهوی.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 224)

 

2. واجبات تکبیرة الاحرام :

1. تکبیرة الاحرام را باید طوری بخواند که تلفظ به آن محسوب شود، و نشانه­ی آن این است که خودش بتواند آنچه را می­خواند و بر زبان جاری می­کند – اگر دچار سنگینی گوش یا سر و صدای محیط نیست – بشنود.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 226)

2. تکبیرة الاحرام را باید به عربی صحیح بگوید، و اگر ترجمه­ی فارسی آن را بگوید یا آن را به عربی غلط بگوید – مثلاً های الله را با فتحه بگوید و یا امثال آن – صحیح نیست. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 223)

توجه

· اگر نمازگزار کیفیت صحیح تلفظ تکبیرة الاحرام را نمی­داند واجب است یاد بگیرد، و اگر قادر به یادگیری نیست معذور است.

(اجوبة الاستفتاءات، س 467 و 473)

3. هنگام تکبیرة الاحرام باید بدن آرام و مستقر باشد، پس اگر عمداً و از روی اختیار، تکبیرة الاحرام را در حالی بگوید که بدنش حرکت دارد، باطل است.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 225)

. شک در تکبیرة الاحرام :

*اصل تکبیر (یعنی شک دارد که تکبیرة الاحرام گفته یا نه)

– به اذکار قراءت مشغولشده: به شک خود اعتنا نکند و نماز را ادامه دهد.

– به اذکار قراءت مشغول نشده: باید تکبیر را بگوید.

*صحت تکبیر (یعنی پس از گفتن تکبیرة الاحرام شک دارد صحیح گفته یا نه): باید به شک خود اعتنا نکند.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 227 و 228)

3. قیام (ایستاده بودن)

قیام واجب:

رکن:

– قیام هنگام تکبیرة الاحرام.

– قیام هنگام رفتن به رکوع (متصل به رکوع).

غیررکن:

– قیام هنگام قراءت.

– قیام بعد از رکوع.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 241)

1. کسی که قادر است نماز را ایستاده بخواند و عذری ندارد باید از شروع نماز تا رفتن به رکوع، در حال ایستاده باشد، و نیز واجب است پس از رکوع و پیش از رفتن به سجده بایستد. ترک قیام عمداً در این حالات، موجب باطل شدن نماز است.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 229)

2. ایستاده بودن در حال تکبیرة الاحرام و نیز پس از اتمام قراءت و پیش از رفتن به رکوع، رکن است یعنی اگر سهواً و از روی فراموشی هم آن را ترک کند نماز باطل می­شود. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 230)

توجه

* اگر رکوع را فراموش کند و بعد از حمد و سوره بنشیند و در این هنگام یادش بیاید که رکوع نکرده باید برخیزد و بایستد و از حال ایستاده به رکوع برود، پس اگر بدون برخاستن و ایستادن از همان حال نشسته خود را به حالت خمیدگی رکوع برساند نمازش باطل است. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 231)

2. واجبات قیام : نمازگزار در حال قیام باید بدن را حرکت ندهد و به طرفی به طور آشکار خم نشود و به جایی تکیه نکند، مگر این که ازروی ناچاری یا سهو و فراموشی باشد. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 232)

توجه

· موقعی که انسان در نماز بخواهد کمی جلو یا عقب برود یا بدن را کمی به طرف راست و چپ حرکت دهد، باید ذکری را که به خواندن آن مشغول است در حال این حرکت، قطع کند. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 232)

3. بعضی از مستحبات قیام :

– 1. بدن را راست نگهدارد.

– 2. شانه­ها را پایین بیندازد.

– 3. دست­ها را روی رانها بگذارد.

– 4. انگشت­ها را به هم بچسباند.

– 5. جای سجده را نگاه کند.

– 6. سنگینی بدن را به طور مساوی روی دو پا بیندازد.

– 7. با خضوع و خشوع باشد.

-8. پاها را پس و پیش نگذارد.

4. احکام قیام :

1. کسی که در حال نماز قادر به ایستادن نیست، باید نشسته نماز بخواند ولی اگر می­تواند به چیزی تکیه دهد و بایستد وظیفه­ی او نماز ایستاده است.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 234)

2. کسی که قادر بر نماز نشسته نیست، باید خوابیده نماز بخواند، و بنابر احتیاط واجب اگر می­تواند به پهلوی راست بخوابد و صورت و بدن او رو به قبله باشد، وگرنه به پهلوی چپ بخوابد، و اگر این گونه هم نمی­تواند، به پشت بخوابد به طوری که کف پاهای او رو به قبله باشد. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 235)

3. کسی که نشسته نماز می­خواند، اگر بعد از خواندن حمد و سوره بتواند بایستد و رکوع را به جا آورد باید بایستد و از حال ایستاده به رکوع برود.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 236)

4. کسی که خوابیده نماز می­خواند اگر بدون حرج و زحمت بتواند در بین نماز بنشیند یا بایستد، باید هر مقداری را که می­تواند نشسته یا ایستاده بخواند، همچنین کسی که نشسته نماز می­خواند باید هر مقدار که بدون حرج و زحمت برای او ممکن است ایستاده نماز بخواند.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 237)

5. کسی که می­تواند ایستاده نماز بخواند اگر بترسد که به واسطه­ی ایستادن، بیماری یا ضرر دیگری به او برسد، می­تواند نشسته نماز بخواند، و اگر در نماز نشسته نیز همین ترس باشد می­تواند خوابیده نماز بخواند. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 238)

6. کسی که احتمال می­دهد در آخر وقت بتواند نماز خود را ایستاده بخواند، بنابر احتیاط (واجب) باید تا آن هنگام صبر کند، ولی اگر در اول وقت به خاطر عذری نماز خود را نشسته خواند و سپس تا آخر وقت عذر او برطرف نشد نمازی که خوانده صحیح است و اعاده لازم نیست.

(اجوبة الاستفتاءات، س 457 و استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 239)

7. اگر در اول وقت، قادر بر نماز ایستاده نبود و یقین داشت که ناتوانی او از نماز ایستاده، تا آخر وقت ادامه خواهد یافت، ولی قبل از آخر وقت توانست ایستاده نماز بخواند باید نماز را به طور ایستاده اعاده کند.

(اجوبة الاستفتاءات، س 457 و استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 240)


جستجو