1. اهمیت نمازهای یومیه
1. نمازهای روزانهیی که در پنج نوبت خوانده میشود از واجبات بسیار مهم شریعت اسلامی بوده و بلکه ستون دین است، و ترک یا سبک شمردن آن شرعاً حرام و موجب استحقاق عقاب است. (اجوبة الاستفتاءات، س 338)
2. نماز در هیچ حالی ترک نمیشود حتی در حال جنگ، بنابراین رزمندهیی که در جبهه به علت شدت درگیری قادر بر قراءت فاتحه یا سجده و یا رکوع نباشد، باید به هر نحوی که برایش امکان دارد نماز بخواند، و اگر قادر بر انجام رکوع و سجده نیست، ایما و اشاره به جای رکوع و سجود کافی است.
(اجوبة الاستفتاءات، س 725)
2. تعداد نمازهای یومیه
1. نماز صبح : دو رکعت.
– 2. نماز ظهر: چهاررکعت .
– 3. نماز عصر: چهار رکعت.
– 4. نماز مغرب: سه رکعت.
– 5. نماز عشا: چهار رکعت.
(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 151)
توجه
· در سفر، نمازهای چهاررکعتی (ظهر و عصر و عشا) دو رکعت خوانده میشود، خصوصیات واحکام آن خواهد آمد ان شاء الله تعالی.
(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 152)
3. اوقات نمازهای یومیه
1. وقت نماز صبح
1. وقت نماز صبح از هنگام طلوع فجر تا طلوع آفتاب است. (اجوبة الاستفتاءات، س 153)
2. معیار شرعی در مورد وقت نماز صبح، فجر صادق است (نه کاذب)، و احراز آن موکول به تشخیص مکلف است. (اجوبة الاستفتاءات، س 351)
3. فرقی بین شبهای مهتابی و غیرمهتابی در طلوع فجر (وقت فریضهی صبح) نیست، هرچند احتیاط در این زمینه خوب است. (اجوبة الاستفتاءات، س 354)
4. مقتضی است که مؤمنین محترم «ایدهم الله تعالی» جهت رعایت احتیاط در مورد وقت نماز صبح، حدود پنج الی شش دقیقه بعد از اذان صبح از رسانهها شروع به ادای فریضهی صبح نمایند. (اجوبة الاستفتاءات، س 362)
5. ملاک طلوع خورشید (پایان وقت نماز صبح) دیدن آن در افق مکان نمازگزار است نه رسیدن نور آن بر زمین. (اجوبة الاستفتاءات، س 358)
2. وقت نماز ظهر
وقت نماز ظهر از اول ظهر (یعنی هنگامی که سایهی هرچیزی پس از آن که بر اثر بالا آمدن آفتاب کاملاً کوتاه شد مجدداً به طرف مشرق شروع به زیاد شدن کند) است تا هنگامی که فقط به قدر نماز عصر تا غروب آفتاب وقت باقی مانده است.
(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 153)
3. وقت نماز عصر
وقت نماز عصر از هنگامی است که به قدر خواندن نماز ظهر، از ظهر گذشته تا غروب آفتاب. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 153)
4. وقت نماز مغرب
وقت نماز مغرب از هنگامی است که سرخی بعد از غروب آفتاب که از طرف مشرق بالا میآید زایل شود تا هنگامی که فقط به قدر نماز عشا تا نیمه شب مانده است.
(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 153)
توجه
· فاصلهی زمانی بین غروب خورشید و زوال حمرهی مشرقیه (از بین رفتن سرخی طرف مشرق بعد از غروب آفتاب) با اختلاف فصلهای سال تفاوت میکند.
(اجوبة الاستفتاءات، س 347)
5. وقت نماز عشا
وقت نماز عشا از هنگامی است که به قدر خواندن نماز مغرب از اول وقت گذشته است تا نیمه شب. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 153)
توجه
· احتیاط (واجب) آن است که برای نماز مغرب و عشا و مانند اینها شب را از اول غروب تا اذان صبح حساب کنند، بنابراین تقریباً یازده ساعت و یک ربع بعد از ظهر شرعی آخر وقت نماز مغرب و عشا است. (اجوبة الاستفتاءات، س 363)