8. غسل های مخصوص بانوان
1. حیض
1. خون حیض:[1]
1. خونی که دختر قبل از اتمام نه سالگی میبیند حیض نیست،هر چند صفات حیض را داشته باشد.
(اجویة الاسفتاءات، س 1894)
2. لکههایی که زن بعد از یقین به پاک شدن میبیند،اگر خون نباشد حکم حیض را ندارد،و اگر خون باشد،هر چند به صورت لکههای زرد رنگ، و از ده روز تجاوز نکند،همهی آن لکهها محکوم به حیض است و تشخیص این موضوع به عهدهی زن است.
(اجویة الاسفتاءات، س 218)
3. زنهایی که از داروهای ضد حاملگی استفاده میکند و لکههای خونی را در ایام عادت و غیر آن میبینند، اگر این لکهها واجد شرایط شرعی حیض نباشد حکم حیض را ندارد، بلکه محکوم به استحاضه است.
(اجویة الاسفتاءات، س 225)
4. زنی که دارای عادت ماهیانه معینی مثلاً هفت روز است و به علت گذاشتن دستگاه جلوگیری از حاملگی، هر بار بیش از ده روز مثلاً دوازده روز خون میبیند، خون که در ایام عادت میبیند حیض است و باقی استحاضه خواهد بود.
(اجویة الاسفتاءات، س 221)
5. خونی که زن در ایام بارداری میبیند، اگر صفات و شرایط حیض را داشته باشد و یا در زمان عادت بوده و سه روز اگر چه در باطن استمرار داشته باشد خون حیض است، والا استحاضه خواهد بود.
(اجویة الاسفتاءات، س 220)
2. احکام حایض:
1. تمام کارهایی که بر جنب حرام است بر زن حایض نیز حرام است.
(اجویة الاسفتاءات، س 154و164و199و422و424)
توجه
*نشستن زنها در ایام عادت روی دیوار کوتاهی که بین مسجدالحرام و مسعی (محل سعی میان صفا و مروه) وجود دارد اشکال ندارد،مگر این که یقین حاصل شود که آن دیوار جزو مسجد است. (ارتفاع این دیوار نیم متر و عرض آن یک متر است).
(اجویة الاسفتاءات، س 392)
2. اگر زن حال حیض، جنب یا در حال جنابت حایض شود، بعد از پاک شدن از حیض، واجب است علاوه بر غسل حیض، غسل جنابت هم به جا آورد،ولی جایز است که در مقام عمل به غسل جنابت اکتفا کند، لیکن احتیاط (مستحب) این است که نیت هر دو غسل را بنماید.
(اجویة الاسفتاءات، س 176)
3. اگر زنی در حال حیض غسل جنابت کند صحت غسلش محل اشکال است.
(اجویة الاسفتاءات، س 175)
4. زنی که به خاطر نذر روزهی معینی روز گرفته است، اگر در حال روزه، حیض شود روزهاش با عادت – هر چند در یک جزء از روز با شد- باطل میشود و قضای آن روز بعد از پاک شدن بر او واجب است.
(اجویة الاسفتاءات، س 217)
2. استحاضه
خونی [2] که زن در یایسگی میبیند استحاضه است، بنابراین زنی که پدرش هاشمی نیست،هر چند مادرش از سادات باشد اگر بعد از پنجاه سالگیگ خون را مشاهده کند محکوم به استحاضه است.
(اجویة الاسفتاءات، س 216و 224)
3. نفاس [3] (خون زایمان)
زنی که عمل کورتاژ (سقط جنین) را انجام داده،بعد از سقط جنین – هر چند به صورت علقه باشد اگر خونی را مشاهده کند،محکوم به نفاس است.
(اجویة الاسفتاءات، س 223)
توجه
تمام کارهایی که بر حایض حرام است بر نفسا نیز حرام است.
(اجویة الاسفتاءات، س 223)
[1] – خون حیض: خونی است که غالباً در هر ماه به مدت چند روز از رحم زن به طور طبیعی خارج می شود. این خون هنگام انعقاد نطفه، غذای فرزند است.
[2] – خون استحاضه: خونی است که در غیر ایام حیض و نفاس از رحم ونفاس از رحم زن خارج میشودو مربوط به بکارت و زخم نیست.
[3] – خون نفاس: خونی است که بر اثر زامیان نوزاد، به مدت معینی از رحم زن بیرون میآید.