نمازگزار واقعى
حال نمازگزار، حال عاشق و معشوق است و عاشق در حركات عاشقانه نبايد در شيوه عشق بازى مقدمات ترتيب دهد و نتيجه بگيرد، زيرا حركات و رفتار او از روى تفكر و مقدمات نيست. بلكه خود حقيقت عشق، آتشى است كه از قلب عاشق طلوع مىكند و بر ظاهر او سرايت مىكند و همان عشق قلبى به صورت عشق بازى تجلى مىكند، كسى كه مجذوب مقام و عظمت خداوند متعال و عاشق جمال اوست، دوستى و محبتش نسبت به محبوب در نماز ظاهر مىشود، در حالت اميرالمؤمنين علىآمده است، حضرت هر گاه وقت نماز مىرسيد، بر خورد مىلزيد و رنگ به رنگ مىشد، از آن حضرت پرسيدند شما را چه مىشود؟ فرمود:
1- سوره عنكبوت آيه 45
(13)
وقت اداى امانت خداوند فرار رسيده است، همان امانتى كه خداوند به آسمانها و زمين عرضه داشت و آنها از برداشتن آن امتناع كردند، ولى انسان آن را برداشت و من نمىدانم آيا امانتى را كه به عهده دارم نيكو ادا خواهم كرد يا نه(1).
همچنين است حال امام سجادآنگونه كه امام صادقمىفرمايد: «كانَ عَلىُبْنِ الْحُسَيْنِ اِذا حَضَرَتِ الصَّلاةَ اِقْشَعِرَ جِلْدَهُ وَ اصْفَرَّ لَوْنَهَ وَ ارْتَعَدَّ كَالسَّعْفَةِ».
علىبن الحسينهر گاه وقت نماز مىرسيد، پوست بدنش مىلرزيد و رنگش زرد مىشد و مانند بيد به لرزه در مىآمد(2).
اميرالمؤمنين علىدر خصوص نماز و نمازگزار مىفرمايد: «اِذا قَامَ اَحَدُكُم اِلى الصَّلَوةِ فَليُصَلَّ صَلَوةَ مُوَدِّعٍ» هنگامى كه يكى از شما قيام مىكند براى نماز، پس مانند كسى كه مىخواهد براى آخرين بار با نماز وداع كند، نماز را به جاى آورد(3).
نماز فاطمه عليهاالسلام
«قَالَ النَّبىُّفىِ خَبَرِ طَوِيلِ، أخْبِرَ عَمَّا يَقَعُ مِنَ الظَّلْمِ عَلى اَهَل البَيتِ عَليهِمُ السَّلام، اِمَّا ابْنَتِى فاطِمَة فَاِنَّها سَيّدةُ نِساءِالعالَمِينَ مِنَ الاوَّلِينَ وَ الْاَخِرينَ
اَلى اَنَّ قالَ مَتى قامَتْ فِى مِحْرابِها بَينَ يَدَى رَبَّهَا جَلّ جَلا لُهُ زَهَرَ نُورَها لِمَلائِكةِ: يا مَلائِكِتِى اُنظُر وااِلى أَمَتِى فَاطِمَة سَيِّدَةِ اَمامِى قَائِمَةٌ بِيْنَ يَدَى تَرَتَعدَّ
1- مستدرك الوسائل، ج 1، ص 263.
2- الحكم الزاهرة، ص 287.
3- تصنيف غررالحكم و دررالكلم حديث 3344.
(14)
فَراءِ ضَها مِنْ خِيفَتِى وَقَدْ اَقَبَلَتْ بِقَلْبِهَا عَلىَ عَبَادَتِى أُشْهِدَكُمْ اَنّىِ قَدْ اَمَنَتْ شِيعَتَها مِنَ النَّارِ»(1)
هنگامى كه فاطمه عليهاالسلام به خاطر عظمت پروردگارش به نماز مىايستد، نورش بر ملائكه آسمانها پرتو افكن مىشود، مانند: نور ستارگان كه بر اهل زمين مىتابد و خداوند متعال به ملائكه مىفرمايد: اى ملائكه من به سوى فاطمه سيد و سرور قصد كنندگان كه مرا قصد نموده است بنگريد، او قيام كرده و براى نماز بخاطر عظمت و كبريائى من بپا خواسته است و اعضاء و جوارحش به خاطر خوف و خشيت من مىلرزد و با تمام وجودش به عبادت من روى آورده است، شاهد باشيد كه من شيعيان و پيروان او را از آتش جهنم، در امنيت قرار دادم.
اسرارى از افعال نماز
هر كدام از شروط و افعال و اركان نماز داراى اسرارى است كه نمازگزار نبايد از آنها غافل بماند و ما، در اينجا گوشهاى از آن را ذكر مىكنيم(2).