نباید (پرهیز)های غذا خوردن:


پرهیز از زیاده روی

قرآن
وکلوا وأشربوا ولاتسرفوا؛( اعراف، آیه 31.)
بخورید و بیاشامید؛ ولی زیاده روی نکنید.
حدیث
پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم):
یکی از انواع زیاده روی، این است که هر آنچه را دوست داری، بخوری.( سنن ابن ماجة: ج 2 ص 1112 ح 3352.)
امام علی (علیه السلام):
– در پاسخ این پرسش که: آیا در قرآن، همه دانش ها بجز دانش طب هست؟ -: زنهار! در قرآن، آیه ای هست که همه طب را یکجا در خود گرد آورده است: (بخورید و بیاشامید؛ ولی زیاده روی نکنید).( الدعوات: ص 75 ح 174.)

پرهیز از دمیدن در غذا

امام علی (علیه السلام):
– درباره آنچه پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) نهی فرموده است -: از این نهی کرده که در غذایا نوشیدنی بدمند.( کتاب من لا یحضره الفقیه: ج 4 ص 9 ح 4968.)
امام علی (علیه السلام):
نباید کسی بر محل سجده خود و نه در غذای خود و نه در آنچه می نوشد، بدمد.( الخصال: ص 613 ح 10.)

پرهیز از خوردن با دست چپ

صحیح مسلم:
– به نقل از جابر بن عبدالله سلمی -: پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)، از این که کسی با دست چپ چیزی بخورد، نهی فرمود.( صحیح مسلم: ج 3 ص 1661 ح 70.)
پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم):
خوردن با دست چپ، از نافرهیختگی است.( 1663) الجعفریات: ص 162.)
الکافی:
– به نقل از سماعه، در گفتگو با امام صادق (علیه السلام) -: از ایشان درباره این که کسی با دست چپ بخورد یا بیاشامد، پرسیدم.
فرمود: مبادا کسی با دست چپ بخورد یا بیاشامد و یا با آن چیزی را بردارد.( الکافی: ج 6 ص 272 ح 3 و ح 1.)
پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم):
هر کس با دست چپ بخورد، شیطان نیز همراه با او می خورد و هر کس با دست چپ بنوشد، شیطان نیز همراه با او می نوشد.( مسند ابن حنبل: ج 9 ص 355 ح 24533.)
پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم):
با دست چپ نخورید؛ چرا که شیطان با دست چپ می خورد.( صحیح مسلم: ج 3 ص 1598 ح 104.)

پرهیز از خوردن پس از سیری

پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم):
– خطاب به امام علی (علیه السلام) -: از علی! چهار چیز، هدر می رود: خوردن پس از سیری، افروختن چراغ در شب مهتابی، کاشتن در شوره زار، و نیکی کردن به کسی که شایسته آن نیست.( کتاب من لا یحضره الفقیه: ج 4 ص 373 ح 5762.)
امام صادق (علیه السلام):
چهار چیز، هدر می رود: بذر در شوره زار، چراغ در شب مهتابی، خوردن پس از سیری، و نیکی به کسی که شایسته آن نیست.( الخصال: ص 263 ح 142.)
امام صادق (علیه السلام):
در سه چیز، ناخشنودی خداوند (عزوجل) است: خفتن بدون بیداری کشیدن (و احساس نیاز به خواب)، خندیدن بدون شگفتی، و خوردن پس از سیری.( کتاب من لا یحضره الفقیه: ج 1 ص 503 ح 1444.)
ر. ک: ص 395 (خوردن غذا به هنگام گرسنگی و اشتها).
ر. ک: ص 386 (زیان های خوردن، پس از سیری).

پرهیز از خوردن غذای داغ

پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم):
از غذای داغ حذر کنید؛ چرا که برکت را از میان می برد، و بر شما باد غذای سرد؛ چرا که گوراتر و پر برکت تر است.( اسد الغابة: ج 1 ص 422 رقم 505.)
پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم):
غذایتان را سرد کنید تا در آن به شما برکت داده شود.( الجامع الصغیر: ج 1 ص 484 ح 3134.)
پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم):
غذای داغ را سرد کنید؛ چرا که غذای داغ، بی برکت است.( المستدرک علی الصحیحین: ج 4 ص 132 ح 7125.)
پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم):
غذایتان را سرد کنید؛ زیرا آن پر برکت تر است.( کنز العمال: ج 15 ص 249 ح 40800.)
شعب الایمان:
– به نقل از صهیب -: پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) از خوردن غذای داغ، تا هنگامی که داغی آن فرو نشیند، نهی فرمود.( شعب الایمان: ج 5 ص 94 ح 5912.)
امام علی (علیه السلام):
(غذای) داغ را بگذارید تا سرد شود؛ چرا که نزد پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) غذایی داغ آوردند و ایشان فرمود: آن را بگذارید تا سرد شود. چنین نیست که خداوند (عزوجل) آتش را خوراکمان کرده باشد و نیز برکت، در (غذای) سرد است.( الکافی: ج 6 ص 321 ح 1.)
امام صادق (علیه السلام):
نزد پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) غذایی داغ آوردند. فرمود: خداوند، آتش را خوراکمان نکرده است. کنارش بگذارید تا سرد شود. پس آن را واگذاشتند تا سرد شد.( الکافی: ج 6 ص 322 ح 4.)
امام صادق (علیه السلام):
برای پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) غذایی بسیار داغ آوردند. فرمود: چنین نیست که خداوند، آتش را خوراکمان کرده باشد. آن را در جایی بگذارید تا سرد شود و (جوشش آن،) آرام بگیرد؛ چرا که غذای داغ، برکت ندارد و شیطان را در آن بهره ای است.( الکافی: ج 6 ص 322 ح 2.)
المحاسن:
– به نقل از عائذ بن حبیب -: نزد امام صادق (علیه السلام) بودیم. برایمان تریدی آوردند. دستان خود را به سوی آن دراز کردیم و دیدیم که داغ است. در این هنگام، امام صادق (علیه السلام) فرمود: ما از خوردن آتش، نهی شده ایم. دست بدارید؛ چرا که برکت در سرد شدن آن است.( المحاسن: ج 2 ص 174 ح 1488.)
ر. ک: ص 396 (خوردن غذای گرم، پیش از سرد شدن).

پرهیز از خوردن درحالت جنابت، مگر با وضو

پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم):
پنج چیز، پیسی می آورد: نوره کشیدن در روز جمعه و چهارشنبه؛ وضو گرفتن و غسل کردن با آبی که در آفتاب، گرم شده است؛ خودرن در حال جنابت؛ نزدیکی با زن در دوره قاعدگی اش؛ و خوردن در حال سیری.( الخصال: ص 270 ح 9.)
سنن النسائی:
– به نقل از عایشه -: پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)، چون در حال جنابت قصد خفتن داشت، وضو می ساخت و چون قصد خوردن داشت، دستان خویش می شست.( سنن النسائی: ج 1 ص 139.)

پرهیز از خفتن، بلافاصله پس از خوردن غذا

پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم):
غذایتان را با یاد خدا و نماز، ذوب (هضم) کنید و بر آن مخوابید، که دل هایتان سخت می شود.( المعجم الاوسط: ج 5 ص 163 ح 4952.)
توضیح
مستدرک الوسائل، روایتی مرسل از کتاب التعریف نقل کرده که در آن آمده است:
خفتن پس از غذا، غذا را هضم می کند و خوشگوار می سازد.( مستدرک الوسائل: ج 16 ص 327 ح 20047.

)
این روایت با روایت پیشین، تعارضی ندارد؛ زیرا آن روایت می گوید: خفتن پس از غذا، دل را سخت می کند؛ اما این روایت می گوید: غذا را هضم می کند، با این توضیح که امکان دارد چیزی، هم زمینه سنگ دلی را فراهم آورد و هم هضم کننده غذا باشد.
افزون بر این، چنان که به نظر می رسد، مقصود از روایت این جا، خفتن شبانه پس از غذا است، به خلاف روایت مستدرک الوسائل که ناظر به خواب نیم روزی است، به هر روی، در سند هر دو روایت، اشکال شده است، هر چند که ظاهراً روایت این جا به صحت، نزدیک تر است.

جستجو