خواص ترنج(بالنگ) :نیرو ونورانی بخش برای دل


الدعوات:
روایت شده است که: … میوه را در ایمام دولتش بخور؛ و برترین میوه ها، انار و ترنج است. از سبزی ها نیز گل سرخ و بنفشه، برترین هستند.( الدعوات: ص 159 ص 436.)

پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم):
بر شما باد ترنج: چرا که دل را نورانی می سازد(در الفردوس، به جای نورانی می سازد، نیرو می بخشد آمده است.) و بر توان مغز می افزاید.( طب النبی (صلی الله علیه و آله و سلم): ص 8، الفردوس: ج 3 ص 30 ح 4062.)

خوردن ترنج پس از غذا

الکافی:
– به نقل از عبدالله بن ابراهیم جعفری -: امام صادق (علیه السلام) فرمود: پزشکان شما درباره ترنج چه دستور می دهند؟.
گفتم: دستور می دهند که آن را پیش از غذا بخوریم.
فرمود: اما من، شما را به خوردن آن پس از غذا فرمان می دهم.( الکافی: ج 6 ص 360 ح 2.)
الکافی:
– به نقل از ابراهیم بن عمر یمانی -: به امام صادق (علیه السلام) گفتم: آنان مدعی اند که بهترین وضعیت برای خوردن ترنج، حالت ناشتاست.
امام صادق (علیه السلام) فرمود: اگر پیش از غذا خوب باشد، پس از غذا به مراتب بهتر و پسندیده تر است.( الکافی: ج 6 ص 360 ح 5.)
امام صادق (علیه السلام):
ترنج را پس از غذا بخورید(در الخصال و غررالحکم، عبارت، به صورت ترنج را پیش از غذا و پس از آن بخورید… آمده است.)؛ چرا که خاندان محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) چنین می کنند.( الکافی: ج 6 ص 360 ح 3، الخصال: ص 632 ح 10، غررالحکم: ح 7245.)

نخوردن ترنج در شب

امام رضا (علیه السلام):
خوردن ترنج در شب، چشم را برمی گرداند و کژچشمی به جای می گذارد.( طب الامام الرضا (علیه السلام): ص 27.)

آنچه ترنج را هضم می کند

امام باقر (علیه السلام):
ترنج، سنگین است. چون خورده شود، نان خشک، آن را در معده هضم می کند.( الامالی، طوسی: ص 369 ح 786.)
امام رضا (علیه السلام):
نان(در طب الائمة (علیهم السلام)، به جای نان، واژه پنیر آمده است.) خشک، ترنج را هضم می کند.( الکافی: ج 6 ص 360 ح 4طب الائمة (علیهم السلام): ص 136.)
الکافی:
– به نقل از ابو بصیر -: میهمانی داشتم که به ترنج همراه با عسل، اظهار تمایل کرد. آن را به او دادم و خود نیز با وی خوردم. سپس نزد امام صادق (علیه السلام) رفتیم و دیدیم که سفره ای نزد ایشان گشوده است. به من فرمود: پیش آی و بخور.
گفتم: پیش از آن که نزد شما بیایم، ترنج و عسل خورده ام و اکنون سنگینی آن را احساس می کنم؛ زیرا زیاد خورده ام.
(ایشان به یکی از غلامان خود) فرمود: ای غلام! نزد کنیز برو و به او بگو: “برایمان یک کناره نان خشک، از آنچه در تنور خشک می کنی، بفرست”.
آن نان، آورده شد. پس به من فرمود: از این نان خشک بخور؛ چرا که ترنج را هضم می کند.
من آن را خوردم و سپس از جای برخاستم، گویا که هیچ چیز نخورده ام.( الکافی: ج 6 ص 359 ح 1.)

مربای ترنج

1494 – طب الائمة (علیهم السلام):
– به نقل از ابراهیم بن حسن جعفری -: امام صادق (علیه السلام) به یاران خویش فرمود: به من بگویید که پزشکانتان درباره ترنج به شما چه دستور می دهند.
(یکی) گفت: ای پسر پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)! ما را به خوردن آن، پیش از غذا، سفارش می کنند.
فرمود: هیچ چیز، از آن، در حالتی که پیش از غذا خورده شود، بدتر نیست و هیچ چیز، از آن، در حالتی که پس از غذا خورده شود، سودمندتر نیست. بر شما باد مربای آن، که در درون انسان، بویی چون بوی مشک دارد.( طب الائمة (علیهم السلام): ص 135.)

نگاه کردن به ترنج

1495 – المعجم الکبیر:
– به نقل از ابو کبشه انصاری -: پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) نگریستن به ترنج را دوست داشت و به نگریستن به حمام احمر(در النهایة آمده است: ابو موسی گفته: هلال بن علاء می گفت که: مقصود از حمام احمر، سیب است؛ اما من این تفسیر را از کسی دیگر ندیده ام (النهایة: ج 1 ص 446)، و در تاریخ أصبهان، به جای سرخ، واژه سبز آمده است.) نیز علاقه مند بود.( المعجم الکبیر: ج 22 ص 339 ح 850، تاریخ أصبهان: ج 1 ص 397.)
1496 – امام رضا (علیه السلام):
پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) به نگریستن به ترنج سبز و سیب سرخ، علاقه داشت.( الکافی: ج 6 ص 360 ح 6.)

جستجو