بايد ها در مبحث ولايت مداري :


درآمد

بر پايه آموزه هاي وحياني ، خداي يگانه تنها ولي حقيقي است ،‌(فالله هو الولي)1 ، خدايي كه همواره رحمت خويش را بر هستي مي گستراند ( و ينشر رحمته)2 ،‌اوست ولي و شايسته ستودن ( و هو الولي الحميد)3 ، هستي تحت ولايت مطلق خداوند است و ولايت الهي در همه شئون هستي جاري است . اين حقيقت هم اكنون وجود دارد و در قيامت كه ظرف ظهور حقايق است آشكار مي شود ( هنا لك الو لايه لله الحق)4.

 

خداوند ولي مومنان و متقيان است ( الله ولي المومنين)5،‌ (والله ولي المتقين)6 ، تقوايي كه خداوند مومنان را بدان فرا خوانده است ،‌ (يا ايها الذين امنو التقو الله حق تفاته)7 و رها ورد ولايت مداري مومنان متقي برون رفت از تاريكي به سوي روشنايي است ( الله ولي الذين امنو يخرجهم من الظلمات الي النور)8 ، بنابراين در پرتو ايمان و تقوا ولايت مداري پي ريزي مي شود و به بار مي نشيند و مومنان از نعمت‌( الا ان اولياء الله لا خوف عليهم و لا هم يحزنون)9 ، بهره مند مي گردند.

بايسته هاي ولايت مداري

زير ساز ولايت مداري انديشه و معرفتي است كه بر آموزه هاي وحياني قرآن كريم و ولايي خاندان ولايت و نيز خرد ورزي روشمند استوار است و رها ورد آن باور قبلي و رفتار شايسته اي است كه همواره بر مدار ولايت حق تعالي و پيروي از اوليا و برگزيدگان الهي قرار دارد ،‌ فرآيند ولايت مداري كه بر حسن فاعلي ( ايمان و خلوص نيت) و حسن فعلي ( رفتار شايسته بر مدار شريعت) استوار است انسان را در حركت به سوي كمال و قرب به خداوند رهنمون مي سازد تا تحت ولايت خاص خداوند قرار گيرد. اينك به برخي بايسته هاي ولايت مداري مومنان مي پردازيم:

  1. ايمان و اعتقاد

ايمان و باور قلبي به خداي يگانه و پيامبر معظم (ص) و جانشينان ايشان عليهم السلام و قرآن كريم ريشه ولايت مداري است. ايمان و اعتقاد بر پايه معارف و آموزه هاي وحياني تلاش و حركت انسان را سامان داده و با اعتقاد به معاد و آخرت ماندگار مي شود ،‌ از اين رو مي توان گفت كه ولايت مداري حركت سعادت بخش و پايداري كه پرچمدار آن مقام رسالت و امامت در همه اعصار است.

به فرموده قرآن كريم :

يا ايها الذين آمنوا بالله و رسوله و الكتاب الذي نزل علي رسوله و الكتاب الذي انزل من قبل .10

اي كساني كه ايمان آورده ايد به خدا و پيامبر و كتابي كه بر او نازل كرده و كتب آسماني كه پيش از اين فرستاده است و ايمان به ولايت اهل بيت عليهم السلام تجلي ايمان به خداوند و پيامبر معظم (ص) و از مراتب عالي ايمان است.

فانا اشهد الله خالقي و اشهد ملائكته و انبيائه و اشهد كم يا موالي اني مومن بولايتكم ،‌ معتقد لا متكم ، مقر بخلافتكم ،‌عارف بمنزلتكم ،‌موقن بعصمتكم ،‌خاضع بولايتكم متقرب الي الله بحبكم و بالبرائه من اعدائكم.11

گواه مي گيرم خداي آفريننده ام را و گواه مي گيرم فرشتگان و پيامبران او را و گواه مي گيرم شما را ،‌اي اولياي من ! به ولايت شما ايمان دارم و به امامت شما معتقدم و به خلافت وجانيشيني شما اقرار مي كنم ، منزلت شما را شناخته و به مقام عصمت شما يقين دارم. در برابر ولايت شما فروتن هستيم با دوست داشتن شما و بيزاري از دشمنان شما به خداوند تقرب مي جويم.

  1. حب و دوستي

حب به خداوند به عنوان ولي و محبوب يگانه و نيز دوست داشتن اولياي الهي به عنوان مظاهر ولايت الهي بعد روانشناختي ولايت مداري است. از نظر روان شناسي احساسات و عواطف جزء رفتار و فعاليت نهان و نامحسوس انسان است و محبت يكي از انواع عواطف مي باشد كه انسان را به فعاليت هايي با شيوه هاي خاص بر مي انگيزاند . در مناجات محبين آمده است :

يا غايه امال المحبين اسالك حبك و حب من يحبك و حب كل عمل يوصلني الي قربك و ان تجعلك احب الي مما سواك.12

اي نهايت آروزي دوستداران ، از تو مي خواهم دوستي تو و دوستي هر كه دوستت دارد و دوستي هر كاري كه مرا به قرب تو رساند و تو را پيش من محبوبتر از غير تو سازد.

از طريق ولايت محبت كمالات الهي و اولياي خداوند محبوب انسان شده و انگيزه تلاش و حركت افزايش مي يابد . به فرموده قرآن كريم :

والذين امنوا اشد حبا لله 13

آنان كه ايمان دارند ،‌عشق شان به خدا شديدتر است.

نشانه حب به خداوند (قل ان كنتم تحبون الله)14 پيروي از پيامبر اعظم (ص) (فاتبعوني ) است و پاداش آن (لحبكم الله) مي شود كه اين خود از مراتب كمال آدمي است.

مودت به اهل بيت عليهم السلام تجلي حب به خداوند از سوي مومنان ولايت مدار است . خداي تعالي به پيامبر اكرم (ص) مي فرمايد:

قل لا اسالكم عليه اجرا الا الموده في القربي.15

بگو من هيچ پاداشي از شما به رسالتم درخواست نمي كنم جز دوست داشتن نزديكانم (=اهل بيت)

و نيز مي فرمايد :

قل ما سالتكم من اجر فهو لكم ان اجري الا علي الله .16

بگو هر اجر وپاداشي از شما خواسته ام براي خود شما ست اجر من تنها بر خداست .

و نيز مي فرمايد:

قل ما اسالكم عليه من اجر الا من شاء ان يتخذ الي ربه سبيلا.17

بگو من در براي آن ( ابلاغ آيين خدا) هيچ گونه پاداشي از شما نمي خواهم مگر كسي كه بخواهد راهي به سوي پروردگار برگزيند.

بنابراين مودت به اهل بيت از الزامات ولايت مداري است كه با تولي و دوستي با دوستان خدا وتبري و دشمني با دشمنان خدا نمود مي يابد.

  1. اطاعت و فرمانبرداي

تجلي ايمان انجام رفتار شايسته است كه با اطاعت از خداوند ، پيامبر اكرم (ص) و جانشينان ايشان عليهم السلام تحقق مي يابد.

قرآن كريم مي فرمايد:

يا ايها الذين آمنوا اطيعوا الله و اطيعوا الرسول و اولي الامر منكم.18

اي كساني كه ايمان آورده ايد اطاعت كنيد خدا را و اطاعت كنيد پيامبر خدا و اولوالامر ( اوصياي پيامبر) را .

در مناجات المطيعين آمده است :

اللهم … واجعل جهادنا فيك و همنا في طاعتك و اخلص نياتنا في معاملتك فانا بك و لك و لا وسيله لنا اليك الا انت .19

خدايا … جهاد و تلاش ما را در راهت و همتمان را در طاعتت قرار ده و نيت هاي ما را در انجام اطاعت هايت خالص گردان زيرا ما به (فيض وجود) تو هستيم و براي توايم ، ما را به درگاهت وسيله اي نيست جز خودت.

در دعاي شب مبعث آمده است:

الحمدلله الذي هدانا لمعرفته و خصنا بولايته و فقنا الطاعته20

سپاس خداي را كه ما را به شناخت پيامبر اكرم راهنمايي كرد و ما را به ولايت ايشان مخصوص گردانيد و به اطاعت ايشان توفيق داد.

درباره اطاعت از اهل بيت عليهم السلام در صلوات شعبانيه آمده است :

اللهم صل علي محمد و ال محمد الطيبين الابرار الاخيار الذين اوجبت حقوقهم و فرضت طاعتهم و ولايتهم .21

خداوندا درود فرست برپيامبر و خاندان پاك ،‌ نك و خوب پيامبر آنان كه اداي حقوقشان را واجب كردي و اطاعت از ايشان و ولايت آنان را واجب نمودي.

بنابراين مي توان گفت كه الزامات ولايت مداري اطاعت از خداوند است كه اين مهم با پيروي از برگزيدگان الهي پيامبر معظم (ص) و امامان معصوم عليهم السلام تحقق مي يابد ،‌و در عصر غيبت اطاعت از مقام ولي فقيه به عنوان جانشين عام امام عصر عجل الله تعالي فرجه ادامه اطاعت از دستورات الهي است و در همه زمانها جاري است .

امير مومنان علي عليه السلام درباره جايگاه ولايت و ضرورت اطاعت از رهبري ولايي مي فرمايد:

انما مثلي بينكم كمثل السراج في الظلمه يستضي ء به من ولجها فاسمعوا ايها الناس و عوا و اخضروا اذان قلوبكم تفهموا.22

همانا من در ميان شما چونان چراغ درخشنده در تاريكي هستم كه هر كس به آن روي آورد از نورش بهره مند مي گردد اي مردم سخنان مرا بشنويد و بخوبي حفظ كنيد گوش دل خود را باز كنيد تا گفته هاي مرا بفهميد .

در زيارت اربعين كه جلوه اي از ولايت مداري است اين گونه مي خوانيم :

اشهد اني بكم مومن وبايابكم موقن بشرايع ديني و خواتيم عملي وقلبي لقبكم سلم و امري لامركم متبع و نصرتي لكم معده حتي ياذن الله لكم فمعكم معكم لا مع عدوكم.23

گواهي مي دهم كه به شما ايمان دارم و به بازگشت شما با قوانين دين خود و سرانجام عمل خود يقين دارم. با شما همدل و در رفتار پيرو شمايم وياريم براي شما آماده است تا خداوند اجازه دهد پس همراه شما هستم همراه شمايم نه همراه دشمنان شما.

قرآن كريم درباره اطاعت از دستورات الهي بر پايه تقوا مي فرمايد:

فاتقوا الله ما استطعتم و اسمعوا و اطيعوا24

پس تا مي توانيد تقواي الهي پيشه كنيد و گوش دهيد و اطاعت نماييد.

مومنان با رعايت تقواي الهي و به جان شنيدن فرامين الهي و اطاعت كردن به سعادت و رستگاري نايل مي آيند.

و نيز مي فرمايد:

يا ايها الذين آمنوا اتقوا الله برسوله يوتكم من رحمته و يجعلي لكم نورا تمشون به 25

اي كساني كه ايمان آورده ايد تقواي الهي پيشه كنيد و به رسولش ايمان بياوريد تا دو سهم از رحمتش به شما ببخشيد و براي شما نوري قرار دهد كه با آنان ( در ميان مردم و در مسير زندگي خود ) راه برويد.

خداوند مومنان را به تقواي الهي و ايمان به مقام رسالت فرا مي خواند تا از رحمت خاص خود بهره مند فرمايد و آنان در مسير كمال با نور الهي حركت كنند.

4.ادا كردن حقوق رهبري

ميان رهبري و مردم حقوق متقابلي وجود دارد به فرموده امير مومنان عليه السلام :

در ميان حقوق الهي ،‌ بزرگ ترين حق ، حق رهبر بر مردم و حق مردم بر رهبر است ، حق واجبي كه خداي سبحان بر هر دو گروه لازم شمرد ،‌ و آن را عامل پايداري و پيوند ملت و رهبر و عزت دين قرار داد پس رعيت اصلاح نمي شود جز آن كه زمامداران اصلاح گردند و زمامداران اصلاح نمي شوند جز با درستكاري رعيت و آنگاه كه مردم حق رهبري را ادا كنند و زمامدار حق مردم را بپردازد. حق درآن جامعه عزت يابد و راه هاي دين پديدار و نشانه هاي عدالت بر قرار و سنت پيامبر(ص) پايدار گردد. پس روزگار اصلاح شود و مردم در تداوم حكومت اميدوار و دشمن در آرزوهايش مايوس مي گردد.26

ادا كردن حقوق رهبري جامعه از سوي مومنان نشانه ولايت مداري ايشان است ،‌صيانت و پاسداري از نظام اسلامي و ولايي اقتضا مي كند كه مومنان وظايف ولايت مداري خود را در عرصه سياسي اجتماعي انجام دهند.

پيامبر اكرم (ص) درباره احترام به زمامدار عادل مي فرمايد:

و قروالسلاطين و بجلوهم فانهم عزالله وظله في الارض اذا كانوا عدولا27

زمامداران را احترام و اكرام كنيد زيرا آنان عزت دين خداوند و تجلي قدرت الهي روي زمين هستند در صورتي كه عادل باشند.

امير مومنان (ع) درباره حقوق خويش بر مردم مي فرمايد:

و اما حقيي عليكم فالوفاء بالبيعه و النصيحه في المشهد و المغيب و الاجابه حين ادعوكم و الطاعه حين امركم.28

اما حق من بر شما اين است كه به بيعت با من وفادار باشيد و در آشكار و نهادن براي خير خواهي كنيد هر گاه شما را فرا خواندم اجابت نماييد و فرمان دادم اطاعت كنيد .

آن حضرت درباره اطاعت از منصوبان رهبري مي فرمايد:

واسمعوا و اطيعوا امره فيما طابق الحق 29

سخنش را بشنويد و فرمانش را در آنجا كه مطابق حق است اطاعت كنيد.

از اين رو ،‌ بايستي از دستورات كارگزاران نظام اسلامي كه بر اساس موازين ديني صادر مي شود ،‌ پيروي كرد چرا كه در اين صورت آنان ،‌كارگزار نظام ولايي محسوب مي شوند.

امير مومنان در وصف ياران خاص خود كه الگوي ولايت مداري اند چنين مي فرمايد:

اوه علي اخواني الذين تلوا القران فاحكموه ، و تدبروا الفرض فاقاموه ، احيوا السنة و اما توا الله البدعة ، دعو اللجهاد فاجوبوا ، و ثقوا باقائد فاتبعوه.30

دريغا از برادارنم كه قرآن را خواندند . بر اساس آن قضاوت كردند ، در واجبات الهي انديشه كرده و آنها را بر پا داشتند ،‌سنت هاي الهي را زنده و بدعت ها را نابود كردند ،‌دعوت ها را پذيرفته و به رهبر خود اطمينان داشته و از او پيروي كردند.

آن حضرت (ع) پس از جنگ جمل ياران خويش را اين گونه مي ستايد:

انتم الانصار علي الحق و الاخواني في الدين و الجنن يوم الياس و البطانه دون الناس بكم اضرب المدبر و ارجو طاعه المقبل.31

شما ياران حق و برادان ديني ام هستيد . در روز جنگ چون سپر محافظ دور كننده ضربت ها ،‌و در خلوت ها محرم اسرار من هستيد ، با كمك شما پشت كنندگان به حق را مي كوبم و به راه مي آورم و فرمانبرداري استقبال كنندگان را اميدوارم.

آن حضرت عليه السلام از يارانش مي خواهد :

فاعينوني بمناصحة من الغش سليمه من الريب

پس مرا با خيرخواهي خالصانه و سالم از هر گونه شك و ترديدي ياري كنيد.

آنگاه مي فرمايد :

فوالله اني لا ولي الناي بالناس

به خدا سوگند من به مردم از خودشان سزاوارترم.

بنابراين مومنان ولايت مدار كساني اند كه در اخلاق و رفتار التزام عملي به آموزه هاي وحياني وولايي دارند به گونه اي كه ولي امر ، ايشان را به خوبي مي ستايد.

ولايت مداري رسالت پاسداري

به منظور تبيين ولايت مداري پاسداران انقلاب اسلامي نگاهي گذرا به برخي اصول قانون اساسي مي اندازيم تا مباني اعتقادي نظام جمهوري اسلامي و جايگاه مقام شامخ ولايت فقيه به عنوان تجلي ولايت الهي در عصر غيبت روشن شده ، آنگاه به جايگاه قانوني نهاد مقدس سپاه پاسداران مي پردازيم.

جمهوري اسلامي ، نظامي است بر پايه ايمان به :

1. خداي يكتا (لا اله الا الله ) و اختصاص حاكميت و تشريع و به او و لزوم تسليم در برابر امر او ،

2. وحي الهي و نقش بنيادي آن در بيان قوانين

3. معاد و نقش سازنده آن در بيان قوانين

4. عدل خدا در خلقت و تشريع

5. امامت و رهبري مستمر و نقش اساسي آن در تداوم انقلاب اسلامي 32

درباره جايگاه ولايت فقيه در نظام اسلامي آمده است :

درزمان غيب حضرت ولي عصر « عجل اله تعالي فرجه » در جمهوري اسلامي ايران ولايت امر و امامت بر عهده فقيه عادل و با تقوي ،‌ آگاه به زمان ، شجاع ، مدير ، مدبر است33.

فرمان دهي كل نيروهاي مسلح و نيز نصب و عزل فرمانده كل سپاه پاسداران انقلاب اسلامي از وظايف و اختيار ولي فقيه و مقام رهبري است . 34

سپاه پاسداران انقلاب اسلامي افتخار دارد كه تا تاييد رهبر بزرگ انقلاب اسلامي و بنيان گذار جمهوري اسلامي ايران حضرت امام خميني رضوان الله تعالي عليه تاسيس شده است . و اين مهم در قانون اساسي اين گونه آمده است :« سپاه پاسداران انقلاب اسلامي كه در نخستين روزهاي پيروزي اين انقلاب تشكيل شد براي ادامه نقش خود در نگهباني از انقلاب و دستاوردهاي آن پا برجا مي ماند».35 و در اساسنامه آن ، كه مصوب مجلس شوراي اسلامي است ،‌آمده است : «سپاه پاسداران انقلاب اسلامي نهادي است تحت فرمان دهي عالي مقام رهبري كه هدف آن نگهباني از انقلاب اسلامي ايران و دستاوردهاي آن و كوشش مستمر در راه تحقق آرمان هاي الهي و گسترش حاكميت خدا طبق قوانين جمهوري اسلامي ايران و تقويت بنيه دفاعي جمهوري اسلامي از طريق همكاري با ساير نيروهاي مسلح و آموزش نظامي و سازماندهي نيروهاي مردمي مي باشد »36، همچنين « سپاه پاسداران از نظر سياسي و عقيدتي تابع ولايت فقيه است .»37

بنابراين سپاه پاسداران بازوي توانمند انقلاب اسلامي تحت رهبري مقام ولايت فقيه و فرمان دهي معظم كل قوا مي باشد ،‌از اين رو به منظور آگاهي از رسالت پاسداري ،‌نخست تعريف و ويژگي پاسدار بيان مي شو د؛ در قانون مقررات استخدامي سپاه ،‌ پاسداران آمده است :

« پاسداران رسمي به پرسنلي اطلاق مي گردد كه براي جهاد در راه خدا و پاسداري و دفاع مسلحانه از انقلاب اسلامي و دستاورد هاي آن و نظام جمهوري اسلامي ايران به استخدام سپاه درآمده »38 و ويژگي هاي ايشان در شرايط عمومي استخدام اين گونه بيان شده است :

الف. اعتقاد به مباني اسلام ناب محمدي (ص) ، انقلاب اسلامي و نظام جمهوري اسلامي ايران.

ب. اعتقاد و التزام عملي به ولايت فقيه

ج. التزام عملي به احكام اسلام و قوانين جمهوري اسلامي و رعايت موازين اخلاقي اسلامي . 39

شرايط پيش گفته تبيين ويژگي ولايت مداري از اعتقاد تا عمل است كه ويژگي محوري صلاحيت پاسداري مي باشد و نشان از رسالت پاسداري است ، از اين رو مراقبت از آن بر عهده يكايك پاسداران ، مديران و فرماندهان است.

از جلوه هاي ولايت مداري در نظام ولايي گوش جان سپردن به رهنمود هاي گهر بار و پيروي از فرامين مقام شامخ ولايت فقيه و فرمان دهي معظم كل قوا است . تا رسالت پاسداري به خوبي شناخته شود و در تحقق آن بيشتر بكوشيم.

معمار بزرگ انقلاب اسلامي حضرت امام خميني درباره منزلت سپاه پاسداران مي فرمايد:

در سپاه پاسداران كه ركني بزرگ در پيروزي انقلاب اسلامي است . با اقتدا به مولاي خود سيد مظلومان عليه الصلاة و السلام نجات بخش ملت ايران و اسلام عزيز از شب هاي تاريك و ظلماني ستم شاهي بوده و در پاسداري از انقلاب و هدف هاي آن عامل موثر و ركن ركيني بوده است.40

آن بزرگوار پاسداران را جزء جنود الهي 41 و همانند لشكر هاي صدر اسلام كه در ركاب رسول اكرم جنگ مي كردند ،‌42 دانسته و آنان را فرزندان اسلام ، فرزندان رسول خدا و پاسداران قرآن كريم 43 خطاب مي كردند.

مقام معظم رهبري پاسداران را با تعبير ذيل مورد خطاب قرار مي دهند :« چهره هاي نوراني شما جوانان اسلام و انقلاب و فداكاران دين و يادگاران مجاهدان بزرگ صدر اسلام ، بدريون و خيبريون و حنينيون و عاشورائيون ، كساني كه چشم و دل ائمه عليهم السلام در طول تاريخ پر مرارت مان به آنها روشن بود».24

و نيز مي فرمايد:

بدانيد كه حضرت ولي عصر ارواح نا فداه و عجل الله تعالي فرجه الشريف بلا شك متوجه به مراقب حال شماست و خوبان را دعا ميكند وادعيه زاكيه ي آن بزرگوار براي هر كس از يك دنيا بيشتر ارزش دارد لذا بايد كاري كنيم كه مشمول ادعيه آن بزرگوار قرار بگيريم.45

توجه به جايگاه سپاه پاسداران و منزلت پاسداري مسئوليت آفرين است چرا كه پاس داشت ارزش هايي است كه با نور ولايت الهي تجلي يافته و بهترين گواه آن كتاب جهاد و شهادت است كه با آيات الهي « ان الله يحب الذين يقاتلون في سبيله صفا كانهم بنيان مرصوص» 46 و « ولا تحسبن الذين قتلوا في سبيل الله امواتا بل احياء عند ربهم يرزقون»47

جاودانه گرديده است ، ولي تاريخ انقلاب اسلامي و دفاع مقدس شاهد صادق آن است .

امام بزرگوار(ره) پاسداران را به پيروي از سيره حضرت امير مومنان علي عليه السلام فرا مي خواند و مي فرمايد:

شماها كه پاسدار جمهوري اسلامي هستيد و پاسدار اسلام و قرآن هستيد بايد به همان نحو كه مولا (عليه السلام ) مظهر عدالت بود و مظهر رحمت ، شما هم اقتداي به آن حضرت كنيد و با عدالت با مردم و بين خودتان رفتار كنيد و با عطوفت . از خاصه هايي كه خداي تبارك و تعالي براي مومنين ذكر مي فرمايد اين است كه « اشداء علي الكفار رحماء بينهم»48

بر كفار شديد هستند و كوبنده و در بين خودشان رحيم و با رحمت رفتار كنند. ما اگر بخواهيم بفهميم كه مومن هستيم و تابع دستورات اسلام هستيم بايد اين ميزان را در خودمان ببينيم هست : براي مشركين توفنده و كوبنده و براي مسلمين رحمان و رحيم و با رحمت .49

تحقق اين مهم با پيروي از اسلام فقاهتي و توجه به اخلاق اسلامي است ، چنان كه امام بزرگوار مي فرمايد:

سپاه بايد بيشتر از اين تابع اسلام فقاهتي شود و نقايص خود را جبران نمايد تا براي اسلام و نهضت مفيد تر گردد. 50

بيش از پيش بايد به اخلاق اسلامي سپاه توجه شود تا سپاه ازهر جهت مظهر كامل سرباز اسلام باشد. 51

مقام معظم رهبري درباره چشم انداز و راهبرد سپاه پاسداران مي فرمايد:

سپاه بايستي به علو معنوي و به پايه گذاري تكامل بشريت دل خوش بكند و در اين راه بايد حركت بكند و دنبال اين هدف برود . 52

شما موظفيد اين نظام را به شكل پيراسته ، سالم و حفظ كنيد و به همان شكلي كه بشود به حضرت ولي عصر ارواحنا فداه تحويل داد ، اين وظيفه بزرگ شما جوان هاست.53

سعي كنيد همچنان كه اين سازمان مبارك انقلابي متولد شد همواره انقلابي بماند و درد جهت هدف هاي انقلاب حركت كند. 54

براي رسيدن به آن هدف بزرگ بايد اعتقاد و عمل تحت ولايت الهي قرار گيرد ،‌ چنان كه رهبر معظم فرمايد:

به خدا تكيه كنيد ، اراده الهي را فرا گير بدانيد ، به خدا اعتماد كنيد ، ازخدا بخواهيد وخدا را بر اراده خويش و تفكرتان مسلط ببينيد ، بدانيد همه چيز در دست خداست و هدايت از اوست و خداي متعال است كه ما را هدايت مي كند . 55

جمع بندي و نتيجه

از آموزه هاي ژرف اسلامي موضوع ولايت است و. آدم و عالم هستي تحت ولايت الهي اند و برگزيدگان الهي جلوه هاي آن ولايت اند. انسان از طريق اعتماد به ولايت الهي و اولياي خداوند و انجام بايسته هاي ولايت مداري تحت ولايت خاص خداوند قرار مي گيرد و رهاورد آن نعمت قرب به خداوند است و پرتو اين كمال مي توان از نظام ولايي پاسداري كرد. اعتقاد و التزام عملي به ولايت فقيه در عصر غيبت حضرت ولي عصر عجل الله تعالي فرجه الشريف از شاخصه هاي ولايت مداري و پاسداري انقلاب اسلامي است كه بايستي در نهان و آشكار رفتار پاسداران وهمه امور سازماني سپاه پاسداران انقلاب اسلامي نمود آشكار و حقيقي داشت باشد ، مراقبت از اين حقيقت والا ، و نظارت بر حسن انجام آن مسئوليت ولايت مداران در همه عرصه هاست.

پي نوشت ها:

  1. شوري (42)، آيه 9
  2. شوري (42)،آيه 28
  3. همان
  4. كهف(18)،‌آيه 44
  5. آل عمران(3)آيه 68
  6. جاثيه(45)،آيه 19
  7. آل عمران (3) ، آيه 102
  8. بقره (2) ، آيه 257
  9. يونس (10) ، آيه 62

10. نساء(4)،آيه 136

11. مفاتيح الجنان ، زيارت جامعه ائمه المومنين

12. همان ، مناجات المحبين

13. بقره (2) ؛‌آيه 165

14. آل عمران (3) ،‌آيه 31

15. شوري (42)، آيه 23

16. سبا(34)،آيه 47

17. فرقان (25)، آيه 57

18. نساء(4)،‌ آيه59

19. مفاتيح الجنان ،‌مناجات المطيعين لله

20. همان ، دعاي شب مبعث

21. همان ،‌صلوات هر روز ماه شعبان

22. نهج البلاغه ،‌ترجمه محمد دشتي ، انتشارات طهور ،‌1379، خطبه 187،ص368

23. مفاتيج الجنان ،زيارت اربعين

24. تغابن(64)، آيه16

25. حديد(57)، آيه28

26. نهج البلاغه ، خطبه 216، ص443

27. حقوق از ديدگاه امام سجاد (ع) ، قدرت الله مشايخي ، انتشارات انصاريان ،‌ 1379 ، ص 268 ،‌به نقل از شرح رساله ي الحقوق قبانچي ، ج 1 ص 382

28. نهج البلاغه ، خطبه 34،ص88

29. همان ، نامه 38 ،‌ص 544

30. همان خطبه 182،‌ص 350

31. همان خطبه 118،ص226

32. قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران ،‌بخشي از اصل دوم

33. همان . بخشي از اصل پنجم

34. همان ، اصل يكصد و دهم ، رديف 6 ، بند ه

35. همان ، بخشي از اصل يكصدو پنجاهم

36. اساسنامه پاسداران انقلاب اسلامي، مصوب مجلس شوراي اسلامي 1362، ماده 1

37. همان بخشي از ماده 47

38. قانون مقررات استخدامي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ،‌مصوب شوراي اسلامي 137،بخشي از ماده 8

39. همان ، بخشي از ماده 16

40. صحيفه ي نور ، امام خميني ، وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامي ، ج 16 ،ص 157

41. همان ، ج 12، ص 67

42. همان ، ج11 ، ص 58

43. همان

44. سخنراني مقام معظم رهبري 26/6/71

45. سخنراني مقام معظم رهبري ف 12/11/71

46. صف (61)، آيه4

47. آل عمران (3)، آيه169

48. فتح (48)، آيه29

49. صحيفه نور ، ج 12 ، ص 130

50. همان ، ج 15 ، ص 199

51. همان ،ج 9 ، ص 140

52. حديث ولايت ، مجموعه رهنمود هاي مقام معظم رهبري ، سازمان تبليغات اسلامي، 1376، ج 8، ص 42

53. سخنراني مقام معظم رهبري ، 6-11-71

54. حديث ولايت ، ج 8،‌ص 146

55. درس اخلاق ، مجموعه درس هايي از مقام معظم رهبري ، نمايندگي ولي فقيه در سپاه ولي امر ، 1371،‌ص 45


جستجو