نقش عبادات و تقوا در کاهش اثرات بلایای طبیعی

 

به مصداق آیات قرآن کریم ، هر مصیبتی که به انسان می رسد به نوعی انعکاس اعمال اوست ،« وما أصابکم من مصیبة فبما کسبت ایدیکم » . گویی اراده خداوند بر این تعلق گرفته است که فسق وفجور و ظلم ظالمان موجب هلاکتشان باشد . « و کم من قریة أهلکناهم فجائها بأسنا بیاتاً و هم قائلون فما کان دعوایهم اذ جائهم بأسنا الا ان قالوا انا کنا ظالمین؛ چه بسیار از بلادی را که هلاک ساختیم و عذاب شبانه بر آنها نازل شد و خود اعتراف به ظلم کرده‏ بودند » ….

برخی از اندیشمندان مذهبی بر این باورند که حوادث طبیعی چون سیل ، زلزله ، خشکسالی و … گذشته از سنت طبیعی، بلای آسمانی محسوب میشود که گاهی برای تنبیه فاسقان و امتحان آیندگان و بیداری غافلان ایجاد میشود ، وگرنه هر موجود شرور و یا حادثه ویرانگر به خودی خود خیر است و مخلوق خداوند و مطابق قانون علت و معلول می باشد .

بدون شک تمام حوادث طبیعی و اجتماعی جزو قضا و قدر الهی محسوب می گردند ، لکن گاهی بکارگرفتن عقل و تدبیر می تواند موجب نجات از قضا و قدر باشد . حضرت علی علیه السلام در این زمینه می فرمایند: « أفرّ من قضاء الله الی قدره؛ من از قضای الهی به قدر او پناه میبرم » .

امروزه بشر در راستای تدبیر و مقابله با حوادث طبیعی ، دست به دامان تکنولوژی و عوامل مادی شده است . عواملی مانند : رعایت اصول مهندسی ساخت و ساز ، تحکیم ابنیه و … ؛ غافل از اینکه عوامل معنوی مانند : رعایت حلال و حرام ، حس نوع دوستی و مهرورزی , دوری از گناه ، رعایت عدل وانصاف و …. کفّه دیگر ترازوی نجات است .

لذا توجه به اهمیت و نقش عبادات و اعمال نیک انسان در کاهش بلایا و ناگواریها و لزوم آگاهی مردم در خصوص حکمتهای آفرینش و تاثیر اعمال ناشایست مردم در بروز حوادث طبیعی ، موضوعیست که می بایست متولیان عرصه دین و فرهنگ با رویکردی جدید به آن بپردازند . بدون شک به مصداق آیه شريفه ” و من يتق الله يجعل له مخرجاً و يرزقه من حيث لايحتسب “ ، يکي از مهمترين عوامل مؤثر در کاهش اثرات بلاياي طبيعي و گشوده شدن در هاي رحمت خداوند مهربان و نزول باران رحمت الهي و کاهش بلاياي طبيعي ، فرهنگ سازي در راستاي غفلت زدايي و توسعه و ترويج تقواي الهي و نهادینه کردن آن در جامعه است .

اکنون که به تحقیق محققان و بر اساس روایات معصومین(سلام الله علیهم ) و آیاتی بیشمار ، همچون زلزله های بزرگ ، طوفانهای سهمگین ، خشکسالیهای غیرقابل انتظار ، بیماریهای نوظهور و ….. که یکی پس از دیگری بروز می کنند ، جهان ، آبستن حوادث گوناگون و خارق العاده می باشد و بلاشک جامعه بشری در عصر امید و انتظار و در آستانه فرارسیدن بهار حقیقی انسان و انسانیت قرارگرفته است ؛ لذا امیدواریم همگی با بکاربستن عوامل مادی و معنوی و رعایت تقوای الهی از گزند بلاهای آخرالزمان در پناه امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) قرار بگیریم و تا طلوع خورشید در کنار ماه بمانیم و در صبحی سپید شاهد نزول باران رحمت خداوند بر کویر تشنه دل و جان بشریت باشیم و به محضر عزیز مصر وجود ، یوسف فاطمه (سلام الله علیها )عرضه بداریم که :

« یا ایها العزیز ! مَسَّنا و اهلنا الضُر و جِئنا ببضاعه مُزجاه و اَوفِ لَنَا الکَیل و تَصَدَّق علینا ؛ ان الله يَجزِي المتصدقين .»

 


جستجو