Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-language:FA;}
) وَجَعَلْنَا مِنْهُمْ أَئِمَّةًًٌٌ يَهْدُونَ بِأَمْرِنَا لَمَّا صَبَرُوا وَكَانُوا بِآيَاتِنَايُوقِنُونَ( (2).
و از آنان اماماني قرار داديم كه به فرمان ما هدايت مي كردند ، چون شكيبايي نمودند و به آيات ما يقين داشتند .—————————–
1– المزار،ص 584 .
2- سوره ی سجده،آیه 24.
)يَهْدُونَ بِأَمْرِنَا(مراد از هدايت در آيه كريمه ، ايصال به مطلوب است . شان ، جايگاه و اقتدار آمام عليه السلام رساندن همه موجودات گم گشته و حيران در آفرينش به جايگاه اصلي خويش است . به عبارت ديگر همه جهان هستي بوسيله امام عليه السلام به هدف و مقصد نهايي ، هدايت و رهنمون مي شود .
اين نكته را از آياتي كه در رابطه با حضرت ابراهيم عليه السلام در قرآن كريم ذكر شده است ، استفاده كرديم ، همانند آيه :
)وَإِذِ ابْتَلَى إِبْرَاهِيمَ رَبُّهُ بِكَلِمَاتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قَالَ إِنِّي جَاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِمَاماً قَالَ وَمِن ذُرِّيَّتِي قَالَ لاَ يَنَالُ عَهْدِي الظَّالِمِينَ(.
بخاطر آوريد ، هنگامي كه خداوند ابراهيم (عليه السلام ) را با وسايل گوناگوني آزمد و او به خوبي از عهده اين آزمايش ها بر آمد ، خداوند به او فرمود : من تو را امام و پيشواي مردم قرار دادم ابراهيم (عليه السلام ) عرض كرد : از دودمان من نيز اماماني قرار بده خداوند فرمود : پيمان من به ستمكاران نمي رسد ، (وتنها آن دسته از فرزندان تو كه پاك و معصوم باشند ، شايسته اين مفام اند ).
خداوند متعال هنگامي از تفويض و ارتفاء ابراهيم خليل الرحمن عليه السلام به قله امامت سخن مي گويد ، كه حضرت ابراهيم عليه السلام سه منزل عبوديت ، نبوت ، رسالت و را طي كرده است و در مقام خلت اجلال نزول فرموده است . پس از طي اين مراحل خداوند به او مي فرمايد )إِنِّي جَاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِمَاماً(براي اثبات مطلب علاوه بر آيه فوق به سن حضرت ابراهيم عليه السلام و كمالاتي كه بدست آورده بود ، استناد نموديم . در نتيجه حضرت ابراهيم عليه السلام هنگامي شايستگي امامت را پيدا كرد كه مقامهاي چهار گانه را طي نمود و خداوند متعال در ان هنگاوم حضرت را به امات منصوب كرد .
همچنين در جلسه گذشته بيان نموديم كه منظور از هدايت درآيه كريمه به معني ارءه طريق و نشان دادن راه و بيان كردن آدرس مقصد نيست . زيرا جايگاه و وظيفه حضرت ابراهيم عليع السلام در دوران نبوت نشان دادن راه و ارائه طريق بود كه وي اين وظيفه را به نيكي انجام داد . اما حضرت ابراهيم عليه السلام پس از طي مراحل به مقام امامت رسيد و خداوند به او فرمود : تورا امام قرار دادم ، و ثمره امامت ف هدايت به امر مي باشد و اين هدايت از هدايتي كه شان هر نبي و پيامبر و رسولي است كاملتر است .
متعلق هدايت (امر ( مويد اين مطلب است . هدايت بوسيله و با ابراز امر ، منظور از اين امر كه حضرت ابراهيم عليه السلام و امثال وي و يا اماماني كه در سوره سجده از آنان ياد شده است ، چيست ؟ و آنان چه موجوداتي را هدايت مي كنند ؟ پاسخ اين پرسشها را در جلسه گذشته بيان نموديم.
یقین و مراتب آن
در انتهای آیه مورد بحث خداوند می فرماید : )وَكَانُوا بِآيَاتِنَا يُوقِنُونَ(امامانی که در پرتو صبر به مقام امامت رسیده اند و هدایت به امر می کنند به آیات و نشانه های ما یقین وباور دارند .
یقین در لغت بهاین معنی است :
«اتّضاح الشيء وكشف السرائر عن الشيء».
یعنی پرده از روی چیزی برداشتن و واضح و روشن شدن آن . به چند روایت در رابطه با یقین توجه نماییید.
«إنّ اليقين أفضل من الإيمان وما من شيء أعزّ من اليقين» (1).
یقین از ایمان برتر است ، و چیزی کمیاب تر از یقین یافت نمی شود .
«ولم يخلق اللَّه خلقاً أقلّ من اليقين» (2).
خداوند چیزی کمیاب تر از یقین نیافریده است .
صفوان ابن یحیی که از راویان جلیل القدر است می گوید :
«سألت أبا الحسن الرضاu عن قول اللَّه عزّوجل لإبراهيمu» أَوَلَمْ تُؤْمِن قَالَ بَلَى وَلَكِن لِّيَطْمَئِنَّ قَلْبِي» (3) «أكان في قلبه شكّ؟ قال: لا، كان على يقين ولكنّه أراد من اللَّه الزيادة في يقينه» (4).
از امام رضا علیه السلام در خصوص کلام خداوند به حضرت ابراهیم ( آیا ایمان نداری ، گفت : ایمان دارم ولی می خواهم قلبم آرام شود ) که سوال کردم آیا ایشان نسبت به قدرت خدا در زنده کردن مردگان شک داشت ؟ حضرت فرمودند : خیر شک نداشت و بر یقین بود اما از خداد می خواست که یقینش افزایش یلبد .
این روایت روشن میکند که یقین همانند ایمان دارای مراتب است .
(ان الایمان عشر درجات بمنزله السلم٥).
ایمان همانند نردبانی است با ده پله .
————————-—————
1- کافی،ج2 ص51.
2- بحار الانوار،ج69 ص119.
3- سوره ی بقره،آیه260.
4- المحاسن ج1 ص385- تفسیر صافی،ص 293.
5- کافی،ج2 ص45.
آنکه در پله اول ایمان قرار دارد با کسی که در پله دهم است تفا وت دارد . هر چند هر دو مومن هستند .
برای یقین سه مرتبه نام برده اند (علم الیقین ) و ( حق الیقین ) و (عین الیقین ) همه ما علم داریم که آتش می سوزاند . اما علم به سوختن با احساس سوختگی تفاوت دارد . یک کودک نمی داند که حرارت را لمس کند ، می فهمد و به علم الیقین می رسد . به عبارت دیگر در یافتن و وجدان کردن حقیقت ، با آگاهی اجمالی تفاوت اساسی دارد . اگر کسی در آتش بسوزد نه تنها علم به حرارت دارد بلک ه سوختنت را درک کرده است که مرحله عین الیقین است .
داستانی در مورد یقین :
هنگام نماز صبح ، پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم جوانی را دید که در مسجد نشسته است و آرام و قرار ندارد ،
« … فقال له رسول اللَّه4 كيف أصبحت يا فلان؟ قال أصبحتُ يارسول اللَّه4 موقناً فقال رسول اللَّه4 لكلّ شيء حقيقة فماحقيقة يقينك؟ قال… كأنّي أنظر إلى أهل الجنّة يتنعّمون فيها ويتعارفون… وكأنّي أنظر إلى أهل النار فيها معذّبين يصطرخون» (1).
پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم به او گفت چگونه شب را به صبح رسانده ای ؟ جوان در پاسخ گفت : صبح کردم در حالی که یقین دارم . پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم فرمودند : علامت یقین تو چیست ؟ گفت : بهشتیان را می بینم که از نعمتها بهره مند ند و دوزخیان را می بینم که گرفتار عذابند (1).
امیر المومنین عله السلام برای شناساندن اهل پارسایی می فرمایند :
«فهم والجنّة كمن قدرآها فهم فيها منعّمون وهم والنّار كمن قدرآها فهم فيها معذّبون» (2).
مثل بهشت و آنان چونان است که آن را دیده اند و در مقام والای آن در نعمت غوطه ورند و مثل دوزخ و آنان چونان است که آن را دیده اند و در میان آن در عذابند .
شنیدن و دیدن دو مرحله متفاوت در مسیر شناخت هستند . افرادی که به یقین رسیده اند بهشت و جهنم را می بینند و آن را باور کرده اند ، باوری که همراه با وجدان و دریافت کامل است .
——————————————–
-1 محاسن برقی ص 250ح265.
1- مثنوی معنوی دفتر اول بیت3500،
گفت پیغمبر صباحی زید را کیف اصبحت ای صحابی با وفا
گفت عبداً مومناً باز اوش گفت کونشان از باغ ایمان گر شکفت
2- نهج البلاغه٬خطبه193.
مرحوم آیه الله حاج شیخ جعفر شوشتری (که متاسفانه به ایشان جفا شده و ایشان را به عنوان سخنران و عالم به مقتل معرفی کرده اند در حالیکه ایشان فقیهی بزرگ و سخنوری توانا بود ) زمانی در تهران منبر می رفتند . د آن مجلس افراد زیادی برا ی شنیدن سخنان ایشان اجتماع می کردند . روز ی ایشان بر فراز منبر نفس عمیقی کشید و گفت : بوی سوختگی استشمام می کنم ، همه مردم نگران و مضطرب شدند و به لباسها و اطراف خود توجه کردند تا منشا بو را دریابند . در این هنگام مرحوم شوشتری گفت : یک نفر احتمال آتش سوزی می دهد که معلوم نیست راست می گوید یا دروغ و همه شما نگران می شوید ، اما این همه انبیا الهی ، سفراء و فرستادگان خداوند می گویند بهشت و جهنم ، عذاب و سواب در کار هست ، اما هنوز باور نکرده اید !
ثمرات و آثار یقین و ایمان :
یقین و ایمان ثمرات متفاوتی دارند . برای نمونه به این دو آیه توجه بفرمائید :
)إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَهُمْ جَنَّاتُ النَّعِيمِ((1).
کسانی که ایمان آورده ند و اعمال صالح انجام داده اند باغهای پر نعمت بهشت از آن آنها است .
مومن ثمره ایمان خود را در بهشت خواهد دید .
اما خداوند به اهل یقین می فرماید :
)يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ ! ارْجِعِي إِلَى رَبِّكِ رَاضِيَةًًً مَّرْضِيَّةً ! فَادْخُلِي فِي عِبَادِي ! وَادْخُلِي جَنَّتِي((2).
تو ای روح آرام یافته ، به سوی پروردگارت باز گرد ، در حالی که هم نو از او خوشنودی و هم او ا ز تو خشنود است پس در سلک بندگانم در آی و در بهشتم وارد شو .
خداوند به کسی که صاحب نفس مطمئنه است و به مقام یقین رسسیده می فرماید : جای تو در بهشت من است . برای درک بهتر به این مثال توجه فرمائید : دوستی بسیار صمیمی به خانه شما می آید . اگر او را در اتاق پذیرایی ببرید ناراحت می شود و می گوید : آیا من قریبه هستم ؟ مرا به اتاق خودت ببر . خداوند به صاحب یقین می فرماید : تو را به بهشت خودم می برم.
—————————
1- سوره ی لقمان٬آیه8.
2- سوره ی فجر٬آیات30-27.
آیا دارای یقین هستیم ؟
پاسخ ما را این کلام رسول الله صلی الله علیه و اله و سلم می دهد :
«إنّ اليقين أﻻّ ترضي أحداً بسخط اللَّه» (1).
یقین آن است که رضایت و خشنودی کسی را در قبال خشم خداوند نخواهی .
هیچ کس را با چیزی که خداوند را به خشم می آورد راضی نکن . غیبت کردن و دروغ گفتن باعث شادی ظاهری عده ای می گردد ، اما خشم الهی را در پی دارد . انجام کارهایی که غضب خداوند را در پی داشته باشد ، نشانه آن است که هنوز آخرت را باور نکرده ایم و به یقین نرسیده ایم .
انشاء اللله خداوند حظ و بهرهای از یقین به همه ما بدهد ، اما باید دانست دسترسی به یقینی که حضرت ابراهیم علیه السلام به آن رسیده بود و برای اطاعت خداوند حاضر بود که فرزندش را قربانی نماید ، بسیار بسیار دشوار است .
امتیازات امامان علیه السلام :
خداوند می فرماید امامان به آیات ما یقین داشتند )وَكَانُوا بِآيَاتِنَايُوقِنُونَ (، آسمان و زمین ، شجر و حجر ، کوه و دشت و … همه چیز نشانه خداوند است . امامان عله السلام به همه چیز یقین دارند ، یعنی به اسرار درون این مخلوقات آگاه هستند و میدانند اگر این مخلوق در کنار مخلوق دیگری قرار بگیرد چه حاصل و مولودی در پی خواهد داشت ، یقین به آیات ، یعنی وقوف و علم به اسرار الهی و اتفاقات و حوادثی که در عالم آفرینش رخ خواهد داد .
برای روشن تر شدن مطلب به این آیه توجه فرمایید:
)أَمْ يَحْسُدُونَ النَّاسَ عَلَى مَا آتَاهُمُ اللّهُ مِن فَضْلِهِ فَقَدْ آتَيْنَآ آلَ إِبْرَاهِيمَالْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَآتَيْنَاهُم مُّلْكاً عَظِيماً((1).
یا اینکه نسبت به مردم ( پیامبر و خاندانش علیه السلام ) به آنچه خدا از فضلش به آنان بخشیده حسد می ورزند ؟! اما به آل ابراهیم ، ( که یهود از خاندان او هستند نیز ) کتاب و حکمت دادیم و حکومت دادیم و حکومت عظیمی در اختیار آنها قرار دادیم
—————————-
1- المحاسن٬ج1 ص17.
1- سوره ی نساٍ آیه54.
در این آیه سخن لز تفضلات و امتیازاتی است که خداوند به بندگان خاص خود می دهد . از این آیه سه مطلب استفاده می شود :
1- خداوند بندگانی برگزیده دارد . در این مورد به دو آیه اشاره می کنیم :
) إِنَّ اللّهَ اصْطَفَى آدَمَ وَنُوحاً وَآلَ إِبْرَاهِيمَ وَآلَ عِمْرَانَ عَلَى الْعَالَمِينَ( (2).
خداوند آدم و نوح و آل ابراهیم و آل عمران را بر جهانیان برگزید .
) وَإِذْ قَالَتِ الْمَلاَئِكَةُ يَا مَرْيَمُ إِنَّ اللّهَ اصْطَفَاكِ وَطَهَّرَكِ وَاصْطَفَاكِ عَلَى نِسَاءالْعَالَمِينَ((1).
(و به یاد آورید ) هنگامی که فرشتگان گفتند : ای مریم خده تو را برگزید و پاک ساخت و بر تمام زنان جهان برتری داده است .
2 – این بندگان برگزیده مورد حسادت کوردلان واقع میشوند ) أَمْيَحْسُدُونَ النَّاسَ(چون خداوند به انان امتیازاتی ویژه عطا فرموده است .
3 – امتیازات ویژه ای خداوند متعال به آنان عطا فرموده است عبارت است از : 1- (الکتاب) خداوند به انان کتاب و نبوت بخشیده است . 2 – (الحکمه) خداوند اسرار خلقت و آفرینش را به انها آموخته است .3 – (ملکا عظیما) خداوند به آنان فرمانروایی گسترده عطا کرده است .
معنی فرمانروایی گسترده چیست ؟ و از آن چه کسانی می باشد ؟ برای دریافت پاسخ به روایت زیر توجه فرمائید :
ابو نصر بزنطى(2) با چند واسطه از ابو بصیر روایت می کند که از امام باقر (ع) سوال کردم : تفسیر (ملکا عظیما) چیست ؟ فرمودند:
«الطاعة المفروضة» (1).
پیروی و اطاعت لازم و واجب است .
ملک عظیم یعنی وجوب اطاعت از امام (ع) امامی که مفترض الطاعه است اطاعت وپیروی از او واجب است . بر چه کسانی واجب است که از او اطاعت کنند ؟ در اینجا هیچ قیدی وجود ندارد جن انس حیوان ماه خورشید ستاره و….. بر همه ما سوی الله اطاعت از امام (ع) واجب است .
—————————————-
2-سوره ی آل عمران٬آیه33.
1- سوره آل عمران آیه 42.
2 – احمد بن محمد بن ابی نصر بزنطی (م.221) از اصحاب خاص امام رضا (ع) . وی مورد توجه امام(ع) بوده است تا آنجا که زمانی می خواست خدمت حضرت مشرف شود حضرت مرکب خود را برایش فرستاد و وقتی که زسید او را به اتاق خودشان بردند و غذا را به اتفاق او صرف نمودند و برای خواب بستر خود را برای او گستردند . هنگام صبح امام (ع) او را از مغرور شدن بر حذر داشتند.
1- بصائر الدرجات ص 35.