اهميت شير مادر
عمار الساباطي از امام صادق (ع) نقل مي نمايد كه آن حضرت فرمود :
لاَبأَسً ان تَحْمِلَ المرأهُ قبيها و هي تُصَلِّي أوْتُرفيعهُ و هي تَتَشَهَّدُ . (تهذيب ج 2 ، ص 330 ، روايت 211 ، باب 13)
اشكال ندارد كه زن در حال نماز، نوزادش را با خود حمل كند و او را در حال تشهد شير دهد.
در روايت ديگري آمده است كه از امام صادق (ع) درباره زني سوال شد كه نماز واجب خود را مي خواند و نوزادش در نزديكي اش گريه مي كرد اين مادر شيرده در حال قيام ونماز ايستاده است آيا مي تواند نوزادش را بردارد و در دامن خود بنشاند و ساكتش كند و شيرش دهد؟ آن حضرت فرمود: اشكال ندارد.
(مجار الانوار ، ج 84 ، ص 293 ، روايت 16 ، باب 17)
قرآن و رضاعت :
والوالداتُ يُرضِعنَ اولادَهُنَّ كاملين لمن أاِدَانْ ثُمَّ الرّضاعَهَ . (بقره/ 233)
و وصّينا الانسانَ بِوالِدَيهِ احساناً حَمَلَتْهُ و امُّهُ كُرهاً وَ وَمنفعتهُ كه ماً و حَمْلُهُ و فصالُهُ تلاثونَ شَهداً (احقاف/15)
و إنْ تماسَرتُمْ فُسَتر فيعُ كهُ اُخري (طلاق/16)
شير باعث روئيدن گوشت و استخوان است.
در احكام اسلامي كه در زمينة مسالة رمناع (شيرخوارگي) وارد شده نيز اين معني به وضوح ديده مي شود. (شير باعث شد استخوان و گوشت مي شود). زيرا از يكسو مي بينيم فقهاء مي گويند: اگر كودكي از مادر بمقداري شير بخورد كه استخوانش محكم گردد و گوشتش برويد اين كودك به آن مادر محرم مي شود او همچنين نسبت به شوهر آن زن و بعضي ديگر از كسان آنها اما از سوي ديگر مي گويند 15 بار شير نوشيدن متوالي و حتي يكشبانه روز پي در پي نوشيدن شير سبب اين محرميت ميگردد، آيا اگر اين دو سخن را يكديگر ضميمه كنيم مفهومش اين نمي شود كه حتي تغذيه از شير در يكشبانه روز اثر در تقويت استخوانها در روياندن گوشت دارد. (تفسير نمونه ج 11 ص 294)
در حديثي از رسول اكرم (ص) كه خطاب به اسما دخترا با بكر صديق درباره شير دادن به فرزندش عبدا… بن زبير آمده است: (إرفيعيهِ وَ لَوْ بماءِ عَيْنكِ) او را شير بده اگرچه با آب چشمانت.
با توجه به آيات شريفه و حديث نبوي، ملاحظه مي كنيم تا چه حد به تغذيه طبيعي كودك از طريق شير مادر به جاي شيرهاي ديگر تاكيد شده است. چرا؟
مقايسه زير پاسخ كافي را به ما خواهد داد:
1- تركيبات شير مادر با توجه به نيازهاي غذائي كودك هر روز تغييراتي حاصل مي شود. اين تغييرات به تناسب توان جسمي و متناسب با غريزه دستگاه هاي بدن كودك هر روز در حال تكامل اند، صورت مي پذيرد در حالي كه تركيبات شيرهاي مصنوعي ثابت ولايتغيرند. براي مثال در اولين روزهاي زايمان از پستان زائو شيري ترشح مي شود كه آن را آغوز باكلوستروم ناميده اند. پروتئين و مواد معدني موجود در شير به مراتب بيش از شير معمولي است ولي از نظر چربي و مواد قندي فقير مي باشد همچنين اين شير داراي موادي است كه مقاومت بدن نوزاد را افزايش داده و تا حدودي نيز ملين است و در مجموع براي نوزاد يك غذاي ايده آل است. ترشح شير از سينه مادر بطور غريزي گاهي خفيف و كم مي شود تا وسايل راحتي دستگاه هاضمه كودك را تامين نمايد و سپس با توجه به نياز كودك و متناسب با حال او مجدداً تغيير مي يابد.
2- هضم شير مادر به لحاظ عناصر تشكيل دهنده آن براي معده كودك سهل الهضم تر از انواع شيرهاي ديگر است و بيش از يك و نيم ساعت در معده نمي ماند به همين دليل اسيدهاي معدي كودك بحالت طبيعي و مناسب براي رويارويي با ميكروبها كه احياناً وارد معده مي شوند باقي خواهند ماند. در صورتي كه ساير انواع شير از شير خشك گرفته تا شير گاو 3 الي 4 ساعت در معده مي ماند. املاح موجود در شير گاو تعادل ترشحات اسيدي معده را بر هم مي زند و از اين طريق ميكروبها مجال رشد و تكثير پيدا كرده، موجب ابتلاء به اسهال و استفراغ مي شوند.
3- طهارت: شير مادر از هر نظر سالم، بهداشتي و عاري از آلودگي و ميكروب است ولي در تغذيه با ساير انواع شير، اجتناب از آلودگي بسيار مشكل است. زيرا در هر يك از مراحل دوشيدن و يا استفاده از شيشه هاي شير كودك امكان آلوده شدن وجود دارد.
4- دماي شير مادر ثابت و متناسب با درجه حرارت بدن كودك است، در حالي كه اين نكته كمتر در تغذيه مصنوعي رعايت مي گردد.
5- تغذيه كودك از طريق شير مادر هزينه چنداني در بر ندارد و در مقابل مخارج تغذيه مصنوعي مي توان گفت كه تقريباً رايگان است.
6- در شير مادر عناصري وجود دارند كه بدن كودك را در مقابله با بيماري ها مقاوم مي سازند. به همين دليل كودكاني كه از شير مادر تغذيه مي كنند كمتر دچار بيماري هاي عفوني مي گردند.
7- تغذيه طبيعي كودك با شير مادر موجب تقويت ميكروب هاي مفيدي مي شود كه واقعاً موجودند و نقش مهمي در جذب ويتامين ها و ساير مواد غذايي دارند. ولي تغذيه مصنوعي فعاليت اين ميكروبهاي مفيد را دچار اختلال مي سازد.
8- شير گاو گاهي موجب اسهال و خونريزي امعاء سياه شدن رنگ مدفوع كودك و يا ابتلا به انواع حساسيت ها مي شود كه اين گونه عوارض در تغذيه طبيعي مشاهده نمي شود. همچنين در تغذيه طبيعي كمتر به مواردي از قبيل ريزش آب دهان ، دل پيچه و اگزما برخورد مي كنيم.
9- آمادگي ابتلاء به بيماري هاي مختلف : تغذيه مصنوعي كودك را آماده مي كند تا به بيماري هاي مختلفي دچار شود، از قبيل التهاب مجازي تنفسي، تنگي تنفس مزمن (كه با رسوب پروتئين شير در خون كودك ارتباط داشته و حذف شير گاو و از غذاي كودك موجب بهبودي او و بازيابي سلامت مي شود.) و التهاب گوش مياني (زيرا كودك راست براي تغذيه به پشت بخوابد و پس از نوشيدن شير با اولين عمل بلعي كه انجام خواهد دريچه شيپوراوستاس باز شده و مقدار شير و لعاب وارد گوش مياني گشته آن را دچار التهاب مي كند.) التهاب لثه و بافت هاي محافظ دندان ها در نزد كودكاني كه با شير مادر تغذيه نمي شوند سه برابر بيشتر از كودكاني است كه تغذيه طبيعي دارند. كودكاني كه از سينه مادر شير مي نوشند، به هيچ وجه دچار ناراحتي هاي حنجره نمي شوند. امثال اين تفاوت ها مي تواند علت بالا بردن ميزان مرگ و مير در ميان كودكاني كه به صورت طبيعي تغذيه نمي شوند را براي ما روشن كند! امروزه به رغم بالا رفتن كيفيت انواع شيرهاي خشك و بهبودي روش هاي تغذيه مصنوعي، باز هم نسبت مرگ و مير آنها چهار برابر كودكاني است كه از شير مادر تغذيه مي كنند.
(طب در قران: تاليف دكتر عبدالحميد دياب ص 106)
روش شير دادن و مصلحت مادر :
تغذيه كودك از شير مادر، هميشه و در هر حال به سود مادر است زيرا
1- براي برگشتن رحم به حالت طبيعي مفيد است، زيرا مكيدن آغوز توسط كودك باعث مي شود كه حجم رحم با سرعت بيشتري به حالت عادي و طبيعي برگردد و همين مساله باعث كم شدن خونريزي هاي بعد از زايمان مي شود.
2- زنان شيرده كمتر دچار سرطان سينه مي شوند، زيرا دوشيزگان بيشتر از زنان متاهل در معرض ابتلاي به اين بيماري هستند. همچنين از ميان زنان متاهل آناني كه كودك را با شير خود تغذيه مي كنند، كمتر به اين بيماري مبتلا مي شوند و نيز از ميان زناني كه ازدواج كرده اند و كودكان خود را با شير مادر تغذيه مي كنند، آنها زايمان بيشتري داشته اند كمتر در معرض بيماري سرطان سينه قرار مي گيرند و اصولاً زن هر چه بيشتر شير دهد، شانس بيشتري براي دور ماندن از اين بيماري پيدا مي كنند.
3- شير دادن روش ايده آلي براي تنظيم نسل مي باشد زيرا:
شيردادن به طور غريزي باعث قطع سيكل ماهيانه مي شود و همين مسئله فرصت خوبي را در اختيار زن قرار مي دهد تا در صورت تمايل قادر شود از حاملگي مجدد بدون استفاده از وسايل مصنوعي موجود كه بي خطر هم نيستند، جلوگيري نمايد اما سيكل ماهيانه چگونه قطع مي شود، مكيده شدن آغوز موجود در پستان مادر توسط نوزاد باعث مي شود تا دستور ترشح هورمون پرولاكتين از قسمت قدامي غده هيپوفيز صادر شود. اين هورمون سبب تحريك و فعال شدن غدد پستان گرديده و اين فعاليت خود باعث كاهش ترشحات هورمون كنار تروفينن (Gonamdotropin) كه مسئوليت ايجاد تغييرات دوره اي در تخمدان ها را به عهده دارند مي شوند و اين امري است كه براي 60% از زنان شيرده حاصل مي شود.
(طب در قرآن: تاليف دكتر عبدالمجيد دياب ص 109)
شيردادن و تقويت روابط عمومي:
تغذيه كودك از طريق شير مادر باعث افزايش پيوند عاطفي بين كودك و مادر شده و موجب مي شود مادر محبت بيشتري به كودك خود داشته باشد و همين رابطه عاطفي نزديك باعث مي گردد مادر خود به مسائل فرزند رسيدگي كند تغذيه كودك از طريق شير مادر تنها رابطه مادي نيست، بلكه رابطه اي است مقدس بين دو موجود كه در آن زن به خاطر مادر شدن خود را سعادتمند مي يابد و احساس وظيفه مي كند تا از فرزند خود مراقبت نمايد، تا چون نهالي خوشبو در گلستان زندگي رشد كند اما در رابطه با كودك، تغذيه از شير مادر براي او آرامش و توازن عاطفي و روحي به همراه خواهد داشت و همين امر باعث شادي و خوشحالي او مي گردد. هنگامي كه كودك سر بر سينه مادر نهاده و شير مي نوشد، بيش از پيش به قلب او نزديك گشته و آهنگ دلنواز آن را مي شنود و احساس آرامش و طمأنينه مي كند و در پي آن به خوابي خوش فرو مي رود.
اين رابطه قوي و تبعات بسيار ارزشمند و مهم آن، به هنگام تغذيه مصنوعي به ميزان قابل توجهي تضعيف مي گردد و اگر تغذيه مصنوعي توسط شخص ديگري غير از اين مسئله باعث از بين رفتن و تخريب آنچه را كه در اصطلاح استوار يا استقرار مي نامند و كودك در سنين اوليه زندگي براي تكوين شخصيت خود به طور طبيعي و سالم بدان نياز دارد، مي شود كودك در اين مرحله نيازمند برقراري رابطه اي نزديك و استوار با شخص ديگري است، شخصي كه برايش غذا، گرما، آرامش فراهم مي كند و به نظر مي رسد كه ايجاد اين رابطه از ضروريات اوليه است و طبيعي آن است كه اين شخص مادر كودك مي باشد. (طب در قران: تاليف دكتر عبدالحميد دياب : ص 110)
شير چهار پايان:
وَ إنَّ لَكُم في الاَنْعامِ لَعِبْرَهً تُسْقيكُمْ مِمّا مِنْ بُطوُنِهِ مِن بينِ فرثٍ و دَمٍ لَّبْنًا خالِصاً سائناً للساربينَ .
و در وجود چهار پايان براي شما (درسهاي) عبرتي است، از درون شكم آنها از ميان غذاهاي هضم شده، و خون ، شيرخالص و گوارا به شما مي نوشانيم.
شير به تنهايي غذائي است خالص، خوش طعم و كامل كه خداوند به انسان ها ارزاني داشته و نعمتي است كه بايد هميشه شكرگذار خالق آن بود.
گفتيم خالص است، زيرا از هر آلودگي به دور بوده و مستقيماً پس از خارج شدن از پستان، آماده مصرف است و جز اندكي از آن بقيه جذب بدن مي گردد.
خوش طعم است، زيرا از طرف خداوند چند مزيت يافته نامقبول طبع و ذائقه و نفس گردد. رنگش سفيد و مزه اش شيرين است و به هنگام خروج از پستان حرارتي شبيه به حرارت بدن دارد، استرليزه و سهم الهضم است، غذاي كاملي است، زيرا عناصر غذائي ضروري و مورد نياز بدن را تقريباً در كمال خود دارد در جدول زير مقايسه اي بين تشكيل دهنده شير دامها و انسان انجام گرفته است.
نوع شير |
كازئين |
لاكتوز |
چربي |
كالوري |
شير انسان |
15-10 گرم |
70 گرم |
35 گرم |
650 |
شير گاو |
32 گرم |
50 گرم |
35 گرم |
670 |
شير بز |
40 گرم |
43 گرم |
47 گرم |
800 |
شير ميش |
51 گرم |
91 گرم |
61 گرم |
1050 |
همچنين كازئين شير محتوي اسيدهاي آمينه اصلي و مقداري كافي از همه موارد معدني مورد نياز بدن از قبيل فسفر، مس و كلسيم مي باشد. ولي آهن موجود در شير نياز كودك شير خوار را برطرف نمي كند و به مقداري بيش از آنچه در شير موجود است احتياج دارد. ويتامين هاي موجود در شير نيز متنوعند و نياز بدن را مرتفع مي سازند كه مي توان از اين قبيل ويتامين ويتامين هاي B,A كمپلكس B ويناسين را نام برد. مقدار ويتامين O موجود در شير از ماه چهارم يا پنجم، به جد ديگر براي كودك كافي نيست.
يك پزشك روسي به نام «بوهمرلينز» كه مطالعات و مقالاتي تحت عنوان بازگشت جواني دارد متوجه گرديد كه متوسط عمر در ميان يك قبيله مسلمان در كشور يوگسلاوي از 100 سال تجاوز مي كند. وقتي كه مطالعاتي در اين زمينه براي دستيابي به علت طول عمر اين مردم انجام داد و متوجه گرديد كه علت اصلي به نوع تغذيه آنان كه شامل گوشت گاو و عسل و شير بز است، برمي گردد ضمناً اين مردم از خوردن گوشت خوك و مشروبات الكلي امتراز مي ورزند.
اكنون وقت آن رسيده كه از اين كارگاه بزرگ (پستان) كه چنين ارزان شير پر ارزش خود را در اختيار ما قرار مي دهد سوال كنيم كه چگونه به نيازهاي بدن به عناصر غذائي پي برده و آن را از خون دريافت نموده و چطور توانسته است كه اين عناصر را به بهترين شكل و به اندازه هاي معين تركيب نمايد؟
پاسخي كه پستان به اين پرسش مي دهد قطعاً اين خواهد بود كه : اين يك عبرت است … عبرتي براي شما انسان ها تا از اين طريق به عظمت خالق پي ببريد.
و انَّ كلم في الانعام لعبره نسقيكم مما في بطونه من بين قرت ودم لبناً خالصاً سائقاً للشاربين.(نحل/66)
ان لكم لكم في الانعام لعبره … (نحل/66) و در وجود چهارپايان درس عبرت بزرگي براي شما قرار داد.
چه عبرتي از اين برتر كه از درون شكم اين حيوانات از ميان غذاهاي هضم شده، و خون، غير خالص و گوارا به شما مي نوشانيم.
(نسقيكم مما في بطونه من بين فرش و دم لبناً خالصاً سائقاً للشاربين) (نحل/66)
«فرث» در لغت به معني غذاهاي هضم شده درون معده است كه به *** رسيدن بهروده ها مادة حياتي آن جذب بدن مي گردد و تفاوت هاي آن به خارج فرستاده يم شود، در آن حال كه اين غذاي هضم شده در درون معده است به آن «فرث» مي گويند و هنگامي كه تفال هاي آن خارج شد «روث» (سرگين) گفته مي شود.
مي دانيم كه مقدار كمي از غذا مانند بعضي از مواد قندي و همچنين آب از همان ديواره هاي معده جذب بدن مي شود، اما قسمت عمده هنگامي كه غذاي هضم شده منتقل به روده ها شد وارد خون مي گردد، و نيز مي دانيم كه شير از غده هاي مخصوصي كه درون پستان است تراوش مي كند و مواد اصلي آن از خون و غده هاي چربي ساز گرفته مي شود. به اين ترتيب اين ماده سفيد رنگ تميز خالص، اين غذا نيرو بخش، گوارا، از ميان غذاهاي هضم شده مخلوط با تفاله ها، و از لابه لاي خون بدست مي آيد، و اين براستي عجيب است سرچشمه اي آنچنان آلوده وتنفر آميز، اما محصولش اين چنين خالص و زيبا و دل انگيز و گوارا.
شير از ميان «فرث» (غذاي هضم شده داخل معده) و دم (خون) خارج مي شود.
«فيزيولوژي امروزه اين مطلب را ثابت كرده است كه هنگامي كه غذا در معده، هضم و آمادة جذب مي گردد، در سطحي بسيار وسيع و گسترده در داخل معده و روده ها در برابر ميليون ها رگ هاي موئين قرار مي گيرد، و عناصر مفيد و لازم آن را جذب كرده و به درخت ريشه داري كه نوك انتها ميش در نوك پستان خلاصه مي شود مي رساند.
مادر غذا مي خورد، عصاره اش به خون وارد مي گردد، شاخ و برگهاي انتهاني دستگاه گردش خون «جنين» قرار مي گيرد، و تا بچه در شكم مادر است بدين طريق او را تغذيه مي كند، اما همينكه از مادر جدا شد، نوك عقربة اين قطب نماي تغذيه كننده متوجه نوك پستان مادر مي شود. در اين حالت، مادر ديگر نمي تواند، خون خود را به خون نوزاد برساند، از اين رو بايد تغيير حالت و تصفيه اي انجام پذيرد كه محصول جديد را براي كودكش گوارا و سازگار سازد، اينجاست كه شير به وجود مي آيد، از ميان «فرث» و «دم» يعني از ميان آنچه مي خورد و تبديل به فرث، و بعد از آن تبديل به خون مي شود. و اتفاقاً تركيب شير نيز چيزي است حد وسط ميان خون و فرث، نه خون تصفيه شده است و نه غذاي هضم شده ، از دومي فراتر مي رود و به اولي نمي رسد!
پستانها براي ساختن مواد پروتئيني شير، تنها از اسيدهاي امينه ذخيره شدة بدن استفاده مي كند. بعضي از مواد شير در خون وجود ندارد و در غده هاي پستاني ساخته مي شوند (مانند كازوئين).
بعضي قسمت هاي ديگر موجود در شير بدون تغيير از پلاسماي خون، از طريق ترشح وارد شير مي شوند اما مانند انواع ويتامين ها ، نمك طعام و فسفات ها). بعضي ديگر از مواد مانند قند موجود در شير (لاكتوز) از قند موجود در خون گرفته مي شود كه پستان ها روي آن فعاليت داشته و در اين تغيير و تبديل سهم موثري دارند.
به طوري كه ملاحظه مي كنيد توليد شير نتيجة جذب مواد غذايي بوسيله خون و ارتباط مستقيم خون با غده هاي پستان ها مي باشد، ولي جالب اينكه نه بوي خاص فرث و نه رنگ مخصوص خون هيچكدام به شير منتقل نمي شود بلكه با رنگ و عطر و بوي تازه اي از نوك پستان تراوش مي كند.
جالب توجه اينكه دانشمندان مي گويند براي توليد يك ليتر شير در پستان حداقل بايد پانصد ليتر خون از اين عضو عبور كند، تا بتواند مواد لازم براي آن يك ليتر شير را از خون بگيرد و براي توليد يك ليتر خون در عروق، بايد مواد غذايي زيادي از روده ها بگذرد و اينجاست كه مفهوم «من بين فرث و دم» كاملاً مشخص مي گردد.
(اقتباس از كتاب حياتي و پزشكي، و كتاب اولين دانشگاه و آخرين پيامبر ، ج 6 ، ص 71 تا 77 (تفسير نمونه ج 11 ص 289 تا 292 ))
مواد غذايي مهم در شير
شير سرشار است از مواد مختلف حياتي كه رويهمرفته يك مجموعة كامل غذايي را تشكيل مي دهد. مواد معدني شير عبارت است از سديم، پتاسيم، كلسيم، منيزيم، روي، مس و كمي آهن و همچنين فسفر و كلرويد و گوگرد در شير گازهاي اكسيژن و ازت و اسيد كرميك نيز وجود دارد.
مواد قندي شير به قدر كافي و به صورت «لاكتوز» مي باشد. ويتامين هاي سلول در شير ويتامين «ب» و «پ» و «آ» و «د» مي باشد. امروز ثابت شده است كه اگر حيوان خوب چرا شده باشد تمام اقسام ويتامين ها در شير آن وجود دارد اين مساله نيز تقريباً مورد اتفاق است كه شير تازه يك غذاي كامل محسوب مي شود. و شايد به همين دليل است كه در حديثي از پيامبر «ص» مي خوانيم ليس يجزي مكان الطعام و الشراب الا اللعين : و تنها چيزي كه مي تواند جاي آب و غذا را كاملاً بگيرد شير است».
و نيز در روايات مي خوانيم شير عقل انسان را زياد ميك كند و ذهن انسان را صفا مي بخشد روشنائي چشم را مي افزايد و نسيان و فراموشكاري را برطرف مي كند، قلب را تقويت كرده و پشت را محكم مي گرداند و مي دانيم هر يك از اين آثار ارتباط نزديكي با مواد حياتي موجود در شير دارد.
(در مباحث مربوط به شير از كتاب اولين دانشگاه و آخرين پيامبر ج 6) (تفسير نمونه ج 11 ص 292)
شير غذاي خالص و گوارا:
در آيات فوق مخصوصاً روي «خالص بودن» وگوارا بودن، شير تكيه شده است و اين در بدو نظر براي هر كس روشن است كه شير غذائي است كم حجم و پر نيرو و خالص از مواد اضافي و در عين حال آنچنان گوارا است كه براي هر انسان، در هر سن و سال از كودكي تا پيري مفيد و سازگار است، و به خاطر همين جهات بسياري از بيماران از اين غذا استفاده مي كنند، مخصوصاً براي رشد استخوانها اثر فوق العاده اي براي آن قائلند وبه همين دليل در موارد شكستگي استخوانها ، توصيه مي شود.
يكي از معاني «خلوص» پيوند است، و شايد به خاطر همين معني است كه بعضي اين تعبير قرآني را در مورد شير اشاره به تاثير فوق العادة آن در استخوان سازي مي دانند. (تفسير نمونه ج 11 ص 293)
4- وفي صحيفه الرضا: با سناده عن آبائه عليهم السلام قال: كان رسول الله صلي الله عليه واله اذا اكل لبناً * فاه، و قال : ان له رسماً.
در كتاب «صحيفه الرضا» از آباء گراميش روايت شده كه : رسول خدا صلي الله عليه واله وقتي شير مي خورد مزه مزه مي نمود و مي فرمود : شير چربي دارد. (سنن نبي ص 168 ح 187)
ماست:
نوعي از شير بسته است و غذائي است كه نشاط مي بخشد، عمر را طولاني مي كند، آدمي را درمقابل امراض عفوني حفظ مي كند و به او آرامش مي بخشد.
ماست خوراكي سبك، مطبوع و خوشمزه و سهل الهضم است و داراي خواص غذائي ممتازي در رژيم هاي غذايي است ماست چون چشمه جواني است زيرا همانطور كه دكتر گيلوردهاوزد دركتاب معروف خود (گذرنامه براي يك زندگاني نوين) نوشته است بلغارها كه مرتباً ماست مي خوردند عمر طولاني با نشاط جواني دارند.
ماست در عمل انجام مي دهد يكي متابوليزه كردن ويتامين (ب) كه براي سيستم عصبي لازم است و ديگري پاك كردن روده ها از ميكروبها كه در نتيجه آن رنگ و روي چهره باز شده و برق سلامتي و نشاط آن افزايش مي يابد.
اسيد لاكتيكي كه از ماست حاصل مي شود روده ها را از ميكروبها و عمل زيان بخش آنها پاك مي كند و در نتيجه غذا در روده ها تعمير مضر نمي شود، حال گنديدگي پيدا نمي كند، نفخ و باد وجود نمي آيد.
ماست به روده ها كمك مي كند تا بحال عادي خود برگشته و كاركند، باكتريها مضر را از روده ها خارج مي كند و در نتيجه هضم و جذب قد آسان مي شود.
پس ماست خواص بي اندازه گرانبهايي دارد و يكي از ضد عفوني كننده هاي روده ماست و همچنين خواص لينت آوري دارد.
ماست همچنين پروتئين هاي زود هضم را با خود آورده و محيطي اسيدي در معده و روده ها ايجاد مي كند كه در اثر آن املاح معدني زيادي از جمله كلسيم بخوبي جذب بدن مي شود.