استفتائات امام خامنه اي روحي فداه – خمس در آمد (1)

· بر هر فرد واجب شرایط واجب است خمس در آمد مازاد برمؤونه­ی خود را پرداخت کند.

1. معنای در آمد

منظور از درآمد در این جا، مال و ثروتی است که از راه فعالیت­های اقتصادی به دست می­آید، و به اصطلاح عنوان کسب در آن دخالت دارد.

 

انواع درآمد:

1. درآمد کشاورزی که از راه فعالیت­های کشاورزی به دست می­آید.

2. درآمد بازرگانی که از راه فعالیت­های تجاری و بازرگانی به دست می­آید.

درآمد املاک که از راه اجاره­ی اعیان به دست می­آید مثل درآمدی که از راه اجاره­ی سرمایه­های مستغلاتی از قبیل خانه، اتومبیل و مانند آن یا تولیدی از قبیل دستگاه تراش فلزات، ماشین جوراب بافی ومانند آن به دست می­آید.

درآمد حقوقی که افراد از راه اجراه­ی نفس (خدمات) دریافت می­دارند، مثل حقوق و مزدی که استاد با تدریس یا مهندس با فعالیت­های فنی یا کارگر با کارهای ساده دریافت می­دارد و همچنین هر فرد دیگری که نیروی انسانی خود را در اختیار دیگری می­گذارد و در برابرش مزد و حقوق می­گیرد.

3. نمونه­هایی از موارد عدم انطباق درآمد

1. میراث

1. ارث و پول فروش آن خمس ندارد، هرچند قیمت آن افزایش یافته باشد، مگر این که آن را به قصد تجارت و زیاد شدن قیمت نگهداری کند که در این صورت مقدار زیاد خمس دارد. (اجوبة الاستفتاءات، س 859)

2. ارثی که به فرزندان صغیر می­رسد خمس ندارد ولی از سود حاصل از ارث، آن مقدار که تا زمان رسیدن به بلوغ شرعی در ملک آن باقی می­ماند بنابر احتیاط بر هریک از آنان واجب است که بعد ازرسیدن به سن تکلیف، خمس آن را بپردازند. (اجوبة الاستفتاءات، س 950)

2. مهریه

مهریه خمس ندارد و در عدم وجوب خمس آن، فرقی بین مهریه مدت­دار و بدون مدت و بین پول نقد و کالا وجود ندارد. (اجوبة الاستفتاءات، س 862)

3. هبه و هدیه

1. هبه و هدیه خمس ندارد، هر چند احتیاط (مستحب) این است که اگر از مخارج سال زیاد بیاید، خمس آن پرداخت شود. (اجوبة الاستفتاءات، س 851و852)

2. تحقق عنوان هبه و هدیه تابع قصد دهنده است، بنابراین نفقه­یی که انسان از طرف پدر یا برادر یا یکی از اقوام دریافت می­کند در صورتی هبه و هدیه محسوب می­شود که پرداخت کننده, آن دو را قصد کرده باشد. (اجوبة الاستفتاءات، س 854)

3. وسایلی که از طرف پدر و مادر و یا دیگران به شخص اهدا می­شود خمس به آن تعلق نمی­گیرد، هر چند این وسایل مورد نیاز او یا مناسب شأن عرفی او نباشد. بله، اگر هدیه دادن چنین اشیایی خارج از شأن پدر و مادر باشد، مؤونه­ی آنان محسوب نمی­شود و باید خمس آن را بپردازند. (اجوبة الاستفتاءات، س 900)

4. پدری که به دخترش یک واحد مسکونی به عنوان جهیزیه­ی عروسی­اش بخشیده، اگر هبه­ی واحد مسکونی به دختر، عرفاً مطابق شأن پدر محسوب شود و در بین سال خمسی بخشیده باشد دادن خمس آن واجب نیست. (اجوبة الاستفتاءات، س 855)

5. چیزی که بنیاد شهید به خانواده­های عزیز شهدا هدیه می­کند خمس ندارد ولی در سود حاصل از آن اگر از مؤونه­ی سال زیاد بیاید خمس واجب است، همچنین آنچه به فرزندان عزیز شهدا توسط بنیاد مذکور اهدا می­شود خمس ندارد ولی از سود حاصل از آن، آن مقداری که تا زمان رسیدن به بلوغ شرعی در ملک آنان باقی می­ماند بنابر احتیاط برهریک از آنان واجب است که بعد از رسیدن به سن تکلیف خمس آن را بپردازند. (اجوبة الاستفتاءات، س 853و950)

6. جایز است انسان مالی را قبل از فرا رسیدن سال خمسی، به همسرش هدیه دهد با آنکه می­داند وی آن مال را برای خرید خانه در آینده و یا مخارج ضروری ذخیره خواهد کرد و مالی که به همسر خود بخشیده اگر به مقداری باشد که عرفاً مناسب شأن او و افراد مانند او باشد و بخشش صوری و به قصد فرار از خمس هم نباشد خمس ندارد. (اجوبة الاستفتاءات، س 856)

7. بخشش صوری و به قصد فرار از خمس، خمس دارد، بنابراین زن و شهوری که پیش از رسیدن سال خمسی، اقدام به هدیه کردن صوری سود سالانه­ی خود به یکدیگر می­کنند تا خمس به اموال آنها تعلق نگیرد بایستی خمس آنچه به همدیگر می­بخشند را بپردازند. (با این کار، خمس واجب از آنان ساقط نمی­شود). (اجوبة الاستفتاءات، س 857)

8. پول فروش هبه و هدیه خمس ندارد، هرچند قیمت آن افزایش یافته باشد مگر این که آن را به قصد تجارت و زیاد شدن قیمت نگهداری کند که در این صورت مقدار زیادی خمس دارد. (اجوبة الاستفتاءات، س 859)

9. عیدی کارمندان (آنچه از پول نقد و اجناس که دولت در ایام عید به کارمندان خود به عنوان عیدی می­دهد) خمس ندارد، هرچند تا سرسال باقی بماند. بلی اگر اجناس به قیمت کمتری در اختیار کارمندان قرار گیرد، از آن جا که در واقع قسمتی از اجناس از سوی دولت مجّآنی و قسمتی در برابر پول داده شده، فلذا از کالای باقیمانده به نسبت مقداری که پول در برابر آن پرداخت شده واجب است که خمس عین اجناس باقیمانده یا قیمت فعلی آن را بپردازند. (اجوبة الاستفتاءات، س 863)

4. جایزه

جایزه­هایی که توسط بانک­ها و صندوق­های قرض­الحسنه و مانند آن به افراد پرداخت می­شود خمس ندارد. (اجوبة الاستفتاءات، س 852)

5. وقف

اعیان موقوفه (مثل زمین وقفی) مطلاقً خمس ندارد، حتی اگر وقف خاص باشد. ثمره و نمای آن هم مطلاً خمس ندارد. (اجوبة الاستفتاءات، س 970)

6. حقوق شرعی

حقوق شرعی (مثل خمس و زکات) که از طریق مراجع به طلاب محترمی اهدا می­شود که مشغول تحصیل در حوزه­های علوم دینی هستند خمس ندارد. (اجوبة الاستفتاءات، س 1027)

7. هزینه­ی درآمد

آنچه را که انسان از درآمد سال برای به دست آوردن درآمد از کارهای تجاری و غیر آن مصرف می­کند از قبیل هزینه­های انبارداری، حمل و نقل، وزن کردن، واسطه­ی معامله و مانند آن، از درآمد همان سال استثنا می­شود و خمس ندارد. (اجوبة الاستفتاءات، س 951)

8. مال مخمس

مالی که یک بار خمس آن داده شود دیگر خمس به آن تعلق نمی­گیرد، بنابراین اگر در سال جدید مصرف نشود و باقی بماند دوباره خمس ندارد. (اجوبة الاستفتاءات، س 955و959و1026)

9. بیمه

پولی که شرکت­های بیمه براساس قرارداد برای جبران خسارت یا هزنیه­های درمان و مانند آن به فرد بیمه شده پرداخت می­کنند خمس ندارد. (اجوبة الاستفتاءات، س 860و876)

10. کمک هزینه-های تحصیلی

کمک هزینه­ی تحصیلی که به دانشجویان از طرف وزارت آموزش عالی پرداخت می­شود خمس ندارد. بله، کسانی که بورسیه شده­اند و از همان دوران دانشجویی حقوق می­گیرند، به حقوق آنها خمس تعلق می­گیرد. (اجوبة الاستفتاءات، س 975)

11. قرض

مالی که قرض گرفته می­شود خمس ندارد، مگر آن مقدار که اقساط آن تا سر سال خمسی از منفعت کسب پرداخت شده است، بنابراین اگر شخصی مبلغی را قرض بگیرد و نتواند آن را قبل از آن سال ادا کند لازم نیست خمس آن را بدهد، ولی اگر از در آمد سال خود قسط­های آن را بپردازد و عین مالی که قرض گرفته هنگام رسیدن سال خمسی نزد او باقی باشد واجب است که خمس آن را به میزان اقساطی که پرداخت نموده بپردازد. (اجوبة الاستفتاءات، س 866و867و868و871و956و966)


جستجو