استفتائات امام خامنه اي روحي فداه – نمازهای یومیه (12)

10. ترتیب

1. منظور از ترتیب و حکم آن: نمازگزار باید نماز را به ترتیبی که گفته شد انجام دهد و هریک از اجزای آن را در جای خود بیاورد، پس اگر عمداً این ترتیب را به هم زند، مثلاً سوره را پیش از حمد بخواند یا سجود را پیش از رکوع به جا آورد، نماز باطل می­شود. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 335)

 

2-رعایت نکردن سهوی ترتیب :

(مقدم شدن سهوی جزیی بر جزء دیگر)

– 1. رکنی را بر رکن دیگر مقدم داشته است، مانند آن که دو سجده را فراموش کند و پس از آن که به رکوع رکعت بعد رفت یادش بیاید: نماز باطل است.

– 2. غیر رکنی را بر رکن مقدم داشته است، مانند آن که دو سجده را فراموش کند و تشهد بخواند و آنگاه یادش بیاید که دو سجده را به جا نیاورده است: باید رکن را به جا آورد، و آنچه را اشتباهاً پیش از آن خوانده دوباره بخواند.

– 3. رکنی را بر غیر رکن مقدم داشته است، مانند آن که حمد را فراموش کند و پس از آن وارد رکوع شد متوجه شود که حمد را نخوانده است: نمازش صحیح است.

– 4. غیر رکنی را بر غیر رکن مقدم داشته است، مانند آن که حمد را فراموش کند و به خواندن سوره مشغول شود، ولی پیش از آن که به رکوع برود متوجه شود که حمد را نخوانده است: در این صورت، باید آنچه را فراموش کرده (مثلاً حمد) بخواند و بعد از آن، چیزی را که اشتباهاً جلوتر خوانده (مثلاًسوره) دوباره بخواند.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 336و 337و 338و 339)

11. موالات

نمازگزار باید اجزای نماز، مانند رکوع و سجود و تشهد و غیره را با «موالات» یعنی پی در پی به جا آورد و میان آنها فاصله­ی طولانی و غیر متعارف نیندازد، پس اگر میان اجزای نماز به قدری فاصله شود که در نظر بیننده از حالت نماز خواندن خارج شود، نمازش باطل است. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 340)

توجه

· اگر میان کلمه­ها یا حروف یک کلمه سهواً فاصله­ی غیر متعارف بیندازد، ولی به طوری نباشد که صورت نماز از بین برود، اگر در وقتی ملتفت شود که وارد رکن بعد از آن شده است، نماز صحیح است و تکرار آن کلمات و جملات لازم نیست، ولی اگر پیش از وارد شدن در رکن بعدی ملتفت شود باید برگردد و آن­ها را دوباره بخواند. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 341)

8. قنوت

1. معنای قنوت و حکم آن

در همه­ی نمازهای واجب و مستحب، مستحب است که در رکعت دوم پس از پایان حمد و سوره و پیش از رکوع، دست­ها را به دعا بردارد و دعا بخواند. این عمل را «قنوت» می­نامند.

توجه

· در نماز جمعه، قنوت را در رکعت اول، پیش از رکوع و در رکعت دوم بعد از رکوع به جا می­آورد.

· در نماز عید فطر و قربان، در رکعت اول پنج قنوت و در رکعت دوم چهار قنوت به جا می­آورد.

2. ذکر قنوت

در قنوت می­تواند هر ذکر یا دعا یا آیه­یی از قرآن را بخواند و حتی می­تواند به یک «صلوات» یا «سُبحَآنَ اللهِ» یا «بِسم اللهِ» یا «بِسم اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ» اکتفا کند، ولی بهتر است دعاهایی را بخواند که در قرآن آمده است، مانند «رَبَّنا آتِنَا فی الدُّنیَا حَسَنَةً وَ فِی الآخِرَةٍ حَسَنَةً وَ قِنَا عَذابَ النَّار»، یا ذکرها و دعاهایی که از ایمه (علیهم السلام) نقل شده است، مانند این ذکر: «لاَ اِلَهَ اللهُ الحَلیمُ الکَرِیمُ، لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ العَلِیُّ العَظیمُ، سُبحَآنَ اللهِ رَبِّ السَّمَاوَاتٍ السَّبعِ وَ رَبَّ الاَرَضِینَ السَّبعِ، وَ مَا فِیهِنَّ وَ مَا بَینَهُنَّ، وَ رَبَّ العَرشٍ العَظیمِ، وَ الحَ»دُ للهِ رَبِّ العَالَمینَ».

9. تعقیب

تعقیب نماز لازم نیست به عربی باشد، ولی بهتر است دعاها و ذکرهایی را بخواند که از ائمه (علیهم السلام) رسیده است، و از جمله­ ی بهترین آنها ذکری است که به تسبیح حضرت زهرا(علیهم السلام) معروف است، و آن عبارت است: 34 مرتبه «اَللهُ اَکبَرُ. 33 مرتبه «اَلحَمدُ لِلّهِ». و 33 مرتبه «سُبحَانَ اللهِ».

توجه

· در کتاب­های دعا، تعقیباتی با مضامین عالی و عبارات زیبا از ایمه (علیهم السلام) نقل شده است.

· مستحب است پس از نماز، سجده­ی شکر کند یعنی به قصد شکر همه­ی نعمت­ها و نعمت توفیق الهی بر نماز، پیشانی را بر زمین بگذارد و بهتر آن است که سه مرتبه یا بیشتر بگوید: «شُکراً لِلّهِ»


جستجو