استفتائات امام خامنه اي روحي فداه- نمازهاي يوميه (8)

 

5. رکوع

1. معنای رکوع و حکم آن: در هر رکعت، بعد از قراءت یک رکوع واجب است، و رکوع یعنی خم شدن به اندازه­یی که بتواند دست­ها را به زانو بگذارد.

توجه

· اگر بعد از رسیدن به حد رکوع و آرام گرفتن بدن، سر بر دارد و بار دیگر به قصد رکوع خم شود، نمازش باطل است؛ (چون رکوع، رکن است و زیاد شدن آن نماز را باطل می­کند). (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 281)

 

2. واجبات رکوع

1. خم شدن به اندازه­یی که بتواند دست­ها را به زانو بگذارد:

  1. در هر رکعت بعد از قراءت باید به اندازه­یی خم شود که بتواند دست را بر زانو بگذارد، و اگر سرانگشت­ها هم به زانو برسد کافی است.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 271)

  1. احتیاط (0واجب) آن است که در حال رکوع دستها را بر زانو بگذارد.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 272)

  1. خم شدن باید به قصد رکوع باشد، پس اگر به قصد کاری دیگر مثلاً برای کشتن جانوری یا برداشتن چیزی خم شود نمی­تواند آن را رکوع حساب کند، بلکه بایستد و دوباره برای رکوع خم شود، و به واسطه­ی این عمل، رکن زیاد ندشه و نماز باطل نمی­شود. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 273)

4. کسی که در حال نشسته رکوع می­کند، کافی است به قدری خم شود که صورتش محاذی زانوها برسد. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 274)

2. ذکر: ذکر واجب در رکوع عبارت است از یک­بار گفتن «سُبحَانَ العَظیمِ وَ بِحَمدِهِ» یا سه بار گرفتن «سُبحَانَ اللهِ» و اگر به جای آن، ذکر دیگری ازقبیل «اَلحَمدُ لِلّهِ» و «اَللّهي اَکبَزُ» و غیر آن را به همان مقدار بگوید نیز کافی است.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 275)

3. آرامش بدن در حال گفتن ذکر رکوع :

1. در رکوع هنگامی که ذکر واجب را می­گوید، باید بدن آرام باشد، بلکه حتی در هنگامی که اذکاری را به قصد استجباب آن در رکوع می­گوید، مانند تکرار «سُبحَانَ رَبَّی العَظیمِ وَ بِحَمدِهِ» و امثال آن، احتیاط واجب آن است که بدن را آرام نگهدارد. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 276)

2. اگر در حالی که ذکر واجب رکوع را می­گوید، بدن او بی اختیار حرکت کند و حال طمأنینه­ی واجب را بر هم بزند، باید پس از آرام گرفتن بدن، ذکر واجب را دوباره بگوید. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 277)

كسي كه ميداند طماءنينه در حال ذكر ركوع واجب است

الف: اگر پيش از رسيدن به حد ركوع وارام گرفتن بدن ذكر ركوع را شروع كند

عمدا باشد ، نمازش باطل است

سهوا باشد، بايدپس از رسيدن به حد ركوع وارام گرفتن بدن ذكر واجب را بگويد.

ب: اگر پيش از تمام شدن ذكر واجب سر از ركوع بر دارد

-1عمدا باشد ،نمازش باطل است.

2- سهوا باشد:

اگر پيش از خارج شدن از حد ركوع متوجه شود كه ذكر را تمام نكرده، بايد در همان حال ارام بگيرد وذكر ركوع را بگويد.

اگر پس از خارج شدن از حد ركوع متوجه شود كه ذكر را تمام نكرده: نمازش صحيح است.

 

4. کسی که به خاطر بیماری و امثال آن نمی­تواند به اندازه­ی گفتن سه «سُبحَانَ اللهِ» در حال رکوع بماند، کافی است که یک مرتبه «سُبحَانَ اللهِ» بگوید، و اگر فقط یک لحظه می­تواند در حال رکوع باشد احتیاط واجب آن است که ذکر را در همان لحظه شروع کند و در حال سر برداشتن تمام کند. (استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 280)

4. ایستادن و آرامش بعد از رکوع : بعد از تمام شدن ذکر رکوع، باید راست بایستد و پس از آن که بدن آرام گرفت به سجده برود، و اگر عمداً پیش از ایستادن، یا پیش از آرام گرفتن بدن به سجده برود نمازش باطل است.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 282)

كسي كه ركوع را فراموش كرده:

پيش از رسيدن به سجده اول يادش بيايد: بايد بايستد واز حال ايستاده به ركوع برود وچنانچه در حالت خميدگي به ركوع بر گردد كافي نيست واگر به اين ركوع اكتفاء كند نمازش باطل است.

پس از رسيدن به سجده دوم يادش بيايد، نمازش باطل است( زيرا يك ركن را ترك كرده ووارد ركن بعدي شده است.)

پيش از رسيدن به سجده دوم يادش بيايد( یعنی در سجده­ی اول یا بعد آن و پیش از آن که وارد سجده­ی دوم شود): باید برخیزد و بایستد و رکوع کند و پس از آن، دو سجده را به جا آورد و نماز را ترک کند، و بعد از نماز به احتیاط (واجب) دو سجده سهو برای سجده­ی زیادی بگزارد.

(استفتا از دفتر معظم له، باب نماز، م 219

برخی از مستحبات رکوع : – 1. پیش از رفتن به رکوع در حالی که ایستاده است تکبیر بگوید.

– 2. اگر نمازگزار مرد است زانوها را به عقب بدهد و اگر زن است زانوها را به عقب ندهد.

– 3. سر را پایین نیندازد و مساوی پشت خود نگهدارد.

– 4. کف دست را به زانوها تکیه دهد.

– 5. نگاه خود را به میان قدم­های خود بدوزد.

– 6. پیش از ذکر رکوع یا بعد از آن صلوات بفرستد.

– 7. پس از آن که از رکوع سربرداشت و ایستاد در حال آرامش بدن بگوید: «سَمِعَ اللهُ لِمَن حَمِدَهُ»

– 8. اگر نمازگزار زن است، دست را از زانوها بالاتر بگذارد.


جستجو