شرایط وضو «2»
7. اعضای وضو پاک باشد
اعضای وضو در هنگام شستن و مسح کردن باید پاک باشند، ولی اگر جایی را که شسته یا مسح کرده پیش از اتمام وضو نجس شود وضو صحیح است. البته تطهیر آن برای پاک شدن از نجاست به خاطر نماز واجب است.
(اجویة الاسفتاءات، س 80 و استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 58)
· اگر بعد از وضو شک کند آیا موضعی را که از قبل نجس بوده تطهیر کرده و سپس وضو گرفته یا نه، چنانچه در هنگام وضو توجه به پاکی و نجسی آنجا نداشته است وضو باطل است، ولی اگر میداند یا احتمال میدهد که به پاکی و نجسی آن توجه داشته وضو درست است، ولی در هر صورت باید آن موضع را آب بکشد.
(استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 59)
8. در اعضای وضو مانعی از رسیدن آب نباشد
در اعضای وضو باید مانعی از رسیدن آب نباشد و در غیر این صورت وضو باطل است.
(استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 67)
توجه
· چربیهایی که به طور طبیعی در مو وصورت به وجود میآید مانع محسوب نمیشود مگر آن که به حدی باشد که مانع از رسیدن آب به پوست و مو گردد.
(اجویة الاسفتاءات، س 104)
· رنگ روغن ناخن در صورتی که دارای جرم باشد، مانع از رسیدن آب به ناخن میشود و وضو باطل است.
· (اجویة الاسفتاءات، س 140)
· جوهر در صورتی که دارای جرم بوده و مانع از رسیدن آب به پوست شود باعث بطلان وضو میشود و تشخیص این موضوع بر عهدهی مکلف میباشد.
(اجویة الاسفتاءات، س 141)
· خالکوبی بدن اگر صرفاً رنگ باشد و یا در زیر پوست بوده و بر ظاهر پوست چیزی که مانع از رسیدن آب بر آن شود وجود نداشته وضو صحیح است.
(اجویة الاسفتاءات، س 144)
· صرف وجود اثر گچ یا صابون که بعد از خشک شدن اعضا ظاهر میشد ضرری به وضو نمیرساند، مگر این که دارای جرمی باشد که مانع از رسیدن آب به بشره (ظاهر پوست) شود.
(اجویة الاسفتاءات، س 178)
* اگر میداند چیزی به اعضای وضو چسبیده،ولی شک دارد که از رسیدن آب جلوگیری میکند یا نه، باید آن را برطرف کند.
(استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 68)
اگر پیش از وضو بداند که در بعضی اعضای وضو مانع از رسیدن آب وجود دارد، و بعد از وضو شک کند که آب را به آنجا رسانده یا نه،چنانچه احتمال بدهد که در حال وضو ملتفت به مانع بوده،وضو صحیح است.
(استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 69)
اگر شک کند به اعضای وضو چیزی که مانع از رسیدن آب است، چسبیده یا نه، چنانچه احتمال آن در نظر مردم به جا باشد- مثل آن که بعد از گِل کاری احتمال بدهد که گِل به دست او چسبیده باید وارسی کند که به قدری دست بمالد که اطمینان پیدا کند که اگر بوده برطرف شده یا آب به زیر آن رسیده است.
(استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 67)
9. ترتیب
وضو باید به همان ترتیبی که قبلاً در بحث «ترتیب وضو» گفته شد انجام گیرد و اگر به ترتیب دیگری عمل کند وضو باطل است.
(استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 62)
10. موالات
لازم است کارهای وضو را به طور متعارف پیدرپی انجام دهد،بدین معنی که اگرمیان آنها به قدری فاصله بیندازد که در هنگام شستن یا مسح کردن عضوی، جاهایی که پیش از آن شسته شده خشک شده باشد، وضو باطل است.
(اجویة الاستفتاءات، س 116 و استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت، م 63)
11. مباشرت
کسی که میخواهد وضو بگیرد باید همهی کارهای وضو را خودش انجام دهد،و اگر دیگری او را وضو دهد یا در رساندن آب به صورت ودستها و مسح سر و پاها به او کمک کند،وضو باطل است.
(استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 64)
توجه
کسی که به خاطر بیماری و امثال آن نمیتواند خودش وضو بگیرد باید از کسی بخواهد که به او در کارهای وضو کمک کند. البته خود وضو گیرنده باید نیت وضو کند و در صورتی که بتواند،با دست خود عمل مسح را انجام دهد, و اگر نتواند, نایب دست او را گرفته و با آن مسح می نماید, اگر از این کار هم عاجز باشد نایب از دست او رطوبت گرفته و مسح می کند، و اگر این شخص کف دست نداشته باشد برای مسح، رطوبت از ساعد او میگیرد و اگر ساعد هم نداشته باشد رطوبت از صورت او گرفته و سرو پا را با آن مسح میکند.
(اجویة الاستفتاءات، س 116 و استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت، م 65)
12. وقت برای وضو و نماز کافی باشد
اگر وقت نماز به قدری تنگ است که در صورت وضو گرفتن، نمیتواند همهی نماز را در وقت بخواند و مقداری از آن در خارج وقت واقع خواهد شد،در این صورت نباید وضو بگیرد، بلکه باید تیمم کند و نماز بخواند. البته اگر تیمم هم به همان اندازهی وضو وقت میگیرد در این صورت باید وضو بگیرد. (استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت، م 60)