2. زمین
کسی که بر اثر راه رفتن روی زمین، کف یا پا کفش او، نجس شده است. هر گاه تقریباً به قدر ده قدم روی زمین خشک و پاک راه برود، کف پا و کفش او پاک میشود مشروط به این که عین نجاست، زایل شود.
(اجویة الاسفتاءات، س 80 و استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 26)
زمینهای آسفالت و یا آغشته به قیر، پاک کنندهی پا یا ته کفش نیستند.
(اجویة الاسفتاءات، س 81)
3. آفتاب
1. آفتاب، زمین و همهی اشیای غیر منقول از قبیل ساختمان و چیزهایی که در آن به کار رفته،مانند در و پنجره و دیوار ستون و امثال آن و درخت و گیاه را پاک میکند.
(اجویة الاسفتاءات، س 82 و استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 27)
شرايط پاك كنندگي افتاب:
چيز نجس تر باشد(خشك نباشد)
افتاب به ان بتابد(چيزي مانند ابر وپرده مانعتابش افتاب نشود)
به وسيله افتاب خشك شود(اگر مرطوب بماندپاك نشده است)
(اجویة الاسفتاءات، س 82 و استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 28)
4. استحاله
چیز نجس اگر به طوری تغییر یابد که جنس دیگری شود، مانند چوبی که باسوختن خاکستر شود یا شرابی که به سرکه تبدیل شود یا سگی که در نمکزار بیفتد و تبدیل به نمک شود، پاک میشود، ولی اگر جنس آن تغییر نیابد، بلکه فقط صورت آن عوض شود، مانند گندم که آرد میشود یا شکر که در آب حل میشود، پاک نمیشود.
(استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 29)
توجه
· برای تطهیر مواد نجس، مثل روغن نجس، صرف انجام فعل و انفعالات شیمیایی که خاصیت جدیدی به مواد ببخشد کافی نیست (با این کار، استحاله تحقق پیدا نمیکند).
(اجویة الاسفتاءات، س 88)
· به صرف جداسازی مواد معدنی آلوده و میکربها و غیر آن از آبهای فاضلابها، استحاله تحقق پیدا نمی کند، مگر این که عمل تصفیه با تبخیر آب و تبدیل دوبارهی بخاربه آب انجام شود.
(اجویة الاسفتاءات، س 88)
5. انتقال
خونی که پشه و دیگر حشرات از بدن انسان مکیدهاند، تا وقتی که خون انسان به حساب میآید نجس است، (مانند خونی که زالو از بدن انسان مکیده است)، ولی پس از آن که بر اثر گذشت مدتی،خون آن حشره محسوب شد پاک میشود.
(استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 30)
6. برطرف شدن عین نجاست
اگر بدن حیوان به چیز نجسی آلوده شد، همین که آن چیز برطرف شد، بدن آن حیوان پاک میشود و احتیاج به آب کشیدن نیست. همین طور است داخل بدن انسان، مانند داخل دهان یا بینی، مشروط بر این که نجاست از بیرون به آن نرسیده باشد، پس خونی که از دندا میآید اگر عین آن در آب دهان از بین برود دهان پاک است.
(استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 31)
7. غایب شدن مسلمان
هر گاه یقین داشته که بدن یا لباس یا یکی از چیزهای شخص مسلمان نجس است، و آن مسلمان را مدتی نبیند و سپس ببیند که او با آن چیزی که نجس بوده است رفتار چیز را پاک میکند، آن چیز محکوم به پاکی است، مشروط بر آن که صاحب آن چیز از نجاست قبلی و از احکام طهارت و نجاست یا خبر باشد.
(استفتا از دفتر معظمله، باب طهارت،م 32)