تغذیه در اسلام3

دانه هاي غذائي خوراك انسان

(والحب ذوالعصف و الريحان) و در زمين دانه هائي است همراه با ساقه و برگهايي كه به صورت كاه درميآيد و همچنين گياهان خوشبو و معطر (سوره رحمن/12)

دانه ها، غذائي خوراك انسان، و برگهاي تر و خشكش خوراك حيواناتي است كه در خدمت انسان، و از شير و گوشت و پوست و پشم آنها بهره مي گيرد و به اين ترتيب چيزي از آن بي فايده و دور ريختني نيست. (تفسير نمونه ج 23 ص 112)

هويج :

سبزي فوق العاده اي است خواص آن اين است : خنك، ادرار آور و اشتها آور است و در تمام بيماريها مخصوصاً در چاقي و اختلالات كبدي مصرف آن توصيه مي شود. هويج داراي ويتامين هاي آوب، شاويك پر و ويتامين است كه بنام كاروتن خوانده مي شود و به كمك ترشح كبد، تبديل به ويتامين آ مي شود.

كاروتن هويج يكي از عوامل قوي تجدي جواني سلولها (يافته هاي) بدن ماست.

هويج داراي روغن مايع معطري در كاروتن است كه دواي كرم خوردگي دندانها، عفونتهااستخواني و ريوي است آهن هويج در رفع كم خوني و دوران رشد بچه ها بسيار مفيد است. هويج را مثل دواي كرمكش مصرف مي كنند در درمان عفونت هاي روده اي و حتي زخم مجاري روده ها از هويج كمك مي گيرند.

هويج آثار شفادهنده و اولسر معده و زخم انثي عشر دارد و در مورد يبوست و خشكي مزاج، پكتين هاي هويج اعمال روده ها را تقويت مي كند و مجاري روده ها را ضد عفوني مي كند.

هويج از سبزيهاي عالي و ممتاز در عفونت هاي كبدي است زيرا جريان صفرا را تسريع مي كند و ترشحات كيسة صفرا افزايش مي دهد. نارسائي كبدي كمبود عمومي بدن را در بر دارد براي درمان آن هويج و آب آنرا مصرف مي كنند.

املاح معدني فراواني كه در هويج وجود دارد مثل : سديم، كلسيم، منيزيم، پتاسيم، اسيد فسفريك، اكسيد درفر، و مثل آن كه اين سبزي را از اين لحاظ ممتاز كرده اند ويتامين هاي هويج آنرا بصورت يك سبزي پر ويتامين درآورده است كه خواص تجديد قواي جواني آن معروف است و در درمان بيماريهاي كولي با سيلوز، آستونمي ، رماتيسم ، ضعف خون، جرب، لاغري و مثل آن از آن استفاده مي كنند.

آب هويج را اگر از خارج به پوست بمالند پوستهاي ظريف و حساس را محكم كرده و از چين خوردگي و افتادگي آن جلوگيري مي كند و از اين جهت خانم ها براي طراوت و جواني پوست خود بايد از آب هويج استفاده كنند و آنرا به پوست خود بماليد.

(برگرفته از كتاب خوب بخور و در جوان بمانيد، تاليف دكتر ريمون باربو)

زيتون :

وَ شَجَرَهَ تَخْرُجُ مِنْ طوُرِ سَنْياء تُنْبِتُ بِالدُّهْنِ وَ صِبح لِلالِكينَ. (مومنون- 20 )

وَ جَنّاتٍ مِنْ أَعنابٍ و الزَّيْتوُنَ وَ الرُّمانَ مُشْبَتَهاً وَ غَيْرَ مُتَشابِهِ . (انعام – 99)

الف: زيتون يك مادة غذائي بسيار ارزشمند است كه مقدار زيادي چربي، پروتئين، كلسيم، آهن و فسفات را در خود دارد. همچنين از نظر ويتامين هاي A,B,C كمپلكس بسيار غني است.

ب: ميوه زيتون چون كبد و غدة لوزالمعده (پانكراس را پاك مي كند مصرف آن به كسانيكه نارسائي كبدي دارند و يا مبتلا به بيماري قند (ديابت) هستند)، توصيه مي شود. زيتون در مورد هيپر كلوريدري، زيادي فشار خون، يبوست، سنگ كيسه صفرا مفيد است.

و از ميوه هاي رسيده زيتون بايد استفاده كرد و خورد و آن وقتي است كه سياه شده باشد.

ب: از ميوه زيتون بصورت روغن استخراج شده نيز استفاده مي شود، اين روغن در مقايسه با انواع روغن هاي ديگر از ارزش غذائي بيشتر و طعم بهتري برخوردار است و بهترين روغن زيتون، روغن زيتون بكراست و آن روغني است كه از فشار اول بدست آمده باشد.

ويژگي مهم ديگر روغن زيتون آن است كه اسيدهاي چرب داخل آن اشباع سده نيستند fatty acid unsaturated ) و مانع از بالا رفتن كلسترول خون مي شوند و مصرف كنندگان را از دچار شدن به بيماريهاي ناشي از تصلب شرايين و تراكم چربي روي عضله قلب و مغز مصون مي دارد.

تاثير مثبت روغن زيتون روي اختلالات دستگاه هاضمه از قبيل يبوست، دل پيچه و درد كليه بسيار معروف و شناخته شده است. حتي از اين روغن در يبوستهاي ماد نيز مي توان صورت تنقيه استفاده كرد. در مراكز طبي استفاده از روغن زيتون به اشكال گوناگون و در موارد متعدد از قبيل تزريق هورمون هاي جنسي ويتامين ها و يا پماد متداول است.

رسول اكرم (ص) درباره روغن زيتون فرموده است :

إتتَدِموُا بالزّيتِ، و ادهُنوُا بِهِ، فَأَنهُ مِن شَجَرَهِ مُباركهٍ .

و قرآن نيز درخت زيتون را درخت (شجره) مباركه ناميده است.

يوُقَدُ مِنْ شَجَرَهِ مُبارَكَهٍ زَيتوُنَهٍ لاسَر قيهٍ ولاغربيَهٍ .  (نور – 35)

210- في الكافي : باسناده عن السكوني، من ابي عبدالله . قال : كان احب الاصباغ الي الرسول الله (ص) النخل و الزيت و قال : هو طعام الانبياء.

در كتاب الكافي از امام صادق عليه السلام روايت شده كه فرمود: محبوبترين خورشها نزد رسول خدا (ص) سركه و زيتون بود. و مي فرمود آن خوراك پيامبران است.  (سنن البني ج 210 ص 189)

209- في المكارم : قال (ص) : نعم الادم الحل ، اللهم بارك لفافي الفل فانه الانبياء قلبي.

در كتاب «مكارم» از رسول خدا (ص) روايت شده كه فرمود: سركه خوب خورشي مي باشد. خداي سركه را براي ما مبارك كن ، زيرا آن خورش پيغمبران از من است. (سنن النبي ج 209 ص 189 )

زيتون و خرما مهمترين مواد نيرو بخش غذايي.

و زيتوناً و نخلاً سوره عبس/ 29 و زيتون و نخل فراوان

تكيه بر روي اين دو ميوه نيز دليلش روشن است كه امروز ثابت شده كه هم «زيتون» و هم «خرما» از مهمترين مواد غذائي نيروبخش و مفيد و سلامت آفرين است. (تفسير نمونه ج 26 ص 150)

چرا تنها زيتون و نخل و انگور در آيه «سوره نحل» آمده ؟

ممكن است چنين بنظر آيد كه اگر قرآن در آيات فوق از ميان انواع ميوه ها روي زيتون و خرما و انگور تكيه كرده به خاطر وجود آنها در محيط نزول قران بوده است، ولي با توجه به جهاني و جاوداني بودن قران، و عمق تعبيراتش روشن مي شود كه مطلب از اين فراتر است.

غذاشناسان و دانشمندان بزرگي كه ساليان دراز از عمر خود را در راه مطالعة خواص گوناگون ميوه ها صرف كرده اند؟ مي مي گويند كمتر ميوه اي است كه براي بدن انسان از نظر غذائي به اندازه اين سه ميوه مفيد و موثر باشد.

(تفسير نمونه ج 11 ص 172)


جستجو