گروه های نه گانه ای که به دستوراسلام باید به آنها احسان ونیکی کرد


 قران کریم در سوره مبارکه نساء آ یه 36 می فرماید:

وَاعْبُدُوا اللَّهَ وَلَا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا ۖ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا وَبِذِي الْقُرْبَىٰ وَالْيَتَامَىٰ وَالْمَسَاكِينِ وَالْجَارِ ذِي الْقُرْبَىٰ وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالْجَنبِ وَابْنِ السَّبِيلِ وَمَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ مَن كَانَ مُخْتَالًا فَخُورًا ‎

ترجمه: و خدا را بپرستید! و هیچ‌چیز را همتای او قرار ندهید! و به پدر و مادر، نیکی کنید؛ همچنین به خویشاوندان و یتیمان و مسکینان، و همسایه نزدیک، و همسایه دور، و دوست و همنشین، و واماندگان در سفر، و بردگانی که مالک آنها هستید؛ زیرا خداوند، کسی را که متکبر و فخر فروش است، (و از ادای حقوق دیگران سرباز می‌زند،) دوست نمی‌دارد.

بر اساس این دستور الهی ، نه گروه نسبت به ما حق احسان ونیکی پیدا می کنند و بر ما لازم است، تمام تلاشمان را به کار ببریم تا به وظیفه خود عمل کرده باشیم.

این گروههای نه گانه عبارتند از:

1- پدر ومادرکه بر حسب دستور شارع مقدس جد وجده ، نوه ها ونتیجه ها نیز در این گروه می گنجند.

2-خویشاوندان که شامل خویشان:

 طبقه اول: مثل برادر وخواهر، عمو وعمه، خاله ودائی می شوند.

طبقه دوم: که شامل فرزندان گروه اول ،مانند پسرو دخترعمه ها وعمو ها، پسر ودختر دائی ها وخاله ها، پسر ودختر برادرها وخواهرها می باشند.

3- یتیمان جامعه، یتیمان نزدیک نسبت به دیگرایتام در اولویت قرار می گیرند.

4- فقرا ومساکین وبه عبارتی نیاز مندان، که به ترتیب  فقرای فامیل ومحل، فقرای شهر محل سکونت وسپس، دیگر فقیران در شهر ها وبلاد دیگر.

5-همسایگان نزدیک که دیوار به دیوارهم زندگی می کنند.

6- همسایگان دورکه در یک کوچه با هم زندگی می کنند.

7- دوستان وهمنشینانی که با هم  خلت ومعاشرت و یا با هم سلام علیک دارند.

‏8-واماندگان در سفر ، کسی که به شهر دیگری رفته وبه هر دلیلی از لحاظ مادی کم آورده وقدرت باز گشت به شهر ودیار خود را ندارد.

9- بردگان ، توضیح: درست است که امروزه عموما برده در خانه ها وجود ندارد، ولی ما افرادی را برای کارهای مختلف مادی ومعنوی اجیر می کنیم، هرچند آنان دستمزد کار خود را دریاقت می نمایند، ولی احسان ونیکی به آنان فراتر از پرداخت مزد ،عمل کردن است.

جستجو