خرماوخربزه

ارزش غذائي خرما:

قال علي (ع) كل التمر فان فيه شفاءٌ من الادواء : خرما بخوريد كه شفاي بيماري ها است. تفسير نمونه جلد 11 ص 174

و في الكافي : عن الي عبدالله عليه السلام قال ما قدم الي رسول

الله صلي الله عليه و اله طعام فيه تمرالاّ ** بالتمر

 

2- در كافي : از امام صادق عليه السلام روايت شده كه فرمود نزد رسول خدا صلي الله عليه و اله طعامي حاضر نشد كه در آن خرما باشد، مگر اينكه از خرما شروع مي كرد.

سنن نصر ص 167 ج 184

6- و عن الصدوق في العيون: مسندا ، عن طعام من قبيضه ، عن الرضا، عن آبائه عليهم السلام انه قال: كان النبي صلي الله عليه واله ياكل الطلع و الجمار باالتمر و يقول ان ابليس لعنه الله شيتدّ غضبه و يقول : عاش ابن آدم حتي اكل التحقيق بالحديث: صدوق در «عيون الاخبار» از امام رضا و آباء گراميش عليهم السلام روايت كرده كه رسول خدا صلي الله عليه و اله خرماي مورس، شخم درخت خرما را ، با خرما مي خورد، و مي فرمايد: شيطان لعنه الله به غضب مي آد و مي گويد: اولاد آدم زنده ماند تا كهنه را با تازه خورد .        سنن النبي ص 171 ح 197

با پيشرفت دانش پزشكي و غذاشناسي اهميت دارويي خرما نيز به ثبوت رسيده است .

الف: خرما 78-80 درصد از تركيبات آن را مواد قندي تشكيل مي دهند و از اين نظر غني تر از ساير ميوه هاست همچنين ارزانتر كه با كمي توجه مي تواند در تمام فصول سال در دسترس باشد بدون آنكه ميكروبها قادر باشند آن را چون ساير ميوه ها فاسد كنند. خاصيت ديگر مواد قندي خرما، سريع الهضم و سريع الجذب بودن آنهاست. بطوريكه به فاصله كوتاهي پس از خوردن تبديل به انرژي مي گردد.

ب) مواد پروتئيني و چربي : نسبت پروتئين و چربي موجود در خرما بيش از ساير ميوه هاست بطوريكه 2% وزن آن را مواد پروتئيني و 3-2 درصد را مواد چربي تشكيل مي دهد.

ج) مواد معدني: گاهي خرما را بدين فراواني مواد معدني آن، معدن مي نامند. زيرا در هر 100 گرم خرما 72-40 ميلي گرم فسفر ، 71-65 ميلي گرم كلسيم ، 65 ميلي گرم منيزيم، 4-2 ميلي گرم آهن ، 9% ميلي گرم سديم ، 790 ميلي گرم پتاسيم، 65 ميلي گرم گوگرد، 283 ميلي گرم كلرين، 3 ميلي گرم كلر و … وجود دارد.

كلسيم موجود در خرما عامل اصلي استحكام استخوان ها است و فسفر موجود در آن از عناصر اصلي تشكيل دهنده مغز و مانع ضعف اعصاب و خستگي است و قوة بينايي را مي افزايد و همچنين پتاسيم موجود در خرما مانع از زخم معده است و وجودش براي ماهيچه ها و بافتهاي بدن بسيار پر ارزش است ويژگي ديگر خرما داشتن منيزيم است كه مانع از بروز سرطان مي باشد.

د: ويتامينها: خرما در بردارنده ويتامينهاي بسياري از جمله ويتامين هاي B2,B1,D,A مي باشدو

ه: باعث تحريك و تسهيل زايمان مي گردد: فَأَحماءَها المَحاضُ الي جِذعِ النَّفلَهِ قالَت يالَيتَني مِتُّ قَبلَ هذا و كُنتُ نُستِاً مُنبيَّاً …. (مريم – 26/43)

وَ حُزِّي اِلَئكَ بِجِذْعٍ نَخلَهِ تُساقِطْ عَلَيكَ رُطَباً جَنّياً (مريم -25)

از ذيل اين حديث استفاده مي شود كه خوردن غذا تنها براي مادر موثر است بلكه در شير او نيز اثر خواهد گذاشت و اين كه خداوند غذا ي مريم را به هنگام تولد نوزاد رطب قرار داد، مفسران چنين استفاده كرده اند كه يكي از بهترين غذاها براي زنان بعد از زايمان رطب (خرماي تازه) است.

آزمايشاتي كه بر روي رطب رسيده انجام پذيرفته نشان داده است كه اين ميوه داراي ماده است كه دهانه رحم را منقبض و عضلات آن را در ماه هاي پاياني دوران بارداري تقويت كرده و زايمان را آسان مي گرداند و از طرفي ميزان خونريزي بعد از زايمان را نيز كاهش مي دهد.

با پيشرفت دانش پزشكي اهميت دارويي خرما نيز به ثبوت رسيده است، در خرما «كلسيم» وجود دارد كه عامل اصلي استحكام استخوان است، و نيز «فسفر» وجود دارد كه از عناصر اصلي تشكيل دهندة مغز و مانع ضعف اعصاب و خستگي است، و نيز «پتاسيم» موجود است كه فقدان آن را در بدن علت حقيقي زخم معده مي دانند.

تفسير نمونه ج 13 ص 48 .

2- رطب داراي مقداري زياد مواد قندي ساده و سهل الهضم «گلوكز» است كه براحتي جذب بدن مي شود. مواد قندي مهمترين منبع توليد انرژي در بدن بوده و بهترين نوع غذا براي عضلات و رحم كه از جمله ضخيم ترين عضلات بدن است مي باشد. عضله رحم بهنگام زايمان كار عظيمي را انجام مي دهد و براي انجام وظيفه خود به نحو مطلوب، نيازمند مواد قندي كافي از بهترين و سهل الهضم ترين و سهل الجذب ترين نوع مي باشد كه تمام اين خصوصيات در رطب وجود دارد. و براي رفع اين نياز است كه متخصصين به هنگام غذا رسيدن درد زايمان به زنان باردار مايعاتي مي نوشانند كه در آن مواد قندي حل شده مي باشد. اين مسئله نيز (نوشيدن شربت هاي شيرين قبل از زايمان) از نظر قرآن دور نمانده است و بهمراه لفظ (كلي به معني بخور، لفظ و اشربي به معني بنوش نيز آورده است.

3- از ديگر خواص رطب آن است كه فشار خون را نزد زنان باردار براي مدت كوتاهي پايين مي آورد كه پس از مدتي به حالت طبيعي برمي گردد. اين امر باعث مي شوند زنان به هنگام زايمان دچار خونريزي كمتري بشوند.

4- رطب يك ماده ملين است و مصرف آن موجب تميز شدن روده بزرگ مي شود، آنچه تا به امروز مشخص گرديده اين است كه مبنهاي نباتي با تميز كردن روده ها بويژه روده بزرگ زايمان را آسان تر مي كنند، زيرا براي انجام يك زايمان خوب بايد قبلاً زائورا تنقيه كرد.

از حضرت صادق (ع) نقل شده است كه هر كس روزي هفت دانه خرما عجوه كه از اطراف مدينه است را ناشتا بخورد هيچ زهري و سحري و شيطاني به او ضرر نمي رساند و در حديث ديگر فرمودند كه هر كس كه هفت دانه خرماي عجوه در هنگام خواب بخورد كرم هاي شكمش كشته مي شوند.

(حليه المتقين)

12- في والكافي: مسنداً، من سلمان بن جعفر الجعفري، قال :

دخلت علي ابي الحسن الرضا عليه السلام و بين يديه ثمر برني ، و هو مجدٌّ باكله، ياكله بشهوده: فقال : يا سلميان ادن فكل . فاكلت معه و انا اقول له : جعلت فداك اني اراك تاكل هد التمر بشهوه؟ فقال: نعم، اني لاحبه، فقلت : لم ؟ قال : لانَّ رسول الله صلي لله عليه و اله كان تمريّاً. و كان امير المومنين عليه السلام تمرياً و كان الحسن تمرياً. و كان ابو عبدالله الحسين عليه السلام تمرياً، كان سيد العابدين عليه السلام تمرياً و كان ابو جعفر عليه السلام تمرياً، و كان ابوعبدالله تمرياً و كان ابي عبدالله عليه اسلام تمرياً و انا تمري و شيعتنا يحبون التمر لانرمم خلقوا من طينتنا و اعدائنا يا سليمان يحبون المسكز لانّهم خلقوا من مارج من نار.

در كافي: از سليمان بن جعفر روايت شده كه گفت: خدمت امام رضا عليه السلام شرفياب شدم. و در جلو آن حضرت يك نوع خرمائي بود بنام «خرمان برني» كه به اشتهاي كامل از آن ميل مي كرد، پس فرمود: سليمان نزديك بيا و بخور. من پيش رفتم و با آن حضرت ميل كردم. و به آن جناب عرض كردم: فدايت گردم مي بينم از اين خرما با اشتهاي كامل ميل مي فرمائيد؟ فرمود: بلي من خرما را دوست دارم. گفتم: چرا؟

فرمود : براي اينكه رسول خدا صلي الله عليه واله خرما را خيلي دوست داشت و همچنين اميرالمومنين و امام حسن و ابا عبدالله الحسين، و امام زين العابدين و امام باقر و امام صادق و پدرم و خودم، همگي خرما را دوست داريم و شيعيان ما نيز خرما را دوست دارند، زيرا از طرف ما آفريده شده اند و دشمنان ما اي سليمان مسكر را دوست دارند، زيرا آنان از شعله اي از آتش خلق شده اند.

سنن بني ، ج 205 ، ص 174 .

فيها فاكهه و النخل ذات الاكمام : توضيحات خود حاج آقا

«فاكهه» به معني هر گونه ميوه است و اينكه بعضي آنرا به معني همة ميوه ها به استثناي خرما و رطب تفسير كرده اند دليلي ندارد جز اينكه «نخل» به صورت جداگانه در آيه ذكر شده است در حالي كه ممكن است اين تكرار بخاطر اهميتي باشد كه در نخل خرما است .

تفسير نمونه ج 23 ص 111

راجع به قلب خرما

قلب خرما:

در منهي اليه تنه خرما در قسمت زير شاخه ها مواد غذائي بسيار مفيدي مانند قارچ سفيد وجود دارد كه كشاورزان آن را قلب خرما (درخت نخل) مي گويند (و در نخلستان درختان جوان (جنس مذكر) كه اضافي باشد را قطع كرده و اصطلاحاً آن را مي كشند) يافت مي شود.

خواص خربزه :

حضرت صادق (ع) مي فرمايند: خربزه ده خصلت دارد و دردي و فسادي در آن نيست و هم خوردني است هم آشاميدني، ميوه است و گل است و اشنان است كه دهان را پاك مي كندو نان خورشت است و قوت جماع را زياد مي كند و مثانه را مي شويد و ادرار بول مي كند و ريگ مثانه را دفع مي كند.

خربزه سرشار از ويتامين هاي (آ) و (ث) و سلولز مي باشد خنك و لينت آور است و باشخاص صفرائي كسانيكه مبتلا به سل ريوي و يا كم خوني شده اند مصرف آن توصيه مي شود.

خربزه عطش را برطرف مي سازد ولي در مصرف آن زياده روي نبايد كرد و بايد هميشه خربزه را به تنهايي و بدون چيز ديگري خورد.

خربزه در مورد بيماري نقرس، رماتيسم، خونريزي بواسير و نواسير، يبوست، گرفتگي ادرار (حبس بول) و سنگ مثانه موثر است.

برگرفته از كتاب خوب بخوريد و جوان بمانيد.

نويسنده و مترجم: دكتر ديون باربو – مهدي نظراتي


جستجو