مخالفان وجود امام زمان (عج) چه میگویند؟

با اینکه مساله ظهور حضرت مهدی علیه السلام در میان دانشمندان اهل سنت مورد قبول است و اکثر آنها  روایات و احادیث مشهور و معروف را قبول کرده اند و همچنین  عده زیادی از بزرگان آنها ، اعتراف کرده اند که احادیث مزبور از احادیث مشهور و متواتر است ، برخی از متعصبان ایشان ، موضوع بدین روشنی را مخدوش نموده ، و تعداد بسیار معدودی از آنها به مساله مهدویت با دیده ی تردید و انکار می نگرند . تا جایی که اعتقاد به ظهور حضرت مهدی ( عج) را افسانه ای پنداشته اند که تنها شیعه به آن معتقد است ، و گویی اصلا اهل سنت در این باره نظری ندارند .

درباره وجود مبارک حضرت مهدی علیه الاسلام احادیث و روایات متعددی آمده است که در بین مسلمانان معروف و مشهور می باشد و دانشمندان اهل سنت آنها را پذیرفته اند . همچنین در قرآن کریم آیات بسیاری در خصوص اثبات وجود و ظهور امام زمان (عج) به چشم می خورد . اما در این میان با وجود کثرت احادیث و آیات در خصوص حضرت مهدی علیه الاسلام عده ای هم هستند که مهدویت را خرافات و افسانه خوانده اند ، خرافاتی که تنها شیعیان ان را قبول دارند .
اگر این جماعت نگاهی به آیات قرآن کریم بیاندازند خواهند دید که آیات متعددی در اثبات ، حقانیت و قطعی بودن ظهور ایشان امده است .
نخست به چند نمونه از آیات مبارکه قرآن کریم که در اثبات وجود مبارک حضرت صاحب الزمان و قطعیت ظهور ایشان می باشد اشاره می کنیم .

سوره ابراهیم(ع):

آیه مباركه: وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا مُوسَىٰ بِآيَاتِنَا أَنْ أَخْرِجْ قَوْمَكَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ وَذَكِّرْهُم بِأَيَّامِ اللَّـهِ ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِّكُلِّ صَبَّارٍ شَكُورٍ (1)
یعنی: ودر حقیقت موسی را با آیات خود فرستادیم و به او گفتیم كه قوم خود را از تاریكی‌ها به‌سوی روشنایی بیرون آور و روزهای خدا را به آنان یادآوری كن كه قطعا
در این یادآوری برای هر شكیبایی سپاسگزاری عبرت‌ها است.
امام صادق(ع) می‌فرمایند: ایام الله یوم یقوم القائم و یوم الكنزه و یوم القیامه یعنی: روزهای خداوندی(ایام الله) سه
روز است؛ روز ظهور قائم صلوات الله علیه، روز مرگ و روز قیامت.
در خصال صدوق از امام باقر(ع) نقل شده است كه فرمودند: ایام الله سه روز است؛ روز قیام قائم آل محمد، روز رجعت و روز قیامت.(2)
سوره بقره

الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ (3) یعنی:” آنان كه به غیب ایمان می‌‌‌‌‌‌ آورند و نماز را برپا می‌دارند و از آنچه به ایشان روزی داده‌ایم انفاق می‌كنند.” تفسیر در رابطه با این آیه شریفه بسیار است. شیخ صدوق در كتاب كمال الدین از حضرت امام صادق علیه السلام نقل می‌كند كه فرمودند: هركس اقرار به ظهور امام زمان كند ایمان به غیب آورده است. متقین در این آیه شریفه شیعیان علی هستند و (غیب) حجت غایب است. دلیل این معنی آیه” وَيَقُولُونَ لَوْلَا أُنزِلَ عَلَيْهِ آيَةٌ مِّن رَّبِّهِ ۖ فَقُلْ إِنَّمَا الْغَيْبُ لِلَّـهِ فَانتَظِرُوا إِنِّي مَعَكُم مِّنَ الْمُنتَظِرِينَ (4) ” یعنی : ای پیغمبر بگو غیب مال خداست پس منتظر باشید كه من نیز با شما از منتظرانم.
در این آیه گروهی دیگر از مفسران حضرت مهدی را از مصادیق “یومنون بالغیب” دانسته و یكی از ویژگی‌های آن حضرت را غایب قلمداد كرده‌اند.
برخی دیگر از مفسران روز رجعت را از لحاظ اینكه از اموری است كه از نظر ما غایب است مصداق آیه شریفه دانسته و ایمان به غیبت در ” یومنون بالغیب” را ایمان به رجعت دانسته‌‌اند.” تفسیر صافی ج 1 – بیان السعاده ج 1″
در همین سوره بقره مفسران درباره آیه ” وَمِنَ النَّاسِ مَن يَقُولُ آمَنَّا بِاللَّـهِ وَبِالْيَوْمِ الْآخِرِ وَمَا هُم بِمُؤْمِنِينَ (5) ” یعنی : و برخی از مردم می‌گویند ما به خدا و روز بازپسین ایمان آورده‌ایم ولی گروندگان “راستین” نیستند. “بقره8” می‌گویند كه عبارت و بالیوم الاخر در زمینه مهدویت مورد توجه برخی از مفسران قرار گرفته و آن را به روز رجعت یا روز امام مهدی (عج) تفسیر نموده‌اند.
آأُولَـٰئِكَ الَّذِينَ اشْتَرَوُا الْحَيَاةَ الدُّنْيَا بِالْآخِرَةِ ۖ فَلَا يُخَفَّفُ عَنْهُمُ الْعَذَابُ وَلَا هُمْ يُنصَرُونَ (6): همین كسانند كه زندگی را به بهای دیگر خریدند پس نه عذاب آنان سبك گردد و نه ایشان یاری شوند.
در خصوص این آیه برخی از مفسران شیعه از این آیه فلسفه برخورد حضرت با مخالفین را تبیین نموده‌اند:
(7)
وَلِكُلٍّ وِجْهَةٌ هُوَ مُوَلِّيهَا ۖ فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِ ۚ أَيْنَ مَا تَكُونُوا يَأْتِ بِكُمُ اللَّـهُ جَمِيعًا ۚ إِنَّ اللَّـهَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ (8)یعنی: پیشی گیرید اعمال نیك را هرجا كه باشید خدا همه شما را خواهد آورد زیرا خداوند به هر چیزی تواناست.
غیبت نعمانی از حضرت امام صادق علیه السلام روایت نمود كه فرمود : این آیه درباره قائم آل محمد (عج) و یاران او نازل شده و آنها پیش از آنكه موقع آمدنشان معلوم گردد اجتماع می‌كنند.

سوره آل عمران

وَتِلْكَ الْأَيَّامُ نُدَاوِلُهَا بَيْنَ النَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللَّـهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَيَتَّخِذَ مِنكُمْ شُهَدَاءَ ۗ وَاللَّـهُ لَا يُحِبُّ الظَّالِمِينَ(9) یعنی : این روزها را میان مردم می‌گردانیم. روایت شده است كه امام صادق (ع) فرمود: از زمان خلقت آدم همیشه دولتی از خدا و دولتی از شیطان بوده پس در این زمان دولت خدا كو؟ آگاه باشید كه صاحب دولت خدا قائم آل محمد (عج) است.

سوره یونس
وَيَقُولُونَ لَوْلَا أُنزِلَ عَلَيْهِ آيَةٌ مِّن رَّبِّهِ ۖ فَقُلْ إِنَّمَا الْغَيْبُ لِلَّـهِ فَانتَظِرُوا إِنِّي مَعَكُم مِّنَ الْمُنتَظِرِينَ(10) یعنی : ای پیغمبر، بگو غیبت مال خداست پس منتظر باشیدكه من نیز با شما از منتظرانم . كه این آیه به فضیلت انتظار اشاره می‌كند.

این آیات تنها بخشی از صدها آیه موجود در قرآن کریم می باشد . از جمله کسانی که وجود مقدس صاحب الزمان (عج) را در نهایت گمراهی انکار می کنند احمد امین مصری در کتاب المهدی و المهدویه فی الاسلام طنطاوی در تفسیر الجواهر خطیب بغدای در کتاب تاریخ بغداد ابن کثیر شامی و چند تن دیگر می باشند.
خطیب بغدادی در کتاب (تاریخ بغداد) آنجا که از امام حسن عسگری علیه الاسلام نام می برد ، بدون این که متذکر شود فرزندی داشته است ، فقط می نویسد : (ابو محمد) الحسن بن علی .

جالب این است که محدث بزرگ اهل سنت ( ملا علی قاری ) کتابی با نام : ارد علی من حکم و قضی بان المهدی الموعود جاء ومضی ( یعنی بطلان قول کسانی که گفته اند مهدی موعود آمده و رفته است) را در رد اظهارات این افراد نوشته است که این رسوایی بزرگی برای این اشخاص می باشد.

پی نوشتها:

1-﴿٥/ابراهیم

2-(تفسیر جامع ج 3)

3-﴿٣/البقره

4-﴿یونس/٢٠

5-﴿البقره/٨

6-(البقره/86)

7-تفسیر صافی ج 1- البرهان ج1 ص 267- تفسیر جامع ج 1 ص206

8-﴿١٤٨/البقره

9- ﴿ال عمران/١٤٠

10- ﴿یونس/٢٠

جستجو