5-یاد خداوند و قیامت:
انسان همواره در حال نظر کردن و نگریستن است و برای همین چشم خویش را باز نگه میدارد و سر میگرداند تا اطلاعات و دانشی از پیرامون به دست آورد و منافع خویش را تامین و از مضرات پرهیز کند. پس گردش چشمان و نگاه کردن اختیاری چشم همانند نفس کشیدن است، ولی انسان باید توجه داشته باشد که این نگاه و نظر میتواند به دیدن تبدیل شود و از حالت غیرطبیعی به اختیاری تغییر ماهیت دهد. از این رو میان نگاه نخست و نگاههای پس از آن، تفاوت حکمی و آثاری است! یعنی یک حکم حلال و جواز، به حرام تبدیل میشود و به تبع آن، آثار آن بر دل و جان و روح آدمی باقی خواهد ماند. گاه این آثار میتواند بسیار مخرب و زیانبار باشد. از این رو امام صادق(علیه السلام) نگاه دوم را خطرساز و نگاه سوم را هلاکت بار دانسته و میفرماید: اول النظره لک و الثانیه علیک ولا لک و الثالثه فیها الهلاک؛ نگاه اول (ناخودآگاه به نامحرم) برای تو جایز و حلال است؛ و نگاه دوم ممنوع است و حرام؛ و نگاه سوم، هلاکت بار است. (من لایحضره الفقیه، ج ۳، ص ۴۷۴، ح۴۶۵۸)
پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله وسلم) نیز از استمرار نگاه کردن برحذر داشته و میفرماید: ایاکم و فضول النظر فانه یبدر الهوی و یولد الغفله؛ از نگاههای اضافی بپرهیزید چرا که تخم هوس میپراکند و غفلت میآورد.(بحارالانوار، ج ۶۹ ، ص ۱۹)
پس اگر کسی خواهان راحتی دل از همه گرفتاریها و اسارت شهوات باشد، باید در نگاه، توجه خاص داشته باشد؛ چرا که نگریستن همان و دل دادن همان و گرفتاری و بدبختیها نیز همان.
خداوند در آیات ۳۰ و 31 سوره نور، چشم چرانی را زمینهساز آلودگی به فحشا و فساد جنسی دانسته و به مؤمنان هشدار میدهد که مراقب نگاههای خود باشند و اجازه ندهند که به چریدن خود ادامه دهد و حرکات خیانتآمیز داشته باشد. در این آیات که حکم حرمت چشمچرانی و نگاه به نامحرمان بیان شده، به این نکته توجه میدهد که انسانها به سبب همین نگاه و چشمچرانی گرفتار زنا میشوند.
از امام صادق(علیه السلام) نقل شده که مقصود از «حفظ فروج» در هر آیهای، همان حفظ از زنا است؛ جز همین آیه که منظور، حفظ از نظر و چشم چرانی است. (تفسیر نورالثقلین، ج ۳، ص ۵۸۸، ح ۹۱) ولی شکی نیست که این حرمت از چشم چرانی نیز به سبب همان گرفتار شدن انسان به زناست.
به سخن دیگر، هر چند که چشم چرانی خودش به عنوان یک فعل دارای حکم مشخصی چون حرمت است که از بیان امام صادق(علیه السلام) به دست میآید، ولی از نظر آثار نیز میبایست توجه داشت که چشم چرانی، انسان را به جاهای خطرناکتری میکشاند که زنا از نتایج آن خواهد بود. از این رو امام صادق(علیه السلام) در سخنی دیگر نگاه را بذر شهوت و فتنه میداند و نسبت به کنترل و مدیریت نگاه و چشم هشدار داده و میفرماید: ایاکم و النظره؛ فانها تزرع فی القلب الشهوه و کفی بها لصاحبها فتنه؛ از نگاه (ناپاک) بپرهیزید که چنین نگاهی تخم شهوت را در دل میکارد و همین برای فتنه و امتحان صاحب آن دل بس است. (تحف العقول، ص ۳۰۵)
این فتنهای که امام صادق(علیه السلام) از آن باز میدارد، همان گرفتار شدن به فتنه زناست که آدمی را ساقط میکند و اجازه نمیدهد تا در مسیر بالندگی و رشد گام بردارد.
رسول خدا(صلی الله علیه وآله وسلم) در این باره فرموده است: «لکل عضو من ابن آدم حظ من الزنا، العین زناها النظر؛ هر عضوی از بنی آدم بهرهای از زنا دارد و زنای چشم نگاه کردن به بدن نامحرم است.» (جامع الاخبار، ص ۴۰۸، ح ۱۱۲۹، به نقل از منتخب میزان الحکمه، ج ۱، ص ۵۰۴، ح ۶۱۴۱)
از نظر آموزههای اسلام نگاه به نامحرم حتی به لباس و مو و جاهایی که از نظر شرعی جایز است مانند دست و چهره، زمانی که آدمی را به گمراهی میکشاند حرام است. با این همه، اگر این نگریستن به نامحرم، چنین تاثیری نداشته باشد باز میبایست از آن پرهیز کرد؛ زیرا تاثیرات بد وضعی خود را بجا خواهد گذاشت. از این رو از حضرت مسیح(علیه السلام) نقل شده است که فرمود: هرگز تیزنظر نباش به سوی چیزی که برایت حلال نیست؛ زیرا تا زمانی که چشمت را حفظ کنی دامنت آلوده به زنا نمیشود و اگر بتوانی به لباس زنی که برایت حلال نیست نگاه نکنی، این کار را انجام بده.» (منتخب میزان الحکمه، ص ۲۳۰، ح ۲۷۴۰)
نگاه حرام علاوه بر آثار جسمی آثار روانی نیز به دنبال دارد،. از جمله حسرت و افسوسی که بر دلها میرود. علی(علیه السلام) نسبت به نگاه کردن هشدار میدهد و میفرماید: «من اطلق طرفه کثر اسفه؛ هر کس چشم خویش را آزاد گذارد، همیشه اعصابش ناراحت بوده و به آه حسرت دائمی گرفتار میشود.» (میزان الحکمه، محمدی ری شهری، همان، ج ۱۰، ص ۷۴ و غرر الحکم، ج ۲، ح ۳۰۴)
و در جای دیگر فرمود: «من اطلق ناظره اتعب حاضره؛ هر کسی چشم را رها کند زندگی فعلی خود را به رنج و ناراحتی گرفتار کرده است.» (منتخب میزان الحکمه، ج ۱۰، ص ۵۰۴، ح ۶۱۳۱۳)
و حضرت امام صادق(علیه السلام) فرمود: «کم من نظره اورثت حسره طویله؛ چه بسیار نگاهها که حسرت طولانی و همیشگی را در پی دارد.» (همان، ج ۱۰، ص ۵۰۴، ح ۶۱۳۳)
این حسرت به دلایل مختلف ممکن است پدید آید که یکی از آنها عدم
دسترسی به آنچه دیده است. وقتی انسان نتواند چیزی را به دست آورد، درحسرت آن میماند
که گاه این حسرت به حسد تبدیل میشود و در شکل فعلی آن رفتار آدمی را نیز تغییر میدهد
که نمونه آن قتل برادر و مانند آن است. (یوسف، آیه ۹؛ مائده، آیه ۳۰)
در حقیقت انسانی که نگاهی شهوت انگیز دارد، عقل خویش را
به تباهی میدهد و نگاه، زمینهساز شهوت و شهوت موجب زوال عقل میشود. از این رو
حضرت امیرمومنان علی(علیه السلام) نسبت به هرگونه شهوت برخاسته از رفتارهای نادرست
از جمله چشم چرانی هشدار میدهد و میفرماید: «ذهاب العقل بین الهوی و الشهوه؛
نابودی عقل در هواپرستی و شهوت است.» (همان، ج ۱ ص ۳۶۰، ح ۴۴۲۱)
.
بنا بر این ما از میزان رعایت حجاب در یک جامعه می توانیم به میزان عفت و خویشتنداری ویاد خدا وقیامت در آن جامعه پی ببریم به عبارت دیگر هنگامی که حجاب در جامعه ضعیف باشد می توانیم نتیجه بگیریم که «عزت نفس»، «غیرت»، «ازدواج بهنگام»، «مدیریت نگاه» وو یاد خدا ومعاد در جامعه ضعیف وکم رنگ شده است.