استفتائات امام خامنه اي روحي فداه -روزه (7)

12. جاهایی که قضا واجب است ولی کفاره واجب نیست

1. کسی که در روز ماه رمضان نیت روزه نمی­کند، یا از روی ریا روزه می­گیرد ولی هیچ یک از کارهایی که موجب باطل شدن روزه است انجام نمی­دهد قضای آن روز بر او واجب است، ولی کفاره واجب نیست. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م73)

 

2. کسی که در ماه رمضان غسل نجابت را فراموش کرده و با حال جنابت یک یا چند روز، روزه بگیرد قضای آن روزها بر او واجب است. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م74)

3. اگر در سحر ماه رمضان بدون این که تحقیق کند صبح شده یا نه، کاری که روزه را بطال می­کند انجام دهد، سپس معلوم شود که در آن هنگام صبح شده بوده است، باید قضای آن روز را بگیرد، ولی اگر تحقیق کند و بداند که صبح نشده و چیزی بخورد، و بعد معلوم شود که صبح بوده است قضای آن روز بر او واجب نیست. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م75)

4. اگر در روز ماه رمضان به خاطر تاریکی هوا یقین کند که مغرب شده یا کسی که خبر او شرعاً حجت است بگوید مغرب شده، و افطار کند سپس معلوم شود که هنوز در آن هنگام مغرب نبوده است باید قضای آن روز را به جا آورد. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م76)

5. اگر بر اثر ابر گمان کند که مغرب شده و افطار کند، بعد معلوم شود که مغرب نبوده است، قضای آن روز بر او واجب نیست. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م77)

6. در سحر ماه رمضان تا وقتی یقین به طلوع فجر نکرده است می­تواند کارهایی را که موجب بطلان شدن روزه است انجام دهد، ولی اگر بعداً معلوم شود که در آن هنگام صبح شده بوده است حکم آن در مسأله «3» گفته شد. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م78)

7. در روز ماه رمضان تا وقتی یقین به فرارسیدن مغرب نکرده باشد نمی­توان افطار کند، و اگر با یقین مغرب افطار کند و بعد معلوم شد که مغرب نشده بوده است حکم آن در مسأله «4 و 5» گفته شد. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م79)

8. اگر روزه دار در هنگام وضو که مستحب است قدری آب در دهان بگرداند و مضمضه کند، این کار را کرد و آب بی­اختیار فرو داده شد روزه­اش صحیح است و قضا بر او واجب نیست، ولی اگر این کار را نه برای وضو بلکه برای خنک شدن و امثال آن انجام داد و آب بی اختیار به حلق او فرو رفت، باید قضای آن روز را به جا آورد. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م80)

13. احکام قضای روزه

1. کسی که یک یا چند روز بی هوش و در حال اغما بوده و روزه­ی واجب از او وفوت شده، لازم نیست قضای روزه آن روزها را به جا آورد. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م81)

2. کسی که به خاطر مستی، روزه از او فوت شده، مانند این که بر اثر مستی نیت روزه نکرده هر چند همه روز را امساک کرده باشد، قضایی روزه­یی که از او فوت شده واجب است. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م82)

3. کسی که نیست روزه کرده ولی سپس مست شده و همه یا بخشی از روز را با حل مستی گذرانیده بنا به احتیاط (واجب) باید روزه­ی آن روز را قضا کند، مخصوصاً در مستی­های شدید که موجب زایل شدن عقل است. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م83)

توجه

· در این مسأله و مسأله­ی قبل فرقی نیست میان اینکه صَرف ماده­ی سکرآور برای او حرام باشد یا به خاطر بیماری یا بی اطلاعی از موضع، حلال بوده باشد. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م83)

4. زن باید ایامی را که به خاطر عادت ماهیانه و یا زایمان روزه نگرفته پس از ماه رمضان قضا کند. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م84)

5. کسی که چند روز از ماه رمضان را به خاطر عذری روزه نگرفته، و تعداد آن روزها را نمی­داند، مثلاً نمی­داند که آیا در روز بیست و پنجم ماه رمضان به سفر رفته تا روزه­هایی که از او فوت شده مثلاً شش روز باشد یا در روز بیست و ششم رفته که پنج روز باشد می­تواند مقدار کمتر را قضا کند و اما در صورتی که هنگام شروع عذر (مثلاً سفر) را می­داند، مثلاً می­داند که در روز پنجم ماه به سفر رفته ولی نمی­داند که در شب دهم برگشته تا پنج روز فوت شده باشد یا شب یازدهم برگشته تا شش روز فوت شده باشد، در این صورت احتیاط (واجب) آن است که مقدار بیشتر را قضا کند. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م85)

6. اگر از چند ماه رمضان روزه­ی قضا داشته باشد، قضای هر کدام را که اول بگیرد مانع ندارد، ولی اگر وقت قضای آخرین ماه رمضان تنگ باشد، مثلاً پنج روز از رمضان آخر قضا داشته باشد و پنج روز هم به ماه رمضان مانده باشد، در این صورت احتیاط(واجب) آن است که قضای رمضان آخر را بگیرد. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م86)

7. کسی که روزه­ی قضای ماه رمضان را به جا می­آورد می­تواند به پیش از ظهر روزه را افطار کند به شرط این که وقت برای قضای روزه، تنگ نباشد، ولی بعدازظهر جایز نیست. (اجوبة الاستفتاءات، س 805)

8. هرگاه به واسطه­ی بیماری، روزه­ی ماه رمضان را نگیرد و بیماری او تا ماه رمضان سال بعد طولانی شود قضای روزه­هایی را که نگرفته واجب نیست، ولی اگر به واسطه­ی عذر دیگری (مثلاً به خاطر مسافرت) روزه نگرفته باشد و عذر او تا رمضان بعد باقی بماند واجب است روزه­هایی را که نگرفته بعد از ماه رمضان قضا کند، همچنین اگر ترک روزه به خاطر بیماری بوده، بعد بیماری رفع شده و عذر دیگری مانند مسافرت پیش آمده است. (اجوبة الاستفتاءات، س 736و749و752و810)

یک نکته در ارتباط با قضای روزه

· ناتوانی از گرفتن روزه و قضای آن به صرف ضعف و عدم قدرت موجب سقوط قضای روزه نمی­شود، بنابراین دختری که به سن تکتلیف رسیده، ولی به علت ضعف جسمانی، توانایی روزه گرفتن ندارد و تا ماه رمضان آینده هم نمی­تواند قضای آن را به جا آورد واجب است روزه­هایی که از او فوت شده را قضا کند، همچنین فردی که چند سال روزه نگرفته و فعلاً توبه کرده و به سوی خدا بازگشته و تصمیم بر جبران آنها دارد، واجب است تمام روزه­های فوت شده را قضا کند و چنانچه نتواند، قضای روزه­ها را از او ساقط نمی­شود وبر جبران آنها دارد، واجب است تمام روزه­های فوت شده را قضا کند و چنانچه نتواند، قضای روزه­ها از او ساقط نمی­شود و بر عهده­اش می­ماند. (اجوبة الاستفتاءات، س 736و749و752و810و811)

14. احکام روزه­ی قضای پدر و مادر

1. اگر پدر و نیز بنا به احتیاط واجب، مادر روزه­های خود را به خاطر عذری غیر از سفر به جا نیاورده و با این که می­توانسته آن را قضا کند، قضا نیز نکرده است بر پسر بزرگتر آنان واجب است که پس از مرگ آنان، خودش یا به وسیله­ی اجیر قضای آنروزه را به جا بیاورد، و اما آنچه به خاطر سفر به جا نیاورده­اند واجب است حتی در صورتی که فرصت و امکان قضا را هم نیافته­اند، آن را قضا کند. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م93)

2. روزه­هایی را که پدر و مادر عمداً به جا نیاورده­اند بنا بر احتیاط (واجب) باید به وسیله­ی پسر بزرگتر شخصاً یا با گرفتن اجیر – قضا شود. (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م94)

3. در نماز و روزه قضای پدرو مادر، ترجیحی بین نماز و روزه نیست و هریک را می­توان بر دیگری مقدم داشت. (اجوبة الاستفتاءات، س 537)

15. احکام روزه­ی مسافر

1. کسی که در ماه رمضان مسافرت می­کند در هر مورد که نماز را باید شکسته بخواند نباید روزه بگیرد، و در هر مورد که باید نماز چهار رکعتی(تمام) بخواند، مانند مسافری که ده روز در یک محل قصد ماندن می­کند یا این که مسافرت شغل اوست واجب است روزه را نیز به جا بیاورد. (مگر در مواردی که استثنا شده است). (استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م95)

2. هرگاه روزه­دار بعد از ظهر مسافرت نماید باید روزه­ی خود را تمام کند، اما اگر پیش از ظهر مسافرت نماید روزه­اش باطل است، ولی قبل از آن که به حد ترخص برسد نمی­تواند روزه را افطار کند و اگر پیش از آن افطار کند بنابر احتیاط کفاره­ی (افطار عمدی روزه­ی ماه رمضان) بر او واجب است. (اجوبة الاستفتاءات، س 798 و استفتا از دفتر معظم له)

3. هرگاه مسافر پیش از ظهر وارد وطن شود یا به جایی برسد که قصد ده روز توقف دارد، چنانچه کاری که روزه را باطل می­کند انجام نداده باشد باید روزه بگیرد و اگر انجام داده باید بعداً قضا کند، ولی اگر بعد از ظهر وارد شود نمی­تواند روزه بگیرد. (اجوبة الاستفتاءات، س 738)

4. مسافرت در ماه رمضان هر چند برای فرار از روزه باشد جایز است. البته بهتر است به سفر نرود مگر این که سفر برای کار نیکو یا لازمی باشد. (اجوبة الاستفتاءات، س 742 و استفتا از دفتر معظم له، باب روزه، م 96)

یک نکته در ارتباط با روزه­ی مسافر

· مسافری که تصمیم به اعتکاف در مسجد الحرام دارد اگر قصد اقامت ده روز در مکه­ی مکرمه نماید و یا نذر کرده باشد که در سفر روزه بگیرد بر او واجب است بعد از این که دو روز روزه گرفت، اعتکاف خود را با روزه­ی روز سوم کامل کند، ولی اگر قصد اقامت و یا نذر روزه در سفر نکرده باشد، روزه­ی او در سفر صحیح نیست و با عدم صحت روزه، اعتکاف هم صحیح نیست. (اجوبة الاستفتاءات، س 833)


جستجو