فاطمه زهراء علیهاالسلام در منابع شیعه و اهل سنّت

قلب انسان نقش بسیار مهمی در تکامل او ایفاء می‌‌نماید.
از امام جواد الائمه(ع) نقل شده که فرمودند:
(القصد الی الله تعالی بالقلوب ابلغ من اتعاب الجوارح بالاعمال ).
با قلوب به سوی خدای تعالی روی آوردن رساتر وبلیغ تر است از به خستگی درآوردن اعضاء و جوارح با اعمال.
یکی از راههای ارتباط قلبی با خدا این است که انسان در شادی و غم، رنگ خدایی بگیرد.صبغه الله و من احسن من الله صبغه ) و این مهم هنگامی تحقق خواهد یافت که قلب انسان به مقتضای روایت ( الذین یفرحون لفرحنا و یحزنون لحزننا ) با اهل بیت که حجتهای خدا هستند در حزن و سرور هماهنگ گردیده و تابع محض ایشان شود. دراین میان حزن اهمیت بسزایی یافته. قلبی که برای خدای تعالی و اولیاء او محزون و اندوهگین شده سه ویژگی دارد:
۱- قلب حزین و اندوهناک محبوب خداست،  چنان که درروایت آمده است:
(انّ الله یحب کلّ قلب حزین ) خدای تعالی هر دل اندوهناکی را دوست می‌‌دارد.
۲- دل غمگین و قلب شکسته به مقام حضور پروردگار باریافته و آنرا درک خواد نمود. در حدیث قدسی است که خدای تعالی به داوود پیغمبر(ص) فرموده:
(انا عند المنکسره قلوبهم ) .من نزد کسانی هستم که دلهایشان شکسته است.
۳- کسی که برای مصائب و غمهای اهل بین (ع) مهموم و دلش دردناک شده، نفس کشیدنش تسبیح خدا و اندوهش عبادت به حساب می‌‌آید.درروایت آمده:
( نفس المهموم لظلمنا تسبیح و همه لنا عباده ).
کسیکه غمناک است برای ظلمی که به ما شده، نفسش تسبیح و اندوهش برای ما عبادت است.
باید بدانیم که شراره‌های حزن واندوه درمصائب اهل بیت (ع) آنگاه روشن و مشتعل خواهد شد که این مصائب شناخته و معلوم گردد.
و از این بیان جایگاه معرفت به مصائب واضح و آشکار می‌‌شود. شیخ صدوق (ر) درعقاب الاعمال از امام باقر(ع) نقل نموده فرمودند:
( من لم یعرف سوء ما اتی الینا من ظلمنا و ذهاب حقّنا و ما رکبنا به فهو شریک من اتی الینا فی ما ولّینا به).
کسی که نشناسد بدی آنچه که به ما آمده است از ظلمی که به ما شده و از بین رفتن حقمان آنچه برآن حمل شده و وادار شدیم پس او شریک کسی است که (این ظلمها را) برسر ما آورده است ، در آنچه که ما (از طرف خداوند) ولی برآن شده بودیم .
مصیبت فاطمه زهراء (س) سخت تر و تلخ تر از محنت کربلا
امام صادق(ع) به مفضل فرمودند:
(ولا کیوم محنتنا بکربلاء و ان کان یوم السقیفه  و احراق النار علی باب امیرالمومنین و الحسن و الحسین و فاطمه و زینب و ام کلثوم و فضه و قتل محسن بالرفسه اعظم و ادهی و امر لانه اصل یوم العذاب).
و هیچ روزی مانند روز مصیبت ما در کربلا نیست، اگرچه روز سقیفه و آتش زدن درب خانه امیرمومنان(ع) و حسن و حسین و فاطمه و زینت و ام کلثوم و فضه و قتل محسن(ع) دراثر لگدی که به شکم مادرش زدند بزرگتر و ناگوارتر و تلخ تر است چرا که آن روز، اصل روز عذاب است .
آری اگر درب خانه فاطمه را آتش نمی‌زدند کسی جرات نمی‌کرد که خیمه‌های اهل بیت (ع) را در کربلا به آتش بکشد. اگر آن دست ناپاک و آن تازیانه‌ها بر جسم پاره تن پیامبر خدا (ص) فرود نمی‌آمد در کربلا هم بدنهای جگر گوشه‌های آل عبا زیر تازیانه یزیدیان مجروح نمی‌گشت. این ستمها همه برخواسته از سقیفه است،آنها غدیر خم را به فراموشی سپردند و با کودتای شوم سقیفه، آینده جامعه مسلمین را به تباهی کشاندند وا زا ینجاست که امام صادق(ع) می‌‌فرمایند:
(لانّه اصل یوم العذاب)
برای اینکه این روز(روز سقیفه) اصل روز عذاب است
و چه زیباست سروده علامه محقق آیه الله حاج شیخ محمد حسین اصفهانی قدس سرّه که فرمودند:
فما رماه اذ رماه حرمله                        و انما رماه من مهد له
سهم اتی من جانب السقیفه  و قوسه علی یدالخلیفه
و ما اصاب سهمه نحر الصبی                     بل کبد الدین و مهجه النبی
آن تیری که حرمله بسوی گلوی حضرت علی اصغر(ع) انداخت، به دست او پرتاب نشد، بلکه (درحقیقت) کسیکه مقدمه این کار را فراهم کرد این تیر را انداخت.
این تیری است که از جانب سقیفه آمده و کمانش در دستان خلیفه(ابوبکر و عمر) است. و این تیر به گلوی آن کودک شش ماهه نخورد بلکه (در حقیقت) به جگر دین و قلب پیامبر(ص) اصابت نمود.
عهد الهی :صبر در مصائب
کمال انسانی در تخلّق به اخلاق و صفات الهی است. خدای تعالی تحمل مصائب را نشانی برای انسان کمل و خلیفه خدا قرار داده است و می‌‌خواهد به همه نشان دهد که امیرمؤمنان (ع) همان طور که (عین الله الناظره و اذن الله الواعیه و یدالله الباسطه و لسان الله الناطقه) هستند، در صبر نیز آیه اتم و اعظم و آینه تمام نمای صبر خدای متعال می‌‌باشند.
درکتاب اصول کافی  از موسی بن جعفر (ع) نقل شده که خدای تعالی، جبرئیل و میکائیل و ملائکه مقرب خود را به حضور پیامبر(ص) و امیرمؤمنان(ع) فرستاده تا در حضور ایشان عهد و پیمان الهی بر صبر نمودن در مصائب امیرمؤمنان(ع) عرضه شود. و آن حضرت(ع) در حضور پیامبر(ص) صبر و تحمل دراین مصائب را قبول فرموده و اعلام رضایت نموده.
بزرگترین مصیبتی که خدای تعالی از امیرمؤمنان(ع) پیمان گرفت تا در آن صبر نماید،واقعه تلخ مظلومیت فاطمه زهراء(ع) بود. دراینجا امیرمؤمنان (ع) فرمودند:
والذی فلق الحبه و برأ النسمه، لقد سمعت جبرئیل (ع) یقول للنبی: یا محمد عرفّه انّه ینتهک الحرمه الله و حرمه رسول الله صلی الله علیه وآله و علی ان تخضب لحیته من رأسه بدم عبیط. قال امیرالمومنین(ع) فصعقت حین فهمت الکلمه من الامین جبرئیل حتی سقطت علی وجهی و قلت :نعم قلبت و رضیت…
به آن خدایی که دانه را شکافت و نفس انسان را آفرید هر آینه شنیدم که جبرئیل (ع) به پیامبر(ص) می‌‌گفت:ای محمد برای او بیان کن که حرمت شکسته خواهد شد و آن همان حرمت خدا و حرمت رسول خدا(ص) (یعنی حرمت فاطمه زهراء ع) می‌‌باشد،و همچنین محاسنش با خون تازه سرش خضاب خواهد شد.امیرمؤمنان(ع) فرمود: چون این کلمه را از جبرئیل امین دریافتم بیهوش شدم تا اینکه با صورت به زمین افتادم (و به خدای تعالی) گفتم: بله قبول کردم و راضی شدم… پس این عهد الهی بر فاطمه زهراء(ع) و حسن و حسین (ع) عرضه شد و همه قبول فرموده و اعلام رضایت نمودند.
(اعلان حقانیت امیرمؤمنان(ع) و بطلان سقیفه)
احیای ایام فاطمیه احیای غضب حضرت زهراء (ع) و غضب الهی است بر غاصبان خلافت چرا که:
(ان الله لیغضب لغضب فاطمه)
خداوند به خاطر غضب فاطمه (س) غضب می‌‌کند.
برپایی خیمه‌های عزای فاطمی، کشیدن خط بطلان است بر خلافت سردمداران سقیفه. بزرگذاشت این ایام، تداوم نهضت فاطمی است در اعلان حقّانیت امیرمومنان (ع) .
آری فاطمیه فریاد مظلومیت علی (ع) است از حنجر تشیع در گوش عالمیان.
فاطمیه زمزمه بغض آلود محبّ علی (ع) است در ترویج ولایت و اصلاح عقائد و اخلاق امت پیامبر (ص).
تداوم نهضت فاطمّیه :
اصلاح اصول و فروع دین و اخلاق و فرهنگ دینی
آثار نهضت فاطمیه در سه بعد مهم ظهور می‌‌یابد:
۱- اصلاح اصول دین:
مسئله امامت یکی از اصول دین اسلام است که پیامبر اکرم(ص) در غدیر خم رسما آنرا اعلام نمودند امامت امیرمومنان (ع) در غدیر خم به امر خدا با نزول آیه (یا ایها الرسول بلغ ما انزل الیک من ربک و ان لم تفعل فما بلغت رسالته )
ابلاغ شد، خدای تعالی به پیامبر اکرم (ص) فرمود: اگر امامت امیرمومنان(ع) ابلاغ نشود رسالت ایشان انجام نشده است. و پس از اعلام وصایت امیرمومنان(ع) در غدیر،آیه کمال دین (الیوم اکملت لکم دینکم و اتممت علکیم نعمتی و رضیت لکم الاسلام دیناً  ) به عنوان تاکید بر اصل امامت نازل گردید. پس از ارتحال پیامبر اکرم (ص) تنها کسی که با سپر قرار دادن جان خود، از اصل امامت دفاع کرد حضرت فاطمه زهراء(ع) بود.
نهضت دفاع از امامت و اعتراض علنی به غاصبان خلافت توسط صدیقه کبری فاطمه زهراء(ع) بنیانگذاری شد.
تشییع شبانه و قبر مجهول،سند بزرگی است که آن حضرت برای اعتراض به خلفاء،به نسلهای آینده ارائه دادند.
۲- اصلاح فروع دین:
یکی از آثار دفاع از اصل امامت،اصلاح فروع دین است. مکتب اهل بیت (ع) در فورع دین بیانگر همان احکامی است که توسط پیامبر اکرم(ص) از سوی خداوند تعالی آورده شد. انحراف از این مکتب موجب شد که بسیاری از احکام و قوانین اسلام به فراموشی سپرده شده و بدعتهای برخواسته از هواهای نفسانی به نام دین به مردم عرضه شود،عمر وابوبکر،مردم را از نقل کلمات پیامبر اکرم(ص) به نص آیه شریفه
( و ما ینطق عن الهوی ان هو الا وحی یوحی ) همه برخواسته از وحی بود. شمس الدین ذهبی عالم بزرگ اهل سنت در تذکره الحفّاظ  نقل حدیث از پیامبر(ص) را منع نمود. و احادیثی را که از آن حضرت نوشته شده بود به آتش کشید.
عمر،صحابه را از نقل حدیث از پیامبر(ص) منع نمود. ابن کثیر مورخ مشهور اهل سنت در تاریخ خود  از ابوهریره نقل می‌‌کند که گفت:
ما کنّا نستطیع ان نقول قال رسول الله(ص)حتی قبض عمر. تا زمانیکه عمر زنده بود ما نمی‌توانستیم از پیامبر حدیث نقل کنیم.
و در کتاب جامع بیان العلم  از ابی هریره نقل شده که گفت:
لقد حدثتکم با حادیث لو حدثّت بها زمن عمربن خطاب لضربنی عمر بالدّره.
برای شما احادیثی بازگو می‌‌کنم که اگر در زمان عمر بن خطاب گفته بودم او مرا با تازیانه می‌‌زد. ذهبی نظیر همین مطلب را در تذکره الحفاظ  آورده است .
همچنین او بعضی صحابی را تهدید نمود که اگر حدیث از پیامبر (ص) نقل نمایند آنها را تبعید خواهد کرد و به بعضی از صحابه اجازه خروج از مدینه نمی‌داد تا مبادا از پیامبر (ص) حدیثی نقل نمایند.
در منابع متعدد روایی و تارخی اهل سنت نقل شده که عمر،قرظه ابن کعب را از نقل حدیث از پیامبر نهی کرد . همچنین در طبقات ابن سعد  نقل شده که عمر از نوشتن سنن پیامبر(ص) اجتناب می‌‌کرد.
بسیار واضح است که ممنوعیت نگارش احادیث پیامبر(ص) موجب بروز انحرافات و اشتباهات بسیار بزرگ در احکام و قوانین مذهبی اهل سنت گردیده است. درحالیکه شیعیان احکام و فروع دین رااز ائمه (ع) بدون هیچ کم و کاست دریافت کرده و ازا نی انحرافات محفوظ و مصون مانده اند.
۳- اصلاح نظام اخلاقی و فرهنگی جامعه:
یکی از نتایج مهم دفاع از امامت امیرمومنان(ع) نشر فضائل اخلاقی و فرهنگی در جامعه است ،چرا که امیرمومنان(ع) به شهادت آیه مباهله،نفس پیامبر(ص) بوده و مزیّن به همان اخلاق حسنه‌ای می‌‌باشد که خدای تعالی پیامبرش را به آن ستوده چنانکه می‌‌فرماید:
(و انّک لعلی خلق عظیم )
و همچنین امیرمومنان(ع) در علم و دانش نیز به شهادت خاصه (شیعه)  و عامه (سنی)  درب شهر علم می‌‌باشد. چنانکه پیامبر اکرم (ص) فرمودند:
( انا مدینه العلم و علیٌّ بابها)
حذف مسئله امامت امیرمومنان و اهل بیت علیهم السلام باعث انحطاط نظام اخلاقی در زمامداران و بالتبع جامعه مسلمین گردید. چرا که (الناس علی دین ملوکهم  ) در اینجا به دو نمونه اشاره می‌‌شود:
امیرمومنان(ع) در نهج البلاغه خطبه سوم (شقشقیه) در ضمن بیان انتصاب عمر توسط ابوبکر،اخلاق او را چنین تشریح می‌‌فرماید:
(فصیّرها فی حوزه خشناء یغلظ کلمها و یخشن مسها و یکثر العثار فیها و الاعتذارمنها)
پس ابوبکر خلافت را در جای درشت و ناهموار قرار داد(عمر را بعد از خود خلیفه ساخت) درحالیکه عمر سخن تند وزخم زبان داشت،ملاقات با او رنج آوربود و اشتباه او (در مسائل دینی )بسیار و عذر خواهی او (در انچه به غلط فتوی می‌‌داد) بیشمار بود .(ترجمه فیض الاسلام)
یکی ازنمونه‌های انحطاط فرهنگی در عصر عمر آتش زدن کتابخانه‌های بزرگ علمی ایرانیان در جریان فتح ایران می‌‌باشد کعبه دستور عمر انجام گرفت. با اینکه این کتابخا ذخائر بزرگی از علوم و دانشهای مختلف بود.
ابن خلدون مورخ بزرگ اهل سنت در تاریخ خود  این حرکت ضد فرهنگی را نقل نموده و می‌‌گوید:
این علوم الفرس التی امر عمر بمحوها عند الفتح
کجاست علوم و دانش فارسها که عمر به هنگام فتح (ایران) دستور داد آنها را محو نمایند.
برای تحقیق درا ین مساله به کتاب کشف الظنون (۱/۴۴۶) و الغدیر (۶/۳۰۱) رجوع نمایید.
درحالیکه اگر گذاشته بودند که امیرمومنان (ع) زمام جامعه اسلامی را به دست گیرد نه تنها مملکت ایران بلکه سایر سرزمینها بدون جنگ و خونریزی بلکه با عرضه تعالیم الهی و نظام اخلاقی و فرهنگی دینی به اسلام می‌‌گرویدند.

(۱)
بعث ابوبکر عمر بن الخطاب الی علی علیه السلام حین قعد عن بیعته و قال : ائتنی به باعنف العنف…
هنگامیکه علی (ع) از بیعت با ابوبکر کناره گیری کرد،ابوبکر عمر بن خطاب را به سوی علی (ع) فرستاد و گفت :او را با سخت ترین تندی و عتاب به نزد من بیاور(برای بیعت گرفتن).
منابع شیعه:
۱- الشافی ۳/۲۴۰ (الشریف المرتضی ره م.۴۶۰)
۲- تلخیص الشافی ۳/۷۵ (شیخ الطائفه ابوجعفر طوسی م۴۶۰)
۳- انوارالیقین/۳۷۹ (الحسنی الزیدی م.۶۷۰)
۴- بحارالانوار۲۸/۳۸۸ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)

منبع اهل سنت:
انساب الاشراف(ط.دارالمعارف قاهره)۱/۵۸۷ و (ط.دارالفکر بیروت)۲/۲۶۹ (البلاذری م.۲۷۹)
(۲)
(قال)ابوبکر:…ان ابوا(علیک) فقاتلهم
ابوبکر گفت: اگر امتناع کردند با آنها بجنگ.
منابع شیعه:
۱- نهج الحق و کشف الصدق /۲۷۱ (علامه حلی م.۷۲۶)
۲- فاطمه بهجه قلب المصطفی ۲/۵۲۷-۵۲۳ (رحمانی همدانی)
۳- مظلومیت برترین بانو/۱۰۵ (آیه الله سید علی میلانی)
منابع اهل سنت:
۱- العقد الفرید (چاژ دار الکتاب العربی)۴/۲۴۲ و (چاژ مکتبه النهضه المصریه)۴/۲۵۹ و(ط.آخر)۵/۱۳ و(ط.آخر بمصر) ۳/۶۳” و عبارته هکذا:ان ابیا(علی (ع) و العباس)  فقاتلهما(ابن عبد ربه م .۳۲۸)
۲- تاریخ ابی الفداء المختصر فی اخبار البشر(ط.دارالغرفه بیروت ۱/۱۵۶ و ط.قاهره مکتبه المبتنی /۱۶۵ (ابوالفداء م۷۳۲)
۳- اعلام النساء ۴/۱۱۵-۱۱۶ (عمر رضا کحاله)

(۱)
و بلغ ابابکر و عمر ان جماعه من المهاجرین و الانصار فقد اجتمعوا مع علی بن ابیطالب فی منزل فاطمه بنت رسول الله فأتوا فی جماعه حتی هجموا الدار….
به ابابکر و عمر خبر رسید که عده‌ای از مهاجرین و انصار با علی بن ابیطالب درخانه فاطمه (س) دختر رسول خدا (ص) اجتماع نموده اند پس (عمر) با جماعتی آمدند تا اینکه به خانه هجوم آوردند…
منبع شیعه:
تاریخ یعقوبی ۲/۱۲۶ (یعقوبی م .۲۹۲)
منبع اهل سنت:
السقیفه و فدک /۷۲ (جوهری م.۲۳۲)
(۲)
فوجّهوا الی منزله فهجموا علیه…
پس به سوی منزل او (امیرالمومنین(ع) شتافتند و براو یورش بردند…
منبع اهل سنت:
۱- اثبات الوصیه/۱۴۳(طبع مرکز المصطفی/۱۲۴)(مسعودی م۳۴۵)
(۳)
…انّ الهجوم الی بیت فاطمه الزهراء علیها السلام علی ما ذکره این قتیبه تکرر مرتین:
(الهجوم الاولی فی کلام ابن قتیبه)
ان ابابکر تعقد قوما تخلّفوا عن بیعته عند علی(ع) فبعث الیهم عمر فجاء فناداهم و هم فی دار علی (ع) فابوا ان یخرجوا،فدعا بالحطب و قال :والذی نفس عمر بیده لتخرجن اولا حرقنها علی من فیها فقیل له : یا اباحفص ان فیها فاطمه قال:و ان!فخرجوا فبایعوا الا علیاً(ع).
(الهجوم الثانی فی کلام ابن قتیبه):
… فاتی عمر ابابکر فقال له الا تاخذ هذا المتخلف عنک بالبیعه؟ فقال ابوبکر لقنذ(و هو مولی له) اذهب فادع لی علیاً … فقال عمر الثانیه لا تمهل هذا متخلف عنک بالبیعه. فقال ابوبکر لقنفذ: عد الیه فقل له خلیفهرسول الله یدعوک لتبایع… ثم قام عمر فمشی معه جماعه حتی اتوا باب فاطمه(ع) فدقّوا الباب فلما سمعت اصواتهم نادت باعلی صوتها: یا ابت یا رسول الله ماذا لقینا بعدک من ابن الخطاب و ابن ابی قحافه؟ فلمّا سمع القوم صوتها و بکاء‌ها انصرفوا باکین و کادت قلوبهم تنصدع و اکبادهم تنفطر و بقی عمر و معه قوم: فاخرجوا علیا (ع) فمضوا به الی ابی بکر فقالوا له:بایع فقال (ع) ان لم افعله فمه؟ قالوا: اذاً و الله الذی لا اله الا هو تضرب عنقک.
هجوم به خانه فاطمه زهراء (س) بنابر آنچه که ابن قتیبه ذکر نموده ،‌دو بار تکرار شده است:
(هجوم اول در کلام ابن قتیبه):
ابابکر گروهی را جویا شد که از بیعت با او تخلف کرده ونزد علی (ع) می‌‌باشند پس عمر را به سول آنها فرستاد، عمر نزد آنها آمده و آنها را صدا زد حال  آنکه ایشان در خانه علی (ع) بودند ولی آنها از خارج شدن خانه اباء و امتناع ورزیدند پس عمر هیزم طلب کرد و گفت به آن خدایی که جان عمر در دست اوست یا از خانه خارج می‌‌شوید یا خانه را با تمام کسانی که در آن هستند می‌‌سوزانم.
به عمر گفته شد‌ای ابا حفص فاطمه (س) در این خانه است. عمر گفت اگرچه (فاطمه (س) در خانه باشد) پس آن گروه خارج شده و با ابوبکر بیعت کردند جز علی (ع).
(هجوم دوم در کلام ابن قتیبه)
پس عمر نزد ابابکرآمد و هب او گفت: آیا از این کسی که تخلف نموده بیعت نمی‌گیری؟ پس ابوبکر به قنفذ(و او مولای قنفذ بود) گفت: برو و علی (ع) را بخوان… برای بار دوم عمر گفت: به این کسی که از بیعت با تو تخلف نموده مهلت نده. بعد ابوبکر به قنفذگفت: برگرد بسوی او و به او بگو خلیفه رسول الله (ص) تو را می‌‌خواند که با او بیعت کنی. سپس عمر برخواست و گروهی با او حرکت کردند تا به درب خانه فاطمه (س) رسیدند پس درب را کوبیدند.فاطمه (س) چون صدای آنها را شنید با ندای بسیار بلند فرمود:‌ای پدرذ،ای رسول خدا بعد از تو،از ابن خطاب و ابن ابی قحافه چه‌ها برسر ما آمد. پس جمعی از آن گروه چون صدای فاطمه(ع) و گریه اش را شنیدند بازگشتند در حالیکه اشک می‌‌ریختند و نزدیک بود که دلهایشان از جا کنده شود و جگرهایشان پاره پاره شود. ولی عمر با جمعی باقی ماند پس آنها علی (ع) را از خانه بیرون کشیده و او را بسوی ابوبکر بردند و به اوگفتند: بیعت کن پس فرمود: اگر بیعت نکنم چه می‌‌کنید؟ گفتند بنابراین قسم به خدایی که جز او خدایی نیست گردنت را خواهیم زد.
منبع اهل سنت:
الامامه و السیاسه( المعروف بتاریخ الخلفاء) ۱/۳۰ و (ط.مصطفی الحلبی و اولاده بمصر)/۱۲ ( ابن قتیبه م.۲۷۶)

عن سلمان و عبدالله بن عباس قالا:… فوثب عمر غضبان فنادی خالد بن ولید و قنفذا فامرهما ان یحملا حطبا و نارا…
از سلمان و عبدالله بن عباس نقل شده که گفتند: عمر غضبناک برخاست و خالدبن ولید و قنفذ را صدا زد و به آن دو دستور داد که هیزم و آتش بیاورند.
منابع شیعه:
۱- کتاب سلیم (چاپ اعلمی)۲/۲۵۰ و ص ۳۸۶ از این کتاب به تحقیق محمد باقر انصاری (سلیم بن قیس الهلالی م.۹۰)
۲- بحارالانوار ۴۳/۱۹۷ و۲۸/۲۹۹ (علامه مجلسی م .۱۱۱۰)
(۲)
عن فاطمه الزهراء: … فجمعوا الحطب الجزل علی بابنا و و اتوا بالنار لیحرقوه و یحرقونا…
…پس هیزم زیادی در کنار درب خانه ما جمع کردند و آتش آوردند که در را بسوزانند و ما را نیز بسوزانند…
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۳۰/۳۴۸ (علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۲- احقاق الحق ۲/۳۷۳ (قاضی نورالله شوشتری م.۱۱۱۹)
۳- مجمع النورین /۱۴۷ (ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
۴- بیت الحزان /۱۲۱ (شیخ عباس قمی م.۱۳۵۹)
(۳)
نقل ابن خیزرانه (ابن خزانه،ابن خنزابه) فی غرره قال زیدبن اسلم کنت ممن حمل الحطب مع عمر الی باب فاطمه حین امتنع علی اصحابه عن البیعه …
ابن خیزرانه در کتاب غرر خود از زیدبن اسلم روایت می‌‌کند که من از جمله کسانی بودم که به هنگام خودداری علی (ع) و یارانش از بیعت، به همراه عمر هیزم به طرف درب خانه فاطمه(ع) بردیم…
منابع شیعه:
۱- کتاب سلیم/۸۳ (سلیم بن قیس الهلالی م۳۰)
۲- تاریخ یعقوبی(دارصادربیروت) (یعقوقی م .۲۹۲)
۳- مثالب النواصب /۴۱۹ (ابن شهر آشوب م.۵۸۸)
۴- الطرایف /۲۳۹ (سید بن طاووس م.۶۶۴)
۵- نهج الحق و کشف الصدق /۲۷۱(علامه حلی م.۷۲۶)
۶- احقاق الحق /۲۲۸ و(شرح احقاق الحق) ۲/۳۷۳ (قاضی نور الله شوشتری)
۷- شفاء الصدور۱/۲۸۰ (علامه ابوالفضل تهرانی)
۸- فاطمه بهجه قلب المصطفی (ترجمه)/۷۴۳ (رحمانی همدانی)
۹- ماساه الزهراء۲/۹۷-۲۰۱ (علامه عاملی)
۱۰- الهجوم علی بیت فاطمه /۱۸۲ (عبدالزهراء مهدی)
(۴)
عن ابی جعفر (ع): و ذلک الحطب عندنا نتوارثه …
آن هیزم (که از آتش زدن درب باقی مانده) نزد ما موجود است و آن را (به عنوان سند مظلومی فاطمه زهراء(ع) از یکدیگر به ارث می‌‌بریم…
منبع شیعه :
دلائل الامامه (ط.الغری) /۲۳۸ (طبری م.۳۱۰)
جمع آوری هیزم،پشت درب خانه امیرالمومنین(ع) در منابع زیر هم آمده است.

منابع شیعه:
۱- تفسیر عیاشی ۲/۳۰۸ (عیاشی م.۳۲۰)
۲- المستر شد /۲۲۴ (محمد بن جریر الطبری م.قرن۴)
۳- نوادر الاخبار(تحقق انصاری قمی)/۱۸۳ (فیض کاشانی م.۱۰۹۱)
۴- البرهان ۲/۴۲۴ (ط.اول دارالتفسیر قطعه رحلی)۲/۴۳۲ و(ط.آخر)۲/۴۲۴ (سید هاشم بحرانی م.۱۱۰۷)
۵- حلیه الابرار ۲/۶۶۷ (سید هاشم بحرانی م.۱۱۰۷)
۶- بحارالانوار ۳۰/۲۹۳ و ۵۳/۱۹ و ۲۸/۲۳۱ (علامه مجلسی م. ۱۱۱۰)
۷- شرح احقاق الحق(مع تعلیقه سید المرعشی)۳۳/۳۶۰ (قاضی نورالله شوشتری م.۱۱۱۹)
۸- تشیید المطاعن ۱/۴۳۳-۴۳۴ (سید محمد قلی نیشابوری م.۱۲۶۸)
۹- الغدیر ۵/۳۷۲ (علامه امینی
۱۰- مستدرک سفینه ۸/۴۰۵ (آیت الله نمازی)
۱۱- الکنی و الالقاب ۱/۳۸۶ (شیخ عباس قمی م.۱۳۵۹)
۱۲- بیت الاحزان /۸۲ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
۱۳- الانتصار ۷/۲۵۸ -۳۲۵ (علامه عاملی)
منابع اهل سنت:
۱- الامامه و السیاسه۱/۱۲-۳۰(تحقیق الشیری)(ابن قتیبه م.۲۷۶)
۲- انساب الاشراف ۱/۵۸۷ و۲/۲۶۹(البلاذری م۲۷۹)
۳- العقد الفرید۵/۱۲ (ابن عبد ربه م۳۲۸)
۴- مروج الذهب۳/۷۷ (مسعودی م۳۴۶)
۵-موتمر علمای بغداد۱۳۵-۱۳۷ ( مقاتل بن عطیه م۵۲۵ )
۶- شرح نهج البلاغه ۲۰/۱۴۷ (ابن ابی الحدیدم۶۵۶)
۷- العام النساء/ قسمت حرف فاء(عمر رضا کحاله)
۸- عمربن الخطاب /۱۸۳ (عبدالرحمن احمد البکری)

(۱)
ان عمر جاء الی بیت علی لیحرقه علی من فیه…
عمر بسوی خانه علی (ع) آمد تا این که خانه را با هر که در آن است بسوزاند…
منبع اهل سنت:
روضه المناظر(چاپ در حاشیه کتاب الکامل ابن اثیر)۱۱/۱۱۳ (چاپ افندی ۷/۱۶۴) (ابن شحنه م.۸۸۲)(۲)
انّ ابابکر ارسل الی علیّ یرید البیعه،فلم یبایع، فجاء عمر و معه فتیله فتلقّته فاطمه علی الباب…
ابوبکر سراغ علی (ع) فرستاد تا از وی بیعت بگیرد ولی او بیعت ننمود لذا عمر در حالیکه مشعل را به دست داشت آمد و فاطمه(ع) او را بر درب خانه اش مشاهده کرد…
منبع اهل سنت:
انساب الاشراف ۱/۵۸۶ و (ط.دارالفکر۲/۲۶۸ (البلاذری م.۲۷۹)
(۳)
فاقبل عمر بشی(بقبس) من نار علی ان یضرم(ع) الدار
عمر با پاره‌ای از آتش پیش آمد تا خانه را به آتش بکشد…
منابع اهل سنت:
۱- العقد الفرید(دارالکتب العلمیه بیروت) ۵/۱۳ (ابن عبد ربه م.۳۲۸)
۲- المختصر فی اخبار البشر۱/۱۵۶ (ابی الفداء م۷۳۲)

(۱)
… فقال ابوبکر لقنفذ ارجع فان خرج فاقتحم علیه بیته فان امتنع فاضرم علیهم بیتهم النار…
… ابوبکر به قنفذ گفت بازگرد به خانه علی (ع) اگر از خانه هم خارج شد پس بر (خانه) او هجوم برید اگر (از خروج برای بیعت) امتناع کرد خانه اش را به آتش بکشد…
منابع شیعه:
۱- کتاب سلیم ۲/۸۶۲ (سلیم بن قیس الهلالی م۹۰)
۲- بحارالانوار ۲۸/۲۷۰-۲۶۹ (علامه مجلسی م۱۱۱۰)
(۲)
فقال عمر بن خطاب:اضرموا علیهم البیت ناراً…
پس عمر گفت :خانه را بر آنها آتش بزنید…
منابع شیعه:
۱- تفسیر امام عسکری المنسوب الی الامام العسکری (ط.مهر قم)۱۰۸
۲- امالی شیخ مفید(مطبعه /۴۹ (شیخ مفید م ۴۱۳)
(۳)
و کان یصیح احرقوا دارها بمن فیها و ما کان فی الدار غیر علی و فاطمه و الحسن والحسین…
عمر(به خانه فاطمه(ع) حمله ور شده و)فریاد کشید: خانه را با اهلش به آتش بکشید و در خانه کسی جز(حضرت) علی (ع) و فاطمه(ع) و امام حسن و حسین (ع) نبود…
منبع اهل سنت:
الملل و النحل(مکتبه الانجلو المصریه)۱/۵۹ (شهرستانی م ۵۴۸)
(۴)
قال عمر: والله لا حرقن علیکم او لتخرجن الی البیعه
عمر گفت : به خدا قسم یا بای بیعت بیرون می‌‌آئید یا خانه را به رویتان آتش می‌‌زنم
منبع شیعه:
نهج الحق و کشف الصدق /۱۷۱( العلامه الحلی م ۷۲۶)
منابع اهل سنت:
۱- الامامه و السیاسه/۱۸ (ط.مصر المجلدین فی مجلد واد ۱/۱۲( ابن قتیبه م ۲۷۶)
۲- تاریخ الامم الملوک(ط.بیروت)۲/۴۴۳ (ط.مطبع الاستقامه بالقاهره)۳/۱۹۸ و (ط.آخر)۳/۲۰۲ (طبری م.۳۱۰)
(۵)
قالت له طائفه خافت الله و رعت الرسول فی عقبه: یا ابا حفص،انّ فیها فاطمه فصاح لا یبالی و ان …
طایفه‌ای که از خدا می‌‌ترسیدند و می‌‌خواستند رعایت حال پیامبر اکرم(ص) را در مورد دخترش بنمایند گفتند:‌ای اباحفض(کنیه عمر) در این خانه فاطمه(ع) است !او گفت: اگر چه فاطمه (س) باشد(خانه را به آتش می‌‌کشم).
منبع اهل سنت:
السقیفه و الخلافه /۱۴ (عبد الفتاح عبد المقصود)

(۶)
و قالت فاطمه یا بن الخطاب اتراک محرقا علی بابی قال: نعم و ذلک اقوی فیما جاء هب ابوک…
فاطمه (س) فرمود:ای پسر خطاب آیا می‌‌خواهی درب خانه ام را آتش بزنی؟ عمر گفت: آری این محکمترین امر است در آنچه پدرت آورده …
منابع شیعه:
۱- الشافی ۳/۲۴۱( الشریف المرتضی م .۴۳۶)
۲- تلخیص الشافی ۳/۷۶ (الشیخ الطائفه ابوجعفر طوسی م ۴۶۰
۳- مثالب النواصب /۴۱۹( ابن شهر آشوب المازندرانی م.۵۸۸)
منبع اهل سنت:
انساب الاشراف (دارالفکر بیروت )۲/۴۶۸ (بلاذری م.۴۷۹
در منابع زیر ،نیز تهدید به آتش زدن خانه ذکر شده است:
منابع شیعه:
۱- احتجاج (ط.نعمان النجف الاشرف) ۱/۱۰۹ (طبرسی م ۵۶۰)
۲- احقاق الحق ۲/۳۷۳ (قاضی نورالله شوشتری م.۱۰۲۰)
۳- اثبات الهداه ۲/۳۳۴-۳۸۳ (علامه مجلسی م۱۱۰۴)
۴- مرآه العقول ۵/۳۱۹-۳۱۸ (علامه مجلسی م۱۱۱۰
۵- بحارالانوار۴۳/۱۹۷ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۶- دلائل الصدق۳/۷۸ (الشیخ محمد حسن مظفر م.۱۳۷۵)
۷-النص والاجتهاد (ط.مطبعهالنجف) /۲۱۳ (سید شرف الدین عاملی م۱۳۷۷)
۸- عوالم العلوم ۱۱/۴۰۱ (الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
منابع اهل سنت:
۱- المصنف ۷/۴۳۲ (ابن ابی شیبه م.۲۳۵)
۲- الامامه و السیاسه۱/۱۲(ابن قتیبه م۲۷۶)
۳- انساب الاشراف (دارالمعارف مصر) ۱/۵۶۸ (البلاذری م ۲۷۹)
۴- السقیفه و فدک(مکتبه نینوا الحدیثه تهران)/۷۱ (جوهری م۳۲۳)
۵- شرح نهج البلاغه (دار احیاء الکتب العربیه) ۲/۴۵-۵۷ (ابن ابی الحدید م۶۵۶)
۶- اعلام انساء(ط.دمشق،قسمت حرف فاء) ۳/۱۲۵ (عمر رضا کحاله)

(۱)
فوجّهوا الی منزله فهجموا علیه و أحرقوا بابه و استخرجوه منه کرهاً…
…پس راه خانه علی (ع) را در پیش گرفتند و به او یورش بردند،درب خانه اش را آتش زدند و او را به زور بیرون کشیدند…
منبع اهل سنت:
اثبات الوصیۀ /۱۵۵ و(ط.مرکز المصطفی) ۱۲۴ مسعودی م.۳۴۶)
(۲)
قالت فاطمه الزهراء(س) :… فسقطت لوجهی و النار تسعر و تسفع وجهی…
فاطمه زهراء (س) فرمودند: … پس به صورت روی زمین افتادم و آتش شعله می‌‌کشید و صورتم را می‌‌گداخت…
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار ۳۰/۳۴۹ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- فاطمه الزهراء بهجه قلب المصطفی (عربی) ۲/۵۳۱ (رحمانی همدانی)
(۳)
(قال علی (ع) لعمر) و لکأنّی انظر الیکما وقد اخرجتما من قریکما عضین طریین حتی تصلبا علی الدوحات فیکون ذلک فتنه لمن احبکما… ثم یومر بالنار و هی النار التی اضرمتموها علی باب داری لتحرقونی و فاطمه رسول الله (ص) و ابنی الحسن و الحسین و ابنتی زینب وام کلثوم حتی تحرقا بها…
حضرت علی (ع) به عمر فرمودند: و هر آینه می‌‌بینم شما دو تا را که از قبرتان با بدنهایی تازه بیرون کشیده شده اید(بوسیله فرزندم مهدی (ع) تا اینکه هب درختان تنومندی آویزان شوید پس البته این واقعه موجب گمراهی کسانی است که شما را دوست می‌‌دارند:…سپس امر می‌‌شود به آتش و آن همان آتشی است که برافروختید برخانه ام تا من و فاطمه (س) دختر پیامبر(ص) و دو پسرم،حسن و حسین و دو دخترم ،زینت و ام کلثوم(ع) را با آن بسوزانید…
منبع شیعه:
مدینه المعاجز(ط. موسسه معارف الاسلامیۀ) ۲/۲۴۵ (سید هاشم بحرانی م.۱۰۷)
(۴)
عن ابی عبدالله جعفر بن محمد (ع) قال : والله ما بایع علی (ع) حتی رای الدخان قد دخل علیه بیته.
به خدا قسم علی (ع) بیعت نکرد تا اینکه دید دود داخل خانه اش شده است.
منابع شیعه:
۱- الغارات(ابراهیم بن محمد ثقفی)
۲- الشافی(موسسه الصادق تهران) ۳/۲۴۱ (الشریف المرتضی م.۴۶۰)
آتش زدن درب خانه فاطمه زهراء(ع) در منابع زیر،نیز آمده است”
منابع شیعه :
۱- حلیه الابرار ۲/۶۶۷( سید هاشم بحرانی م.۱۱۰۷)
۲- فاطمه بهجه قلب المصطفی /۷۹۹ (ترجمه) (رحمانی همدانی)
منابع اهل سنت:
۱- اثبات الوصیه /۱۴۲ (مسعودی م.۳۴۶)
۲- موتمر علماء بغداد /۱۳۵-۱۳۷ (مقاتل بن عطیه م.۵۲۵)

(۱)
انه حصر فاطمه فی الباب حتی اسقطت محسناً
عمر فاطمه(ع) را چنان در میان در فشرد که محسن را سقط کرد.
منابع شیعه:
۱- الصراط المستقیم ۳/۱۲ (علی بن یونس العاملی م .۸۷۷)
۲- شفاء الصدور ۱/۲۸۲(تحقیق علی موحد ابطحی )(علامه میرزا ابواالفضل تهرانی)
۳-ماساه الزهراء ۲/۱۳۲ (علامه عاملی)
منبع اهل سنت:
بلاذری (علی ما فی اثبات الهداه) (م.۲۸۹)
(۲)
فرکلت الباب و قد الصقت احشاء‌ها بالباب تترسه و سمعتها و قد صرخت صرخه حسبتها قد جعلت اعلی المدینه اسفلها …

( اعتراف عمر در نامه به معاویه):
در حالیکه او سینه خود را به درب چسبانده و خود را به پشت درب پوشانده بود ،با لگد محکم به درب خانه زدم و شنیدم فریادی کشید که گمان کردم شهر مدینه زیروررو شده…
منابع شیعه :
۱- النقض /۳۰۲ (عبالجلیل قزوینی م.۵۶۰)
۲- عوالم العلوم ۱۱/۴۰۸ (شیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۳- بیت الاحزان /۱۲۱ (شیخ عباس قمی م.۱۳۵۹)
در منابع زیر،نیز به فشار بین در و دیوار اشاره شده است:
منابع شیعه :
۱- معانی الاخبار/۲۰۵-۲۰۷ (شیخ صدوق م.۳۸۱)
۲- بلدالامین /۵۵۱ (کفعمی م.۹۰۰)
۳- وفاه الصدیقه (س) /۶۷ (عبدالرزاق مقرم م.۱۰۴۳)
۴- بحارالانوار ۳۹/۴۱ و۸۲/۲۶۴ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۵- عوالم العلوم۱۱/۴۱۷(شیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)

منابع اهل سنت:
۱-اثبات الوصیه /۱۴۲ (مسعودی م.۳۴۶)
۲- موتمر علماء بغداد/۱۳۷-۱۳۵(مقاتل بن عطیه م.۵۲۵)
۳- شرح نهج البلاغه ۲/۶۰(ابن ابی الحدید معتزلی م.۶۵۶)

(۱)
و لما جاء ت فاطمه خلف الباب لترد عمر و حزبه، عصر عمر فاطمه بین الحائط والباب عصره شدیده قاسیه حتی اسقطت جنینها و نبت مسمارالباب فی صدرها…
وقتی حضرت فاطمه (س) پشت درآمد تا عمر و حزبش را برگرداند عمر،فاطمه (س) را بین در و دیوار به شدت فشار داد تا فرزندش سقط شد و میخ در،به سینه زهراء(ع) فرورفت.
منابع شیعه:
۱- فاطمه بهجه قلب المصطفی (ترجمه) /۷۹۹(رحمانی همدانی)
۲- مواقف الشیعه ۳/۱۲۶ (علی احمدی میانجی)
منبع اهل سنت:
موتمر علماء بغداد/۱۳۵(مقاتل بن عطیه م.۵۲۵)

قال الله عزوجل:
(یا ایها الذین آمنوا لا تدخلوا بیوت النبی الا ان یوذن لکم)
ای کسانی که ایمان آورده‌اید بدون اذن به خانه‌های پیامبر داخل نشوید.(احزاب /۵۳)
و قال رسول الله(ص):
(الا ان فاطمه علیها السلام بابها بابی و بیتها بیتی فمن هتکه فقد هتک حجاب الله )
بدانید همانا درب خانه فاطمه (س) درب خانه من است و خانه فاطمه (س) خانه من است پس کسی که حرمت خانه فاطمه (س) را بشکند،به تحقیق حجاب خدا را هتک کرده است.(بحارالانوار ۲۲/۴۷۷)
(۱)
عن ابی عبدالله(ع) قال: لما اسری بالنبی قال له :
… اما ابنتک فتظلم … ویدخل علی حریمها و منزلها بغیر اذن…
امام صادق(ع) نقل فرمودند: هنگامی که پیامبر اکرم (ص) را هب معراج بردند جبرئیل به آن حضرت عرض کرد:… دخترت مورد ستم قرار می‌‌گیرد و بدون اجازه برحریم او و منزلش وارد می‌‌شوند…
منابع شیعه:
۱-کامل الزایارات /۳۳۵-۳۳۲ (ابن قولویه م.۳۶۷)
۲- بحارالانوار ۲۸/۶۲(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳- عوالم العلوم۱۱/۳۹۸(شیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
(۲)
فقالت(فاطمه الزهراء س): یا عمراما تتقی الله عزوجل تدخل علی بیتی و تهجم علی دارد؟ فابی ان ینصرف …
(فاطمه زهراء(س)  فرمود:‌ای عمر،از خدا پروا نداری به خانه ام وارد می‌‌شودی و برخانه ام هجوم می‌‌آوردی؟ پس او از بازگشتن امتناع کرد…
منبع شیعه:
بحارالانوار ۲۸/۲۹۹ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)

(۳)
عن عمر و بن ابی المقدام عن ابیه عن جده قال:… و هی لا تشک ان لا یدخل علیها الا باذنها فضرب عمر الباب برجله فکسره و کان من سعف ثم دخلوا…
عمربن ابی المقدام از اجدادش نقل می‌‌کند…و او (حضرت زهراء (س) شک نداشت که بدون اجازه اش کسی وارد نخواهد شد پس عمر لگذی به درب خانه زد و آن را که از شاخه درخت خرما بود شکست سپس وارد خانه شد…
منابع شیعه:
۱- تفسیر عیاشی ج۲/۶۷(عیاشی م.۳۲۰)
۲- الاختصاص /۱۸۶-۱۸۵ (شیخ مفید م.۴۱۳)
۳- تفسیر برهان ۲/ ۹۳(سید هاشم بحرانی م.۱۱۰۷)
۴-بحارالانوار۲۸/۲۲۷(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
(۴)
فجاء عمر فی اصابه فیهم اسید بن حضیر و سلمه بن سلامه بن قریش و همان منبنی عبدالاشمل فاقتحما الدار فصاحت فاطمه و ناشدتهما الله…
پس عمر با گروهی که در میان آنها اسید بن حضیر و سلمه بن سلامه بن قریش که آن دو از طایفه بنی عبدالاشمل بودند آمد پس آن دو داخل خانه شدند و فاطمه (ع) فریاد کشیده و آن دو را به خدا قسم داد(که از خانه خارج شوند)…
منبع اهل سنت:
اسقیفه و فدک (مکتبه نینوا الحدیثه تهران) /۷۰(جوهری م.۳۲۳)
(۵)
وددت (لیتنی) انی لم اکن کشفت (فتشت) بیت فاطمه (ع) (و ترکته)…
(ابوبکر گفت): دوست می‌‌داشتم(ای کاش من) نمی‌گشودم(تفتیش نمی‌کردم) خانه فاطمه (ع) را و خانه او را واگذاشته بودم)…
«این عبارت با تفاوت اندکی در این منابع موجود است»
منابع شیعه :
۱- الایضاح /۱۵۹-۱۶۰-۱۶۱ (فضل بن شاذان م .۲۶۰)
۲- تاریخ یعقوبی ۲/۱۳۷ و(ط.آخر)۲/۱۲۶ (یعقوبی م۲۹۲)
۳- خصال /۱۷۲(شیخ صدوق م۳۸۱)
۴- تقریب المعارف /۳۶۶-۳۹۷(ابوالصلاح الحلبی م۴۴۷)
۵- تلخیص الشافی ۳/۱۷۰(شیخ طوسی م.۴۶۰)
۶- مثالب النواصب(نسخه خطی )/۱۵۵(ابن شهر آشوب م.۵۸۸)
۷- انوار الیقین /۱۲(الحسینی الزیدی م ۶۷۰)
۸- تحفه الابرار /۲۴۷(عماد الدین طبری م .قرن۷)
۹- نهج الحق/۲۶۵(علامه حلی م.۷۲۶)
۱۰- منهاج الکرامه(ط.الحجر)/۸۶(علامه حلی م ۷۲۶)
۱۱- شرح تجرید /۳۷۷(علامه حلی م.۷۲۶)
منابع اهل سنت:
۱- جمهره النسب(ط.دارالیقضه العربیه دمشق)۲/۹۴ (ابن الکلبی م ۲۴۰)
۲- الامه و السیاسیه (ط.قاهره) ۱/۲۴(ابن قتیبه م۲۶۷)
۳- تاریخ طبری ۳/۴۳۰-۴۳۱ (و ط.موسسه عزالدین بیروت)۳/۲۱۵ (طبری م.۳۱۰)
۴- السقیه و فدک(ط.مکتبه نینوا الحدیثه تهران)/۷۳ (جوهری م۳۲۳)
۵- العقد الفرید(ط.مکتبه النهضه المصریه بیروت)۴/۲۶۸ و(ط.آخر )۴/۲۵۰ (ابن عبد ربه الاندلسی م۳۲۸)
۶- مروج الذهب(ط.بیروت)۲/۳۱۷ و(ط.آخر)۲/۳۰۱-۳۰۲(مسعودی م ۳۲۶)
۷- معجم کبیر(ط.داراحیاء ترات العربی)۱۶۲/طبرانی م۳۶۰
۸- تاریخ مدینه الدمشق ۳۰/۴۱۷-۴۲۳ (ابن عسا کرم .۵۱۷)
۹- الاحدیث المختاره ۱۰/۸۸-۹۰(ضیاء الدین الحنبلی م۶۴۳)
۱۰- شرح نهج البلاغه ۲/۴۶-۴۸و۶-۵۱ (ابن ابی الحدیدم۶۵۶)
۱۱- میزان الاعتدال ۳/۱۰۸ ( ذهبی م.۷۴۸)
۱۲- سیر اعلام النبلاء سیر خلفاء راشیدن /۱۷(ذهبی م.۷۴۸)
۱۳-تاریخ الاسلام عهد الخلفاء الراشدین(ط.دارالکتب العربی)/۱۱۷-۱۱۸ (ذهبی م ۷۴۸)
۱۴- جامع المسانید و السنن ۱۷/۶۵ (ابن کثیر دمشقی م۸۲۵)
۱۵- لسان المیزان ۴/۷۰۶(ابن حجر عسقلانی م ۸۲۵)
۱۶- مسند فاطمه الزهراء(ط.حیدرآباد)/۱۷و(ط.موسسه الکتب السقافیه بیروت)/۳۴-۳۵ (سیوطی م۹۱۱)
۱۷- کنزالعمال ۵/۶۳۱(متقی هندی م ۹۷۵)

(۱)
لما اوقف علی (ع) تکلم فقال: ایتها الغدره الفجره … فاستعدوا للمساله جوابا و لظلمکم لنا اهل البیت احتسابا او تضرب الزهراء نهرا و یوخذ منا حقنا قهراً و جبراً فلا نصیر و لا مجیر و لا مسعد و لا منجد؟فلیت بن ابی طالب مات قبل یومه فلا یری الکفر الفجره قد ازدحموا علی ظلم الطاهره البره فتبا تباً و سحقاً سحقاً ذلک امر الی الله مرجعه و الی رسول الله مدفعه فقد عز علی علی بن ابیطالب ان یسود متن فاطمه ضرباً و قد عرف مقامه و شوهدت ایامه …
هنگامیکه حضرت علی (ع) سر پا نگه داشته شده بود (تا بیعت کند) لب به سخن گشود و چنین فرمود:‌ای نیرنگ بازان تبهکار آماده پاسخگویی کارهای خود و کیفر یباشید که براثر ستمی که بر ما اهل بیت روا داشتید در انتظارتان می‌‌باشد. آیا فاطمه (ع) در روز کتک بخورد و حق ما به زور گرفته شود و یاور و پناه و کمک کننده و معینی نباشد.
ای کاش علی بن ابیطالب(ع) پیش از این روز از دنیا رفته بود و کافران تبهکار فاجر را نمی‌دید که برظلم و ستم بر بانوی پاک و نیکوکار اجتماع و ازدحام نموده بودند.پس دستتان بریده باد،دستتان بریده باد،دور باشید از رحمت خدا،دور باشید از رحمت خدا. این امریست که بازگشتش به سوی خدا و رسول خدا (ص) است. چقدر دشوار و سخت است بر علی (ع) که پهلوی فاطمه(ع) از ضربات سیاه شود و حال اینکه مقام و منزلتش(برهمه)شناخته شده بود…
منابع شیعه:
۱- فاطمه بهجه قلب المصطفی ۲/۵۳۲ (رحمانی همدانی)
۲- نوائب الدهور۳/۱۵۷(علامه میرجهانی)
۳- الصوارم الحاسمه فی تاریخ احوالات الزهراء فاطمه(کمالی استرآبادی)
(۲)
در معراج به پیامبر خبر دادند: اما ابنتک… تبضرب و هی حامل…
…اما دخترت فاطمه(ع)… زده می‌‌شود و حال آنکه او باردار است…
منابع شیعه:
۱-کامل الزیارات/۳۳۳(شیخ ابوالقاسم جعفر بن قولویه م ۳۶۷)
۲- بحارالانوار ۲۸/۶۲(علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۳- عوالم العوم ۱۱/۳۹۸ (شیخ عبدالله بحران م .قرن۱۱)
در فصلهای آینده نحوه‌های مختلف ضرباتی که توسط عمر و اطرافینش بر پیکر دختر رسول خدا(ص) وارد شده ذکر خواهد شد.

(۱)
عن النبی قال: ابکی من ضربتک علی القرن و لطم فاطمه خدها…
پیامبر اکرم فرمودند : (یاعلی ع) گریه می‌‌کنم از ضربت بر فرق تو و سیلی بر گونه فاطمه (ع)…
منابع شیعه:
۱- امالی صدوق /۱۱۸ و(ط.آخر)۱۳۴ (شیخ صدوق م .۳۸۱)
۲- اثبات الهداه ۱/۲۸۱(حر عاملی م ۱۱۰۴ )
۳- بحارالانوار۲/۵۱ و۴۴/۱۴۹ (علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۴- عوالم العلوم ۱۱/۳۹۷ (شیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)

(۲)
قالت فاطمه (ع) … فضربنی بیده حتی انتثر قرطی من اذنی…
حضرت فاطمه(ع): عمر چنان به صورتم سیلی زد که گوشواره ام از گوشم کنده شد.
(۳)
عن الصادق(ع):
… فقال (عمر): هلمیه الی فابت ان تدفعه الیه… ثم لطمها فکانی انظر الی قرط فی اذنها حین نقفت…
از امام صادق(ع) نقل شده: عمر به حضرت زهراء (ع) گفت: نامه رد فدک را به من بده، حضرت از دادن نامه امتناع کردند…سپس عمر سیلی به صورت او زد گویا می‌‌بینم که (بر اثر سیلی او)گوشواره از گوشش بر زمین افتاد.
منابع شیعه :
۱- الاختصاص /۱۸۵(شیخ مفید م.۴۱۳)
۲- بحارالانوار۲۹/۱۹۲ (علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۳- فاطمه بهجه قلب المصطفی(ترجمه)/۷۷۱- عربی ۴/۵۴۶ (رحمانی همدانی)

(۴)
… فصفقت صفقه علی خدیها من ظاهر الخمار فانقطع قرطها و تناثرت الی الارض…
(عمر گفت) :… پس از روی مقنعه چنان سیلی به صورتش زدم که گوشواره اش کنده شد و به زمین پرت شد…
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۳۰/۲۹۴ (علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۲- عوالم العلوم ۱۱/۴۰۹(شیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
در منابع زیر به این مسئله، نیز اشاره شده است:
۱- الهدایه الکبری /۱۷۸(حسین بن حمدان الخصیبی م.۳۳۴)
۲- وفاه الصدیقه/۴۱-۶۷ (عبدالرزاق مقرم م .۱۴۰۳)

(۱)
قال الصادق(ع) (للمفضّل ) :
… و لا کیوم محنتنا بکربلاء و ان کان کیوم السقیفه واحراق الباب علی امیرالمومنین و فاطمه و الحسن و الحسین و زینب و ام کلثوم و فضه و قتل محسن(ع) بالرفسه لاعظم و ادهی و امر لانه اصل و العذاب…
امام صادق (ع) به مفضل فرمودند :… هیچ روزی همچون مصیبت ما،در کربلا نیست اگر چه روز سقیفه  وآتش زدن درب خانه امیرالمومنین (ع) حسن و حسین و فاطمه و زینت و ام کلثوم وفضه و قتل محسن(ع) در اثر لگدی که به شکم مادرش زدند بزرگتر و ناگوارتر و تلخ تر است.چرا که آن روز،اصل روز عذاب است…
منابع شیعه:
۱- الهدایه الکبری (ط.بیروت موسسه البلاغ)/۴۱۷ (حسین بن همدان الخصیبی م.۳۳۴)
۲- نوائب الدهور/۱۹۴(علامه میر جهانی)
۳- فاطمه بهجه قلب المصطفی(ترجمه)/۷۷۱- عربی ۴/۵۴۶ (رحمانی همدانی)
(۲)
فقال (عمر) : هلمیه الیّی فابت ان تدفعه الیه فرفسها برجله و کانت حامله بابن اسمه المحسن فاسقطعت المحسن من بطنها…
عمر گفت:نامه فدک را به من بده حضرت زهراء (ع) از دادن نامه به عمر امتناع کرد.عمر لگدی به فاطمه(ع) زد، در حالیکه او باردار بود به ژسری که نامش محسن (ع) بود  ودر اثر آن لگد محسن(ع) را سقط کرد…
منابع شیعه:
۱- الاختصاص /۱۸۵-۱۸۴ و۳۴۴(شیخ مفید م.۴۱۳)
۲- بحارالانوار۲۹/۱۹۲ (علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۳- وفاه الصدیقه/۷۸ (مع تفاوت یسیر)(عبدالرزاق مقرم م .۱۴۰۳)
۴-فاطمۀ بهجۀ قلب المصطفی(ترجمه)/۷۳۸- عربی ۲/۵۲۲ (رحمانی همدانی)
(۲)
ان عمر رفس فاطمه حتی اسقطت محسن…
عمر با لگد به فاطمه(ع) کوبید که به این جهت محسن(ع) را سقط کرد…

منابع اهل سنت:
۱- میزان الاعتدال ۱/۱۳۹ (ذهبی م.۷۴۷)
۲- لسان المیزان(مشابه همین تعبیر)۱/۲۶۸ (ابن حجر عسقلانی م.۸۲۵)
(۴)
… و صاح امیرالمومنین(ع) بفضه یا فضه مولاتک فاقبلی منها ما تقبله النساء فقد جاء‌ها المخاض من الرفسه و رد الباب فاسقطت محسنا…
علی (ع) فریاد کشید‌ای فضه به سوی بانویت بشتاب چنانچه زنان(بانویی را که وضع حمل دارد) در می‌‌یابند. چرا که در اثر لگد و اصابت درب به شکمش درد او را گرفته و محسن(ع) را سقط کرد…
منابع شیعه:
۱- الهدایه الکبری /۳۲۹-۴۰۷-۴۱۷ (حسین بن حمدان الخصیبی م.۳۳۴)
۲-حلیه الابرار۲/۶۶۹(سید هاشن بحرانی م.۱۱۰۷)
۳- بحارالانوار۲۹/۱۹۲ (علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۴- نوائب الدهور/۱۹۴(علامه میر جهانی)
۵- فاطمه بهجه قلب المصطفی(ترجمه)/۷۳۸- عربی ۲/۵۲۲ (رحمانی همدانی)
۶- ماساه الزهراء ۲/۶۱ (سید جعفر مرتضی عاملی)

(۱)
فاخذ عمر السوط من یدقنفذ مولی ابابکر فضرب به عبضدی فالتوی السوط علی عضدی حتی صار کالدملج…
(حضرت زهراء (ع) فرمود)…
پس عمر تازیانه را از دست قنفذ (غلام ابوبکر) گرفته و بر بازوی من زد و چنان تازیانه بر بازویم پیچد که مانند بازوبند روی بازویم باقی ماند.
منابع شیعه:
۱- الهدایه الکبری /۳۲۹-۴۰۷-۴۱۷ (حسین بن حمدان الخصیبی م.۳۳۴)
۲- بحارالانوار۳۰/۳۴۸ (به نقل از ارشادالقلوب نسخه قدیم) (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳- مجمع النورین/۱۴۷ (ابوالحسن مرندی م۱۳۴۹)
۴- فاطمه بهجه قلب المصطفی۲/۵۳۰ (رحمانی همدانی)

(۲)
.. وضرب ید صدیقه الکبری فاطمه بالسوط…
( امبرالمومنین(ع) فرمودند):… تازیانه زدن به دستان صدیقه کبری(ع)…
منبع شیعه:
۱- الهدایه الکبری (به نقل از بحارالانوار۵۳/۱۴) (الخصیبی م.۳۳۴)
۲-مختصر بصائر الدرجات(ناشر :مطبعه الحیدریه فی النجف) /۱۸۷ (حسن بن سلیمان حلی)
(۳)
فضربت کفیها بالسوط فالمها فسمعت لها زفیرا و بکاء ….
(عمر گفت): … با تازیانه به دستهایش زدم چنان که دردش گرفت و صدای ناله و گریه اش را شنیدم…
منابع شیعه:
۱-بحارالانوار۳۰/۲۹۳ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲-مجمع النورین/۱۱۰(ابوالحسن المرندی م۱۳۴۹)
۳- رفیاه الائمه /۲۳ (دارالبلاغه بیروت)
۴- بیت الاحزان /۱۲۰ (نشر دارالحکمه)(شیخ عباس قمی م۱۳۵۹)

(۴)
فضربها قنفذ بالسوط علی ظهرها و جنبیها الی انهکها…
قنفذ با تازیانه به پشت و پهلوی فاطمه(ع) زد چنانکه او را سخت رنجور ساخت…
منابع شیعه:
۱- کتاب سلیم ۲/۵۹۴-۵۸۴ (اعلمی)و۱۳۴(محمد باقر انصاری (سلیم بن قیس هلالی م.۹۰)
۲- بیت الاحزان /۹۴ و(دارالحکمه ط.اول)۱۱۷(شیخ عباس قمی م۱۳۵۹)
(۵)
فالتفت عمر الی من حوله و قال: اضربوا فاطمه فانهالت السیاط علی حبیبه رسول الله…
عمر به اطرافیانش رو کرد و گفت: فاطمه (ع) را بزنید پس تازیانه‌ها بر حبیبه رسول خدا فرود آمد .
منبع شیعه:
مواقف الشیعه ۳/۱۲۶ (میانجی)
منبع اهل سنت:
موتمر علمای بغداد/۱۳۷-۱۳۵ (مقاتل ابن عطیه م۵۲۵)
(۶)
… فرفع السوط فضرب به ذراعها فصاحت یا ابتاه…
… عمر تازیانه را بلند کرد و بر بازوی فاطمه(ع) کوبید در آن هنگام فاطمه(در مقام استغاثه) فریاد زد‌ای پدر…
منابع شیعه:
۱- کتاب سلیم۲/۸۶۸- و(تحقیق محمد باقر انصاری)۱۵۰-۳۸۷ (مع اختلاف یسیر) (سلیم بن قیس هلالی م۹۰)
۲- بحارالانوار۲۸/۲۹۹ و۴۳/۱۹۷(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳- عوالم العلوم ۱۱/۴۰۱ (شیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۴- مجمع النورین/۸۱ (ابوالحسن مرندی م۱۳۴۹)
۵- بیت الاحزان /۹۴ و(ناشر:دارالحکمه)/۱۱۰-۱۱۵(شیخ عباس قمی م۱۳۵۹)
(۷)
فضربها قنفذ بالسوط علی عضدها فبقی اثره فی عضدها من ذالک مثل الدملوج من ضرب قنفذ ایاها…
پس قنفذ با شلاق بر بازوی آن بانو کوبید و اثر آن بر بازوی او مثل بازوبند باقی ماند…
منبع شیعه :
۱- احتجاج ۱/۸۳ و(ط.دارالنعمان) ۱/۱۰۹ (طبرسی م۵۶۰)
۲- بحارالانوار۲۸/۲۸۳ (مع اختلاف یسیر)(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
تازیانه زدن در منابع زیر، نیز آمده است:
۱- کتاب سلیم/۱۴۹ (تحقیق محمد باقر انصاری) (سلیم بن قیس هلالی م۹۰)
۲- الهدایه الکبری /۴۰۸ (الخصیبی م.۳۳۴)
۳- کامل بهائی ۱/۳۰۶(شیخ عماد الدین الطبری م .قرن۷)
۴- نوادر الاخبار/۱۸۳(ط.آخر تحقیق انصاری قمی)/۲۰۸(فیض کاشانی م۱۰۹۱)
۵- علم الیقین فی اصول الدین /۶۷۸ (فیض کاشانی م۱۰۹۱)
۶- حلیه الابرار۲/۶۶۸(سید هاشم بحرانی م۱۱۰۷)
۷- بحارالانوار۲۸/۲۷۰ و۵۳/۱۹(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۸-مرآه العقول۵/۳۱۹-۳۲۰(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۹-عوالم العلوم ۱۱/۴۴۲ (شیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۱۰- ماساه الزهراء ۲/۶۰-۱۷۵ (سید جعفر مرتضی عاملی)

(۱)
… فرفع السیف و هو فی غمده فوجا به جنبها فصرخت … فصاحت یا ابتاه…
… عمر شمشیرش را که در غلاف بود بلند کرد و به پهلوی فاطمه (ع)زد،فاطمه (ع) ناله‌ای زد و صدا زد‌ای پدر…
منابع شیعه:
۱- کتاب سلیم ( محمد باقر انصاری)۲/۸۶۲-۸۶۸ (سلیم بن قیس هلالی م۹۰)
۲- بحارالانوار۲۸/۲۹۹ ۴۳/۱۹(علامه مجلسی م. ۱۱۱۰
۳- عوالم العلوم ۱۱/۴۰۱ (شیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۴- مجمع النورین/۸۲ (ابوالحسن مرندی م۱۳۴۹)
(۲)
… وکان سبب وفاتها ان قنفذا مولی عمر نکزها بنعمل السیف بامره…
(امام صادق(ع) فرمود): … علت شهادت فاطمه (ع) این بود که قنفذ غلام عمر،به دستور اربابش با سر غلاف شمشیر به او زد…
منابع شیعه:
۱-دلائل الامامه/۱۳۴ (ابوجعفر محمد بن طبری م .قرن۴)
۲- بحارالانوار۴۳/۱۷۰(علامه مجلسی م. ۱۱۱۰)
۳- عوالم العلوم ۱۱/۵۰۴-۴۱۱ (شیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
(۳)
اخذ عمر عن خالدبن ولید سیفا فجعل یضرب بغمده علی کتفها حتی صارت مجروحه…
عمر از خالدبن ولید شمشیری گرفته و یا غلاف آنقدر برشانه حضرت زهراء(ع) کوبید که مجروح شد…
منابع شیعه:
۱- مجمع النورین/۸۲ (ابوالحسن مرندی م۱۳۴۹)
۲- الجنه العاصمه۱/۲۵۱(علامه میرجهانی)
۳- فاطمه بهجه قلب المصطفی/۸۱۶ (عربی)۲/۵۷۵ (رحمانی همدانی)

(۱)
فقالت فاطمه:ما تشاء یا عمر؟! فقلت ما بال ابن عمک قد اورک للجواب و جلس من وراء الحجاب؟ فقالت لی طغیانک یا شقی اخرجنبی والزمک الحجه … فقلت دعی الاباطیل و اساطیر النساء …
( عمر می گوید : هنگام هجوم به منزل علی (ع) … فاطمه (ع) گفت چه می خواهی ای عمر؟ گفتم چه شده شوهرت تو را فرستاده پشت درب برای جواب دادن و خودش پشت پرده است (خودش را نشان نمی دهد)؟پس فاطمه (ع) گفت : ای شقی،طغیان تو مرا بیرون آودره و حجت بر تو تمام کرده من گفتم: این اباطیل و افسانه های زنانه را از سرت بیرون کن…
منابع شیعه:
۱- الهدایه الکبری /۴۰۸ (الخصیبی م.۳۳۴)
۲- بحارالانوار۴۳/۱۷۰(علامه مجلسی م. ۱۱۱۰)
۳- مجمع النورین/۸۲ (ابوالحسن مرندی م۱۳۴۹)
۴- بیت الاحزان /۱۲۰۹۴ (شیخ عباس قمی م۱۳۵۹)
۵- فاطمه بهجه قلب المصطفی۲/۵۵۹ (رحمانی همدانی)
(۲)
(قال الصادق(ع) للمفصل) : … فقال لها عمر: دعی عنک یا فاطمه حمقات النساء فلم یکن الله لیجمع لکم النبوه و الخلافه …
… عمر به او گفت : فاطمه حماقت زنانه را از خودت دور کن خداوند نبوت و خلافت را برای شما در یک جا جمع نکرده است …
منابع شیعه :
۱- الهدایه الکبری /۴۰۸ (الخصیبی م.۳۳۴)
۲- حلیه الابرار۲/۶۶۸(سید هاشم بحرانی م۱۱۰۷)
۳-بحارالانوار۴۳/۱۷۰(علامه مجلسی م. ۱۱۱۰)
۴- عوالم العلوم ۱۱/۴۴۲ (شیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۵- ماساه الزهراء ۲/۶۰ (سید جعفر مرتضی عاملی)

(۳)
قال سلیم:… فنادت وا ابتا وا رسول الله… و عمر یقول :انا لسنا من النساء و رایهنّ فی شی ء…
سلیم می‌‌گوید: … فاطمه(ع) فریاد می‌‌زد که‌ای پدر ،ای رسول خدا.. و عمر می‌‌گفت ما،زن نیستیم و سخنان زنان هیچ اهمیتی ندارد…
منابع شیعه:
۱- کتاب سلیم ۲/۵۷۷ (سلیم بن قیس هلالی م۹۰)
۲- بحارالانوار۲۸/۲۷۰(علامه مجلسی م. ۱۱۱۰)
(۴)
فلما سمع ابوبکر خطبتها شقّ علیه مقالتها فصعد المنبر وقال ایها الناس ما هذه الرعۀ الی کل قاله؟ این کانت هذه الامالنی فی عهد رسول الله؟… انما هو ثعاله شهیده ذنبه مرب لکل فتنه…
پس چون که ابوبکر خطبه فاطمه(ع) (هنگام اعتراض فاطمه(ع) به رد فدک) را شنید گفته‌های فاطمه(ع) بر او سنگین تمام شد، لذا بر منبر رفت و گفت:‌ای مردم این چه سست عنصری است که در برابر هر سخنی که می‌‌شنوید از شما می‌‌بینم؟ این ادعاها و آرزوها در زمان رسول خدا کجا بود؟… بدرستیکه او(علی ع) روباه ماده‌ای اس تکه شاهدش دم است.او بر پاکننده هر فتنه‌ای است. (ابوبکر می‌‌خواست بگوید که حضرت علی (ع) برای فتنه بپا نمودن حضرت فاطمه(ع) را جلو انداخته و او را شاهد حقانیت خود قرار داده است)
منابع شیعه:
۱- مجمع النورین/۱۳۶ (ابوالحسن مرندی م۱۳۴۹)
۲- اللمعه البیضاء /۷۴۴ (تبریزی انصاری م.۱۳۱۰)
۳- بیت الاحزان /۱۵۲ (شیخ عباس قمی م۱۳۵۹)
۴-شبهای پیشاور/۶۴۰(سلطان الواعظین)
۵-فدک فی التاریخ /۶۷(سید محمد باقر صدر)
۶- مواقف الشیعه۱/۴۷۷(میانجی)
منبع اهل سنت:
۱- السقیفه و فدک /۱۵۲ و(ط.مکتبه نینوی الحدینه)/۱۰۲(ابوبکر جوهری م.۳۲۳)
۲- شرح نهج البلاغه ۱۶/۲۱۵-۲۱۴(ابن ابی الحدید المعتزلی م۶۵۶)
(۵)
(قال ابوبکر):… هو الذی یقول: کروها جذعه بعد ما هرمت یستعینون بالضعفه و یستنصرون بالنساء کام طحال احب اهلها الیها البغی…
ابوبکر گفت: علی کسی است که می‌‌خواهد جنگ خلافت را از سر بگیرد و می‌‌گوید این موضوع کهنه را پس از آنکه از هم مندرس شده تازه کنید و برای این منظور از زنان کمک و یاری می‌‌طلبد مانند ام طحال(زنی بدکاره در زمان جاهلیت بود که پرچم بدکارگی بر فراز خانه اش نصب نموده بود و لذا ضرب المثل شد) که محبوبترین افراد نزدش زن بدکاره بود…
(قال ابن ابی الحدید: قرات هذا الکلام علی النقیب ابی یحیی جعفر بن ابی یحیی بن ابی زید البصری و قلت له بمن یعرض؟ فقال بل یصرح .قلت لو صرح لم اسالک فضحک و قال:بعلی بن ابیطالب (ع) قلت هذالکلام کله لعلی یقوله قال نعم انه الملک یا بنی قلت فما مقاله الانصاری؟قال هتفوا بذکر علی (ع) فخاف من اضطراب الامر علیه فنها هم)
ابن ابی الحدید گفت،این سخن را برای نقیب ابن یحیی جعفر بن ابن یحیی بن ابی زید بصری خواندم و به او گفتم: ابوبکر به چه کسی اینگونه تصریح و بی پرده سخن می‌‌گوید؟ گفتم اگر ابوبکر تصریح می‌‌کرد لازم نبود که از تو سوال کنم که مقصودش که بوده!پس نقیب خندید و گفت:مقصود ابوبکر،علی بن ابیطالب(ع)است. گفتم آیا تمام آنچه گفته خطاب به علی بن ابیطالب(ع) است؟ نقیب گفت آری دعوای حکومت و خلافت بود‌ای فرزندم. گفتم: دراین میان انصار چه گفتند؟ گفت آنها صدا برای علی بلند کردند اما علی (ع) از اضطراب و اختلاف میان مردم ترسید و آنها را از هر اقدامی نهی کرد.
منبع اهل سنت:
شرح نهج البلاغه ۱۶/۲۱۴-۲۱۵ (ابن ابی الحدید المعتزلی م ۶۵۶)
(۶)
… فقال عمر (لابی بکر)… عجبا للناس کیف و لوک امورهم و انت شیخ قد خرفت تجزع لغضب امراه و تفرح برضاها و ما لمن اغضب امراه،و قاما و خرجا…
…(هنگامی که فاطمه زهراء(ع) در بستر افتاده بود و پس زا این که این دو(عمر و ابابکر) را از غضب خود مطلع نمود) عمر به ابابکر گفت: عجب است که مردم چگونه تو را متولی امور خود کرده اند و حال آنکه تو پیرمرد خرفتی شده‌ای که به خاطر غضب یک زن جزغ می‌‌کنی باکی نیست برکسیکه زنی را به خشم درآورد و هردو بلند شده و بیرون رفتند.
منابع شیعه:
۱- علل الشرایع (ط.المطبعه الحیدریه فی النجف) /۱۸۷(شیخ صدوق م.۳۸۱)
۲- بحارالانوار۴۳/۲۰۴(علامه مجلسی م. ۱۱۱۰)
۳- مجمع النورین/۱۴۴ (ابوالحسن مرندی م۱۳۴۹)
۴- بیت الاحزان /۱۸۷ و(ط.دارالحکمه)/۱۷۳(شیخ عباس قمی م۱۳۵۹)

(۱)
… و اجتمع شیوخ اهل المدینه و اقبلوا الی امیرالمومنین علی (ع) فقالوا له یا اباالحسن ان فاطمه تبکی الیل و النهار فلا احد منا یتهنا بالنوم فی الیل علی فرشنا و لا بالنهار لنا قرار علی اشغالنا و طلب معایشنا و انا نخبرک ان تسالها اما ان تبکی لیلا اونهارا… فقالت یا ابالحسن و ما اقل مکثی بینهم…
… بزرگان مدینه جمع شدند و نزد امیرمومنان(ع) رفتند پس گفتند:‌ای اباالحسن همانا فاطمه(ع) روز و شب گریه می‌‌کند پس هیچ کس از ما شب در رختخواب برای خواب،آرامش ندارد و در روز برای کار وطلب معاش،قرا نداردپس ما به تو می‌‌گوییم تا از او بخواهی که یا روز گریه کند یا شب …پس حضرت فاطمه(ع) فرمودند: یا اباالحسن چه اندک در میان آنها خواهم ماند.
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۴۳/۱۷۷(علامه مجلسی م. ۱۱۱۰)
۲- مجمع النورین/۱۴۱ (ابوالحسن مرندی م۱۳۴۹)
۳- بیت الاحزان /۱۷۹(شیخ عباس قمی م۱۳۵۹)
اعتراض به گریه‌های حضرت زهراء(ع) در منابع زیر،نیز آمده است:
۱- مناقب آل ابیطالب۳/۱۰۴(ابن شهر آشوب م.۵۸۸)
۲- ضیاء العالمین۲/۱۴۰ (الفتونی م.۱۱۳۸)
۳- الحدائق الناظره ۴/۱۶۲(محقق بحرانی م.۱۱۸۶)

(۱)
(قال السید شرف الدین)… و خروجها بولدیها فی لمه من نسائها الی البقیع یندبن رسول الل هفی ظل اراکهکانت هناک فلما قطعت بنی لها بیتافی البقیع تاوی الیه للنیاحه یدعی بیت الاحزان.
(امام شرف الدین می‌‌گوید): … او(حضرت زهراء (ع) و دو فرزندش و عده‌ای از زنان در بقیع زیر درختچه‌ای در فراق رسول خدا نوحه سرائی می‌‌کردند چون آن درختچه را قطع کردند علی (ع)برای فاطمه(ع) خانه‌ای در بقیع ساخت که برای نوحه سرائی در آن ماوی می‌‌گرفت. این خانه همان بیت الاحزان نامیده می‌‌شود.
منابع شیعه:
۱- النص و الاجتهاد /۲۳۴ و(ط.آخر)/۳۰۱-۳۰۲(سید شرف الدین عاملی م.۱۳۷۷)
۲- ماساه الزهراء(ع) ۱/۳۴۸ (سید جعفر مرتضی عاملی)

(توضیحی درباره بیت الاحزان)
…ثم انه بنی لها بیتا فی البقیع نازحا عن المدینه یسمی بیت الاحزان… (پس از رحلت پیامبر اکرم حضرت فاطمه شبانه روز گریان بودند لذا اهل مدینه از گریه‌های حضرت به امیرمومنان(ع) شکایت کردند)پس امیرمومنان دور از مدینه در بقیع برای حضرت زهراء (س) خانه‌ای ساختند که بیت الاحزان نامیده شد…
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۴۳/۱۷۷(علامه مجلسی م. ۱۱۱۰)
۲- عوالم العلوم ۱۱/۴۸۹ (پاورقی)(شیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۳- بیت الاحزان /و(ط.دارالحکمه)/۱۶۵(شیخ عباس قمی م۱۳۵۹)
منبع اهل سنت:
وفاء الوفاء ۳/۹۱۸ (سمهودی م.۹۱۱)
…(و کان هذا البیت یزار فی کل خلف من هذه الامه کما تزار المشاهد المقدسه حتی هدم فی هذه الایام بامر الملک عبدالعزیزبن سعود الجندی لما استولی علی الحجاز و هدم المقدسات فی البقیع عملا بم ایقتضیه مذهبه الوهابی و ذلک سنه ۱۳۴۴ الهجره) و کنا سنه ۱۳۳۹ تشرفنا بزیاره هذا البیت(بیت الاحزان) اذ من الله علینا فی ذالک السنه بحج بیته و زیاره نبیه و مشاهد اهل بیته الطاهرین فی البقیع.
سید شرف الدین می‌‌گوید:و این خانه(بیت الاحزان) در هر نسلی از این امت زیاد می‌‌شد چنانچه مشاهد مقدسه هم چنین بود تا اینکه در همین روزها به دستور ملک عبدالعزیز ابن سعود الجندی هنگامیکه مسلط بر حجاز شد ویران گردید و همین طور مقدسات در بقیع هتک و ویران شد واین به مقتضای مذهب وهابیت وی بود. این واقعه در سال ۱۳۴۴ هجری قمری رخ داد.
در سال ۱۳۳۹ به زیارت این خانه(بیت الاحزان) مشرف شدیم زمانی که خداوند بر ما منت نهاد به زیارت خانه  اش و زیارت پیغمبر و اهل بیت طاهرینش در بقیع.
منبع شیعه:
النص و الاجتهاد /۳۰۲ و(مطبعه النجف)/ ۱۷۵(سید شرف الدین عاملی م.۱۳۷۷)
ابن جبیره در اوائل قرن هفتم در سفر خود(به مکه) از بیت الاحزان یا دکرده و می‌‌گوید بعد از قبه عباسیه،خانه فاطمه(ع) بنت رسول الله واقع شده و بنام بیت الاحزان شناخته می‌‌شود و گفته می‌‌شود که اینجا همان خانه‌ای است که بعد از وفات پدرش تا هنگامی که به ایشان ملحق شد درآنجا مسکن گزید و ملازم آنجا بود.
منبع شیعه:
ماساه الزهراء۱/۲۳۷(سید جعفر مرتضی عاملی)

در شان نزول آیه ۳۸ سوره روم: (فآت ذا القربی حقّه )
اهل تسنن از ابن عباس ابی سعید خدری روایاتی را به این مضمون نقل می‌‌کنند:
لمّا نزلت(وآت ذا القربی حقّه) اعطی رسول الله فاطمه فدکاً…
هنگامی که این آیه «به خویشاوندت حقش رابده»نازل شد رسول خدا فدک را به فاطمه(ع) بخشید…
منابع اهل سنت:
۱- المطالب العالیه ۲/۳۶۷ (ابن حجر عسقلانی م.۲۸۵)
۲- مسند ابی یعلی ۲/۵۳۴(موصلی م.۳۰۷”)
۳-الجرح والتعدیل۱/۲۷۵(رازی م.۳۲۷)
۴- شواهد التنزیل ۱/۵۷۰-۴۴۲-۴۳۸۷(حاکم حسکانی م.۴۹۰)
۵- مقتل الحسین ۱/۷۰(خوارزمی م.۵۶۸)
۶- میزان الاعتدال ۲/۲۸۸ (ذهبی م.۷۴۸)
۷- درّالمنثور ۲/۱۵۸و۵/۲۷۴-۲۷۳(سیوطی م.۹۱۱)
۸- کنزالعمال ۲/۱۵۸ (متقی هندی م.۹۷۵)
۹- تفسیر روح المعانی ۵/۵۸ (آلوسی بغدادی م.۱۲۷۰)
۱۰- یناییع الموده/۱۱۹-۴۳۹-۴۴۱ (قندوزی الحنفی م.۱۲۴۹)
۱۱- حیاه الصحابه ۲/۵۱۹ (دهلوی هندی)
(۱)
ان فاطمه قالت لابی بکر من یرثک؟ فقال ابوبکر: اولادی فقالت فاطمه (س)ایرثک اولادک و لا ارث انا من رسول الله(ص) …
(پس از غصب فدک) فاطمه(ع) نزد ابی بکر آمده و فرمود: چه کسی از تو ارث می‌‌برد؟ ابوبکر گفت: فرزندانم.پس فاطمه(ع)فرمود:آیا اولادت از تو ارث می‌‌برند و من از رسول خدا ارث می‌‌برم؟
منابع شیعه:
۱- الصراط المستقم(ط.المکتبه المرتضویه)۲/۳۸۳ (علی بن یونس العاملی م.۸۷۸)
۲- بحارالانوار۲۹/۳۷۵ (علامه مجلسی م. ۱۱۱۰)
۳- النص و الاجتهاد /۶۱ (سید شرف الدین عاملی م.۱۳۷۷)
۴-الغدیر ۷/۲۳۹ (علامه امینی)

منابع اهل سنت:
۱-الطبقات الکبری(ط.دارصادر بیروت)۲/۳۱۴ (محمد بن سعد بن منبع البصری م.۲۳۰)
۲- مسند احمد(ط.دارصادربیروت)۱/۱۰(احمد بن حنبل م.۲۴۱)
۳- تاریخ المدینه(ط.قدس قم)۱/۱۹۸ (نمیری م.۲۶۲)
۴- ترکه النبی و السبل التی وجهها فیه/۸۱(حما بن زید بغدادی م.۲۶۷)
۵- سنن الترمذی(ط.دارالفکر بیروت)۳/۸۱ (ابوعیسی ترمذی م.۲۷۹)
۶- فتوح البلدان/۳۸(بلاذری م.۲۷۹)
۷- السقیفه و فدک(ط.شرکه الکتبی )/۱۰۸(ابوبکر جوهری م.۲۳۲)
۸- السنن الکبری(ط.دارالفکر بیروت)۶/۳۰۲ (بیهقی م.۳۲۳)
۹- المبسوط(ط.دارالمعرفه)۱۲/۳۰ (شمس الدین سرخسی م.۴۸۳)
۱۰- جامع الاصول۱۰/۳۸۶ (ابن اثیر م.۶۳۰)
۱۱-شرح نهج البلاغه ۱۶/۲۱۸ (ابن ابی الحدید عسقلانی م.۶۵۶)
۱۲- فتح الباری(ط.دارالمعرفه بیروت)۶/۱۴۰(ابن حجر عسقلانی م.۸۵۲)
۱۳- کنز العمال(ط. موسسه الرساله)۵/۵۸۵ (متقی هندیم.۹۷۵)
۱۴- نیل الاوطار(ط.دارالجلیل بیروت)۶/۱۹۶ (شوکانی م.۱۲۵۰)

(۲)
عن ععطیه العوفی انه سمع ابابکر یومئذ یقول لفاطمه… واما  فدک ما جعل لک ابوک…
عطیه عوفی می گوید: از ابوبکر شنیدم که به فاطمه (ع) می گوید:فدک را پدرت برای تو قرار نداده است…
منبع اهل سنت:
بلاغات النساء /۱۹ (ابن طیفور م.۲۸۰)
(۳)
… قالت  فاطمه ان ام ایمن تشهد لی ان رسول الله صلی الله علیه و آله اعطانی فدک،فقال لها:… ان هذا المال لم یکن للنبی و انما ن کان مالا من اموال الا مسلمین…
…(وقتی ابوبکر برای اثبا تاینکه پیامبر(ص) فدک را در زمان حیات خود به فاطمه(ع)* بخشیده بود شاهد خواست) فاطمه (ع) به ابوبکر گفت:ام ایمن شهادت می دهد که رسول خدا فدک را به من بخشید.ابوبکر گفت:… این مال پیامبر نبود(که ببخشد) بلکه از اموال عمومی مسلمین بود…
منابع اهل سنت:
۱- السقیفه و فدک(ط.مکتبه نینوی الحدیثه)/۱۰۱ الی۱۰۲ (ابوبکر جوهری م.۳۲۳)
۲- شرح نهج البلاغه ۱۶/۲۱۳ (ابن ابی الحدید معتزری م.۶۵۶)
(۴)
قال عمر بن خطاب:فلما توفیس رسول الله قال ابوبکر انا ولی رسول الله،فجئتما تطلب میراثک من ابن اخیک و تطلب هذا میراث امراته من ابیها،فقال ابوبکر:قال رسول الله ما نورث، ما ترکنا صدقه…
عمر(به عباس عمومی پیامبر و امیرمومنان) گفت: هنگامی که رسول خدا(ص)از دنیا رفت،ابوبکر گفت: من جانشین رسول خدا هستم شما دو نفر آمدید و میراث خود را طلب کردید. تو (عباس) میراثت را از پسر برادرت و این (علی ع) میراث همسرش از پدرش را طلب نمود،پس ابوبکر گفت که پیامبر فرموده: کسی از ما ارث نمی برد و اموالی که به جای می گذاریم،صدقه است…
منبع اهل سنت:
صحیح مسلم/ح۳۳۰۲(مسمل م.۲۶۱)
(۵)
ان  فاطمه بنت النبی ارسلت الی ابی بکر تساله میراثها من رسول الله مما افاء الله علیه بالمدینه و فدک و ما بقی من خمس خیبر …فابی ابوبکر ان یدفع الی فاطمه منها شیئاً.
همانا دختر رسول خدا فردی را نزد ابوبکر فرستاد و میراث خود را از رسول خدا که شامل فی ء مدینه(غنائم جنگی)و  فدک و مابقی خمس خیبر و …بود را از او طلب کرد.اما ابوبکر از اینکه چیزی از این اموال را به وی پس دهد خودداری کرد.
منابع اهل سنت:
۱- مسند احمد/ح۵۲و۱/۹(احمد بن حنبل م.۲۴۱)
۲- صحیح بخاری /ح۳۹۱۳و۵/۸۲(بخاری م.۲۵۶)
۳- صحیح مسلم /ح۳۳۰۴و۵/۱۰۳ (مسلم م.۲۶۱)
(۶)
…فقال امیرالمومنین (ع) : یا ابابکر اما تقرا کتاب الله؟قال: نعم،قال (ع) اخبرنی عن قول الله عزوجل(انما یریدالله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا) فی من نزلت؟ فینا ام فی غیرنا؟ قال:بل فیکم،قال (ع)اذن کنت عندالله من الکافرین.قال ولم؟قال(ع)لانک رددت شهاده الله لها بالطهاره و قبلت شهاده الناس علیها کما رددت حکم الله و حکم رسوله ان جعل لها فدکا قد قبضته فی حیاته…
پس امیرمومنان(ع) فرمود: ای ابوبکر آیا کتاب خدا را نخوانده ای؟ گفت بلی،حضرت فرمود:به من بگو  که این فرموده خدا(خداوند هرگونه رجس و ناپاکی را از شما اهل بیت دور کرده) درباره چه کسی نازل شده؟ آیا درباره ما نازل شده یا درباره غیر ما؟ ابوبکر گفت: البته که درباره شما نازل شده،حضرت(ع) فرمود: پس اگر عده ای برعلیه حضرت فاطمه(ع)دختر رسول خدا به امر خلافی شهادت بدهند توچه خواهی کرد؟گفت:بر او حد جاری می کنم کما اینکه برزنان مسلمین هم،چنین می کنم حضرت علی (ع) فرمود:پس بنابراین تو نزد خدا از کافرین خواهی بود.ابوبکر گفت:چرا؟ حضرت فرمود: برای اینکه تو شهادت خدا را بر طهارت فاطمه(ع) رد کرده ای و شهادت مردم را قبول کرده ای کما اینکه تو حکم خدا و حکم رسول او را بر اینکه فدک ملک فاطمه(ع) بوده و در مزان پیامبر(ص) آنرا گرفته است رد کردی…
منابع شیعه:
۱- الاحتجاج ۱/۱۲۲(طبرسی م.۵۶۰)
۲- کنز الدقائق ۱۰/۳۷۳ (محمد بن محمدرضا  قمی م.قرن۱۱)
منابع دیگر که در آن،نیز مسئله غصب فدک آمده:
منابع شیعه:
۱- الاحتجاج ۱/۱۳۱-۱۳۹(طبرسی م.۵۶۰)
۲- مناقب آل ابی طالب۲/۲۰۶(ابن شهر آشوب م.۵۸۸)
۳- طرائف /۲۶۳(سید بن طاووس م.۶۶۴)
۴-کنز الدقائق ۲/۳۷۸(محمد بن محمد رضا قمی م.قرن۱۱)
منابع اهل سنت:
۱- مشکل الاثار ۱/۴۷ (طحاوی م.۳۲۱)
۲- السنن الکبری ۶/۳۰۰(بیهقی م.۴۵۸)
۳- شرح نهج البلاغه ۶/۴۶(ابن ابی الحدید المعتزلی م.۶۵۶)
۴- البدایه و النهایه ۵/۲۸۵ (ابن کثیر م.۷۴۴)
۵- التلخیص ۳/۱۵۴(ذهبی م.۷۴۸)
۶- تاریخ ابن کثیر۵/۲۸۹ (ابن کثیر م.۹۴۴)
۷- تفسیر الوصول الی جامع الاصول ۲/۴۶(شیبانی م.۹۴۴)
۸- تاریخ الخمیس ۲/۱۷۳ (دیار بکری م.۹۶۶)
۹- کنزل العمال ۵/۵۸۴(متقی هندی م.۹۷۵)
۱۰- المستصفی ۱/۲۲۸(غزالی)

(۱)
… فخرجت و الکتاب معها فلقیها عمر فقال ما هذا معک یا بنت محمد قالت: کتاب کتبه لی ابن ابی قحافه‌،قال ارینیه فابت فانتزعه من یدها و نظر فیه ثم تفل فیه و محاه و خرقه…
(در کوچه بنی هاشم)…پس حضرت زهراء(ع) خارج شد در حالیکه نوشته با او بودپس عمر در راه به حضرت رسید پس گفت: ای دختر محمد نوشته ای که با خود داری چیست؟ فاطمه(ع) فرمود:نوشته ای است که ابوبکر برایم نوشته است،عمر گفت آن را به من نشان بده،پس فاطمه(ع) ابا کرد پس عمر  آن را از او گرفت و درآنگاه کردپس در آن آب دهان انداخت و آن را پاره کرد…
منابع شیعه:
۱- اصول کافی ۱/۵۴۳(کلینی م.۳۲۹)
۲- بحارالانوار ۴۸/۱۵۷ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳- نورالثقلین ۳/۱۵۴ (حویزی م.۱۱۱۲)
(۲)
قال الصادق(ع):… فخرجت والکتاب معها فلقیها عمر فقال:یا بنت محمد ما هذا الکتاب الذی معک؟فقالت:کتاب کتب لی ابوبکر برد فدک فقال :هلمیه الی فابت ان تدفعه الیه … ثم رفسها… ثم لطمها… ثم اخذ الکتاب فخرقه …
(ابوبکر نوشته ای برای فاطمه(ع) در رد فدک نوشت) پس خارج شد فاطمه (ع) در حالیکه آن نوشته با او بود عمر در راه به او رسید پس گفت:ای دختر محمد(ص) این نوشته ای که با خود دارای چیست؟فرمود: نوشته ای است که ابوبکر در رد فدک نوشته است. پس عمر گفت: آن را به من بده،حضرت زهراء(ع) از دادن آن امتناع کردند… سپس لگدی به حضرت زد…سپس لطمه ای به صورت حضرت زد… سپس عمر نوشته را گرفت و پاره کرد…
منابع شیعه:
۱- الاختصاص/۱۸۵-۱۸۴(شیخ مفید م.۴۱۳)
۲- النقض /۳۰۲(عبدالجلیل قزوینی م.۵۶۰)
۳- بحارالانوار ۲۹/۱۹۲ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۴- جامع النورین /۲۰۶ (اسماعین سبزواری م.۱۳۱۱)
۵- ماساه الزهراء۲/۶۴(سید جعفر مرتضی عاملی)
(۳)
قال الصادق (ع) (للمفضل): … و قول عمر هاتی صحیفتک التی ذکرت ان اباک کتبها لک و اخراجها الصحیفله و اخذه ایاها منها و نشره لها علی روس الاشهاد من قریش و المهاجرین و الانصار و سائر العرف و تفله فیها و تمزیقه ایاها و بکائها…
در حدیث مفضلا از امام صادق(ع) آمده است :…و گفتن عمر به فاطمه)ژ(ع) بیاور نامه ای را که گفلتی پدرت به تو داده است(برای فدک). و بیرون آوردن حضرت،نامه را و گرفتن عمر آن را از دست حضرت و گشودن آن نامه،در مقابل قریش و مهاجرین و انصار و دیگر اعراب و آب دهان در آن انداختن و آن را پاره کردن و گریستن آن حضرت (ع)…
منبع شیعه:
بحارالانوار ۵۳/۱۷ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
(۴)
… اخذ(عمر) الکتاب منها قهراً و بصق فیه و خرقه… فقالت:
علیها السلام : بقرت کتابی بقرالله بطنک.
(عمر) نامه فد کرا از حضرت زهراء(ع) به زور گرفت بعد آب دهان برروی آن انداخته و آنرا پاره کرد…پس حضرت فاطمه(ع) فرمود: خداوند شکمت را پاره کند چنانکه نامه مرا پاره کردی.
منابع شیعه:
۱- وفاه الصدیقه الزهراء/۷۸(عبدالرزاق المقرم م.۱۴۰۳)
۲- فاطمه بهجه قلب المصطی ۲/۵۲۷ (رحمانی همدانی)
منابع دیگر از اهل سنت که در آن نیز،پاره کردن قباله فدک آمده:
منابع اهل سنت:
۱- شرح نهج البلاغه ۶/۴۶(ابن ابی الحدید المعتزلی م.۶۵۶)
۲- السیره الحلبیه ۳/۳۶۲(برهان الدین شافعی م.۱۰۴۴)
مقدمه اول :
اموال پیامبر(ص) به قرار زیراست،که طبق قانون ارث به حضرت زهراء (س) منتقل می شود:
اموال حضرت رسول (ص)در هنگام رحلت :
از جهت ارث:
* منزل مادر بزرگوارشان آمنه
* خانه همسرشان حضرت خدیجه
منابع اهل سنت:
۱- احکام السلطانیه /۱۸۶-۱۸۵ (ابی یعلی م .۳۰۷)
۲- احکام السلطانیه /۱۷۱ (ماوردی م.۴۵۰)
از جهت داد وستد :
* زمین منزل شخصی ایشان درمدینه

منبع شیعه :
۱- دراسات و بحوث فی التارخی و الاسلام ۱/۱۸۱- ۱۶۹ ( سید جعفر مرتضی عاملی)
*زمین منزل همسرانشان در مدینه
منابع اهل سنت:
۱- طبقات ابن سعد ۸/۱۶۴ (ابن سعد م.۲۳۰)
۲- فتح الباری ۶/۱۴۸(ابن حجر عسقلانی م .۸۵۲)
۳- عمده القاری ۱۵/۲۹ (عینی م.۸۵۵)
۴- ارشاد الساری ۵/۱۹۰ (قسطلانی م.۹۵۳)
از جهت هدیه :
*اموال مخیریق یهودی مشهور به باغهای هفت گانه
منابع اهل سنت:
۱- سیره ابن هشام ۲/۱۶۸-۱۶۴ (ابن هشام م.۲۱۸)
۲- تاریخ طبری ۲/۵۳۱ (طبری م.۳۱۰)
۳- شواهدا لتنزیل ۱/۴۴۱ (حاکم حسکانی م.۴۹۰)
۴- تاریخ ابن اثیر ۲/۱۶۲ (ابن اثیر م.۶۳۰)
۵- تاریخ ابن کثیر ۴/۳۶ (ابن کثیر م.۷۷۴)
۶- وفاء الوفاء ۱/۲۸۳ و۲/۹۸۹ (سمهودی م.۹۱۱)
۷- مغازی واقدی ۱/۲۶۳-۲۶۲
*زمینهایی که انصار به رسول خدا(ص) هدیه کردند که در مدینه و اطراف آن بوده است:
منبع اهل سنت :
الاموال /۲۸۲ (ابوعبید م.۲۲۴)
از جهت خمس :
*خمس دژهای خیبر
*خمس غنائم جنگهای مختلف
منابع اهل سنت:
۱-طبقات ابن سعد ۲ و۱/۷۷ (ابن سعد م .۲۳۰)
۲-معجم البلدان ۴/۴۳۷ (حموی م.۶۲۶)
۳-وفاءالوفاء ۴/۱۲۹۲(سمهودی م.۹۱۱)
۴-خلاصه الوفاء۵۹۸
۵-عمده الاخبار/۴۰۹۸(احمدالعباسی)

از جهت فیء:
*زمینهای بنی نضیر
*قلعه و حصن و طیح
*قلعه سلالم
*زمینهای وادی القری
*سرزمین تیماء
*بازار مهزور
*فدک
منابع شیعه:
۱-کنز الدقائق ۱۳/۱۶۱ (محمد بن محمدرضا قمی م. قرن۱۱)
۲- تفسیر برهان ۵/۲۳۵-۳۳۴(سید هاشم بحرانی م.۱۱۰۷)
۳- فدک والعوالی فی الکتاب و السنه /۱۱۴ (سید محمد باقر حسینی)
منابع اهل سنت:
۱-طبقات ابن سعد۲/۵۸(ابن سعد م.۲۳۰)
۲-انساب الاشراف ۱/۳۳۶(بلاذری م.۲۷۹)
۳-فتوح البلدان ۱/۱۸(بلاذری م.۲۷۹)
۴- تاریخ ابن کثیر ۴/۲۰۳ (ابن کثیر م.۷۷۴)
۵- مغازی واقدی ۱/۳۶۶
توضیح مختصر:
براساس مشهور فقه اهل بیت،زوجه از زمین ارث نمی برد و تمام انی اموال به تنها دخترایشان حضرت فاطمه(ع) منتقل می شود،اما ابوبکر با جعل حدیث ساختگی«نحن معاشر الانبیاء لا نورث» تمام اموال آن حضرت را مصادره و غصب نمود.
مقدمه دوم:
عن ابی بصیر قال ابوجعفر(ع) : الا اقرئک وصیه فاطمه(ع) ؟
قال قلت بلی. قال فاخرج حقا اوسفطا فاخرج منه کتابا فقراه بسم الله الرحمن الرحیم هذا ما اوصت به فاطمه بنت محمد اوصت بحوائطها السبعه: العواف والدلال والبرقه و المثیب والحسنی والصافیه ومام لام ابراهیم الی علی بن ابیطالب…
امام باقر(ع) به ابابصیر فرمودند:آیا نمی خواهی وصیت فاطمه(ع) را برایت قرائت کنم.ابابصیر گفت: البته که می خواهم،پس صندوقچه ای را آوردند و نوشته ای از آن بیرون آوردن دو اینچنین قرائت نمودند:به نام خداوند بخشنده مهربان،این وصیتی  است که فاطمه(ع) دختر محمد رسول خدا (ص) به امیرمومنان(ع) نموده است،به باغهای هفتگانه اش،العواف والدلال و البرقه والمثیب و الحسنی والصافیه وآنچه بری ام ابراهیم بود…
منابع شیعه:
۱-اصول کافی ۷/۴۸ (کلینی م.۳۲۹)
۲-دعائم الاسلام ۲/۳۴۱و۳۴۴ (قاضی ابوحنیفه نعمانی م.۳۶۳)
۳-من لایحضره الفقیه۴/۲۴۴(شیخ صدوق م.۳۸۱)
۴-تهذیب الاحکام۹/۱۴۵ (شیخ طوسی م.۴۶۰)
۵-دلائل الامامه /۱۲۹ (ابوجعفر محمد بن جریر الطبری الامامی م.قرن ۴)
۶- مختلف الشیعه ۶/۳۰۳ (علامه حلی م.۷۲۶)
۷-بحارالانوار ۴۳/۲۳۵و۱۰۰/۱۸۵ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۸-الحدائق الناضره ۲۲/۱۸۳و۱۳۷(محقق بحرانی م.۱۱۸۶)
۹-مستدرک الوسائل ۱۴/۵۴(میرزا حسین نوری م.۱۳۲۰)
(۱)
ان فاطمه بنت النبی ارسلت الی ابی بکر تساله میراثها من رسول الله مما افاء الله علیه بالمدینه و فدک و مابقی من خمس خیبر… فابی ابوبکر ان یدفع الی فاطمه منها شیئا
همانا فاطمه (ع) دختر رسول الله (ص) کسی را نزد ابوبکر فرستاد و از او خواست تا ارث خود از پیامبر(ص) را از او طلب کند این مطالبه شامل:فی ء و فدک و باقیمانده خمس خیبر بود… اما ابوبکر از اینکه چیزی ازا ین اموال را به وی پس بدهد خودداری ورزید
منابع اهل سنت:
۱- مسند احمد۱/۱۰-۹ (احمد بن حنبل م.۲۴۱)
۲- صحیح بخاری ۵/۸۳-۸۲(بخاری م.۲۵۶)
۳- الامامه و السیاسه ۱/۳۰-۲۰(ابن قتیبه م.۲۷۶)
۴-فتوح البلدان/۳۸(بلاذری م.۲۷۹)
۵- تاریخ الامم الملوک(ط.بیروت)۲/۴۴۳ (ط.مطبع الاستقامه بالقاهره)۳/۱۹۸ و (ط.آخر)۳/۲۰۲ (طبری م.۳۱۰)
۶-مشکل الآثار۱/۴۷۱-۴۸(طحاوی م.۳۲۱)
۷-السنن الکبری(ط.دارالفکر بیروت)۶/۳۰۲ (بیهقی م.۳۲۳)
۸-جامع الاصول لاحادیث الرسول ۴/۴۸۲ (ابن اثیر م.۶۳۰)
۹- التخلیص ۳/ ۱۵۴ (در حاشه کتاب المستدرک علی الصحیحین به چاپ رسیده است (ذهبی م.۷۴۸)
۱۰- البدایه و النهایه۵/۲۸۵(ابن کثیر م.۷۷۴)
۱۱- وفاء الوفاء ج۲/۹۹۵(سمهودی م.۹۱۱)
۱۲-تفسیر الوصول الی جامع الاصول من حدیث الرسول ج۲/۴۶(شیبانی م.۹۴۴)
۱۳- تاریخ الخمیس ۲/۱۷۳ (دیاربکری م.۹۶۶)
۱۴-کنزالعمال ۵/۵۸۴(متقی هندی م ۹۷۵)
(۲)
عایشه خانه ای را که در آن سکونت داشت غصب و تصاحب کرد و حال اینکه سهمش ازا ین خانه فقط یک هفتاد ودوم قیمت اموال غیر منقوله است.
منبع اهل سنت:
حلیه الاولیاء ۲/۴۹ (ابونعیم اصفهانی م.۴۳۰)
پیامبر،خانه توست از دفن امام حسن مجتبی(ع) در کنار قبر پیامبر ممانعت می کنی و اگر زنده بمانی روزی سوار بر فیل خواهی شد و فتنه ای بزرگتر بپا خواهی کرد. توصاحب یک نهم از یک هشتم یک هفتاد و دوم سهم زنان پیامبر می باشی و حال آنکه همه آن را برای خود تملک کرده ای.

منابع شیعه:
۱- الایضاح /۲۶۲(فضل بن شاذان م .۲۶۰)
۲- شرح الاخبار (ط.موسسه نشر الاسلامی )۲/۱۹(قاضی نعمان مغربی م.۳۶۳)
۳-الارشاد(ط.دارالمفید)۲/۱۹ (محمد بن محمد بن نعمان م.۴۱۳)
۴- مناقب آل ابی اطالب(ط.مطبعه الحیدزیه نجف) ۳/۲۰۴ (ابن شهر آشوب م.۵۸۸)
۵- شرح اصول کافی ۶/۱۶۷ (مولی محمد صالح مازندارنی م.۱۰۸۱)
(۱)
جبرئیل به پیامبر اکرم(ص) گفت: … اما ابنتک … و یکسر ضلعها…
… اما دخترت… شکسته می شود استخوان پهلویش.
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۹۸/۴۴ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- ماساه الزهراء۲/۳۸ (سید جعفر مرتضی عاملی)
(۲)
درروایتی آمده:
السلام علیک ایتها الصدیقه الشهیده … المکسوره ضلعها…
سلام بر صدیقه شهیده… که استخوان پهلویش شکسته.
منابع شیعه:
۱- اقبال الاعمال (یک جلدی )/۶۲۵ (ط.مکتب الاعلام الاسلامی ۳/۱۶۶) (سید بن طاووس م.۶۶۴)
۲- بحارالانوار۹۷/۲۰۰ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)

(۳)
… فارسل ابوبکر الی قنفذ اضربها فالجاها الی عضاده بیتها فدفعها فکسر ضلعها من جنبها…
ابابکر قنفذ را فرستاد و به او گفت که فاطمه(ع) را بزن،پس قنفذ فاطمه (ع) را مجبور کرد به سمتی از خانه اش (به لنگه در) پناه ببرد پس قنفذ فاطمه(ع) را پرت کرد (هل داد) پس استخوانی از پهلویش را شکست…
منابع شیعه:
۱- کتاب سلیم /۱۵۳(تحقیق محمد باقر انصاری) (سلیم بن قیس الهلالی م.۹۰)
۲-احتجاج۱/۱۰۹ (طبرسی م ۵۶۰)
۳-بحارالانوار۴۳/۱۹۸ و۲۸/۲۸۳ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۴-مجمع النورین /۹۹ (ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
۵- بیت الاحزان /۱۱۵ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
۶- ماساه الزهراء۲/۲۹۸ (سید جعفر مرتضی عاملی)
***
درمنابع زیر به عنوان شکسته شدن (استخوان)پهلو اشاره شده است.
منابع شیعه:
۱- کتاب سلیم /۱۵۱و (ط.آخر.تحقیق محمد باقر انصاری) (سلیم بن قیس الهلالی م.۹۰)
۲- امالی صدوق/۹۹-۱۰۱(شیخ صدوق م .۵۵۳)
۳- بشاره المصطفی /۲۰۰-۱۹۷ (محمد بن علی الطبری م.۵۵۳)
۴- ارشاد القلوب ۱/۲۹۵(دیلمی م.۷۷۱)
۵- غایه المرام /۴۸ و (موسسه التاریخ العربی بیروت) ۱/۱۷۰-۱ (سید هاشم بحرانی) ۶-  بحارالانوار۴۳/۱۹۸ و۲۸/۲۸۳ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۷-مراه العقول ۵/۳۲۰ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۸-عوالم العلوم ۱۱/۳۹۱-۳۹۲ (الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۹- مستدرک سفینه البحار ۸/۶۱۹ (شیخ علی نمازی)
۱۰- ماساه الزهراء۲/۳۸ (سید جعفر مرتضی عاملی)
منبع اهل سنت:
فرائد السمطین ۲/۳۴-۲۵( جوینی م.۷۳۰
(۱)
قال رسول الله (ص) … اللهم العن من ظلمها … و خلد فی نازک من ضرب جنبها (جنبیها)…
پیامبر اکرم(ص) فرمودند:… خدایا آنان که به فاطمه ام ظلم می کنند لعنت کن و کسانیکه به پهلویش ضربه می زنند به آتش ابدی خود بسوزان…
منابع شیعه :
۱- امالی صدوق/۹۹-۱۰۱(شیخ صدوق م .۵۵۳)
۲- بشاره المصطفی /۲۰۰-۱۹۷ و(ط.موسسه النشر الاسلامی)/۳۰۷(محمد بن علی الطبری م.۵۵۳)
۳- المحتضر/۱۰۶و (ط.الحیدریه نجف)/۱۱۰(شیخ عزالدین حلی م.قرن۸)
۴- غایه المرام /۴۸ و(ط.موسسه التاریخ العربی بیروت)۱/۱۷۰-۱۷۱(سید هاشم بحرانی م.۱۱۰۷)
۵- بحارالانوار۲۸/۳۹ و ۴۳/۱۷۲-۱۷۳ و۳۱/۶۲۰ (علامه مجلسی م .۱۱۱۰)
۶-عوالم العلوم۱۱/۳۹۱-۳۹۲(شیخ عبدالله بحرینی م.قرن۱۱)
۷-بیت الاحزان(ط. دارالحکمه)/۴۸(شیخ عباس قمی م.۱۳۵۹)
۸- ماساه الزهراء۲/۳۸ (سید جعفر مرتضی عاملی)
منبع اهل سنت:
فرائد السمطین ۲/۳۴-۳۵(جوینی م.۷۳۰)
(۲)
… فتقدم الیها و رفسها برجله… و کانت حامله فاوجع جنبها … ثم استندت باحدی یدیها الی الجدار و جعلت الاخری علی جنبها و کرت راجعه الی بیتها و بعدها سقطت علی الارض و نادت(قتلنی عمر).
عمر به سوی حضرت آمد و با پا لگد محکمی به حضرت زد… و حال آنکه فاطمه (ع) باردار بودپس پهلوی فاطمه (ع) را به شدت به درد آورد… سپس با یکی از دو دستش به دیوار تکیه نمود و دست دیگرش را به پهلو گرفت و با همان حالت به خانه بازگشت و درآنجا به زمین افتاد و فریاد زد(عمر مرا کشت)
منبع شیعه:
جامع النورین/ ۲۰۶ (اسماعیل سبزواری م.۱۳۱۱)

(۳)
… فرفع(عمر) السیف و هو فی غمده فوجا به جنبها فصرخت (فاطمه)…
… عمر شمشیر را که در غلاف بود بالا برده و چنان به پهلوی فاطمه(ع) زد که ناله و فریاد حضرت بلند شد…
منابع شیعه:
۱- کتاب سلیم ۱/۸۶۲ -۸۶۸ و(تحقیق محمد باقر انصاری)/۱۵۰(سلیم بن قیس الهلالی م.۹۰)
۲- کامل بهائی۱/۳۰۶ (شیخ عمادالدین طبری م.قرن ۷)
۳-بحارالانوار۲۸/۲۹۹ و۴۳/۱۹۷ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۴-مجمع النورین /۸۱ (ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
۵- بیت الاحزان /۱۰۹ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
۶- الانوار العلویه /۲۸۷ (شیخ جفر نقدی م.۱۳۷۰)
۷- ماساه الزهراء۲/۱۵۵-۱۶۵ (سید جعفر مرتضی عاملی)
(۴)
و ضربها قنفذ بالسوط علی متنها فصاحت فاطمه یا ابتاه …
قنفذ با تازیانه بر پهلوی  حضرت زهراء (ع) زد و حضرت با ناله،فریاد زندند ای پدر…
منبع شیعه:
کامل بهائی /۳۰۶ (شیخ عمادالدین طبری م.قرن۷)
(۵)
فاخذ عمر سیفه و هو فی قرابه و ضربها به علی جنبیها …
… پس عمر شمشیر را  که در غلاف بود برداشت و با آن،به هر دو پهلوی حضرت زد
منبع شیعه:
کامل بهائی /۳۰۶ (شیخ عمادالدین طبری م.قرن۷)
به منابع زیر هم رجوع شود:
۱- نوادر الاخبار/۱۸۳و(ط.آخر.تحقیق انصاری قمی)/۲۰۸(فیض کاشانی م.۱۰۹۱)
۲- علم الیقین فی اصول الدین/۶۸۷(فیض کاشانی م.۱۰۹۱)
۳- الصوارم الحاسمه فی تاریخ احوالات الزهراء(کمالی استرآبای)
۴- نوائب الدهور ۳/۱۵۸ (علامه میرجهانی)
۵- فاطمه بهجه قلب المصطفی۲ /۵۳۱رحمانی همدانی)
(۱)
… وحینئذ جاء عمر الی قنفذ و اخذ سوطه و ضربها بالسوط علی ظهرها…
… در این هنگام عمر به سوی قنفذ آمد و تازیانه قنفذ را گرفت و بر کمر حضرت زهراء(ع)زد…
منبع شیعه:
ضیاء العالمین(مخطوط)۲/۶۰-۶۴ (ال فتونی م.۱۱۱۳۸)
(۲)
فامرعمر،قنفذ بضربها بسوطه فضربها قنفذ بالسوط علی ظهرها … الی آن انهکها…
عمر به قنفذ امر کرد که فاطمه(ع)را با تازیانه بزند.÷س قنفذ با تازیانه بر کمر او زد… و او را بسیار رنجور ساخت.
منابع شیعه:
۱- نوادر الاخبار(تحقق انصاری قمی)/۱۸۳ و(ط.آخر.تحقیق انصاری قمی)/۲۰۸(فیض کاشانی م.۱۰۹۱)
۲- علم الیقین فی اصول الدین/۶۸۶-۶۸۸(فیض کاشانی م.۱۰۹۱)
۳- بیت الاحزان/۱۱۷(شیخ عباس قمی .م.۱۳۵۹)
(۳)
…فقال له المقداد:ذهبت بنت رسول الله و کان الدم یخرج من ظهرها…بسبب ضربک لها بالسیف و السوط…
مقداد به عمر گفت:دختر رسول خدا(ص) به سبب ضربه شمشیر و تازیانه تو،در حالیکه خون از کمرش جاری بود از دنیا رفت…
منبع شیعه:
کامل بهائی ۱/۳۱۲-۳۱۳-(۳۱۴ ط.مرتضوی)(شیخ عمادالدین طبری م.قرن۷)
(۴)
بعد دفن فاطمه سلام الله علیها من دون علم الخلیفه… جاء(عمر) الی علی (ع) و قال یا بن ابی طالب لا تترکون الحسد القدیم…والیوم تصلی علی فاطمه دوننا،فقال له عقیل رحمه الله و انتم والله لا شدَالناس حسداًواقدام عداوه لرسول الله و اهل بیته ضربتموها بالامس و خرجت من الدنیا و ظهرها بدم وهی غیر راضیه عنکما.
بعد از دفن حضرت فاطمه(ع)که بدون اطلاع ابی بکر بود…عمر به سوی حضرت علی (ع)آمد و گفت‌ای پسر ابی طالب حسادت قدیمی را ترک نمی‌کنید …و امروز بدون ما بر فاطمه نماز می‌‌خوانید پس عقیق(خدا او را رحمت کند) فرمود: به خدا قسم)شما از همه مردم حسودترید و قدیمی ترین دشمنان پیامبر خدا و اهل بیتش هستید.قبل از این فاطمه را زدید و ازدنیا رفت در حالیکه کمرش آغشته به خون بود و او از شما دو تا(عمر و ابوبکر)راضی نبود.
منابع شیعه:
۱-کامل بهائی ۱/۳۱۲-۳۱۳(شیخ عمادالدین طبری م.قرن ۷)
۲- ماساه الزهراء۴/۷۵ (سید جعفر مرتضی عاملی)

(۱)
اخذ عمر عن خالدبن ولید سیفا فجعل یضرب بغمده علی کتفها حتی صارت مجروحه/
عمر از خالدبن ولید شمشیری گرفته و با غلاف(درحالیکه شمشیر دداخل آنبود)آنقدر با شانه حضرت (ع)زد که مجروح شد.
منابع شیعه:
۱-ملتقی البحرین/۸۲(ابوالحسن المرندی م.۱۳۴۹)
۲- الجنه العاصمه /۲۵۱(علامه میرجهانی)
۳- فاطمه بهجه قلب المصطفی /۸۱۶(فارسی)و۲/۷۵۷(عربی)(رحمانی همدانی)

(۱)
عصر عمر فاطمه بین الحائط والباب عصره شدیده… و نبت مسمار الباب فی صدرها…
عمر فاطمه(ع)را بین در و دیوار فشار شدیدی داد… ومیخ در به سینه حضرت(ع)فرورفت…
منبع شیعه:
مواقف الشیعه۳/۱۲۶(میانجی)
منبع اهل سنت:
موتمر علماء بغداد/۱۳۵(مقاتل بن عطیه م.۵۲۵)
(۲)
… ان الاخباریین من الشیعه رووا:ان ابابکر کتب لفاطمه (ص)بفدک کتابا فلما خرجت به وجدها عمر فمد یده الیه لیاخذه مغالبه فمنعته فدفع بیده فی صدرها و اخذالصیفه فخرقها…
… اخباریین شیعه روایت کردند:همانا ابوبکر نامه‌ای درباره فدک برای حضرت فاطمه(ع) نوشت.وقتی حضرت با نامه خارج شد،عمر حضرت را یافت پس دستش را دراز کرد که با خشونت و غلبه بتواند نامه را بگیرد ولی حضرت نگذاشتند و عمر با دستش به سینه حضرت زد و نامه را گرفت وسوزاند.
منبع اهل سنت:
اعلام النساء۴/۱۲۴(عمر رضاکحاله)
(۳)
…ونبع الدم من صدرها
… وخون از سینه اش جاری بود…
منبع شیعه:
الکوکب الدری (ط.شریف رضی حیدریه النجف)/۱۹۴-۱۹۵

(۱)
… ان عمر ضرب بطن فاطمه یوم البیعه
…بدرستیکه عمر در روز بیعت ضربه‌ای به شکم فاطمه(ع) زد…
منابع شیعه:
۱- النقض /۲۹۸(عبدالجلیل قزوینی م.۵۶۰)
۲-احقاق الحق ۲/۳۷۲(حاج نورالله توستری م.۱۰۲۰)
۳- عوالم العلوم۱۱/۴۱۶(شیخ عبدالله بحرینی م.قرن۱۱)
۴-بیت الاحزان/۱۲۴(شیخ عباس قمی م.۱۳۵۹)
منابع اهل سنت:
۱- الملل و النحل(مکتبه الا نجلوالمصریه)۱/۵۹(شهرستانی م.۵۴۸)
۲-الوافی بالوفیات ۶/۱۷ و(ط.آخر ۵/۳۴۷(صفدی شافعی م.۷۶۴)

(۲)
حدیث مفضل از امام صادق(ع): … و رکل عمر الباب برجله حتی اصاب بطنها…
در حدیث مفضل از امام صادق(ع):… عمر با پایش لگدی به در زد،تا اینکه به شکم او اصابت کرد…
منابع شیعه:
۱- هدایه الکبری /۴۰۷(خصیبی م.۳۳۴)
۲- بحارالانوار۵۳/۱۹ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳- عوالم العلوم ۱۱/۴۴۱-۴۴۳ (شیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
(۳)
بعث (ابابکر)الیها عمر حتی ضربها علی بطنها…
(ابابکر)عمر را به سوی حضرت زهراء(ع) فرستاد تا اینکه عمر بر شکم حضرت زد…
منبع شیعه:
اللوامع اللهیه فی المباحث الکلامه /۳۰۲(الفاضل المقداد السیوری م.۸۲۶)
***
در منابع زیر به ضربتی که عمر به شکل حضرت زهراء(ع) زده اشاره شده است.

منابع شیعه:
۱- الهدایه الکبری /۳۱۲(خصیبی م.۳۳۴)
۲- تلخیص الشافی ۳/۱۵۶-۱۵۷(شیخ الطائفه ابوجعفر طوسی م۴۶۰)
۳- النقض /۳۰۲ (عبالجلیل قزوینی م.۵۶۰)
۴- بحارالانوار۵۳/۱۴ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)

(۱)
عن فاطمه الزهراء (ع) قالت:… فاخذ عمر السوط من ید قنفذ –مولی ابی بکر-فضرب به عضدی فالتوی السوط علی عضدی حتی صارکالدملج
از حضرت زهراء(ع) نقل شده که ف رمودند…پس عمر تازیانه را از دست قنفذ-غلام ابی بکر-گرفته و بر بازوی من زد و چنان تازیانه بر بازویم پیچید که اثر آن مانند بازوبند روی بازویم باقی ماند…

منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۳۰/۳۴۸-۳۴۹ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- مجمع النورین /۱۴۷ (ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
(۲)
فی حدیث عن الامام الصادق(ع):…وضرب عمر لها بالسوط علی عضدها حتی صار کالدملج الاسود…
در حدیثی از امام صادق نقل شده… تازیانه زدن عمر،بر بازوی حضرت فاطمه(ع) بگونه‌ای که مانند بازوبند سیاه شد…
منابع شیعه:
۱- الهدایه الکبری /۴۰۷(حسین بن حمدان الخصیبی م.۳۳۴)
۲- حلیه الابرار۲/۶۵۲ و(ط.دارکتب العمیه )۲/۶۶۸(سید هاشم بحرانی م.۱۱۰۷)
۳- بحارالانوار۵۳/۱۹ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۴- نوائب الدهور ۳/۱۵۰(علامه میرجهانی)
۵- فاطمه بهجه قلب المصطفی ۲/۵۳۲(رحمانی همدانی)
۶- ماساه الزهراء ۲/۶۰ (سید جعفر مرتضی عاملی)

(۳)
از کتاب سلیم:
… و حالت بینهم(مهاجمین)و بینه(علی ع) فاطمه علیها السلام عند باب البیت فضربها قنفذ المعلون بالسوط فماتت حین ماتت و ان فی عضدها مثل الدملج من ضربته لعنه الله…
… حضرت زهراء (ع) بین هجوم آورندگان و حضرت علی(ع)مانع شد،پس ا دنیا رفت در حالیکه اثر آن بر بازوی او مثل بازوبند باقی ماند…
منابع شیعه:
۱- کتاب سلیم ۲/۸۶۲ (سلیم بن قیس الهلالی م.۹۰)
۲- احتجاج۱/۲۱۰-۲۱۶-۸۳ (طبرسی م ۵۶۰)
۳- بحارالانوار۲۸/۲۷۰ و۴۳/۱۹۸ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۴- مراه العقول(مع تفاوت یسیر)۵/۳۱۹-۳۲۰(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۵- عوالم العلوم ۱۱/۴۰۰(الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۶- مجمع النورین /۸۲ (ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
۷- بیت الاحزان /۹۴ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)

(۱)
عن النبی (ص) قال: ابکی من… لطم فاطمه خدها از پیامبر(ص)نقل شده که فرمودند:گریه می‌‌کنم از… سیلی بر گونه فاطمه (ع)…
منبع:
در بخش ۱فصل ۱۱ حدیث ۱صفحه۷۵ ذکر شده است.
(۲)
عن الامام الصادق(ع):… ثم لطمها…
از امام صادق(ع) … سپس سیلی بر او زد…
منابع شیعه:
۱- الاختصاص /۱۸۵ (شیخ مفید م.۴۱۳)
۲- بحارالانوار۲۹/۱۹۲(العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
در این دو روایت کلمه لطم ذکر شده است از کتب لغت معتبر استفاده می‌‌شود که ماده لطم در موردی به کار می‌‌رود که صورت در اثر ضربه کف دست رنگش کبود(مابین رنگ سیاه و خاکستری )شود.
برای تحقیق در این واژه بیانات بعضی از لغویین مشهور ذکر می‌‌شود:
الف: اللطم الضرب علی الوجه بباطن الراحه
لطم عبارت است از زدن به صورت باکف دست(السان العرب۵/۵۰۰)
ب: ابن الاعرابی:اللطم ایضاح الحمره
لطم عبارت است از آشکار کردن سرخی(لسان العرب ۵/۵۰۰)
ج:تلطم وجهه:اربد(یعنی صورتش کبود شد)(تاج العروس ۹/۶۰)
زبیدی در تاج العروس ۲/۳۴۹ می‌‌گوید: الربده بالضم الغبره او لون الی الغبره و قال ابوعبیده لون بین السواد و الغبره(غبره یعنی خاکستری) فی الحدیث کان اذا نزل علیه الوحی اربد وجهه‌ای تغیر الی الغبره

(۱)
… حین اقبل(الرجل )یلطم خدها حتی احمرت عینها
آن مرد(عمر) چنان سیلی به صورت فاطمه(ع) زد که چشمان ایشان سرخ شد….
منبع شیعه:
وفاه الصدیقه الزهرا/۴۱(عبدالرزاق المقرم م.۱۴۰۳)
(۲)
انهم لما ارادوا الدخول الی بیتها،واخراج علی منه،ارادت ان تحول بینهم و بین ذلک،ضربها قنفذ علی وجهها و اصاب عینها
درآن هنگام که آنها قصد نمودند به خانه ایشان (فاطمه ع) داخل شوند و علی (ع) را خارج نمایند فاطمه(ع) قصد کرد که بین آنها و علی (ع) حائل شود،قنفذ تاریانه را بر صورت حضرت زد و بر چشم ایشان اصابت کرد.
منابع شیعه:
۱- سیره الائمه الاثنی عشر ۱/۱۳۲(۱/۱۴۵)(هاشم معروف حسنی م.۴۰۶)
۲- ماساه الزهراء ۲/۱۹۰ (سید جعفر مرتضی عاملی)
۳- الهجوم علی بیت فاطمه ع(ط.اول)/۱۲۶و(ط.ثانی)/۱۲۲(عبدالزهراء مهدی)
(۱)
عن فاطه الزهرا:…فضربنی بیده حتی انتثر قرطی من اذنی…
حضرت زهراء(ع)فرمودند: … پس عمر چنان به من سلی زد که گوشواره از گوشم کنده شد…
منابع شیعه:
۱- الهدایه الکبری /۱۷۹(حسین بن حمدان الخصیبی م.۳۳۴)
۲- بحارالانوار۳۰/۳۴۹ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳- بیت الاحزان (ط.دارالحکمه) /۱۲۱(شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
۴- ماساه الزهراء ۲/۴۸-۲۹۳ (سید جعفر مرتضی عاملی)
(۲)
قال الصادق(ع):… ثم لطمها،فکانی انظر الی قرط فی اذنها حین نقف…
امام صادق(ع) فرمودند: … سپس (عمر) سیلی به صورت حضرت(ع) زد،گویی به گوشواره گوش می‌‌نگرم،که شکسته شد…
منابع شیعه:
۱- الاختصاص /۱۸۵ (شیخ مفید م.۴۱۳)
۲- بحارالانوار۲۹/۱۹۲ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳- وفاه الصدیقه الزهرا/۶۷-۷۵(عبدالرزاق المقرم م.۱۴۰۳)
۴- ماساه الزهراء ۲/۶۴ (سید جعفر مرتضی عاملی)
(۳)
قال عمر:… فصفقتعلی خدیها من ظاهر الخمار فانقطع قرطها و تناثرت الی الارض…
… چنان با دو دست محکم بر صورت فاطمه(ع) سیلی زدم که گوشواره اش کنده شد و روی زمین افتاد.
(این مصیبت دلخراش در کوچه‌های بنی هاشم هم اتفاق افتاده که پیش از این در فصل غصب فدک ذکر شده است)
منابع شیعه:
۱- النقض /۳۰۲ (عبالجلیل قزوینی م.۵۶۰)
۲- بحارالانوار۳۰/۲۹۴ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳- عوالم العلوم ۱۱/۴۰۹(الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۴- مجمع النورین /۱۱۰ (ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
۵- بیت الاحزان (ط.دارالحکمه) /۱۲۱(شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
۶- ماساه الزهراء ۲/۲۹۶(سید جعفر مرتضی عاملی)

(۱)
…فالتفت عمر الی من حوله و قال: اضربوا فاطمه فانهالت السیاط علی حبیبه رسول الله و بضعته حتی ادموا جسمها.
… عمر نگاهی به اطرافش کرد و به هوادارانش گفت: فاطمه(ع) را بزنید!رداین حال شلاقهائی بر بدن حبیبه و پاره تن رسول خدا وارد آمد تا اینکه بدن او را مجروح و پر از خون نمود…
منبع شیعه:
مواقف الشیعه ۳/۱۲۷(میانجی)
منبع اهل سنت:
موتمر علمای بغداد/۱۸۱(مقاتل بن عطیه م.۵۲۵)

(۲)
اما انت یا مغیره بن شعبه فانک لله عدو…وانت ضربت فاطمه بنت رسول الله(ص) حتی ادمیتها…
امام حسن مجتبی(ع)به مغیره بن شعبه فرمود:اما تو‌ای مغیره دشمن خدائی…توفاطمه(ع) دختر رسول خدا(ص)را به گونه‌ای کتک زدی،که او را خونین ساختی…
منابع شیعه:
۱- احتجاج/۱۳۷-۱۴۳ (طبرسی م ۵۶۰)
۲- بحارالانوار۴۴/۸۳۴ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳- ضیاء العالمین(مخطوط)قریب به همین مضمون را آورده ۲/۶۰-۶۴(الفتونی م.۱۱۳۸)
۴- فاطمه بهجه قلب المصطفی (ترجمه)/۸۰۰(رحمانی همدانی)
(۳)
قال عقیل لعمر:…ضربتموها بالامس و خرجت من الدنیا و ظهرها بدم
عقیل به عمر گفت:…پیش از این او را (حضرت فازمهع)زدید او از دنیا رفت در حالیکه کمرش آغشته به خون بود.

منابع شیعه :
۱- کامل بهائی ۱/۳۱۲-۳۱۳(شیخ عماد الدین الطبری م .قرن۷)
۲- ماساه الزهراء ۲/۱۷۵ (سید جعفر مرتضی عاملی)
(۴)
فقال مقداد لعمر:لقد ذهبت بنت رسول الله من الدنیا و کان الدم یخرج من ظهرها و جنبها بسبب ضربک لها بالسیف و السوط…
(هنگامی که عمر جریان دفن مخفیانه فاطمه زهراء (ع)را از مقداد شنید او را زد) مقداد به عمر گفت :دختر رسول الله(ص) از دنیا رفت در حالیکه خون از کمر و پهلوی او جاری بود به سبب ضرب شمشیر و تازیانه‌ای که شما بر او زدید…
منابع شیعه:
۱- کامل بهائی /۳۱۴(ط.مرتضوی) (شیخ عماد الدین الطبری م .قرن۷)
۲- ماساه الزهراء ۲/۱۷۵ (سید جعفر مرتضی عاملی)
(۱)
مرحوم فیض کاشانی می‌‌نویسد:
فلحقته فاطمه علیها السلام الی المسجد لتخلصه فلم تنمکن من ذلک فعدلت الی قبر ابیها فاشارت الیه بحزن و نحیب و هی تقول:… ابکی مخافه ان تطول حیاتی و خرت مغشیه علیها فضج الناسب بالبکاء و صارالمسجد ماتما.
فاطمه(ع) سریع خود را به علی (ع) رسانید تا او را از چنگال آنان خلاص کند ولی موفق نشد،پس رو به قبر پدر کرد و با اندوه و شیون و گریه شدید،اشاره به آن(قبر مطهر) نمود،در حالیکه می‌‌فرمود:
… گریه ام از این است که می‌‌ترسم زندگی ام طولانی باشد… بعد از این کلمات بیهوش برزمین افتاد،مردم می‌‌گریستند و مسجد ماتمکده شد.
منابع شیعه:
۱- علم الیقین فی اصول الدین /۶۸۶-۶۸۸(فیض کاشانی م.۱۰۹۱)
۲- امام علی (ع)/۷۱۱(رحمانی همدانی)
(۲)
حین ما جروا امیرالمومنین (ص) مع حلس کان مستقرا علیه لزمت فاطمه (ص)… بطرف الحلس تجره و یجر القوم علیا (ص)علی خلافها… اخذ عمر من خالدبن الولید سیفا فجعل یضرب بغمده علی کتفها حتی صارت مجروحه فعل ذلک ثلاث… حتی اغمی علیها ثم افاقت و رات الدار خالیه من علی (ع) …
هنگامی که امیرالمومنین(ع) را با طنابی که به ایشان بسته بودند می‌‌کشیدند،فاطمه(ع) طناب را گرفته به طرف دیگر می‌‌کشد… عمر شمشیر خالدبن ولید را گرفته و سه بار،با غلافش بر کتف حضرت زهراء(ع)زد که کتف ایشان مجروح گردید… تا اینکه آن حضرت از هوش رفت سپس بهوش آمد و دید که خانه از حضرت علی (ع) خالی است.
منبع شیعه:
مجمع النورین /۸۲(ابوالحسن املمرندی م.۱۳۴۹)
(۳)
…فتقدم الیها و رفسها برجله… ثم اخذ الکتاب و تفل فیه و مزقه …فلما افاقت فاطمه(ص) علیها نظرت الی الکتاب فی المسجد تلعب بها الریح.
… عمر نزدیک فاطمه(ع)آمد و با لگد محکم بر پهلوی فاطمه(ع) زد و نامه را گرفت و در آن آب دهان انداخت و پاره کرد… وقتی حضرت بهوش آمد،دید باد با تکه پاره‌های نامه فدک در مسجد بازی می‌‌کند.
منبع شیعه:
جامع النورین /۲۰۶(ابوالحسن المرندی م.۱۳۴۹)
(۳)
… فتقدم الیها و رفسها برجله… ثم اخذ الکتاب و تفل فیه و مزقه … فلما افاقت فاطمه(ص) علیها نظرت الی قطعات الکتاب فی المسجد تلعب بها الریح.
… عمر نزدیک فاطمه(ع) آمد و با لگد محکم بر پهلوی فاطمه(ع) زد و نامه را گرفت و در آن آب دهان انداخت و پاره کرد… وقتی حضرت بهوش آمددید باد با تکه پاره‌های نامه فدک در مسجد بازی می‌‌کند.
منبع شیعه:
جامع النورین /۲۰۶(اسماعیل سبزواری م.۱۳۱۱)
(۴)
… در اثر ضربتهائی که مهاجمان به حضرت زهراء(ع) وارد کردند آن حضرت غش کردند.زمانی بهوش آمد که خانه خالی شده بود و علی (ع) را برده بودند…
منبع شیعه:
جنه العاصمه /۴۵۸ (علامه میرجهانی)
***
به منابع زیر هم رجوع شود:
منابع شیعه :
۱- علم الیقین فی اصول الدین/۶۸۶-۶۸۸(فیض کاشانی م.۱۰۹۱)
۲- نوادر الاخبار /۱۸۳ و(ط.آخر.تحقیق انصاری قمی) /۲۰۸ (فیض کاشانی م.۱۰۹۱)
منبع اهل سنت:
الامام علی بن ابیطالب (ع) ۱/۱۰۹(عبدالفتاح عبدالمقصود

(۱)
عن الامام الصادق (ع): … (قال عمر لفاطمه الزهراء(ع) فاختاری ان شئت خروجه(الی)لبیعه ابی بکر او احراقکم جمیعا (والا احرقکم بالنار) فقالت و هی باکیه اللهم الیک نشکوا قد نبیک و رسولک وصفیک…
در حدیث مفضل از امام صادق(ع) : …(عمر به حضرت زهراء(ع) گفت اگر می خواهی انتخاب کن خروج علی را برای بیعت با ابابکر یا به آتش کشیدن همه شما را، فاطمه در حال گریه فرمود:پروردتگار به تو شکایت می کنیم از نبودن پیغمبرت و رسولت و برگزیده ات …
منابع شیعه :
۱- عوالم العلوم ۱۱/۴۰۱ (الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۲- بحارالانوار۵۳/۱۹-۱۸-۱۹ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
(۲)
… فلما شمع القوم صوتها وبکاء‌ها انصرفوا باکین فکادت قلوبهم تتصدع و اکبادهم تنفطر و بقی عمر و معه قوم…
وقتی مردم صدای او (فاطمه ع)و گریه اش را شنیدند،همه گریه کردند و رفتند و نزدیک بود قلبشان شکافته شود، اما عمر و هوادارانش همانجا ماندند…
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۲۸/۳۵۶ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- بیت الاحزان /۸۳ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
۳- الغدیر۵/۲۷۳(علامه امینی)
۴- الامام علی (ع) /۷۰۹(رحمانی همدانی)
منابع اهل سنت:
۱- الامامه و السیاسه ۱/۳۰-۲۰(ابن قتیبه م.۲۷۶)
۲- اعلام النساء ۴/۱۱۴-۱۱۵(عمر رضا کحاله)
(۳)
… و سمعتها و قد رخت صرخه حسبتها قد جعلت اعلی المدینه اسفلها…
(عمر در نامه اش به معاوی هضمن بیان لگد زدنش به فاطمه زهراء(ع) نوشت) :… و شنیدم که او (فاطمه زهراء(ع) فریادی کشید که گمان کردم شهر مدینه زیروروشد.
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۳۰/۲۹۴ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- عوالم العلوم ۱۱/۴۰۹ (الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۳- بیت الاحزان /۱۲۱ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
(۴)
قال الصادق(ع) : لمفضل … و هجوم عمر و قنفذ و خالد و صفقه خدها… و هی تجهر بالبکاء و تقول وا ابتاه وا رسوالله …
امام صادق(ع) فرمودند:و هجوم عمر و قنفذ و خالدبن ولید…که در این هنگام فاطمه(ع) بلند می گریست و می گفت وا ابتاه وا رسول الله…
منابع شیعه:
۱- الهدایه الکبری /۴۰۷(الخصیبی م.۳۳۴)
۲- حلیه الابرار۲/۶۵۲ و(ط.دارالحکمه الکتب العلمیه)۲/۶۶۸(سید هاشن بحرانی م.۱۱۰۷)
۳- بحارالانوار۵۳/۱۹ (علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۴- عوالم العلوم ۱۱/۴۴۳-۴۴۱ (الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۵- ماساه الزهراء ۲/۶۰ (سید جعفر مرتضی عاملی)
۶- نوائب الدهور۳/۱۵۰(علامه میر جهانی)
۷- فاطمۀ بهجۀ قلب المصطفی(ترجمه)/۷۳۸- عربی ۲/۵۲۲ (رحمانی همدانی)

(۵)
فرفع(عمر) السیف و هو فی غمده فوجا به جنبها… فصاحت یا ابتاه…
عمر شمشیرش را که در غلاف بود بلند کرد و به پهلوی فاطمه(ع) زد،فاطمه (ع)ناله ای زد ای پدر…
منابع شیعه :
۱- کتاب سلیم ۲/۵۸۴-۵۹۴ ( تحقیق محمد باقر انصاری/۱۵۰-۳۸۷)(سلیم بن قیس هلالی م.۹۰)
۲-  عوالم العلوم ۱۱/۴۰۹ (الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۳- بحارالانوار۲۸/۲۶۹-۴۳/۱۹۷ (علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۴- مجمع النورین /۸۱ (ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
۵- بیت الاحزان /۱۰۹ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
۶- ماساه الزهراء ۲/۱۵۵ (سید جعفر مرتضی عاملی)
(۶)
… ثم امسکها خالد و ساقهما عمر و من معه سوقا عنیفا و اجتمع الناس ینظرون وامتلات شوارع المدینه بالرجال و رات فاطمه (ع)ما صنع عمر،فصرحت و ولولت…
… عمر با یارانش آنها را (علی ع و بعضی از یارانش) با خشونت می کشاندند،کوچه های مدینه پر از جمعیت بود همه در آنجا حاضر و نگاه می کردند،از آن طرف فاطمه(ع) می دید که عمر چه می کند پس ناله و فغان سرداد و کمک می طلبید…
منابع شیعه :
۱- بحارالانوار۲۸/۲۲۲-۳۲۳(علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۲- النص والاجتهاد /۲۱(سید شرف الدین عاملی م۱۳۷۷)
۳-بیت الاحزان /۱۱۳ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
منابع اهل سنت:
۱- السقیفه و فدک/۷۲ (جوهری م۳۲۳)
۲- شرح نهج البلاغه ۶/۴۹-۴۸-۵۷ (ابن ابی الحدید م۶۵۶)
(۷)
… فضربت کفیها بالسوط فالمها فسمعت لها زفیرا و بکاء
(عمر در نامه اش به معاویه نوشت)… با تازیانه به دستهای فاطمه(ع) زدم آنقدر دستهایش درد گرفت که صدای ناله و گریه اش بلند شد…

منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۳۰/۲۹۳ (علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۲-عوالم العلوم ۱۱/۴۰۹ (الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۳- مجمع النورین /۱۱۰ (ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
(۸)
عن مولی اسماعیل سبزواری:… فلطمها علی وجهها … فارتفع صوتها بالانین و البکاء…
از مولی اسماعلیل سبزواری :… عمر چنان سیلی به صورت فاطمه(ع) زد که گوشواره اش شکست و ناله و گریه بانو بلند شد…
منبع شیعه :
جامع النورین /۲۰۶(ابوالحسن المرندی م.۱۳۴۹)
(۹)
عن جعفر بن محمد عن آبائه (ع):لما حضرت فاطمه الوفاه بکت فقال لها امیرالمومنین: یا سیدتی ما یبکیک ؟قالت: ابکی ما تلقی بعدی…
از امام صادق(ع) :حضرت زهراء(ع) در لحظات آخر عمرشان شروع به گریه کردند،امیرالمومنین(ع) فرمودند: یا سیدتی چرا گریه می کنی حضرت  فرمودند: گریه ام بخاطر ظلمهایی است که بعد از من به تو می رسد.
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۴۳/۲۱۸(علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۲-بیت الاحزان /۱۹۲ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
(۱۰)
بعد ایقافهم امیرالمومنین(ع) بین یدی ابی بکر و شکایا فاطمه (ع)الی رسول الله (ص) انها انت انه و قالت: وامحمداه،واحبیباه،واابالقسماه،وا احمداه،واناصراه،واقله ناصراه،واغوثاه،واطول کربتاه،واحزناه،وامصیبتاه،واسوء صباحاه…
بعد از آنکه امیرمومنان را نزد ابی بکر بردند و حضرت زهراء(ع) شکوه هایی از آنها به پیامبر فرموده: با فریاد،ناله زد: ای محمد(ص) به فریادم برس !وای حبیب من!وای ای پدر!ای ابوالقاسم به فریادم برس!ای احمد به فریادم برس!ای یاری کننده به فریادم برس!وای از کمی یار!وای ای فریادرس!وای از طول کشیدن سختیها!وای از اندوه فراوان!وای از برای مصیبتها!وای از برای بدی روزها!
منابع شیعه:
۱-علم الیقین فی اصول الدین /۶۸۶-۶۸۸ (فیض کاشانی م۱۰۹۱)
۲- بیت الاحزان /۱۸۸ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
۳- امام علی (ع)/۷۱۰(رحمانی همدانی)
به منابع زیر هم رجوع شود:
منابع شیعه:
۱-علم الیقین فی اصول الدین /۶۸۶-۶۸۸ (فیض کاشانی م۱۰۹۱)
۲- امام علی (ع)/۷۱۰(رحمانی همدانی)
(۱)
فصاحت یا ابتاه فرفع السوط به ذراعها فنادت یا رسول الله لبئس ما خلفک ابوبکر و عمر …
(در هنگام هجوم به خانه)… پس (فاطمه ع) فریاد زد ای پدر جان پس عمر با تازیانه بر بازوی حضرت زد پس حضرت ندا برآورد ای رسول خدا ببین بعد از شما عمر و ابی بکر چه ظلمهایی  به ما کردند…
منابع شیعه:
۱- کتاب سلیم ۲/۵۷۷ ( تحقیق محمد باقر انصاری/۱۵۰-۳۸۷)(سلیم بن قیس هلالی م.۹۰)
۲- بحارالانوار۲۸/۲۶۹(علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۳-جامع النورین /۹۸(ابوالحسن المرندی م.۱۳۴۹)
۴- بیت الاحزان /۱۱۰ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
منابع اهل سنت:
۱- موتمر علمای بغداد۱۳۵-۱۳۷ ( مقاتل بن عطیه م۵۲۵ )
۲-الامامه والسیاسه۱/۳۰(ابن قتیبه م.۲۷۶)
(۲)
قال فاطمه زهراء(ع):یا رسول الله هکذا کان یفعل بجبیبتک وابنتک…
فاطمه زهراء(ع) فرمود:ای پیامبر خدا این گونه با جگر گوشه و دخترت رفتار شد…
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۳۰/۲۹۴(علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۲-عوالم العلوم ۱۱/۴۰۹ (الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۳-جامع النورین /۱۱۰(ابوالحسن المرندی م.۱۳۴۹)
۴- بیت الاحزان /۱۲۱ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
(۳)
وجعلوا یقودون امیرالمومنین(ع) حتی اوقفوه بین یدی ابی بکر فلحقته فاطمه(ع) الی المسجد لتخلصه فلم یتمکن من ذلک فعدلت الی قبر ابیها فاشارت الیه بحزنه و نحیب …. ثم قالت وا اسفاه علیک یا ابتاه و اثکل حبیبک ابی الحسن الموتمن و ابی سبطیک الحسن و الحسین و من ربیته صغیرا و آخیته کبیرا و اجل احبائک لدیک و احب اصحابک علیک اولهم سبقا الی الاسلام و مهاجره الیک یا خیر الانام فها هو یساق فی الاسر.
بعد از اینکه امیرالمومنین(ع) را به زور نزد ابی بکر بردند و حضرت زهراء(ع)خود را به علی (ع)رسانید تا ایشان را از دست آنها خلاص نماید ولی نتوانست چنین کند پس رو به قبر پدرش کرده و با حزن و شیون و گریه شدید به قبر پدر اشاره نموده و بعد از سرودن اشعاری فرمود:
پدر جان واحسرتا بر تو وای بر مصیبت و داغ ابوالحسن حبیب و دوست مورد اعتماد تو و پدر نوه هایت(حسنین ع)،همانکه در کودکی او را پرورش دادی و در بزرگی او را برادر خویش ساختی،بهترین دوست و محبوبترین یارت،اولین مسلمان و هجرت کننده به سویت ای سرور خلق،آنها او را اسیر کرده اند.

منابع شیعه:
علم الیقین فی اصول الدین /۶۸۶-۶۸۸ (فیض کاشانی م۱۰۹۱)
(۴)
قال الصادقع:… فقالت وهی باکیه:اللهم الیک نشکوا فقد نبیک و رسولک و صفیک وارتداد امته علینا و منعهم ایانا حقنا الذی جعلته لنا فی کتابک …و هی تجهر بالبکاء و تقول :وا ابتاه وا رسول الله ابنتک فاطمه تکذب و تضرب و یقتل جنین فی بطنها…
امام صادق(ع) فرمودند:… پس حضرت زهراء(ع)در حالیکه گریان بودند فرمودند:ای خدا به تو شکایت می کنم از نبودن پیامبرت و برگزیده ات و مرتد شدن امتش بر ضد ما و منع کردن اینها حق ما را ،همان حقی که تو برای ما در کتابت قرار داده ای … (بعد از سیلی زدن او) حضرت فاطمه‌(ع) بلند گریه می کردند و می گفتند:وا ابتاه،وا رسول الله،دخترت فاطمه تکذیب شده و زده می شود و فرزند او در شکمش کشته می شود…
منابع شیعه:
۱- الهدایه الکبری /۴۰۷(حسین بن حمدان الخصیبی م.۳۳۴)
۲-حلیه الابرار۲/۶۵۲(سید هاشن بحرانی م.۱۱۰۷)
۳- بحارالانوار۵۳/۱۹ (علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۴- عوالم العلوم ۱۱/۴۴۱-۴۴۳ (الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۵- نوائب الدهور۳/۱۴۹(علامه میر جهانی)
۶- فاطمۀ بهجۀ قلب المصطفی۲/۵۳۳ (رحمانی همدانی)
۷- ماساه الزهراء ۲/۶۰ (سید جعفر مرتضی عاملی)
(۱)
الخطبه الفدکیه:
عن ابی عبدالله جعفربن محمد عن ابیه عن جده علی بن الحسین عن عمته زینب بنت امیرالمومنین علی بن ابیطالب انه لما اجمع ابوبکر و عمر علی منع فاطمه فدکا و بلغها ذلک لاثت خمارها علی راسها واشتملت بجلبابها و اقبلت فی لمه من حفدتها ونساء قومها تطا ذیولها،ما تخرم مشیتها مشیه رسول الله حتی دخلت علی ابی بکر و هو فی حشد من المهاجرین و الانصار و غیرهم،فنیطت دونها ملاء ه فجلست ثم انت انه اجهش القوم لها بالبکاء.
فالخطبه تشتمل علی محامد الله و المعارف و الاحکام وعلل تشریعها والشکایا و تذمم الامه لا نحرافها بعد رسول الله(ص) ونحن ناتی ببعضها الیسیر:
ایها المسلمون ااغلب علی ارثیه،یابن ابی قحافه افی کتاب الله ان ترث اباک و لا ارث ابی ؟لقد جئت شیئا فریا(علی الله و رسوله) افعلی عمد ترکتم الله و نبذتموه وراءظهورکم اذ یقول: (و ورث سلیمان داوود)
خطبه فدک:
امام صادق(ع) از پدر خویش و آن حضرت از امام سجادع و آن حضرت از حضرت زینب(ع)دختر امیرالمومنین علی (ع) نقل کرده اند که چون عمر و ابوبکر در گرفتن فدک از حضرت  فاطمه(ع) همدستی نمودند واین خبر به آن حضرت رسید،فاطمه زهراء(ع)مقنعه بر سر نموده و چادر پوشیده و به صورت کشیدند و با جمعی از کنیزان و خویشاوندان و زنان بنی هاشم در حالیکه به خطر بلندی لباس،مقداری از آن بر زمین و زیر پای حضرت قرار می گرفت و راه رفتن ایشان مثل راه رفتن پدرشان رسول خدا بود به طرف مسجد حرکت کردند تا اینکه بر ابوبکر وارد شدند در حالیکه او در جمع زیادی از مهاجرین و انصار و غیر ایشان بود پس میان حضرت ابوبکر پرده ای نصب شد و حضرت جلوس فرمودند و ناله ای جانسوز کشیدند چنانکه گریه انصار و مهاجرین را بلند کرد.
پس این خطبه مشتمل بر حمدها و شکرهای الهی و معرفت و احکام و علل تشریع بعضی از احکام و شکایتها و مذمت قوم بر انحراف بعد از رسول خدا می باشد.
و ما به مقدار کمی از آن اشاره می کنیم:
ای مسلمانان آیا رواست که از ارث محروم گردم،ای پسر ابی قحافه آیا در کتاب خداست که تو از پدرت ارث ببری و من از پدرم ارث نبرم.هر آینه سخن دروغی به خدا و رسول نسبت دادی.آیا از روی عمد کتاب خدا را ترک کردید و پشت انداختید؟! در حالیکه (خداوند) می فرماید: و سلیمان از داوود ارث برد. (نمل /۱۶)
(این خطبه سندهای متعددی دارد که در منابع شیعه و سنی ذکر شده،در بعضی از این منابع متن کال خطبه یا قسمتی از آن آمده است)
منابع شیعه:
۱- تثبیت الامامه /۳۰(امام الزید الیمنی م.۲۹۸)
۲- شرح الاخبار فی فضائل الائمه الاطهار/۳۶(قاضی نعمان مغربی م.۳۶۳)
۳- دلائل الامامه/۱۱۷(ابوجعفر محمد طبری م.قرن۴)
۴- تلخیص الشافی ۳/۱۴۳(شیخ طوسی م.۲۴۰)
۵- الاحتجاج۱/۱۳۱-۱۳۹(طبرسی م.۵۶۰)
۶- طرائف /۲۶۳(سید بن طاووس م.۶۶۴)
۷- بحارالانوار۲۹/۲۲۶ (علامه مجلسی م.۱۱۰)
۸- تفسیر نورالثقلین ۲/۱۷۲و۱/۴۵۰(حویزی م.۱۱۱۲)
۹- کنز الدقائق ۲/۳۷۸(محمد بن محمد رضا قمی م.قرن۱۱)
۱۰- عوالم العلوم ۱۱/۴۶۸ (الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۱۱-مجمع النورین /۱۳۰ (ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
۱۲- الغدیر ۷/۱۹۲(علامه امینی)
۱۳- المیزان۱۵/۳۷۰(علامه طباطبائی)
۱۴- بیت الحزان /۱۲۱ (شیخ عباس قمی م.۱۳۵۹)
۱۵- مواقف الشیعه ۱/۴۶۳ (میانجی)
منابع اهل سنت:
۱- بلاغاه النساء/۱۲(ابن طیفور م.۲۸۰)
۲- السقیفه و فدک/۱۰۱(ابوبکر جوهری م.۳۲۳)
۳- مروج الذهب۲/۳۱۱ و(ط.آخر)۲/۳۰۴ راجع به غصب فدک اشاره کرده به کتاب اخبار الزمان والاوسط(مسعودی م.۳۴۶)
۴- مناقب اهل بیت/۴۱۷(ابن مغازلی م.۴۸۳)
۵-شرح نهج البلاغه ۱۶/۲۶۳ و(ط.آخر)۱۶/۲۵۱(ابن ابی الحدید معتزلی م.۶۵۶)
۶- جواهر المطالب فی مناقب الامام علی (ع) ۱/۱۶۱(الباعونی شافعی م.۸۷۱)
(۲)
العلامه المجلسی عن الصدوق و هو باسناده عن عبدالله بن الحسن عن امه فاطمه بنت حسین بن علی بن ابیطالب (ع)قالت،لما اشتدت عله فاطمه بنت رسول الله و غلبها،اجتمع عندها نساء المهاجرین و الانصار فقلن لها یا بنت رسول الله عائفه لدنیا کن قالیه لرجالکن… و شئتهم (شناتهم) بعد ان سبرتهم … و یحهم انی زحزحوها عن رواسی الرساله،و قواعد النبوه و مهبط الوحی (الروح)الامین،و الطبین (الطیبین)بامر الدنیا و الدین،الا ذلک هوالخسران المبین.
علامه مجلسی از مرحوم صدوق و ایشان با اسنادشان از عبدالله بن حسن از مادرش فاطمه دختر امام حسین(ع) نقل کرده که حضرت فاطمه دختر امام حسین فرمود:در دوران شدت بیماری حضرت زهراء(ع) زنان مهاجر و انصار به عیات حضرت رفتند و به حضرت (ع) گفتند: ای دختر رسول خدا با این بیماری چگونه صبح کردی؟ پس حضرت (ع) فرمودند:
به خدا سوگند صبح کردم در حالیکه از دنیای شما ناخوشنود و ازمردان شما خشمگین و ناراحتم… و بعد از آنکه آنها را آزمودم از آنان بیزاری جستم… وای بر آنها خلافت را از پایگاه استور رسالت،و پایه های محکم نبوت و از انسان آگاه به امور دین و دنیا منحرف کردند و آگاه باشید اکه این همان خسران آشکار است.
منابع شیعه:
۱- معانی الاخبار/۳۵۴-۳۵۵
۲- الاحتجاج ۱/۱۴۷
۳- دلائل الامامه(ط.موسسه البعثه)/۱۱۸ و(ط.آخر)/۴۰-۴۱
۴- بحارالانوار۴۳/۱۵۸ و۱۵۹
۵-النص و الاجتهاد(ط.سیدالشهداء)/۶۲
۶- ابوهریره (ی.بهمن انتشارات انصاریان)/۱۴۰
۷- کشف الغمه فی معرفه الائمه(ناشر:دارالاضواء بیروت)۲/۱۴(ابوالفتح الاربلی م.۶۹۳)
۸- بیت الاحزان/۱۷۳
۹-مواقف الشیعه ۱/۴۸۸
۱۰- فاطمه بهجه قلب المصطفی (ترجمه )/۵۲۶
منابع اهل سنت:
۱- السقیفه و فدک(شرکه الکتبی بیروت)۱۲۰ (جوهری م۳۲۳)
۲- شرح نهج البلاغه ۱۶/۲۳۳ (ابن ابی الحدید م۶۵۶)
۳- جواهر المطالب فی مناقب الامام علی (ع) (ناشر:مجمع احیاء الثقاله الاسلامیه)۱/۱۶۹

مقدمه :
درا ین فصل روایات زیادی از کتب معتبر روائی و تاریخی اهل سنت ذکر شده و همگی گواه بر این است که فاطمه زهراء(ع) تا لحظه شهادت برابوبکر و عمر غضبناک بوده و هرگز از آنان راضی نشدند.
در انتهای این تحت عنوان تکمل بیان از بسیاری منابع معتبر شیعه و سنی نقل شده که غضب فاطمه زهراء(ع) همان غضب پیامبر (ص)و عین غضب خداست.
در نتیجه کسانیکه فاطمه زهراء(ع) را غضبناک کردند خدا و رسولش(ص) را غضبناک نمودند.

(۱)
فقال عمر لابی بکر: انطلق بنا الی فاطمه فانا قد اغضبناها… فلم تاذن لهما… قالت فانی اشهد الله و الملائکه انکما اسخطتمانی و ما ارضیتمانی و لئن لقیت النبی لاشکونکما الیه…
عمر به ابی بکر گفت: بیا به سراغ فاطمه(ع) برویم چرا که ما او را غضبناک کرده ایم اما حضرت به آنها اجازه عیادت ندادند…
حضرت فاطه(ع) فرمود: همانا من،خدا و ملائکه را گواه و شاهد می گیرم که شما دو نفر مرا به خشم آورده و مرا از خود خشنود نساخته اید و هر گاه رسول خدا(ص) را ملاقات کنم از شما به آن حضرت شکایت خواهم کرد….
منبع شیعه :
بحارالانوار۲۸/۳۵۷ و۲۹/۶۲۸(علامه مجلسی م.۱۱۰)
منابع اهل سنت :
۱-  الامامه و السیاسه ۱/۲۰-۳۱(ابن قتیبه م.۲۷۶)
۲- اعلام النساء ۴/۱۲۲-۱۲۴(عمر رضا کحاله)
۳- عمر بن الخطاب /۸۸(عبدالرحمن احمد البکری)

(۲)
فغضبت فاطمه بنت رسول الله فهجرت ابابکر فلم تزل مهاجرته حتی توفیت…
فاطمه(ع) دختر رسول خدا بر ابوبکر خشم رفت و از او کناره گیری کرد و آن دوری از ابوبکر پیوسته استمرار یافت تا حضرت از دنیا رفتند…
منابع شیعه:
۱- خلاصه عبقات الانوار۱/۸۶(آیه الله سید علی میلانی)
۲- اضواء علی الصحیحین (ط.پاسدار اسلام)/۳۷۸(شیخ محمد صادق نجمی)
منابع اهل سنت:
۱- مسند احمد(ط.دارصادر بیروت)۱/۶(احمد بن حنبل م.۲۴۱)
۲- صحیح بخاری (دارالفکر بیروت)۴/۴۲ و ح۲۸۶۲(بخاری م.۲۵۶)
۳- السنن الکبری(دارالفکر بیروت)۶/۳۰۰ (مع اختلاف یسیر) (بیهقی م.۴۵۸)
۴- سیره النبویه (ط.دارالمعرفه بیروت)۴/۵۷۶(ابن کثیر م.۷۷۴)
۵- البدایه و النهایه(ط.داراحیاء التراث العربی بیروت)۵/۳۰۶(ابن کثیر م.۷۷۴)
۶- فتح الباری(ط.دارالمعرفه للطباعه و النشر بیروت)۶/۱۳۹(این حجر عسقلانی م.۸۵۲)
(۳)
…فوجدت فاطمه علی ابی بکر فی ذلک فهجرته…
فاطمه(ع) بر ابوبکر غضب نمود و با او  قطع رابطه کرد…
منابع شیعه :
۱- العمده (ط.جامعه مدرسین)/۳۹۰(ابن البطریق حلی م.۶۰۰)
۲- الطرائف(ط.الخیام)/۲۸۵(سید بن طاووس م.۶۶۴)
۳- شرح اصول کافی(۱۲ جلدی)۷/۲۱۸(مولی محمد صالح مازندرانی م.۱۰۸۱)
۴- بحارالانوار۲۹/۱۱۲(علامه مجلسی م.۱۱۰)
۵- مجمع النورین /۲۳۸(ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
۶- النص والاجتهاد (ط.سیدالشهداءع) ۵۱و۵۹ (سید شرف الدین عاملی م۱۳۷۷)
۷- وصول الاخیار الی اصول الاخبار(ط.الخیام)/۱۶۹
۸- الغدیر(ط.دارالکتاب اعربی بیروت) ۷/۲۲۷(علامه امینی)
۹- کتاب الاربعین فی امامه الائمه الطاهرین(ط.مطبعه الامیر )/۵۲۲(محمد طاهر قمی شیرازی)
۱۰- الامام علی (ع)(ناشر : المنیر للطباعه و النشر تهران)/۷۴۰(رحمانی همدانی)
۱۱- ابوهریره(ط.بهمن انتشارات انصاریان)/۱۳۸(سید عبدالحسین شرف الدین)
۱۲- اضواء علی الصحیحین(ط.پاسدار اسلام )/۳۷۹(شیخ محمد صادق نجمی)

منابع اهل سنت:
۱- الطبقات الکبری(ط.دارصادر بیروت)۲/۳۱۵(محمد بن سعد بن منبع البصری م.۲۳۰)
۲- صحیح بخاری(ط.دارالفکر بیروت)۵/۸۲-ح۳۹۱۳-ح۶۲۳۰(بخاری م.۲۵۶)
۳- صحیح مسلم(ط.دارالفکر بیروت) ۵/۱۵۳-ح ۳۳۰۴(مسلم م.۲۶۱)
۴- تاریخ المدینه(ناشر :دارالفکر)۱/۱۹۶(نمیری م.۲۶۲)
۵- مشکل الاثار۱/۴۷-۴۸(طحاوی م.۳۲۱)
۶- السقیفه و فدک (ط.شرکه الکتبی)/۱۰۷ (ابوبکر جوهری م.۳۲۳)
۷- مسند الشامیین (ط.موسسه الرساله البیروت)۴/۱۹۸ (طبرانی م.۳۶۰)
۸- شرح نهج البلاغه ۱۶/۲۱۸ (ابن ابی الحدیدمعتزلی م.۶۵۶)
۹- سیر اعلام النبلاء(ط.موسسه الر ساله )۲/۱۲۱(ذهبی م.۷۴۸)
۱۰- اعلام النساء(عمر رضا کحاله)
۱۱- صحیح ابن حبان(ط.موسسه الرساله )۱۱/۱۵۳ و۱۴/۵۷۳(ابن حیان)
(۴)
قال ابن ابی الحدید: والصحیح عندی انها ماتت و هی واجده علی ابی بکر و عمر و انها اوصت الا یصلیا علیها…
ابن ابی الحدید گوید نظر صحیح نزد من این است که:
همانا فاطمه(ع) از دنیا رفت در حالیکه بر ابی بکر و عمر غضبناک بو دو (این غضب در حدی بود که)وصیت کرد آن دو بر او نماز نخوانند…
منبع اهل سنت:
شرح نهج البلاغه ۶/۵۰ (ابن ابی الحدیدمعتزلی م.۶۵۶)
(۵)
والله لا ارضی عنکما ابدا حتی القی ابی رسول الله(ص) و اخبره بما صنعتما فیکون هو الحاکم فیکما…
در روایت است که حضرت زهراء(ع) به این دو (عمر و ابوبکر)فرمودند:شما مرا به غضب درآوردید و راضی نمی شوم از شما تا این که پدرم رسول خدا(ص)را ملاقات کنم و به او خبر دهم از آنچه که شما انجام دادیدپس او درباره شما حکم نماید…
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۲۸/۳۸۸ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- بیت الاحزان/۱۸۶(شیخ عباسی قمی م.۱۳۵۹)
(۶)
قال الصادق(ع):فخرجا من عندها (ع) و هی ساخطه علیهما….
امام صادق(ع) فرمودند: آن دو (عمر و ابوبکر) از نزد فاطمه(ع) خارج شدند در حالیکه بر آنها غضبناک بود…
منابع شیعه:
۱- دلائل الامامه(ط.موسسه البعثه )/۱۳۵ (ابوجعفر محمد طبری م. قرن۴)
۲-بحارالانوار ۴۳/۱۷۱(علامه مجلسی م.۱۱۰)
(۷)
… فضربنی بیده حتی انتثر قرطی من اذنی… فهذه امه تصلی علی ؟!
و قد تبرا الله و رسوله منهم و تبرات منهم…
(حضرت زهراء(ع) فرمودند) … او چنان سیلی به صورتم زد که گوشواره ام از گوشم افتاد.. آیا چنین امتی می خواهند بر من نماز بخوانند؟!با اینکه خدا و رسولش از آنان بیزارند و من نیز از آنان تبری می جویم…
منابع شیعه:
۱- مجمع النورین /۱۴۷(ابوالحسن المرندی م.۱۳۴۹)
۲- فاطمه بهجه قلب المصطفی ۲/۵۱۳ (رحمانی همدانی)

« تکمیل بیان»
(۱). قال رسول الله(ص): فاطمه بضعه منی  فمن اغضبها اغضبنی…
از پیامبر اکرم(ص) فاطمه(ع) پاره تن من است،هر کس او را به خشم آورد مرا به خشم در آورده.
منابع شیعه:
۱- مناقب آل ابی طالب /۱۱۲(ابن شهر آشوب م.۵۸۸)
۲- الطرائف /۲۶۲(سید بن طاووس م.۶۶۴)
۳- مختلف الشیعه ۱/۱۲۱(علامه حلی م.۷۲۶)
۴- شرح اصول کافی ۷/۲۱۸(مولی محمد صالح مازندارانی م.۱۰۸۱)
۵- بحارالانوار۲۹/۲۳۶ و۳۱/۵۹(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۶- قواعد الاحکام ۱/۱۲۲
۷- ارشاد الاذهان ۱/۱۴۳
۸- الغدیر۷/۱۷۴(علامه امینی)
منابع اهل سنت:
۱- صحیح بخاری /ح۳۴۸۳-۳۴۳۷(بخاری م.۲۵۶)
۲- نظم در رالسمطین /۱۷۶(زرندی حنفی م.۷۵۰)
۳- کنزالعمال ۶/۲۲۰(متقی هندی م.۹۷۵)
۴- فیض القدیر ۴/۱۴۲(مناوی م.۱۰۳)
۵- ینابیع الموده ۲/۵۲(قندوزی الحنفی م.۱۲۹۴)
۶- الاحادوالمثانی ۵/۳۶۱(ابن ابی عاصم)
(۲). انما فاطمه بضعه مننی یوذینی ما آذاها …
همانا فاطمه(ع) پاره تن من است،هر آنچه او را بیازارد مرا می آزارد.
منابع شیعه:
۱-الایضاح /۵۴۱(مع اختلاف یسیر)(فضل بن شاذان م.۲۶۰)
۲- تثبیت الامامه(ط.دارالامام السجاد)/۲۸(امام الزید الیمنی م.۲۹۸)
۳- اقبال الاعمال (ط.مکتب الاعلام الاسلامی)۳/۱۶۴(سید بن طاووس م.۶۶۴)
۴-الطرائف(م.الخیام)/۲۶۲(سید بن طاووس م.۶۶۴)
۵- کتاب الاربعین(ط.المحقق)/۱۵۸(محمد طاهر قمی شیرازی)
منابع اهل سنت:
۱- صحیح مسلم ۷/۱۴۱ و ح ۴۴۸۳(مسلم م.۲۶۱)
۲- سنن ترمذی ۲/۳۱۹ و ۵/۳۶۰(ابوعیسی ترمذی م.۲۷۹)
۳- الاحاد و المثانی ۵/۳۶۲(ابن ابی عاصم)
(۳). قاتل رسول الله لفاطمه : ان الله یغضب لغضبک و یرضی لرضاک
رسول خدا به فاطمه(ع) فرمود: همانا خداوند به غضب تو،غضب می کند و به خشنودی تو خشنود می شود.
منابع شیعه:
۱- مسند زیدبن علی (ناشر:دارالحیاه بیروت)/۴۵۹(زیدبن علی م.۱۲۲)
۲- عیون اخبارالرضا(موسسه العلمی بیروت )/۵۱ (شیخ صدوق م.۳۸۱)
۳- امالی صدوق(موسسه البعنه)/۴۶۷(شیخ صدوق م.۳۸۱)
۴- التعجب(ناشر:مکتبه المصطفوی)/۵۵(الکراجی م.۴۴۹)
۵- امالی طوسی(ناش:دارالثقافه)/۴۲۷(شیخ طوسی م.۴۶۰)
۶- روضه الواعظین /۱۴۹(ابوعلی فتال نیشابوری م.۵۰۸)
۷- بحارالانوار ۲۱/۲۷۹(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۸- الغدیر ۷/۲۳۵(علامه امینی)
منابع اهل سنت:
۱- مسند ابی یعلی ۱/۱۹۰(موصلی م.۳۰۷)
۲- السقیفه و فدک(ط.شرکه الکتبی )/۱۰۸(ابوبکر جوهری م.۳۲۳)
۳- اسد الغابه ۵/۵۲۲(ابن اثیر م.۶۳۰)
۴- مجمع الزوائد(ناشر: دارالکتب العلمیه)۹/۲۰۳(علی بن ابی بکر الهیثمی م.۸۰۷)
۵- تهذیب التهذیب ۱۲/۴۴۱(ابن حجر عسقلانی م.۸۵۲)
۶- الاصابه ۸/۱۵۹ و(ط.دارالکتب العلمیه)۹/۲۰۳(علی بن ابی بکر الهیثمی م.۸۰۷)
۷- کنز العمال ۷/۱۱۱و(ط.موسسهن الرساله بیروت)۱۳/۶۷۴(متقی هندی م.۹۷۵)
۸- ینابیع الموده ۲/۵۶(قندوزی الحنفی م.۱۲۹۴)
۹- مستدرک علی الصحیحین ۳/۱۵۴(حاکم نیشابوری)
(۴). قال رسول الله (ص): ان الله لیغضب لغضب فاطمه و یرضی لرضاها.
رسول خدا(ص) فرمودند: همانا خداوند غضبناک می شود به خاطر غضب فاطمه(ع) و راضی می شود به خاطر رضای او.
منابع شیعه:
۱- امالی صدوق(ط.موسسه البعثه)/۴۶۷(شیخ صدوق م.۳۸۱)
۲- عیون اخبار الرضا(ط.موسسه الاعلمی بیروت)۱/۵۱(شیخ صدوق م.۳۸۱)
۳- التعجب(ط.مکتبه المصطفی )/۵۵(الکراجی م.۴۴۹)
۴- الاحتجاج(طبرسی م.۵۶۰)(بحارالانوار از این منبع نقل کرده)
۵-کشف الغمه(ط.دارالاضواء بیروت)۲/۹۵(ابوالفتح الاربلی م.۶۳۹)
۶- بحارالانوار۴۳/۱۹-۲۱(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۷- الغدیر ۷/۲۳۵(علامه امینی)
منبع اهل سنت :
۱- کنز العمال ۱۲/۱۱۱(متقی هندی م.۹۷۵)
۲- یناییع الموده ۲/۵۶(قندوزی الحنفی م.۱۲۹۴)
(۵) .قال رسول الله(ص) :فاطه بضعه منی من آذاها فقد اذانی و من آذانی فقد آذی الله و من آذی الله اکبه الله فی النار.
رسول خدا(ص) فرمودند:فاطمه(ع)پاره تن من است،کسی که او را بیازارد مرا آزرده و کسی که مرا بیازارد خدا را آزرده و کسی که خدا را بیازارد خدا او ر ابا صورتش در آتش خواهد انداخت.
منبع شیعه:
عوالی اللالی ۴/۹۳(احصائی)
به منابع زیر،نیز رجوع شود:
منابع اهل سنت:
۱- مسند احمد/ح۵۲(احمد بن حنبل م.۲۴۱)
۲- السنن الکبری ۶/۳۰۰(بیهقی م.۴۵۸)
۳- جامع الاصول لاحادیث الرسول ۴/۴۸۲و۱۰/۳۸۶(ابن اثیر م.۶۳۰)
۴-التلخیص ۳/۱۵۴(ذهبی م.۷۴۸)
۵- البدایه و انهاغیه ۵/۲۴۹(ابن کثیر م.۷۷۴)
۶- وفاء الوفاء۲/۹۹۵(سمهودی م.۹۱۱)
۷- تفسیر الوصول الی جامع الاصول ۲/۴۲(شیبانی م.۹۴۴)
۸- تاریخ الخمیس ۲/۱۷۳(دیار بکری م.۹۶۶)
۹- کنز العمال ۵/۵۸۴(متقی هندی م.۹۷۵)

(۱)
… وهی تقول: و الله لادعون الله علیک فی کل صلاه اصلیها.
حضرت فاطمه(ع) به ابابکر فرمودند:به خدا قسم تو را در هر نمازی که بخوانم نفرین خواهم کرد.

منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۲۸/۳۵۷۲۱(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- عوالم العلوم ۱۱/۴۱۶(شیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۳- مجمع النورین/۱۳۵(ابوالحسن المرندی م.۱۳۴۹)
۳- بیت الاحزان /۸۴ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
منبع اهل سنت:
الامامه و السیاسه(انتشارات شریف راضی قم )۱/۳۱-۲۰(ابن قتیبه م.۲۷۶)
(۲)
… قالت(فاطمه علیها السلام) و الله لادعون الله علیک
فاطمه(ع) به ابابکر فرمودند: به خدا قسم تو را نفرین خواهم کرد.
منابع اهل سنت:
۱- السقیفه و فدک/۱۰۴(ابوبکر جوهری م.۳۲۳)
۲- شرح نهج البلاغه ۱۶/۲۱۴(ابن ابی الحدیدمعتزلی م.۶۵۶

(۱)
قالت فاطمه زهراء(ع) لعلی بن ابیطالب(ع) سالتک بحق رسول الله(ص) اذا انا مت ان لا یشهدانی و لا یصلیا علی .
حضرت فاطمه(ع)به امیرالمومنین(ع) فرمودند: من از تو بحق رسول خدا(ص) می خواهم بعد از آنکه از دنیا رفتم آن دو نفر (عمر و ابابکر) بر جنازه من حاضر نشوند و بر بدنم نماز نخوانند.
منابع شیعه :
۱- علل الشریع ۱/۱۷۷(شیخ صدوق م.۳۸۱)
۲- الاختصاص /۱۸۵(شیخ مفید م.۴۱۳)
۳- بحارالانوار ۲۹/۱۹۳و۸/۱۰۳(چاپ قدیم) و۳۰/۳۴۸(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۴- مجمع النورین /۱۲۳(ابوالحسن المرندی م.۱۳۴۹)
۵- فاطمه بهجه قلب المصطفی (ترجمه)/۷۷۱(رحمانی همدانی)

(۲)
شیخ صدوق روایت کرده است که از امام صادق(ع) پرسیدند: به چه دلیل حضرت زهراء (ع) را شبانه دفن کرده و ایشان را در روز به خاک نسپردند؟
امام (ع) فرمودند:
لانها اوصت ان لا یصلی علیها الرجلان الاعرابیان
زیرا که آن حضرت (ع) وصیت نمود که آن دو عرب جاهلی (عمر و ابابکر) بر جنازه وی نماز نخوانند.
منبع شیعه:
علل الشرایع/۱۸۵(شیخ صدوق م.۳۸۱)
(۳)
… ان فاطمه لما حضرتها الوفاه اوصت علیا ان لا یصلی علیها ابوبکر و عمر فعمل بوصیتها…
همانا حضرت فاطمه(ع) هنگام شهادت،به امیرمومنان(ع) وصیت کرد که عمر و ابابکر بر او نماز نگذارند پس حضرت علی (ع) بوصیت او عمل کرد…
منبع شیعه:
مناقب آل ابی طالب(ط.مطبعه الحیدریه نجف)۳/۱۳۷(ابن شهر آشوب م.۵۸۸)
(۴)
فلما حضرتها الوفاه اوصت الا یصلی (ابابکر)علیها…
چون لحظات احتضار فاطمه(ع) فرا رسید وصبت کرد که (ابابکر) به وی نماز نخواند.
منبع شیعه :
بحارالانوار ۲۹/۳۲۹(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
منابع اهل سنت:
۱- السقیفه و  فدک /۱۰۴(ابوبکر جوهری م/۳۲۳)
۲- شرح نهج البلاغه ۱۶/۲۱۴(ابن ابی الحدید المعتزلی م.۶۵۶)
(۵)
وردت به الروایات المستفیضه الظاهره التی هی کالتواتر انها اوصت بان تدفن لیلا حتی لا یصلی الرجلان علیها و صرحت بذلک و عهدت فیه…
روایات مستفیضه که در حد تواتر است دلالت می کند که حضرت زهراء(ع)وصیت نمود،وی را شبانه دفن کنند برای انکه آندو مرد(ابوبکر و عمر) بر او نماز نخوانند و به این خواسته اش تصریح و تاکید فرمود و بر انجام آن پیمان گرفت.
منبع اهل سنت:
شرح نهج البلاغه ۱۶/۲۸۱(ابن ابی الحدید معتزلی م.۶۵۶)
(۶)
فلما حضرتها الوفاه اوصت… ولا یدع احدا منهم یصلی علیها…
حضرت فاطمه(ع) در هنگام شهادت به امیرمومنان (ع) وصیت نمودند که نگذارد احدی از ظالمان بر ایشان نماز گذارد…
منابع شیعه:
۱- الاستغاثه ۱/۱۰
۲- حدیث نحن معاشر الانبیاء…الشیخ المفید/۲۸(شیخ مفید م.۴۱۳)
در منابع زیر،نیز به اینکه آن دو در تشییع و نماز حاضر نشوند اشاره شده است.
منابع شیعه :
۱- علل الشرایع(ط.شریعت قم)۱/۲۴۶(شیخ صدوق م.۳۸۱)
۲- تلخیص الشافی(ط.مکتبه العلمین )۳/۱۵۰(شیخ طوسی م.۴۶۰
(۱)
عن ابی عبدالله (ص)… لم تدع احدا ممن آذاها یدخل علیها…
ازا مام صادق (ع)… (فاطمه ع) به هیچ یک از آزار کنندگانش اجازه عیادت نداد.
منابع شیعه:
۱- دلائل الامامه /۴۵(ابوجعفر محمد طبری م.قرن۴)
۲- بحارالانوار ۴۳/۱۷۰(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳- فاطمه بهجه قلب المصطفی ۲/۵۷۵(رحمانی همدانی)
(۲)
عن ابی عبدالله (ع):… فلما مرضت فاطمه(ع) مرضها الذی ماتت فیه اتیاها عائدین و استاذنا علیها فابت ان تاذن لهما…
از امام صادق(ع) :… هنگامیکه فاطمه(ع) بیمار شد،همان بیماری که در آن از دنیا رفت آن دو به بهانه عیادت آمده و اجازه خواستند وارد منزلش شوند ولی او ابا کرد که به آن دو اجازه دهد…
منابع شیعه:
۱- علل الشرایع۱/۱۸۷(شیخ صدوق م.۳۸۱)
۲- بحارالانوار ۴۳/۲۰۳(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳- بیت الاحزان /۱۸۶ و(ط.دارالحکمه)/۱۷۲(شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
(۳)
… فاستاذنا علی فاطمه فلم تاذن لهما…
… عمر و ابابکر به عیادت فاطمه(ع) رفتند ولی ایشان اجازه ورود ندادند…
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۲۸/۳۸۸ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- الغدیر ۷/۲۲۹(علامه امینی)
منابع اهل سنت:
۱- الامامه و السیاسه ۱/۲۰-۳۱ و(ط.آخر)۱/۱۳(ابن قتیبه م.۲۷۶)
۲- اعلام النساء ۴/۱۲۲-۱۲۴(عمر رضا کحاله)
۳-الامام علی بن ابیطالب۱ /۱۹۲(رحمانی همدانی)
۴- عمر بن خطاب /۸۸(عبدالرحمن احمد بکری)
(۱)
(لما لم تاذن لهما) فاتیا علیا فلکماه فادخلها علیها فلما قعدا عندها حولت وجهها الی الحائط …
(چونکه فاطمه زهراءع به آن دو اجازه عیادت نداد)پس نزد امیرالمومنین(ع) آمده و با ایشان صحبت کردند(بالاخره امیرالمومنین ع به آنان اجازه ورود داد) و آن دو را وارد منزل نمود،اما هنگامی که در مقابل آن حضرت نشستند،آن حضرت صورتش را از آنها به طرف دیوار برگرداند.
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۲۸/۳۵۷ و۳۱/۶۲۱ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- الغدیر ۷/۲۲۹(علامه امینی)
منابع اهل سنت:
۱- الامامه و السیاسه ۱/۲۰-۳۱ و(ط.آخر)۱/۱۳(ابن قتیبه م.۲۷۶)
۲- اعلام النساء ۴/۱۲۲-۱۲۴(عمر رضا کحاله)
۳-الامام علی بن ابیطالب۱ /۱۹۲(رحمانی همدانی)
۴- عمر بن خطاب /۸۸(عبدالرحمن احمد بکری)
(۲)
(لما وردا فی منزلها باذن امیرالمومنین)…حولت وجهها عنهما فتحولا و استقبلا وجهها حتی فعلت مرارا وقالت یا علی جاف الثوب و قالت لنسوه حولها حولن وجهی.
(پس از آنکه از امیرمومنانع طلب وساطت کردند و وارد شدند)حضرت فاطمه(ع) صورتش را از آن دو برگرداند،پس آن دو (عمر و ابابکر)برخواسته و مقابل آن حضرت نشستند تا اینکه چند بار این مسئله (روبرگرداندن فاطمه زهراءع از آن دو)تکرار شد.دراین هنگام حضرت فاطمه(ع) فرمود: یا علی : جامه را روی صورتم برگردان و به زنانی که اطرافش بودند فرمود: روی مرا برگردانید.
منابع شیعه:
۱- علل الشرایع (ط.المطبعۀ الحیدریۀ فی النجف) /۱۸۷(شیخ صدوق م.۳۸۱)
۲- بحارالانوار۴۳/۲۰۴(علامه مجلسی م. ۱۱۱۰)
۳-بیت الاحزان /۱۸۷ و(ط.دارالحکمه)/۱۷۳(شیخ عباس قمی م۱۳۵۹)
مقدمه:
« سلام نمودن وجواب سلام دادن به بعضی افراد، در روایات نهی شده است».
از امام صادقع نقل شده: لا تسلموا علی الیهود و لا علی النصاری و لا علی المجوس و لا عبده الاوثان  و…
بر یهودی و نصرانی و مجوس و بت پرستان و … سلام نکنید.
لا تسلم علی شارب الخمر ان مررت به و ان سلم علیک فلا ترد علیه،السلام
اگر بر کسیکه شراب می‌‌آشامد عبور کردی بر او سلام نکن و اگر او بر تو سلام کرد جوابش نده.
(۱)
عن الامام الصادق ع فی حکایه ورودهما فی منزلها… فلما وقع بصرهما علی فاطمه سلما علیها فلم ترد علیهما.
امام صادقع در بیان حکایت ورود آن دو (عمر و ابابکر به بهانه عذر خواهی ) به منزل حضرت فاطمه(ع) فرمودند:…وقتی حضرت فاطمه (ع) را دیدند بر ایشان سلام کردند ولی آن حضرت جواب آن دو را ندادند…
منابع شیعه:
۱- علل الشرایع۱/۱۷۷ و (ط.المطبعۀ الحیدریۀ فی النجف) /۱۸۷(شیخ صدوق م.۳۸۱)
۲- بحارالانوار۴۳/۲۰۳(علامه مجلسی م. ۱۱۱۰)
۳- بیت الاحزان /و(ط.دارالحکمه)/۱۷۲(شیخ عباس قمی م۱۳۵۹)
(۲)
فلما قعدا عندها حولت وجهها الی الحائط فسلما علیها فلم ترد علیهما السلام.
در قضیه عیادت… این دو(عمر و ابی بکر) نزد فاطمه (ع) نشستند و سلام کردند لکن فاطمه(ع) جواب سلامشان را نداد.
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۲۸/۳۸۸ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲-الغدیر ۷/۲۲۹ (علامه امینی)
۳-بیت الاحزان /۸۴ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
۴- فاطمه بهجه قلب المصطفی (ترجمه )/۷۳۵ (رحمانی همدانی)
منابع اهل سنت:
۱-الامامه و السیاسه ۱/۱۳ و(ط.امیر)۱/۲۰-۳۱(ابن قتیبه م.۲۷۶)
۲- اعلام النساء ۴/۱۲۲-۱۲۴(عمر رضا کحاله)
۳- الامام علی (ع) /۷۰۹(رحمانی همدانی
(۱)
(عن ابی عبدالله ع فی قضیه عیادتهما عنها (ع) قالت : (لا میرالمومنین ع) و الله لا آذن لهما ولا اکلمهما کلمه من راسی حتی القی ابی فاشکوهما الیه بما صنعاه و ارتکباه منی.
(از ام صادق ع در قضیه عیادت آن دو از حضرت زهراءع نقل شده که) آن حضرت (ع) به امیرالمومنین ع فرمودند: به خدا قسم به این دو(عمر و ابابکر) اذن نمی‌دهم و یک کلام با این دو صحبت نمی‌کنم تا اینکه پدرم را ملاقات کنم و از آنچه این دو انجام دادند و مرتکب شدند هب پدرم شکایت بنمایم.

منابع شیعه :
۱- علل الشرایع ۱/۱۷۷ (ط.المطبعۀ الحیدریۀ فی النجف)۱ /۱۸۶(شیخ صدوق م.۳۸۱)
۲- بحارالانوار۴۳/۲۰۳(علامه مجلسی م. ۱۱۱۰)
۳- بیت الاحزان /۱۸۷ و(ط.دارالحکمه)/۱۷۳(شیخ عباس قمی م۱۳۵۹)
۴- مجمع النورین/۱۴۳ (ابوالحسن مرندی م۱۳۴۹)
(۲)
فوجدت فاطمه علی ابی بکر فی ذلک فهجرته فلم تکلمه حتی توفیت…
فاطمه (ع) از ابی بکر سخت ناراحت شده و از او دوری کرد و تا زنده بود با وی سخن نگفت …
منابع اهل سنت:
۱- المصنف(ط.الاعلمی بیروت)۵/۴۷۲(صنعانی م.۲۱۱)
۲- صحیح بخاری ۵/-۸۳ و۸/۳(بخاری م.۲۵۶)
۳- صحیح مسلم ۵/۱۵۴(مسلم م.۲۶۱)
۴- مسند الشامیین(ی.موسسه الریاسه)۴/۱۹۸(طبرانی م.۳۶۰)
۵- فتح الباری(ط.دارالمعرفه بیروت)۶/۱۳۹(ابن حجر عسقلانی م.۸۵۲)
۶- شرح مسلم (ط.دارالکتاب العربی بیروت)۱۲/۷۷
(۳)
… و هجرته فلم تکلمه حتی ماتت (توفیت)…
… فاطمه (ع) تازنده بود با وی (ابوبکر) سخن نگفت …
منابع شیعه:
۱- العمده (ط.جامعه مدرسین)/۳۹۰ (ابن البطریق حلی م.۶۰۰)
۲- الطرائف(ط.الخیام)/۲۵۸ (سید بن طاووس م.۶۶۴)
۳- کشف الغمه فی معرفه الائمه (ناشر:دارالاضواء بیروت)۲/۱۰۲(ابو ال فتح الاربلی م.۹۸۴)
۴- وصول الاخیار الی اصول الاخبار(ط.الخیام)/۶۹(عبدالصمد العاملی و الد شیخ بهائی م.۹۸۴)
۵- کتاب الاربعین فی امامه الائمه الطاهرین(ط.مطبعه الامیر)/۵۵۲(محمد طاهر قمی شیرازی م.۱۰۹۸)
۶- شرح اصول کافی (۲ جلدی)۷/۲۱۸ (مولی محمد صالح مازندرانی م.۱۰۸۱)
۷- کتاب الاربعین فی امامه الائمه الطاهرین(ط. مطبعه الامیر)/۵۲۲ (محمد طاهر قمی شیرازی م.۱۰۹۸)
۸- بحارالانوار ۲۹/۱۲ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۹- مجمع النورین /۲۳۸ (ابوالحسن المرندی م.۱۳۴۹)
۱۰- النص والاجتهاد (ط.سیدالشهداءع) /۵۱و۵۹ (سید شرف الدین عاملی م۱۳۷۷)
۱۱- الغدیر(ط.دارالکتاب العربی بیروت) ۷/۲۲۷(علامه امینی)

منابع اهل سنت:
۱- صحیح بخاری (ط.دارالفکر بیروت)۵/۸۲ و ح۳۹۱۳-ح۶۲۳۰(بخاری م.۲۵۶)
۲- صحیح مسلم((ط.دارالفکر بیروت)۵/۱۵۳ وح ۳۳۰۴(مسلم م.۲۶۱)
۳- تاریخ المدینه(ط.قدس قم)۱/۱۹۸ (نمیری م.۲۶۲)
۴-الطبقات الکبری(ط.دارصادر بیروت)۲/۳۱۴ (محمد بن سعد بن منبع البصری م.۲۳۰)
۵-تاریخ الامم الملوک(ط.بیروت)۲/۴۴۳ (ط.مطبع الاستقامه بالقاهره)۳/۱۹۸ و (ط.آخر)۳/۲۰۲ (طبری م.۳۱۰)
۶- مشکل الآثار۱/۴۷۱-۴۸(طحاوی م.۳۲۱)
۷-السقیفه و فدک(ط.شرکه الکتبی )/۱۰۸(ابوبکر جوهری م.۲۳۲)
۸- مسند الشامیین(ط.موسه الرساله البیروت)۴/۱۹۸(طبرانی م.۳۶۰)
۹- السنن الکبری(ط.دارالفکر بیروت)۶/۳۰۲ (بیهقی م.۳۲۳)
۱۰- سیر اعلام النبلاء(ط.موسسه الرساله)۲/۱۲۱(ذهبی م.۷۴۸)
۱۱- سیره النبویه(ط.دارالمعرفه )۴/۵۶۷(ابن کثیر م.۷۷۴)
۱۲- البدایه و النهایه(ناشر:داراحیاء التراث العربی بیروت)۵/۳۰۶(ابن کثیر م.۷۷۴)
۱۳- وفاءالوفاء ۲/۹۹۵-۹۹۶(سمهودی م.۹۱۱)
۱۴- صحیح ابن حیان (ط.موسسه الرساله)۱۱/۱۵۳ و۱۴/۵۷۳(ابن حبان)
۱۵- شرح مسلم (ط.دارالکتاب العربی بیروت)۱۲/۷۵
(۴)
عن فاطمه الزهراء (ع):
… و الله لا اکلم عمر حتی القی الله…
از حضرت زهراءع نقل شده است:
… به خدا قسم تا زنده ام با عمر سخن نخواهم گفت…
منابع شیعه:
۱- کتاب الاربعین /۱۵۵-۱۵۶(محمد طاهر قمی شیرازی م.۱۰۹۸)
۲- بیت الاحزان /۱۱۳ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
منابع اهل سنت:
۱- السقیفه و فدک(مکتبه نینوا الحدیثه)/۷۲ (ابوبکرجوهری م۳۲۳)
۲- کامل ابن اثیر ۱۱/۱۱۲-۱۱۳(ابن اثیر م.۶۳۰)
۳-  شرح نهج البلاغه ۶/۴۹ (ابن ابی الحدید م۶۵۶)
۴- عمربن خطاب/۱۸۲(عبدالرحمن احمد البکری)
(۵)
قالت فاطمه الزهراء(ع) لابی بکر:
والله لا کلمتک ابدا والله لا هجرتک ابدا…
(حضرت فاطمه(ع) خطاب به ابوبکر فرمودند)
… به خدا قسم با تو هیچ وقت سخن نخواهم گفت و به خدا قسم برای همیشه از تو دوری می‌‌جویم…
منبع اهل سنت:
السقیفه و فدک(مکتبه نینوا الحدیثه)/۷۲ (ابوبکرجوهری م۳۲۳)
***
در منابع زیر،نیز به تکلم نکردن حضرت(ع) تا آخر عمر،با آن دو اشاره شده است.
منابع اهل سنت:
۱- جامع الاصول لاحادیث الرسول۴ /۴۸۲ (ابن اثیر م.۶۳۰)
۲- شرح نهج البلاغه ۶/۴۶و۱۶/۲۱۸و(۱۶/۲۴۶ نقل مشابه) (ابن ابی الحدید م۶۵۶)
۳- التخلیص ۳/۱۵۴(ذهبی م.۷۴۸)
۴- فتح الباری ۶/۱۳۹(ابن حجر عسقلانی م.۸۵۲)
۶- کنزالعمال ۵/۵۸۴(متقی هندی م ۹۷۵)
۷- اعلام النساء ۴/۱۲۲-۱۲۴(عمر رضا کحاله)

(۱)
طلب کافور بهشتی:
و عن اسماء بنت عمیس قالت: لما حضرت فاطمهع الوفاه قالت لی : ان جبرئیل اتی النبی (ص) لما حضرته الوفاه بکافور من الجنه فقسمه اثلاثا ثلثا لنفسه و ثلثا لعلی ع و ثلثا لی و کان اربعین در هما فقالت: یا اسماء ایتینی ببقیه حنوط والدی من موضع کذ وکذا فضعیه عند راسی ثم تسجت بثوبها وقالت: انتظرینی هنیهه ثم ادعنی فان اجبتک و الا فاعلمی انی قد قدمت علی ابی …
اسماء بنت عمیس می‌‌گوید: هنگامیکه رحلت فاطمه(ع) نزدیک شد به من فرمود: جبرئیل در موقع رحلت پدرم کافور برایش آورد.پدرم آنرا سه قسمت کرد. یک قسمت را برای خودش برداش،یک قسمت را به علی ع اختصاص داد و قسمت سوم را به من داد و به اندازه چهل درهم بود. من قسمت خود را در فلان جا نهاده ام و اینک بدان نیاز دارم. آنرا برایم حاضرنما! و نزد من بیاور،سپس فرمود: اسماء ساتی صبر کن پس مرا صدا کن اگر جواب ندادم بدان من هم به پدر بزرگوارم ملحق شده ام…
منابع شیعه:
۱- کشف الغمه /۵۰۰(اربلی م.۶۳۹)
۲- بیت الاحزان(ط.فدک قم )/۱۹۴
(۲)
عن عبدالله بن الحسن عن ابیه عن جده ع: ان فاطمه بنت رسول الله (ص) لما احتضرت نظرت نظرا حادا ثم قالت: السلام علی جبرائیل،السلام علی رسول الله،اللهم مع رسولک،اللهم فی رضوانک و جوارک و دارک دارالسلام ثم قالت: اترون ما اری ؟ فقیل لها ما تری؟ قالت: هذه مواکب اهل السموات و هذا جبرائیل و هذا رسول الله و یقول :یا بنیه اقدمی فما امامک خیر لک.
عبدالله بن حسن از جدشع روایت می‌‌کند: که  فاطمه (ع) دختر پیامبر هنگام احتضار نگاه عمیقی به اطراف خویش کرده و فرمود:سلام بر جبرئیل،سلام بر پیامبر خدا،بارخدایا مرا همراه پیامبرت در رضوان جوارت و خانه ات که منزلگاه سلامت است قرارم ده،سپس به حاضران فرمود:آنچه را می‌‌نگرم شما نیز می‌‌بینید؟ پرسیدند: مگر چه می‌‌بینی؟ فرمود: این‌ها انبوه موکب فرشتگان آسمانها و این نیز جبرئیل و آن هم پدرم پیامبر خداست که می‌‌فرماید: دخترم نزد ما بیا که آنچه در پیش رو داری برای تو نیکوتر است.
(۳)
و عن زید بن علی ع: ان فاطمه ع لما احتضرت سلمت علی جبرائیل و علی النبی ص و سلمت علی ملک الموت و سمعوا حس الملائکه و وجدوا رائحه طیبه کاطیب ما یکون من الطیب.
از زیدبن علی روایت شده: که حضرت فاطمه (ع)هنگام احتضار به جبرئیل ،و پیامبر اکرم(ص) و عزرائیل سلام کرد. حاضران حس ملائکه و صدای ظریف آنها را شنیدند و بهترین بوی خوش را نیز استشمام نمودند.
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۴۳/۲۰۰ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- بیت الاحزان (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹
(۴)
صدا کردن اسماء و پاسخ نشنیدن
قال الروای: فانتظرتها اسماء هنیهه ثم نادتها فلم تجبها فنادت یا بنت محمد المصطفی … یا بنت من کان من ربه قاب قوسین او ادنی قال : فلم تحبها فکشفت الثوب عن وجهها فاذا بها قد فارقت الدنیا فوقعت علیها تقبلها…
پس اسماء لحظاتی حضرت را به حال خودا واگذاشت و بعد صدا زد و جوابی نشنید ؛صدا زد‌ای دختر محمد مصطفی (ص)‌ای دختر کسیکه به پروردگارش چنان قرب پیدا کرد که به درجه قاب قوسین او ادنی رسید؛اما جوابی نیامد!چون جامه را از روی صورت حضرت برداشت مشاهده کرد که ازدنیا رخت بربسته است پس خود را به روی حضرت انداخت و ایشان را می‌‌بوسید…
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۴۳/۱۸۶ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- بیت الاحزان (ط.فدک قم)/۱۹۴ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹
(۵)
آمدن حسنین (ع) بر بالین مادرشان
… ثم شقت اسماء بنت عمیس جیبها و خرجت فتلقاها الحسن و الحسین ع فقالا:این امنا فسکتت فدخلا البیت فاذا هی ممتده فحرکها الحسین(ع) فاذا هی میته فقال : یا اخاه آجرک الله فی الوالده فوقع علیها الحسن (ع) یقبلها مره و یقول: یا اما کلمینی قبل ان تفارق روحی بدنی،قالت: فاقبل الحسین(ع) یقبل رجلیها و یقول: یا اماه انا ابنک الحسین کلمینی قبل ان یتصدع قلبی فاموت…
سپس اسماء گریبان چاک زده و از خانه بیرون آمد،حسنین (ع) به او رسیده و گفتند : اسماء، مادر ما کجاست؟ وی ساکت شد وجوابی نداد. آنان وارد اتاق شده دیدند مادرشان دراز کشیده،امام حسین(ع) مادرش را تکان داد،دید از دنیا رفته است،فرمود:ای برادر،خداوند تو را در مصیبت مادرمان اجر دهد. امام حسن(ع) خود را برروی مادر انداخته می‌‌بوسید و می‌‌گفت:‌ای مادر با من سخن بگو پیش از آنکه روح از بدنم جدا شود،امام حسین(ع) جلو آمده و پاهای مادر را می‌‌بوسید و می‌‌گفت‌ای مادر من پسرت حسینم با من سخن بگو پیش از آنکه قلبم پاره پاره شود و بمیرم…
منابع شیعه:
۱- کشف الغمه /۵۰۰(اربلی م.۶۳۹)
۲-  بحارالانوار۴۳/۲۰۰ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳- بیت الاحزان (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹
(۶)
از هوش رفتن امیرمومنان(ع) و آمدن ایشان بر بالین حضرت زهراء(ع)
… ثم اخبرا(الحسین ع) علیا (ع) و هو فی المسجد فغشی علیه حتی رش علیه الماء ثم افاقه فحملهما حتی ادخلهما بیت فاطمه و عند راسها اسماء تبکی…
سپس امام حسن و امام حسین(ع) به مسجد رفته و خبر رحلت مادرشان را به امیرمومنان(ع) رساندند حضرت با شنیدن این خبر غش کرده و از هوش رفتند تا اینکه آب بر (صورت) آن حضرت پاشیدند،سپس به هوش آمدند،و به همراه حسنین(ع) به خانه فاطمه (ع) رفتند و دیدند اسماء بر بالای سر آن حضرت(ع) نشسته و گریه می‌‌کند.
منابع شیعه:
۱- کشف الغمه /۵۰۰(اربلی م.۶۳۹)
۲-  بحارالانوار۴۳/۱۸۷ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳- بیت الاحزان /۱۹۵
(۷)
وصیتنامه حضرت زهراء (ع)
… فکشف علی (ع): عن وجها فاذا برقعه عند راسها فنظر فیها فاذا فیها: بسم الله الرحمن الرحیم
هذا ما اوصت به فاطمه بیت رسول الله (ص) و هی تشهد ان الا اله الا الله و ان محمد عبده و رسوله و ان الجنه حق والنار حق و ان الساعه آتیه لا ریب فیها و ان الله یبعث من فی القبور ی اعلی انا فاطمه بنت محمد زوجنی الله منک لاکون لک فی الدنیا والاخره انت اولی بی من غیری حنطنی و غسلنی و کفنی باللیل و صل علی وادفنی باللیل و لا تعلم احدا و استودعک الله و اقرء علی ولدی السلام الی یوم القیامه.
… پس حضرت علی (ع) جامه را از روی صورت حضرت فاطمه (ع) کنار زد رقعه‌ای را دید که در آن نوشته شده بود:
به نام خداوند بخشنده مهربان،این (وصیتنامه‌ای ) است که فاطمه دختر رسول خدا (ص) به آن وصیت نموده است ،و او گواهی می‌‌دهد که الهی جز الله نیست و اینکه محمد(ص) بنده و فرستاده او است،و اینکه بهشت حق است و دوزخ حق است و رستاخیز فرا می‌‌رسد و هیچ شکی در ان نیست و خداوند آنان را که در قبول هستند بر می‌‌انگیزد.‌ای علی (ع)!من فاطمه دخت محمد(ص) هستم خداوند مرا به تزویج تو درآوده تا آنکه در دنیا و آخرت همسر تو باشم. تو از دیگران به من سزاوارتری،مرا شب حنوط کن و غسل بده و شبانه کفن کن و بر من نماز بگزار و شب مرا به خاک بسپار و هیچ کس را باخبر مکن!و تو را به خدا می‌‌سپارم و سلام مرا به فرزندانم تا روز قیامت برسان.
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۴۳/۲۱۴ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲-بیت الاحزان (ط. فدک قم) /۱۹۵(شیخ عباس قمی م.۱۳۵۹)
(۸)
الکلینی عن محمد بن یحیی عن العمرکی بن علی عن علی بن جعفر عن اخیه ابی الحسن (ع) قال: (ان فاطمه(ع) صدیقه شهیده)…
کلینی از محمد بن یحیی از عمر کی بن علی از علی بن جعفر از برادرش حضرت امام ابالحسن موسی الکاظم (ع) نقل کرده که چنین فرمود: به درستی که فاطمه (ع) صدیقه شهیده است.
منابع شیعه:
۱- اصول کافی ۱/۴۵۸(کلینی م.۳۲۹)
۲- منتقی الجمان ۱/۲۲۴(شیخ حسن صاحب المعالم م.۱۰۱۱)
۳- مسائل علی بن جعفر /۳۲۵
۴- الحدائق الناظره ۳/۲۹۶(محقق بحرانی م.۱۱۸۶)
(۹)
فی زیاره سیدتنا فاطمه الزهراء(ع):
السلام علیک ایتها الصدیقه الشهیده
در زیارت فاطمه زهراء(ع) آمده: سلام بر تو‌ای صدیقه شهیده

منابع شیعه:
۱- من لا یحضره الفقیه۲/۵۷۳ (شیخ صدوق م.۳۸۱)
۲- تهذیب الاحکام ۶/۱۰(شیخ طوسی م.۴۶۰)
۳- مصباح المتهجد /۷۱۱(یخ طوسی م.۴۶۰)
۴- اقبال الاعمال ۳/۱۶۳(طبع یک جلدی /۶۲۴-۶۲۵)(سید بن طاووس م.۶۶۴)
۵- الجامع العباسی /۱۷۰(شیخ بهائی م.۱۰۳۱)
۶- بحارالانوار ۹۷/۱۹۵(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۷- الحدائث الناظره ۱۷/۴۲۹(محقق بحرانی م.۱۱۸۶)
(۱۰)
السلام علی البتوله الشهیده ابنه نبی الرحمه
سلام بر بتول شهیده دختر پیامبر رحمت
منابع شیعه:
۱- المزار/۸۲(شیخ مفید م.۴۱۳)
۲- المهذب۱/۲۷۷(قاضی ابن براج .۴۸۱)
۳- بحارالانوار۴۳/۲۱۴ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)

(۱۱)
السلام علیک ایتها البتول الشهیده
سلام بر تو‌ای بتول شهیده
منابع شیعه:
۱-  المزار/۱۷۹(شیخ مفید م.۴۱۳)
۲- بحارالانوار۹۷/۱۹۷(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
(۱۲)
قال النبی (ص) … فتکون اول من یلحقنی من اهل بتی فتقدم علی محزوته مکروبه مغمومه مغصوبه مقتوله…
پیامبر(ص) فرمودند: … و(فاطمه زهراءع) اولین فرد از خاندانم است که به من ملحق می‌‌شود با حزن و غم و اندوه در حالیکه به شهادت رسیده است…
منابع شیعه:
۱- الفضائل ابن شاذان/۱۰(ابن شاذان م.۲۶۰)
۲- بشاره المصطفی /۲۰۰-۱۹۷ و(ط.موسسه نشر اسلامی)/۳۰۷(محمد بن علی الطبری م.۵۵۳)
۳- امالی صدوق(ط. موسسه بعثت)/۱۷۶ و(ی.دیگر)/۹۹-۱۰۱(شیخ صدوق م .۵۵۳)
۴- بحارالانوار۲۸/۳۹ و۳۱/۶۲۰ و۴۳/۱۷۳(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۵- عوالم العلوم ۱۱/۳۹۲ (الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۶- اللمعه البیضاء/۸۵۴(تبریزی انصاری م.۱۳۱۰)
۷- بیت الاحزان /۴۸(شیخ عباس قمی م.۱۳۵۹)
(۱۳)
عن سلمان سلام الله وعبدالله بن العباس:… فلم تزل صاحبه فراش حتی ماتت من ذلک شهیده.
از سلمان(سلام خدا بر او باد) و عبدالله بن عباس نقل شده:… سپس (فاطمه ع)پیوسته در بستر افتاده بود تا بر اثر آن (ضربات شهید) از دنیا رفت.
منابع شیعه:
۱- کتاب سلیم/۱۵۱ (سلیم بن قیس الهلالی م.۹۰)
۲-احتجاج ۱/۱۰۹(طبرسی م.۵۶۰)
۳- بحارالانوار ۴۳/۱۹۸ و۲۸/۲۸۴ (علامه مجلسی م .۱۱۱۰)
۴- مجمع النورین /۸۲ (ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
۵- بیت الحزان /۱۱۶ (شیخ عباس قمی م.۱۳۵۹)
۶- الانوار العلویه /۲۸۷(شیخ جعفر نقدی م.۱۳۷۰)

(۱۴)
… ماتت شهیده
… از دنیا رفت در حالیکه شهیده بود
منبع شیعه:
بیت الاحزان /۲۷ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
***
در منبع زیر،نیز به کلمه مقتوله اشاره شده است
المحتضر/۱۰۹(شیخ عزالدین حلی م.قرن۸)

(۱)
تغسیل و آب ریختن اسماء بنت عمیس
و قالت اسماء: اوصت الی فاطمهع ان لا یغسلها اذا ماتت الا انا و علی ع ،فاعنت علیا علی غسلها
اسماء می‌‌گوید: فاطمه(ع) به من وصیت فرمود که او را فقط من و علی (ع) غسل دهیم پس من امیرالمومنین(ع) را در غسل دادن فاطمه(ع) کمک کردم.
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار ۴۳/۱۸۴-۱۸۶ (علامه مجلسی م .۱۱۱۰)
۲- بیت الاحزان (ط.فدک قم) /۱۹۶(شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
(۲)
سئل ابوعبدالله (ع) عن فاطمه(ع) من غسلها؟ فقال : غسلها امیرالمومنین(ع) لانها کانت صدیقه لم یکن لیغسلها الا صدیق…
از امام صادق(ع) سوال شد که حضرت فاطمه (ع) را  چه کسی غسل داد؟ حضرت فرمودند: فاطمه(ع) را امیرمومنان(ع) غسل دادند،زیرا که فاطمه،صدیقه بود و صدیقه را فقط صدیق باید غسل دهد.
منابع شیعه:
۱- مناقب ابن شهر آشوب۳/۳۶۴(ابن شهر آشوب م.۵۸۸)
۲- بحارالانوار۴۳/۱۸۴(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳- مستدرک الوسائل ۲/۱۸۵(میرزای نوری)

(۳)
وداع حسنین و زینبین(ع) با مادرشان
قال علی (ع)… و کفنتها و ادرجتها فی اکفانها فلما هممت ان اعقد الرداء نادیت یا ام کلثوم یا زینب یا سکینه یا فضه یا حسن یا حسین هلموا تزودوا من امکم فهذا الفراق و اللقاء فی الجنه فاقبل الحسن و الحسین (ع) هما ینادیان وا حسرتا لا تنطفی ابدا من فقد جدنا محمد و امنا فاطمه الزهراء…
حضرت علی (ع) می‌‌فرمایند:… فاطمه را کفن کردم و پیش از آنکه بند کفن را ببندم صدا زدم‌ای ام کلثوم،ای زینت،ای فضه،ای حسن،ای حسین،بیایید و از مادرتان بهره بگیرید که لحظه جدایی فرا رسیده و دیدار در بهشت خواهد بود؛حسنین جلو آمده و می‌‌گفتند: آه و افسوس همیشگی از فقدان جدمان محمد(ص) و مادرمان فاطمه زهراء(ع)…
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۴۳/۱۷۹(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- بیت الاحزان(ط.فدک قم) /۱۹۷ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)

(۴)
تکلم حسنین (ع) با مادرشان
… یا ام الحسن یا ام الحسین اذا لقیت جدنا محمدا المصطفی فاقرایه منا السلام و قولی له: انا قد بقینا بعدک یتیمین فی دارالدنیا فقال امیرالمومنین(ع) انی اشهدالله انها قد حنت و انت و مدت یدیها و ضمتهما الی صدرها ملیا و اذا بهاتف من السماء ینادی: یا اباالحسن ارفعهما عنها فلقد ابکیا والله ملائکه السماوات…
امام حسن و امام حسین (ع) می‌‌گفتند:‌ای مادر هنگامیکه جدمان را ملاقات کردی سلام م ارا به او برسان و به آن حضرت بگو ما بعد از تو در دنیا یتیم شدیم.امیرمومنان (ع) می‌‌فرماید:من گواهی می‌‌دهم که در آن لحظه فریاد و ناله فاطمه(ع) بلند شد دستهای خود را بلند کرده و حسنین (ع) را در آغوش کشید و به آهستگی به سینه چسبانید،دراین هنگام هاتف غیبی صدا زد‌ای اباالحسن(ع) حسنین(ع) را از روی سینه زهراء(ع) بردار به خدا سوگند فرشتگان آسمان را به گریه انداختند…
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۴۳/۱۷۹(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- بیت الاحزان(ط.فدک قم) /۱۹۷ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)

(۱)
و فی روایه روضه الواعظین قال: فلما ان هدات العیون و مضی شطر من اللیل اخرجها علی و الحسن و الحسین(ع) و عمار والمقداد و عقیل و ابوذر و سلمان صوا علیها ودفنوها فی جوف اللیل …
پس هنگامی که مقداری از شب گذشت و چشمها به خواب رفت حضرت علی و حسن و حسین(ع) و عمار و مقدار و عقیل و ابوذر و سلمان پیکر مطهر حضرت فاطمه(ع) را بیرون آوردند و بر آن نماز خوانده و در تاریک شب به خاک سپردند.
منبع شیعه:
بیت الاحزان(ط.فدک قم) /۱۹۸ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
(۲)
و فی روایه: فلما قضت نحبها (ص) و هم فی ذلک فی جوف اللیل اخذ علی (ع) فی جهازها من ساعته کما اوصته فلما فرغ من جهازها اخرج علی (ع) الجنازه و اشعل النار فی جرید النخل و مشی مع الجنازه بالنار حتی صلی علیها و دفنها لیلا…
در روایتی آمده :
بعد از آنکه حضرت زهراء(ع) شهید شدند طبق وصیت آن حضرت،امیرالمومنین(ع) شبانه مشغول غسل و کفن و دفن او شد،بعد از تکمیل غسل و کفن،جنازه را از خانه بیرون آورد و چند شاخه از درخت خرما را آتش زده و جلوی جنازه حرکت داد تا اینکه بر او نماز خوانده و شبانه دفن کرد…
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۴۳/۲۰۴(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- فاطمه بهجه قلب ۲/۵۸۴(عربی)(رحمانی همدانی)
(۳)
روی انه لما صار بها الی القبر المبارک خرجت یدفتنا ولتها وانصرف…
روایت شده: هنگامی که بدن حضرت زهراء(ع) سرازیر قبر مبارک شد دستی بیرون آمد و حضرت را گرفته و برگشت …
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۴۳/۱۸۴(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- فاطمه بهجه قلب ۲/۵۸۴(عربی)(رحمانی همدانی)

(۴)
سئل امیرالمومنین(ع) عن عله دفنه لفاطمه بنت رسول الله(ص)  لیلا؟ فقال: انها کانت ساخطه علی قوم کرهت حضورهم جنازتها و حرام علی من یتولاهم ان یصلی علی احد من ولدها.
صدوق با ذکر سند روایت می‌‌کند که از امیرمومنان(ع) درباره علت دفن شبانه حضرت زهراء(ع) سوال شد.فرمود: آن حضرت از عده‌ای که بر انان خشمناک بود رضایت نداشت که بر جنازه اش حاضر وند و بر او نماز بخوانند و همچنین بر کسانی که آنان را پذیرفهت و حکومتشان را قبول دارند حرام است که بر فرزند فاطمه(ع) نماز بخوانند.
منابع شیعه:
۱- امالی صدوق  (ط.موسسه البعثه)/۷۵۵(شیخ صدوق م .۳۸۱)
۲- بحارالانوار۳۱/۶۲۰ و۴۳/۲۰۹ و۷۸/۳۸۷ (علامه مجلسی م۱۱۱۰)
۳-عوالم العلوم ۱۱/۲۸۴ (شیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۴- مستدرک الوسائل ۲/۲۸۹(میرزا حسین نوری طبرسی م.۱۳۲۳۰)
۵- فاطمه بهجه قلب المصطفی ۲/۵۸۴ (رحمانی همدانی)

(۵)
…ثم قالت اوصیک… و ادفنی فی اللیل اذا هدات العیون و نامن الابصار…
سپس (حضرت فاطمه ع) فرمود:تو را وصیت میکنم… و مرا شبانه در آن هنگام که دیده‌ها به خواب رفت،و چشم‌ها بسته شد دفن کن…
منابع شیعه:
۱- روضه الواعظین /۱۵۱(ابوعلی القتال النیشابوری م.۵۰۸)
۲-بحارالانوار۴۳/۱۹۲(علامه مجلسی م۱۱۱۰
۳- مجمع النورین /۱۵۰ (ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
۴-بیت الاحزان(ط.مکتبه الفدک قم) /۱۹۲ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
۵- فاطمه بهجه قلب المصطفی ۲/۵۵۱ (رحمانی همدانی)
(۶)
از امام حسین (ع) … فلما حضرتها الوفاه وصت امیرالمومنین یتولی امرها و یدفنها لیلا…
… حضرت زهراء(ع) در لحظات آخر عمر مبارکشان به امیرمومنان(ع) وصیت فرمودند: که عهده دار امر ایشان باشند و او را شبانه به خاک بسپارندو…

منابع شیعه:
۱- الا ستغاثه ۱/۱۱(ابوالقاسم الکوفی م.۳۵۲)
۲- شرح الاخبار فی فضائل الائمه الاطهار(ط.موسسه نشر اسلامی)۳/۷۰(قاضی نعمان مغربی م.۳۶۳)
۳- حدیث نحن معاشر الانبیاء شیخ مفید(ط.دارالمفید بیروت)/۲۸(مع اختلاف یسیر) (شیخ مفیدم.۴۱۳)
۴- امالی شیخ مفید(ناشر: جامعه المدرسین قم)/۲۸۱ (شیخ مفید م.۴۱۳)
۵- امالی طوسی /۱۰۹(شیخ طوسی م.۴۶۰)
۶- بشاره المصطفی(ناشر:موسسه نشر اسلامی) /۳۹۶(محمد بن علی الطیری م.۵۵۳)
۷- بحارالانوار ۴۳/۳۱۱(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
(۷)
فلما توفیت دفنها زوجها علی لیلا و لم یوذن بها ابابکر و صلی علیها…
هنگامیکه (فاطمه ع) از دنیا رفت علی وی را شبانه دفن نمود و به ابوبکر خبر نداد و خودش بر جنازه او نماز گزارد…
منابع شیعه:
۱- شرح اصول کافی۷/۴۰۵(مولی محمد صالح مازندرانی م.۱۰۸۱)
۲- مناقب آل ابیطالب۳(ط.مطبعه الحیدریه فی النجف)۳/۱۳۷(ابن شهر آشوب م.۵۸۸)
۳- العمده(ط.موسسه نشر اسلامی قم)/۳۹۰-۳۹۱(ابن البطریق حلی م.۶۰۰)
۴- الطرائف/۳۵۸(سیدبن طاووس م.۶۶۴)
۵- کتاب الاربعین فی امامه الائمه الطاهرین/۵۲۲(محمد طاهر قمی شیرازی م.۱۰۹۸)
۶- بحارالانوار ۲۸/۳۱۲(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
منابع اهل سنت:
۱- صحیح بخاری /ح۳۹۱۳(بخاری م.۲۵۶)
۲- صحیح مسلم(به همین مضمون)/ح ۳۳۰۴(مسلم م.۲۶۱)
۳- السقیفه و فدک(ط.شرکه کتبی نینوا)۵/۳۰۷ (جوهری م۳۲۳)
۴- البدایه و النهایه(ط.داراحیاء التراث العربی بیروت)۵/۳۰۷(ابن کثیر م.۷۷۴)
(۸)
… دفنها علی لیلا و لم یوذن بها ابابکر
… علی (ع) فاطمه(ع) را شبانه به خاک سپرد و ابوبکر را مطلع نکرد…
منبع اهل سنت:
تاریخ طبری ۲/۴۴۸-۳۴۸ و (ط.آخر تحقیق محمد ابوالفضل ابراهیم)۳/۳۰۸ (طبری م.۳۱۰)
دفن شبانه در منابع زیر،نیز ذکر شده است.

منابع شیعه:
۱- بحارالانوار ۴۳/۹۳ و۲۹/۱۹۳(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- الاختصاص /۱۸۴-۱۸۵ (شیخ مفید م.۴۱۳)
۳- وفاه الصدیقه /۷۵(عبدالرزاق مقرم م.۱۰۴۳)
۴- فاطمه بهجه قلب المصطفی (ترجمه)/۷۷۱ (رحمانی همدانی)
۵- ماساه الزهراء ۲/۶۴ (سید جعفر مرتضی عاملی)
۶- المجالس السنیه فی مناقب و مصائب القره النبویه ۲/۱۲۳
۷- کشف الغمه ۲/۱۲۸
۸- تلخیص الشافی(ط.مکتبه العلمین) ۳/۱۵۰ (شیخ طوسی م۴۶۰)
منابع اهل سنت:
۱- المصنف ۳/۵۲۱(ابن ابی شیبه م.۲۳۵)
۲-تاریخ المدینه۱/۱۹۷(نمیری م.۲۶۲)
۳- الانساب الاشراف ۲/۳۴(بلاذری م.۲۷۹)
۴-مشکل الآثار۱/۴۷۱-۴۸(طحاوی م.۳۲۱)
۵-السقیفه و فدک(ط.شرکه الکتبی )/۱۰۴-۱۰۷ابوبکر جوهری م.۲۳۲)
۶- مستدرک علی الصحیحین ۳/۱۶۲(حاکم نیشابوری م.۴۰۵)
۷- شرح نهج البلاغه ۱۶/۲۱۷-۲۱۸-۲۱۴(ابن ابی الحدید معتزلی م.۶۵۶)
۸- سنن الکبری ۶/۳۰۰(بیهقی م.۴۵۸)
۹- الاستیعاب ۴/۱۸۹۸(نمری م.۴۶۳)
۱۰- جامع الاصول ۴/۴۸۲(ابن اثیر م.۶۳۰)
۱۱- تهذیب الاسماء۲/۳۵۳(النووی م.۶۷۶)
۱۲- البدایه و النهایه(ط.داراحیاء التراث العربی بیروت)۵/۳۰۷(ابن کثیر م.۷۷۴)
۱۳- النغورالباسمه /۱۵(سیوطی م.۹۱۱)
۱۴- تفسیر الوصول الی جامع الاصول (چاپ مصر)۲/۴۶(شیبانی م.۹۴۴)
۱۵- کنزالعمال ۱۳/۶۸۷(متقی هندی م.۹۷۵)
۱۶- تاریخ الصحابه /۲۰۸(البستی)
۱۷- مختلف الحدیث/۳۰۰
(۱)
لما قبضت فاطمه دفنها امیرالمومنین سرا و عفا علی موضع قبرها…
آنگاه که حضرت زهراء(ع) ایشان را پنهانی دفن نمود آثار محل قبر او را محو فرمود…
منابع شیعه:
اصول کافی ۱/۴۵۸(کلینی م.۳۲۹)
(۲)
فلما حضرتها الوفاه وصت امیرالمومنین(ع) یتولی امرها و یدفنها لیلا و یعفی قبرها فتولی ذلک امیرالمومنین(ع) و دفنها و عفی موضع قبرها…
حضرت فاطمه (ع) به امیرمومنان(ع) وصیت فرمود:… خوش امر کفن و دفنش را برعهده گیرد و او را شب هنگام ،دفن کند و قبرش را پوشیده دارد پس امیرمومنان(ع) فاطمه(ع) را تجهیز و دفن کرد و جای قبرش را پنهان نمود.

منابع شیعه:
۱- الاستغاثه ۱/۱۱(ابوالقاسم الکوفی م.۳۵۲)
۲- شرح الاخبار فی فضائل الائمه الاطهار۳/۷۰(قاضی نعمان مغربی م.۳۶۳)
۳- امالی مفید/۱۷۲-۱۷۳(ط.جامعه مدرسین /۲۸۱)(شیخ مفید م.۴۱۳)
۴-امالی طوسی /۱۰۹(شیخ طوسی م.۴۶۰)
۵- بشاره المصطفی /۳۶۹(محمد بن علی الطبری م.۵۵۳)
۶- بحارالانوار۴۳/۲۱۱ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۷- مجمع النورین /۱۵۶ (ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
۸- ماساه الزهراء ۲/۱۷۲ (سید جعفر مرتضی عاملی)
(۳)
فلما قبضت (ص) دفنها لیلا فی بیتها… قال(ابوبکر و عمر)فما حملک علی ان دفنتها ولم تعلمنا بموتها؟ قال (ع)هی امرتنی…
پس هنگامی که آن حضرت(ع) وفات یافت حضرت علی (ع) شبانه در خانه اش دفن نمود… ابی بکر و عمر گفتند: چه چیز تو را بر آن داشت که او را دفن کنی و ما را بر از دنیا رفتن او آگاه نکنی؟ حضرت علی(ع) فرمود: او (فاطمهع) به من چنین امر فرمود.
منابع شیعه:
۱- الاختصاص /۱۸۶-۱۸۵ (شیخ مفید م.۴۱۳)
۲-بحارالانوار۳۰/۱۹۳و۲۹/۱۹۳(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳-ماساه الزهراء ۲/۶۴ (سید جعفر مرتضی عاملی)
(۴)
…فعمل امیرالمومنین بوصیتها ولم یعلم احدا بها فاصنع فی البقیع لیله دفنت فاطمه(ع) اربعون قبرا جددا…
پس امیرمومنان(ع) به وصیت ایشان عمل کرد و به احدی اعلام نکرد پس در بقیع در همان شبی که حضرت فاطمه(ع) دفن شد صورت چهل قبر تازه ساخته شد.
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۳۰/۱۹۳و۲۹/۱۹۳(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- مجمع النورین /۱۴۷ (ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
(۵)
و روی الشیخ ابوجعفر الطوسی رحمه الله ان امیرالمومنین لما دفن فاطمه (ع) و عفی موضع قبرها و نفض یده من تراب القبر هاج به الحزن فارسل دموعه علی خدیه و حول وجهه الی قبر رسول الله(ص) … اما حزنی فسرمد و اما لیلی فمسهد… وستنبئک انتک بتظافر امتک علی و هضمها حقها…
شیخ طوسی روایت کرده: هنگامیکه امیرمومنان(ع) حضرت فاطمه(ع) را به خاک سپرد و محل قبر را مخفی نمود غم و اندوه بر او روی آورده ،اشکهایش بر گونه هایش جاری شد و صورتش را به طرف قبر رسول خدا(ص) برگردانیده و فرمود: … حزن و اندوهم همیشگی و شبهایم به بیداری سپری می‌‌شود… بزودی دخترت فاطمه(ع) به شما خبر می‌‌دهد که امتت بر علیه من دست به دست هم داده و حق او را از بین بردند…
منابع شیعه:
۱- بیت الاحزان (ط.فدک قم) /۱۹۸ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹)
۲- فاطمه بهجه قلب المصطفی ۲/۵۸۴(رحمانی همدانی)
(۶)
… فضج الناس و لام بعضهم بعضا… ولم تحضروا وفاتها ولا دفنها و لا الصلاه علیها بل و لم تعرفوا قبرها…
روایت شده: به محض انتشار خبر دفن حضرت زهراء(ع) مردم ناله و فریاد سردادند و همدیگر را سرزنش کردند… و به یکدیگر گفتند در تشییع او و دفن او حاضر نبودید و برا و نماز نگذارید و هیچکدام قبرش را نمیشناسید…
منابع شیعه:
۱- الهدایه الکبری /۱۷۹(حسین بن حمدان الخصیبی م.۳۳۴)
۲- دلائل الامامه/۱۷۹ (طبری م.۳۱۰)
۳- بحارالانوار۳۰/۳۴۹-۳۵۰ و۴۳/۱۷۱ (مع اختلاف یسیر )(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۴- ضیاء العالمین۲/۹۳-۹۴(الفتونی م.۱۱۳۸)
۵- اللمعه البیضاء /۸۵۲(تبریزی انصاری م.۱۳۱۰)
۶- مجمع النورین /۱۴۸-۱۴۷(ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
۷- بیت الحزان /۱۸۵ (شیخ عباس قمی م.۱۳۵۹)
***
منابع دیگری که در آنها به مسئله قبر مجهول اشاره شده است:
منابع شیعه:
۱- علل الشرایع ۱/۱۸۵-۱۸۹(یستفاد من روایه صفحه ۲۴۷)(شیخ صدوق م.۳۸۱)
۲- امالی طوسی /۱۰۷(شیخ طوسی م.۴۶۰)
۳-روضه الواعظین ۱/۱۵۲(ابوعلی الفتال النیشابوری م.۵۰۸)
۴- وسائل الشیعه ۲/۵۳۴ و۳/۷۹(حر عاملی م.۱۱۰۴)
۵-بحارالانوار۳۰/۳۴۹(علامه مجلسی م. ۱۱۱۰)
۶-کشف الغمه (ط.شریعه قم)۱/۴۲۸(ابوالفتح الاربلی م.۶۹۳)
(۱)
… فقال ابوبکر: هاتوا من ثقات المسلمین من ینبش هذه القبور حتی تجدوا قبرها فنصلی علیها…
… ابوبکر گفت: افراد مطمئن بروند واین قبرها را نبش کنند و قبرش(قبر فاطمه ع) را بیابند تا بر او نماز بخوانیم…
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۳۰/۳۵۰(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- مجمع النورین /۱۴۸(ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
۳- ماساه الزهراء ۲/۴۹ (سید جعفر مرتضی عاملی)
(۲)
فقال عمر (لعلی ع) : دع عنک هذه الهمهمه انا امضی الی المقابر فانبشها حتی اصلی علیها…
عمر به علی (ع) گفت:
این سروصداها را کنار بگذار من می‌‌روم به سوی مقابر پس قبر او را (حضرت فاطمه ع) نبش میکنم تا بر او نماز بخوانم…
منابع شیعه:
۱- علل الشرایع /۱۸۸ و(ط.شریعه)/۲۴۷(شیخ صدوق م.۳۸۱)
۲-بحارالانوار۴۳/۲۰۵(علامه مجلسی م. ۱۱۱۰)
۳-بیت الاحزان (ط.فدک قم .عربی)/۲۰۲(شیخ عباس قمی م۱۳۵۹)
(۳)
قال عمر: والله لقد هممت بنبشها و الصلاه علیها: فقال (علی ع) : اما والله مادام قلبی بین جوانحی و ذوالفقار فی یدی فانک لا تصل الی نبشها ،فانت اعلم…
عمر گفت: به خدا قسم نبش قبر می‌‌کنم و بر بدن فاطمه(ع) نماز می‌‌خوانم سپس امیرمومنان(ع)فرمود: بدان به خدا قسم مادامی که زنده ام و ذوالفقار در دستم می‌‌باشد تو نخواهی توانست که نبش قبر کنی و این مطلب را خودت بهتر می‌‌دانی.
منابع شیعه:
۱- الاختصاص /۱۸۵ (شیخ مفید م.۴۱۳)
۲- دلائل الامامه /۱۳۷ (طبری م.۳۱۰)
۳- بحارالانوار۲۹/۱۹۳ (العلامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۴- المعه البیضاء(تبریزی انصاری م.۱۳۱۰)
۵- ماساه الزهراء ۲/۶۴ (سید جعفر مرتضی عاملی)
به منابع زیر نیز رجوع شود:
منابع شیعه:
۱- تقریب المعارف/۲۵۱-۵۲۴(ابوالصلاح حلبی م.۴۴۷)
۲- دلائل الامامه (ط.الغری) /۲۳۸ (طبری م.۳۱۰)
۳- شرح احقاق الحق۱۹/۱۷۱ (مع تعلیقه السید المرعشی) ۱۷۱(حاج نورالله تستری م.۱۰۲۰)
۴- بحارالانوار۲۹/۱۹۳ و۳۰/۳۴۸-۳۵۰و۴۳/۲۰۵-۲۱۲-۱۷۱  (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۵- الانوار العلویه /۳۰۵(شیخ جعفر نقدی م.۱۳۷۰)
۶- عوالم العلوم ۱۱/۵۰۱-۵۲۵ (الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۷-عیون المعجزات /۴۸
۸-کشف الغمه ۱/۵۰۴
۹- اللمعه البیضاء/۸۵۲(تبریزی انصاری م.۱۳۱۰)
۱۰- بیت الاحزان (ط.دارالحکمه قم) /۱۸۵ (شیخ عباس قمی م/۱۳۵۹
(۱)
حضرت محسن(ع) در قرآن
قال المفضل(للامام الصادقع): یا مولای ما تقول فی قوله تعاله (اذا المووده سئلت بای ذنب قتلت) قال: یا مفضل و المووده و الله محسن لانه منا لا غیر،فمن قال غیر هذا فکذبوه.
مفضل به امام صادق(ع) گفت:‌ای مولای من چه می‌‌فرمائید درباره فمروده خدا(آن هنگام که مووده زنده دفن شده) سوال شود،به کدامین گناه کشته شده است؟(امام صادقع) فرمود:‌ای مفضل به خدا قسم المووده محسن(ع) است چرا که او از ماست،و غیرا ز این نیست؛پس کسیکه غیر از این بگوید او را تکذیب کنید.
منبع  شیعه:
بحارالانوار ۵۳/۲۳(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)

(۲)
حضرت محسن(ع) در تورات
قال ابن شهر آشوب فی المناقب عن ابی بکر الشیرازی فی مانزل من القرآن فی امیرالمومنین(ع) عن مقاتل عن عطاء فی قوله تعالی(ولقد آتینا موسی الکتاب) کان فی التورات: یا موسی انی اخترتک و اخترت لک وزیرا هوا خوک لابیک و امک(یعنی هارون) کنا اخترت لمحمد(ص) الیا هو اخوه و وزیره و وصیه و الخلیفه من بعده،طوبی لکما من اخوین و طوبی لهما من اخوین،الیا ابوالسبطین الحسن و الحسین،و محسن الثالث من ولده،کما جعلت لاخیک هارون شبیرا و مشبرا…
این شهر آشوب در مناقب ضمن آیاتی از قرآن که  در شان امیر المومنین(ع) نازل شده،درباره فرموده خدای تعالی (و به تحقق ما به موسی کتاب دادیم) نقل کرده از ابوبکر شیرازی و او از مقاتل و او از عطاء که در تورات چنین بوده:‌ای موسی من تو را اختیار کردم و برای تو نیز وزیری اختیار کردم که او برادر پدری و مادری توست و (ا وهارون است) کما اینکه برای محمد(ص) نیز اختیار کردم الیا(علی ع) را ،او برادرش و وزیرش و وصیش و خلیفه بعد از او می‌‌باشد،خوشا به حال شما دو برادر و خوشا به حال آن دوبرادر؛الیا پدر دو نواده او حسن و حسین(ع) و پدر محسن (ع) سومین فرزند اوست کما اینکه برای برادرت هارونشبر و شبیر و مشبر را قرار دادم.
منابع شیعه:
۱- تفسیر قمی ۱/۱۲۸(علی بن ابراهیم قمی م.۳۰۷)
۲- مناقب آل ابی طالب۱/۵۹۴(ابن شهر آشوب م.۵۸۸)
۳- بحارالانور ۳۸/۱۴۵(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
(۱)
و قال الشیخ طوسی : و المشهور الذی لا خلاف فیه بین الشیعه ان عمر ضرب علی بطنها حتی اسقطت،فسمی السقط محسنا.والروایه بذلک مشهوره عندهم.
شیخ طوسی : مشهور میان شیعه چنان که احدی درباره آن اختلاف ندارد،این است که : عمر هب شکم فاطمه(ع) زد تا بچه اش را سقط کرد. فرزند سقط شده محسن(ع) نام داشت. روایت این حادثه نزدشان مشهور است.
منابع شیعه :
۱- تلخیص الشافی (ط.مکتبه العالمین)۳/۱۵۶-۱۵۷ (شیخ الطائفه ابوجعفر طوسی م۴۶۰)
۲- ماساه الزهراء۲/۹۷-۲۰۱ (علامه عاملی)
(۲)
قال النبی (ص) :… اما ابنتی فاطمه فانها سیده نساء العالمین من الاولین و الاخرین … و کسرت جنبتها و اسقطت جنینها …فاقول عند ذلک اللم العن من ظلمها… و خلد فی نازک من ضرب جنبیها حتی القت ولدها…
پیامبر (ص) فرمودند:
… اما دخترم فاطمه(ع) پس بدرستیکه او سرور زنان عالمیان از اولین و آخرین است … و شکسته می‌‌شود پهلویش و سقط می‌‌شود جنینش …پس من می‌‌گویم:‌ای خدا لعنت کن کسی را که به او ظلم کرده… و مخلد کن در آتش آن کس را که به دو پهلوی ضربه زده وباعث شده که فرزندش سقط گردد…
منابع شیعه:
۱- الفضائل لابن شاذان/۸(ابن شاذان م.۲۶۰)
۲- امالی الصدوق/۱۰۱-۹۹ و(ط.موسسه البعثه)/۱۶۷(شیخ صدوق م.۳۸۱)
۳- بشاره المصطفی /۱۹۷ و(ط.موسسه نشر اسلامی)/۳۰۷(محمد بن علی الطبری م.۵۵۳)
۴- المحتضر /۱۱۰(شیخ عزالدین حلی م.قرن۸)
۵- بحارالانوار۲۸/۳۸-۳۹-۴۳/۱۷۲-۱۷۳ و۳۱/۶۲۰ (علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۶- العوالم العلوم ۱۱/۳۹۱(شیخ عبدالله البحرانی م.قرن۱۱)
منبع اهل سنت :
فرائد المسطین ۲/۳۵-۳۴(جوینی م.۷۳۰)
(۳)
قال علی (ع) :… و جنین اسقطوه …
در دعای قنون،حضرت امیر (ع) می‌‌فرمودند:
منبع شیعه :
بحارالانوار۸۲/۲۶۱(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
(۴)
… و رکل الباب برجله فرده علی و انا حامل… و جاء نی المخاض فاسقطت محسنا قتیلا بغیر جرم…
(در روایت دیلمی از حضرت زهراء(ه) … و عمر با پایش به در کوبیده و آن را به طرف من راند در حالیکه من بار دار بودم… دردر زایمان گرفتم پس محسنم را سقط کردم در حالیکه بدون جرم کشته شد…
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۳۰/۳۴۹(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲- ماساه الزهراء۲/۱۴۱ (علامه عاملی)
(۵)
عن الامام باقر (ع) :… و حملت بمحسن فلما قبض رسول الله و جری ماجری فی یوم دخول القوم علیها دارها و اخرج ابن عمها امیر المومنین(ع) و ما لحقها من الرجل(عمر) اسقطت به ولدا تماما …
امام باقر (ع) :
فاطمه (ع) به محسن(ع) باردار شد پس هنگامی که رسول خدا(ص) رحلت کرد و حوادثی در جریان ورود این قوم به خانه حضرت زهراء(ع) اتفاق افتاد و پسر عمویش امیرالمومنین(ع) (از خانه) بیرون برده شد و در اثر آنچه از آن مرد(عمر) به او رسید، یک بچه کامل را سقط کرد…
(۶)
… و قتل محسن بالرفسه اعظم و ادهمی و امر…
امام صادق(ع) :… و قتل محسن(ع) با زدن لگد به شکم مادرش،بزرگتر و ناگوارتر و تلخ تر است (از مصیبت کربلا)…
منابع شیعه:
۱- الهدایه الکبری /۴۱۷(حسین بن حمدان الخصیبی م.۳۳۴)
۲- ماساه الزهراء۲/۱۴۱ (علامه عاملی)
۳- فاطمه بهجه قلب المصطفی۲ /۵۳۲(به نقل از نوائب الدهور)/۱۹۴ (رحمانی همدانی)
(۷)
عن عبدالله بن سنان عن الامام صادق(ع): قال … فرفسها برجله و کانت علیها السلام حامله بابن اسمه المحسن فاسقطت المحسن من بطنها…
از عبدالله بن سنان نقل شده که امام صادق(ع) فرمودند: …(عمر) با پایش به شکم حضرت زهراء(ع)زد در حالیکه ایشان به فرزند پسری به نام محسن(ع) باردار بود و در اثر همین لگد حضرت محسن(ع) سقط شد.
منابع شیعه:
۱- الاختصاص /۱۸۵ (شیخ مفید م.۴۱۳)
۲-بحارالانوار۲۹/۱۹۲(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۳-ماساه الزهراء۲/۱۳۴ (علامه عاملی)
(۸)
و اشتد بها المخاض و دخلت البیت فاسقطت سقطا سماه علی (ع) محسنا…
نامه عمر به معاویه:
… درد زایمان بر او سخت شده و من وارد خانه شدم جنینی سقط کرد که علی (ع) او را محسن(ع) نامیده بود .
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۳۰/۲۹۴(علامه مجلسی م.۱۱۱۰)
۲-ماساه الزهراء۲/۱۴۰ (سید جعفر مرتضی عاملی)
(۹)
وضغطوا سیده النساء بالباب حتی اسقطت محسنا…
(آنان در هجوم به خانه فاطمه ع) ،سیده زنان را پشت درب چنان فشار دادند که محسن(ع) را سقط کرد.
منابع اهل سنت:
اثبات الوصیه/۱۴۲(مسعودی م.۳۴۶)
(۱۰)
ان عمر ضرب بطن فاطمه یوم البیعه حتی القت الجنین من بطنها…
عمر در روز بیعت چنان ضربه‌ای به شکم فاطمه زد که فاطمه جنین خود را سقط نمود.
منبع اهل سنت:
الملل و النحل(مکتبه الانجلو المصریه)۱/۵۹(شهرستانی م.۵۴۸)
(۱۱)
ان عمر رفس فاطمه حتی اسقطت بمحسن…
بدون شک عمر چنان لگدی به فاطمه زد که محسن را سقط کرد.
میزان الاعتدال ۱/۱۳۹(ذهبی م.۷۴۸)
(۱۲)
ان عمر ضرب بطن فاطمه یوم البیعه حتی القت المحسن…
بدون شک عمر در روز بیعت چنان بر شکم فاطمه زد که محسن را سقط نمود.
منبع اهل سنت:
الوافی بالوفیات ۶/۱۷(صفدی م.۷۶۴)
(۱۳)
ان هباربن الاسود روع زینب بنت رسول الله (ص) بالرمح و هی فی الهودج و کانت حامل فلما رجعت طرحت ما فی بطنها…فلذلک اباح رسول الله(ص) یوم فتح مکه دم هبارین الاسود .
قال ابن ابی الحدید: وهذا الخبر ایضا قراته علی النقیب ابی جعفر رحمه الله فقال اذا کان رسول الله(ص) اباح دم هبارین الاسود لانه روع زینب فالقت ذابطنها فظهرالحال انه لو کان حیا لاباح دم من روح فاطمه حتی القت ذابطنها…
هباربن اسود با نیزه زینب دختر رسول خدا(ص) را ترساند در حالیکه حامله بوده و در محمل (روی مرکب) قرار داشت پس هنگامی که (از سفر) بازگشت بچه‌ای که در شکمش داشت سقط شد برای همین رسول خدا(ص) در روز فتح مکه خون هباربن اسود را مباح کردند.
ابن ابی الحدید می‌‌گوید: این خبر را نیز برای (استادم) نقب ابی جعفر قرائت کردم پس او گفت اگر پیامبر (ص) خون هبار ابن اسود را مباح کردند چرا که زینب را ترسانده تا اینکه بچه اش را سقط نموده،پس روشن می‌‌شود که اگر (پیامبر ص) خون کسی که فاطمه(ع) را ترساند تا فرزندش را سقط کند نیز مباح می‌‌کرد.
منبع اهل سنت:
شرح نهج البلاغه ۱۴/۳۱۹(ابن ابی الحدید معتزلی م.۶۵۶)
به منابع زیر،نیز رجوع شود.

منابع شیعه:
۱- کتاب سلیم (چاپ اعلمی)۲/۲۵۰ و ص ۳۸۶ از این کتاب به تحقیق محمد باقر انصاری (سلیم بن قیس الهلالی م.۹۰)
۲- الهدایه الکبری /۱۷۸(حسین بن حمدان الخصیبی م.۳۳۴)
۳- دلائل الامامه /۱۳۴ (ابوجعفر محمد طبری م.قرن۴)
۴-الاحتجاج۱/۴۱۴-۱۰۹(طبرسی م.۵۶۰)
۵- حلیه الابرار۲/۶۷۲(سید هاشم بحرانی م.۱۱۰۷)
۶- مراه العقول ۵/۳۲۱(علامه مجلسی م.۱۱۰۷)
۷- بحارالانوار۲۸/۲۸۳و۳۱/۶۴۵و۴۳/۱۷۰-۱۹۷-۱۹۸و۴۴/۸۳و۵۳۱۴-۱۹-۲۲ (علامه مجلسی م.۱۱۰)
۸- عوالم العلوم ۱۱/۴۴۱-۴۴۳-۵۰۴ (الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۹- مجمع النورین /۹۹ (ابوالحسن مرندی م.۱۳۴۹)
۱۰- ماساه الزهراء۲/۱۰۴-۲۹۸و۱۳۲ الی ۱۴۳ (علامه عاملی)
۱۱-بیت الحزان /۱۱۵ (شیخ عباس قمی م.۱۳۵۹)
(۱)
ملحق شدن او به رسول خدا(ص)
قال الامام صادق(ع) للمفضل: … فانه لاحق بجده رسول الله (ص) فیشکو الیه
امام صادق (ع) به مفضل فرمودند:
… پس بدرستیکه او به جدش رسول خدا(ص) ملحق شده و به او شکایت می‌‌کند.
منابع شیعه:
بحارالانوار۵۳/۱۹ (علامه مجلسی م.۱۱۰)
(۲)
ورود او به محشر بر ،روی دستان پیامبر(ص) … و یاتی محسنا مخضبا محمولا تحمله خدیجه بنت خویلد و فاطمه ابنه اسد ام امیرالمومنین(ع) و هما جدتاه و ام هانی و جمانه عمتاه ابنتا ابی طالب،و اسماء ابنه عمیس الخثعمیه صارخات ایدیهن علی خدودهن،و نواصیهن منشره،والملائکه تسترهن باجنحتهن،وفاطمه امه تبکی و تصیح و تقول هذا یومکم الذی کنتم توعدون و جبرئیل یصیح-یعنی محسنا- و یقول انی مظلوم فانتصر فیاخذ رسول اله محسنا علی یدیه رافعا له الی السماء و…
امام صادق(ع) در حدیث مفضل :
در قیامت محسن(ع) خضاب کشیده و بر دستان دو جده اش،خدیجه بنت خویلد و فاطمه بنت اسد مادر امیرالمومنین(ع) و ام هانی و جمانه دو عمه اش دختران ابوطالب-درحالیکه شیون کنان می‌‌باشند و دستهایشان برروی گونه هایشان قرار گرفته باموی پریشان در حالیکه ملائکه با بالهایشان (به مانند چادر حجاب ایشان شده و)ایشان را می‌‌پوشانند و فاطمه (ع)مادرش گریه می‌‌کند وفریاد می‌‌کشد و می‌‌گوید امروز همان روزیست که به شما وعده داده شده و جبرئیل فریاد می‌‌زندو(از جانب حضرت محسن(ع) می‌‌گوید:من ستمدیده ام ،مرا یاری فرماپس رسول خدا(ص)محسن (ع) راروی دستانش به آسمان بلند می‌‌کند…
منابع شیعه :
۱- الهدایه الکبری /۴۱۷ (حسین بن همدان الخصیبی م.۳۳۴)
۲- فاطمۀ بهجۀ قلب المصطفی۲/۵۳۲ (رحمانی همدانی)
۳- نوائب الدهور/۱۹۲(علامه میر جهانی)
۴-ماساه الزهراء۲/۱۳۳ (علامه عاملی)
(۳)
اول کسی که در قیامت برایش حکم می‌‌شود قاتل اوست عن ابی عبدالله(ع) قال : لما اسری بالنبی (ص) قیل له :… و اول من یحکم فیه محسن بن علی (ع) فی قاتله ثم قنفذ.
از امام صادق(ع) : (از پیامبر(ص) در معراج)… اولین کسی که برای او حکم خواهد شد محسن ابن علی (ع) است که درباره قاتلش و سپس درباره قنفذ حکم خواهد شد…
منابع شیعه:
۱- کامل الزیارات/۳۳۲-۳۳۵(ابن قولویه م.۳۶۷)
۲- بحارالانوار۲۸/۶۲ (علامه مجلسی م.۱۱۰)
۳- عوالم العلوم ۱۱/۳۹۸ (الشیخ عبدالله بحرانی م.قرن۱۱)
۴-جلاء العیون ۱/۱۸۴-۱۸۶(سید عبدالله شبر م.۱۲۴۲)
۵- ماساه الزهراء۲/۱۰۴  (علامه عاملی)
(۴)
کنزا فی الجننه (گنج در بهشت)
قال الصدوق رضی الله عنه: معنی قوله (ص) « ان لک کنزا فی الجنه» … و قد سمعت بعضی المشایخ یذکر ان هذا الکنز هو ولده المحسن(ع) و هو السقط الذی القته فاطمه(ع) لما ضغطت بین البایین…
صدوق می‌‌فرماید: از برخی مشایخ در تفسیر «ان لک کنزا فی الجنه» شنیدم که می‌‌فرمود. این گنج،فرزندش محسن(ع) است و او همان است که وقتی فاطمه (ع) بین در،تحت فشار قرار گرفت او را سقط کرد.
منابع شیعه:
۱- بحارالانوار۳۹/۴۲ (علامه مجلسی م.۱۱۰)
۲-ماساه الزهراء۲/۱۰۴  (علامه عاملی)
(۵)
خطاب خدا به رسولش (ص) در مدح او
عن ابی بصیر عن ابی عبدالله (ع) قال اذا کان یوم القیامه دعی محمد(ص) فیکسی حله و ردیه قم یقام عن یمین العرش … ثم ینادی مناد من بطنان العرش من قبل رب العزه والافق الاعلی :ثم الاب،ابوک یا محمد و هو ابراهیم و نعم الاخ،اخوک و هو علی بن ابیطالب و نعم السبطان،سبطاک و هما الحسن و الحسین و نعم الجنین جنینک و هو المحسن و نعم الائمه الراشدون،ذریتک…
از ابی بصیر از امام صادق(ع) نقل شده که فرموند:
هنگامیکه روز قیامت بپا شود حضرت محمد(ص) خوانده می‌‌شود پس حوله و ردائی بر او پوشیده می‌‌شود سپس سمت راست عرش خواهد ایستد و منادی از درون عرش،از جانب خدای عزیز و از ناحیه افق اعلی ندا خواهد داد که :
ای محمد(ص) خوب پدریست،پدرت و او ابراهیم است وخوب برادریست،برادرت و او علی بن ابیطالب(ع) است و خوب دو نواده‌ای هستند نوادگانت و آن دو حسن و حسین(ع) و خوب جنینی است جنبینت و او حضرت محسن(ع) است و خوب ائمه راشدینی هستند ذریه تو…
منابع شیعه:
۱- تفسیر قمی /۱۱۶-۱۱۷
۲- بحارالانوار۲۳/۱۳۱و۱۲/۶ و۷/۳۲۸-۳۲۹ (علامه مجلسی م.۱۱۰)

جستجو