اثار نماز

نماز تجارت پر سود و بدون كساد

«اِنَّ الَّذِين يَتْلُونَ كِتَابَ اللَّهِ وَ اَقَامُوا الصَّلَوةَ وَ أنْفِقُوا مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ سِرّا وَ عَلاَنِتَهً يَرجُونَ تِجَارَةً لَّنْ تَبُورَ(4)» كسانى كه كتاب الهى را تلاوت مى‏كنند و نماز را بر پا مى‏دارند و از آنچه به آنها روزى داده‏ايم، پنهان و آشكار انفاق مى‏كنند، تجارت پر سودى را اميد دارند كه نابودى و كساد در آن نيست.

تلاوت به معنى قرائت و سرسرى خواندن خالى از تفكر و انديشه نيست، بلكه بايد


    1- تفسيرالميزان، ج 9، ص 11.

2- سوره اعراف آيه 170.

    3- الميزان، ج 8، ص 389.

4- سوره فاطر، آيه 29.

(101)


سرچشمه فكر باشد. فكرى كه سرچشمه عمل صالح گردد، عملى كه از يكسو انسان را به خدا پيوندد دهد، كه مظهر آن نماز است و از سوى ديگر به خلق خدا پيوند دهد، كه مظهر آن انفاق است.

اقامه نماز به معناى تداوم در به جا آوردن آن و محافظت از ترك نشدن آن است، اگر اين محافظت را به عمل آورند، تجارتى پر سود و بدون كساد خواهند داشت.

نماز حس مسئوليت را تقويت مى‏كند

نماز حس مسئوليت پرهيزكارى، خدا ترسى و حق‏شناسى را در انسان زنده و تقويت مى‏كند، او را به ياد خدا و دادگاه عدل او مى‏اندازد، گرد و غبار خود پسندى و خودپرستى را از صفحه دل او مى‏شويد و او را از جهان محدود و آلوده دنيا به جهان ماوراء طبيعت به عالم پاكيها و نيكيها متوجه مى‏سازد و او را از تقليد كوركورانه از نياكان و انواع گناهان باز مى‏دارد.

قرآن كريم از قول بنى اسرائيل مى‏فرمايد:

«قَالُوا يَا شُعَيْبُ اَصَلَواتُكَ تَأمُرُكَ أنْ نِتْرُكَ مَا يَعْبُدُ أَبَاؤُنَا(1)» گفتند اى شعيب آيا نمازت تو را دستور مى‏دهد، كه ما آنچه را پدرانمان مى‏پرستيدند، ترك گوئيم.

در واقع بنى‏اسرائيل، تمام دين خدا را كه حضرت شعيب به آنها ارائه مى‏كرد، در قالب نماز او به وضوح، آشكار مى‏ديدند.


    1- سوره هود آيه 87.

(102)


نماز موجب خشيت الهى است

«اِنَّمَا تُنْذِرُ الَّذيِنَ يَخْشَونَ رَبَّهُمْ بِاْلغَيْبِ وَ اَقَامُوا الصَّلوةَ وَ مَنْ تَزَكَّى فَاِنَّماُ يَتَزَكَّى لِنَفْسِهِ وَ اِلَى اللَّهِ اُلمَصِيرُ(1)» تو فقط كسانى را انذار مى‏كنى كه از پروردگار خود در پنهانى مى‏ترسند و نماز را بر پا مى‏دارند و هر كس تقوى و پاكى پيشه كند، نتيجه آن به خودش باز مى‏گردد و بازگشت همگان به سوى خداست.

انذارهاى پيامبر، تنها در دلهاى آماده اثر مى‏گذارد. تا در دل خوف خدا نباشد و در نهان و آشكار احساس مراقبت يك نيروى معنوى بر خود نكند و با انجام نماز كه قلب را زنده مى‏كند و به ياد خدا وا مى‏دارد به اين احساس درونى مدد نرساند، انذارهاى انبياء و اولياء خدا بى‏اثر خواهد بود.

نماز يكى از ويژگيهاى پرهيزكاران است

يكى از ويژگيهاى پرهيزكاران، اين است كه نماز به پا مى‏دارند «يُقِيمُونَ الصَّلوةَ(2)»نماز كه رمز ارتباط با خداست، مؤمنانى را كه به ملكوت راه يافته‏اند، در يك رابطه دائمى و هميشگى با آن مبدأ بزرگ آفرينش، نگاه مى‏دارد و لذا تسليم جباران و ستمگران نمى‏شوند و فكر و عمل و گفتار او خدائى مى‏شود. از آيه شريفه «لَارَيْبَ فِيِه هُدىً لِلْمتَّقيِنَ(3)» استفاده مى‏شود كه، اين خداوند متعال است كه، توفيق اقامه نماز و هدايت را به ايشان داده است در واقع متقين داراى دو هدايتند، يك هدايت اوّلى كه بواسطه آن متقى شدند و يك هدايت ديگر، كه خداى سبحان به پاس تقوايشان به ايشان كرامت فرمود(4)».

 


    1- سوره فاطر آيه 18.

    2- سوره بقره آيه 3.

    3- سوره بقره آيه 2.

4- الميزان، ج 1، ص 70.

(103)


نماز مقدمه خلافت صالحان

در آيه پنجاه و پنج از سوره مباركه نور(1)وعده خلافت روى زمين، به مؤمنان صالح داده شده و در آيه بعد مردم را براى فراهم كردن مقدمات اين حكومت بسيج كرده و مى‏فرمايد: «وَاَقِيمُوا الصَّلَوةَ وَ اتَواالزَّكَوةَ وَ أطِعُيوا الرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ(2)» نماز به پا داريد، همان نمازى كه رمز پيوند خلق با خالق و ارتباط مستمر آنها را با خدا تضمين مى‏كند و در ميان آنها و فحشاء و منكر حائل مى‏شود.

مقام معظم رهبرى، حضرت آيت‏ا… العظمى خامنه‏اى در اين خصوص مى‏فرمايند: بر پا داشتن نماز نخستين ثمره و نشانه حكومت صالحان است و دررتبه بعد از آن است كه نوبت به زكات به مثابه تنظيم مالى و ريشه كن كردن فقر و نيز امر به معروف و نهى از منكر، يعنى سوق دادن به نيكى‏ها و باز داشتن از بديها مى‏رسد.

اقامه نماز، فقط اين نيست كه صالحان خود نماز بگذارند، اين چيزى نيست كه بر تشكيل حكومت الهى متوقف باشد، بلكه بايد اين ستون دين در جامعه به پا داشته شود و همه كس با رازها و اشاره‏هاى آن آشنا و از بركات آن برخوردار گردد.

درخشش معنويت و صفاى ذكر الهى، همه آفاق جامعه را روشن و مصفا كند و تن‏ها و جان‏ها با هم به نماز بشتابند و در پناه آن طمأنينه و استحكام يابند(3).


    1- وَعَدَ اللّهُ الّذِينَ اُمَنُو امِنْكُمْ وِ عَمِلُوالصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِى‏اْلاَرْضِ.

    2- سوره نور آيه 56.

    3- پيام مقام معظم رهبرى به مناسب اولين اجلاس سراسرى نماز

(104)


امر به نماز دليل لطف الهى

امر به نماز و اقامه آن، با حدود و شرايطش، دليل لطف الهى و عظمت و شخصيت والا و بسيار با ارزش بر پا كنندگان نماز و مؤمنان حقيقى به شمار مى‏رود.

قرآن كريم در اين زمينه مى‏فرمايد: «فَأقيِمُوالصَّلَوةَ وَاَتُوالزَّكوةَ وَ اعْتَصِمُوا بِاللَّهِ(1)» نماز را بر پا داريد و زكوة بدهيد و به خدا تمسك جوئيد.

افتخار شما اين است كه مولى و سرپرست و يار و ياور شما، اوست و چه مولى و سرپرست خوبى و چه يار و ياور شايسته‏اى است «هُوَ مَولاَكُمْ فَنِعْمَ الْمَوْلى وَ نَعْمَ النَّصِيرُ(2)».

نماز زمينه خودسازى مجاهدان

«اَلَمْ تَرَاِلَى الَّذِينَ قِيلَ لِهُم كُفُّوا أَيدِيَكُمْ وَ أقِيمُوا الصَّلوةَ وَ أتُوالزَّكوةَ فَلَمّا كُتِبَ عَلَيْهِمُ الْقِتَالُ اِذَا فَرِيقٌ مِنْهُمْ يَخْشَوْنَ النَّاسَ كَخَشْيَةِ اللَّهِ أَوْ أشَدَّ خَشْيَةَ وَ قَالُوا رَبَّناَ لِمَ عَلْيَنَا الْقِتَالَ لَؤلاَ اَخَّرْتَنَا اِلَى أَجَلٍ قَرِيبٍ قُلْ مَتَاعُ الدَّنْيَا قَلِيلٌ وَ اْلاَخِرَةُ خَيرٌ لِمَنِ اتِّقَى وَ لاَ تُظْلَمُونَ فَتِيلاً(3)» آيا نديدى كسانى را كه در مكه به آنها گفته شد، فعلاً دست از جهاد برداريد و نماز را برپا كنيد و زكوة بپردازيد، اما آنها از اين دستور ناراحت بودند، ولى هنگامى كه در مدينه فرمان جهاد به آنان داده شده جمعى از آنان از مردم مى‏ترسيدند، همانگونه كه از خدا مى‏ترسيدند، بلكه بيشتر، و گفتند پروردگارا چرا جهاد را بر ما مقرر داشتى، چرا اين فرمان را كمى تأخير نينداختى؟ به آنها بگو سرمايه زندگى دنيا ناچيز است و سراى


    1- سوره حج آيه 78.

    2- سوره حج آيه 78.

    3- سوره نساء آيه 77.

(105)


آخرت براى كسى كه پرهيزكار باشد، بهتر است و كوچكترين ستمى به شما نخواهد شد، چرا كه نماز و زكوة را خداوند براى شما مسلمانان، جهت دفاع و آماده‏سازى مطرح مى‏كند.

قبلاً بيان شد كه نماز رمز پيوند با خدا و زكوة رمز پيوند با خلق است، لذا به مسلمانان دستور داده شد، با برقرارى پيوند محكم با خدا و بندگان خدا جسم و جان خود و اجتماع خويش را براى جهاد آماده كنند، اين آيه به مسلمانان صدر اسلام دستور مى‏دهد كه دست به شمشير نبريد و همچنان به اقامه شعائر دين، نماز و زكوة بپردازيد تا استخوان‏بندى دينتان محكم شود و نيروى مقابله با كفار را پيدا كنيد، ولى عده‏اى از آنها دائم چون و چرا مى‏كردند و خداوند دراين آيه كريمه آنها را ملامت مى‏كند كه آن روز كه اجازه قتال داده نمى‏شد، چون و چرا مى‏كرديد، ولى اكنون كه مأمور به جهاد شده‏ايد، دچار وحشت گرديده‏ايد.

فضل الهى با نماز به دست مى‏آيد

قرآن كريم ما را امر مى‏كند كه بعد از اقامه نماز جمعه، فضل الهى را طلب كنيد. «فَاِذَا قُضِيَتِ الصَّلوةَ فَانْتَشِرُوا فِى الْاَرْضِ وَ ابْتَغُوا مِنْ فَضْلِ اللَّهَ وَاذْكُرُ وا اللَّهِ كَثِيرا لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ(1)» هنگامى كه نماز پايان گيرد، شما آزاديد در زمين پراكنده شويد و از فضل الهى طلب كنيد و خدا را بسيار ياد نمائيد، تا رستگار شويد. از رسول خداروايت شده كه فرمود: «سَاعَتَانِ تُفْتَحُ فِيهَا أبْوَابُ السَّمَاءِ وَ قَلَّمَا تُرَدُّ عَلَى دَاعٍ دَعَوْتُهُ حُضُورُ الصَّلَاةِ وَ الصَّفُ فِى سَبِيلِ اللّهِ(2)» دو وقت است كه درهاى آسمان در اثناى آن گشوده مى‏شود و كمتر ممكن است، دعاى دعا كننده‏اى، هنگام نماز وصف آرائى در راه خدا رد شود.


    1- سوره جمعه آيه 10.

2- نهج الفصاحه حديث 1721.

(106)


حكم وضوء، غسل و تيمم براى پاكسازى جسم و جان

«يَا اَيُّهاالَّذِينَ اَمَنُوا اِذا قُمْتُمْ اِلىَ الصَّلَوةِ فَاغْسِلُو وُجُوهَكُمْ وَ أيْديِكُمْ اِلَى المَرَافِقِ وَ امْسَحُوا بِرَؤسِكُمْ وَ أرْجُلَكُمْ الَى الْكَعْبَيْنِ …(1)» اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد، هنگامى كه براى نماز به پا خواستيد، صورت و دستها را از آرنج بشوئيد و سر و پاها را تا مفصل يا برآمدگى پشت پا مسح كنيد و اگر بيمار و يا مسافر باشيد، يا يكى از شما از محل پستى آمده باشد ـ قضاى حاجت كرده باشد ـ يا با زنان تماس گرفته آميزش جنسى كرده باشد و آب براى غسل يا وضو نيابيد، با خاك پاكى تيمم كنيد وازآن بر صورت و دستها بكشيد، خداوند نمى‏خواهد، براى شما ايجاد مشكل كند، بلكه مى‏خواهد شما را پاك سازد و نعمتش را بر شما تمام نمايد، شايد شكر او را بجا آوريد.

از امام صادقروايت شده كه فرمود: اميرالمؤمنين علىبراى هر نماز وضوئى مى‏گرفت و اين آيه را تلاوت مى‏كرد «اِذَا قُمْتُمْ اِلَى الصَّلوةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ» بعد حضرت صادقفرمود: اميرالمؤمنين با اين روش مى‏خواست به مستحب عمل كند والا خود رسول خدا و همچنين اميرالمؤمنين و صحابه پيامبر، نمازهاى متعدد را به يك وضو هم مى‏خواندند(2).

در روايتى پيامبرنقل مى‏كند كه خداوند متعال فرمود: «مَنْ أَحْدَثَ وَلَمْ يَتَوَضَّأَ فَقَدْ جَفَانِى وَ مَنْ أحْدَثَ وَ تَوَضَّأَ وَ لَمْ يُصَلِّ رَكْعَتَيْنِ فَقَدْ جَفَانِى وَ مَنْ أحْدَثَ وَ تَوَضَّأَ وَ صَلَّى رَكْعتَيْنِ وَ دُعَائِى وَ لَمْ أَجِبْهُ فِيمَا سَأَلَنِى مِنْ أمُورِ دِيِنِهِ وَ دُنْيَاهُ فَقَدْ جَفَوْتَهُ وَ لَسْتَ بِربٍّ جَافٍ» كسى كه وضويش باطل شود و تجديد وضو


    1- سوره مائده آيه 6.

2- مستدرك، ج 1، ص 42.

(107)


نكند، به من جفا كرده است و نيز اگر وضو گرفت و دو ركعت نماز نخواند، باز بمن جفا كرده است و اگر وضو گرفت و نماز خوانده و درباره امور دين و دنيايش دعا كرد و او را پاسخ ندادم به او جفا كرده‏ام و من پروردگار جفا كارى نيستم، بنابراين يكى از چيزهائى كه باعث توجه به خدا و جلب عنايت او مى‏گردد، همواره با وضو بودن است و چه بهتر كه انسان بعد از وضو دو ركعت نماز بخواند و بعد از نماز دعا كند و از خدا بخواهد لحظه‏اى او را به خود وا نگذارد و او را از نظر دور نداشته و عنايتش را از او بر ندارد. مگر يك وضو گرفتن و دو ركعت نماز خواندن چقدر وقت مى‏برد و چقدر مشقت دارد كه خدا مى‏گويد: اگر دعا او را اجابت نكنم. به او ظلم كرده‏ام؟! اين نيست جز عنايت خداوند كه به آسانى نبايد اين عنايت را از دست داد.


جستجو